Meniu

Aparat dentar ceramic

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aparatul dentar este utilizat pentru a corecta dinții sau maxilarele, fiind purtat mai des în timpul adolescenței. Însă tot mai mulți adulți recurg la aparate dentare, iar o opțiune favorită sunt cele ceramice în locul celor metalice, deoarece sunt mai puțin vizibile și oferă o stare de confort celor care îl poartă.

Ce este un aparat dentar ceramic?

Aparatele dentare ceramice sunt fabricate din oxid de aluminiu, un mineral care este considerat aproape la fel de dur ca și diamantale. Bracket-urile aparatului dentar sunt lipite pe suprafețele dinților pacientului și pot fi realizate din oțel inoxidabil, ceramică sau alte materiale. Un arc de sârmă controlează mișcarea dinților și conectează bracketurile și benzile. Aparatele dentare ceramice ajustează poziția dinților, funcționând în același mod ca și aparatele ortodontice metalice tradiționale, trăgând dinții treptat în diferite poziții. 

Aparatele dentare ceramice sunt o alegere populară deoarece sunt mai puțin vizibile decât cele metalice. Însă acestea au unele dezavantaje, motiv pentru care unii oameni pot alege o combinație de aparat dentar ceramic și metalic. Aparatul dentar este format din mai multe părți:

  • Brackets, care sunt structuri pătrate ce se fixează pe fiecare dinte
  • Un arc de sârmă, care conectează fiecare bracket
  • Benzi elastice, care se potrivesc în jurul bracketurilor și țin firul în poziție

Procedura pentru aparatul dentar ceramic

Înainte de a obține un aparat dentar ceramic, o persoană va avea o consultație cu un ortodont. Acesta va examina dinții și va elabora un plan de tratament. Ortodontul poate decide să pună distanțiere între dinții din spate ai persoanei, dacă aceștia sunt prea apropiați. Astfel, se creează spațiu pentru ca benzile de cauciuc să se poată potrivi în jurul dinților. Distanțierele vor rămâne între dinți timp de aproximativ 1 săptămână. 

Ortodontul va îndepărta distanțierele la următoarea programare, dacă este cazul. În continuare, acesta va începe să aplice aparatul dentar pe dinți. Pentru a face acest lucru, ortodontul va folosi un retractor pentru a menține gura deschisă. Ulterior, se aplică o soluție pe dinți și se clătește. Apoi va începe să fixeze bracketurile pe fiecare dinte folosind o cantitate mică de lipici special. O lumină albastră fixează lipiciul.

După ce fiecare dinte are un bracket, ortodontul înfiletează arcul prin fiecare bracket. Modul în care firul rămâne în poziție depinde de tipul de aparat dentar pe care îl primește o persoană. În cazul aparatului ortodontic autoligat, o clemă din interiorul bracketului ține firul în siguranță. Dacă se utilizează aparatul dentar tradițional, benzile de cauciuc din jurul fiecărui bracket țin firul la locul lui. În cazul în care o persoană primește benzi elastice, ortodontul le va atașa la fiecare bracket. În cele din urmă, ortodontul va tăia firele astfel încât capetele să nu se înfige în gingii sau în interiorul obrajilor.

Ortodontul va sfătui o persoană cu privire la modul în care trebuie să aibă grijă de dinți și de aparatul dentar în timpul tratamentului. De asemenea, acesta poate recomanda unei persoane să ia niște analgezice fără prescripție medicală pentru a ușura durerea de după programare.

Durata tratamentului cu aparat dentar ceramic

 În total, procedura de obținere a unui aparat dentar durează între 90-120 de minute, iar montarea efectivă durează aproximativ 10-30 de minute. Dar, intervalul de timp poate varia în funcție de fiecare caz în parte. Persoanele care doresc schimbări mai dramatice în ceea ce privește poziția dinților sau care au probleme mai complexe de aliniere dentară vor avea un tratament mai lung. Acest lucru este valabil indiferent dacă aparatul dentar este metalic sau ceramic. Tratamentul cu aparat dentar poate dura între 6 luni și câțiva ani.

Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare ceramice

Avantajele aparatului dentar ceramic

  • Mai puțin vizibil. Bracket-urile ceramice pot fi transparente sau de culoarea dinților. Aceștia vin în diferite nuanțe de alb-deschis care pot fi personalizate pentru a se potrivi cu dinții pacientului. Arcele care conectează bracketurile sunt, de asemenea, disponibile în nuanțe mai puțin evidente, cum ar fi albul. 
  • Mai puțin alergen. O alergie la nichelul folosit în aparatele dentare tradiționale este cea mai frecventă reacție alergică întâlnită în cabinetele stomatologice. Aceasta duce la dermatită de contact legată de nichel. Mai multe tipuri de aliaje metalice sunt folosite în ortodonție, iar majoritatea acestora includ nichel. De exemplu, aliajele din oțel inoxidabil pot conține aproximativ 8% nichel.
  • Mai puțină acumulare de placă dentară. Un mic studiu a constatat că persoanele care au avut aparat dentar ceramic au avut o acumulare de placă pe termen lung pe dinți și pe brackets semnificativ mai mică decât cei cu aparat dentar metalic. Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă și incoloră care se acumulează pe dinți și care conține bacterii. Dar există dovezi contradictorii în această privință, deoarece unele studii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește acumularea de placă între cele două tipuri de aparate dentare, iar altul a constatat că aparatele dentare metalice aveau o mai mică acumulare de placă. 
  • Potrivit pentru testele imagistice. Aparatele ortodontice metalice pot interfera cu scanările prin rezonanță magnetică (RMN) din zonele capului și gâtului și trebuie îndepărtate înainte de testare. Aparatele dentare ceramice sunt sigure pentru RMN și nu trebuie îndepărtate. Însă, dacă acestea au părți metalice, cum ar fi fantele din oțel inoxidabil, este posibil să trebuiască să fie îndepărtate înainte de orice scanare imagistică.
  • Mai multe utilizări decât Invisalign. Aparatele dentare ceramice sunt ca și aparatele metalice convenționale și pot fi folosite pentru diverse tratamente dentare complexe. Aliniatoarele invizibile, cum ar fi Invisalign și alte mărci, au unele limitări și sunt mai mult pentru cei care au probleme minore de spațiere.
  • Aceștia deplasează dinții mai repede decât aliniatoarele transparente (Invisalign). Aparatele dentare ceramice durează între 18 și 36 de luni pentru a îndrepta dinții. Metodele populare de aliniere transparentă, cum ar fi Invisalign, pot dura un an sau mai mult pentru a funcționa, chiar dacă dinții nu necesită prea multă corecție. De asemenea, metodele transparente de aliniere nu funcționează pentru cazurile grave sau malocluzie (o mușcătură strâmbă).

Dezavantajele aparatului dentar ceramic

  • Mai voluminos. Bracket-urile care sunt realizate din ceramică pot fi mai mari decât cele metalice și pot fi mai puțin confortabile pentru unele persoane. 
  • Ușor de pătat. Unele studii au arătat că bracketurile ceramice se pot păta ușor atunci când se consumă des vinul roșu, cafeaua și cola. Aceste dovezi au fost obținute din studii de laborator, dar sunt nevoie de mai multe cercetări. 
  • Demineralizarea smalțului. Unii cercetători au constatat că, în comparație cu aparatele dentare metalice, aparatele dentare ceramice au mai multe șanse de a determina scăderea conținutului de minerale din smalțul dentar. Totuși, acesta a fost un test de laborator și sunt necesare mai multe studii.
  • Mai puțin durabil. Aparatele dentare ceramice se pot ciobi sau sparge. Dacă pacientul practică în mod regulat sporturi de contact, ar trebui să discute acest lucru cu ortodontul sau dentistul. Oricare ar fi tipul de aparat dentar, medicul poate recomanda o apărătoare bucală atunci când se practică sportul. 
  • Mai greu de îndepărtat. Bracket-urile ceramice nu se pot flexa, ceea ce înseamnă că sunt mai susceptibile să se rupă. Fragmente de bracket-uri ceramice pot fi înghițite sau inhalate accidental. De asemenea, îndepărtarea acestor bracket-uri necesită mai multă forță în comparație cu cele metalice. Așa că poate provoca mai mult disconfort.  Fracturarea bracketurilor ceramice în timpul îndepărtării poate avea ca rezultat părți rămase blocate pe dinți, ceea ce înseamnă că trebuie îndepărtate cu freze dentare. Aparatele ortodontice metalice se pot îndoi mai mult, ceea ce înseamnă un risc mai mic de fractură la îndepărtare.
  • Acestea pot provoca sensibilitate la nivelul gingiilor. Bracketurile ceramice sunt mai mari decât cele metalice. Acest lucru poate face mai dificilă curățarea în jurul bracketurilor, ceea ce poate duce la umflarea gingiilor sau la retragerea lor dacă periuța de dinți nu ajunge la smalț și la linia gingivală.

Îngrijirea aparatului dentar ceramic

Aparatele dentare tradiționale sunt realizate din oțel inoxidabil, ceea ce le face rezistente la pete. În schimb, cele ceramice sunt poroase (au găuri mici), deci sunt mai susceptibile la pete. Micile elastice (numite și ligaturi) care țin firele de brackets sunt, de asemenea, predispuse la pătare. Cu orice varietate de aparat dentar, este vital să acordați o atenție deosebită îngrijirii dentare. Alimentele se pot bloca sau placa se poate acumula în jurul bracketurilor, ducând la apariția cariilor. 

Sfaturi utile pentru îngrijirea aparatului dentar:

  • Evitarea alimentelor greu de curățat, cum ar fi floricelele de porumb, guma de mestecat, porumbul pe știulete, merele întregi și obiectele prea lipicioase.
  • Evitarea alimentelor și băuturilor care au un conținut ridicat de pigmentare, cum ar fi vinul roșu, sosul de roșii, fructele de pădure sau curry.
  • Utilizarea unei paste de dinți care nu albește, astfel încât zona dinților din spatele aparatului dentar să nu aibă o culoare diferită după îndepărtare.
  • Purtarea unei gutiere în timpul sportului, pentru a reduce riscul de deteriorare a aparatului dentar și a dinților.
  • Spălarea pe dinți de două ori timp de două minute zilnic și utilizarea aței dentare o dată pe zi.
  • Folosirea aței dentare pentru a curăța zonele greu accesibile.
  • Evitarea fumatului sau produselor din tutun.

Întrebări frecvente

  1. Cine este un candidat bun pentru aparatul dentar ceramic?
    Aparatele dentare ceramice sunt recomandate dacă toți dinții adulți au apărut. Acest lucru asigură o corecție rapidă și o șansă mai mică de rupere a bracketurilor din cauza efortului de mișcare a dinților. Aparatul dentar ceramic este o alegere bună deoarece este de obicei de culoarea dinților sau alb, fiind mai puțin vizibil. 
  2. Cât de durabile sunt aparatele dentare ceramice?
    Aparatele dentare ceramice sunt mult mai puțin durabile decât cele metalice, pur și simplu pentru că metalul este mai rezistent decât ceramica. Acestea au de două ori mai multe șanse de a se rupe, chiar și în urma unui contact normal de la mușcături. Practicarea sporturilor de contact sau implicarea într-o activitate extracurriculară care necesită multe mișcări ale gurii, cântatul, dezbaterile sau vorbitul în public, poate necesita un aparat dentar metalic mai durabil, care nu se va ciobi sau sparge ușor.
  3. Aparatele dentare ceramice sunt mai bune pentru dinți?
    În general, aparatele dentare ceramice nu sunt mai bune sau mai rele pentru dinți decât cele metalice tradiționale. Ele funcționează în același mod și produc același tip de rezultate. Dar, aparatele dentare ceramice sunt mai puțin durabile decât cele metalice tradiționale. În cazul în care se rup, este posibil ca ortodontul să fie nevoit să înlocuiască suporturile mai des. Întreținerea frecventă a aparatului dentar poate provoca unele tensiuni sau deteriorări suplimentare ale smalțului dintelui. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple dacă o persoană are grijă de aparatul dentar.
  4. Cât de eficient este aparatul dentar ceramic?
    Eficacitatea oricărei soluții dentare depinde de nevoile dentare și de recomandarea ortodontului. Aparatele dentare ceramice sunt potrivite pentru multe dintre aceleași afecțiuni care sunt tratate cu atele metalice. Limitarea materialului ceramic este că nu poate suporta la fel de multă forță, așa că s-ar putea să nu fie potrivit pentru toată lumea. Aparatul dentar tradițional poate fi mai eficient pentru unele cazuri de supraaglomerare extremă sau de dezaliniere severă. Nu uitați că numai un dentist sau ortodont profesionist poate lua o decizie finală cu privire la cea mai bună soluție pentru situația dvs. specifică.
  5. Aparatele dentare ceramice durează mai mult?
    Aparatele dentare ceramice durează aproximativ un an și jumătate până la trei ani pentru a îndrepta dinții, în comparație cu mai puțin de un an până la trei ani pentru aparatele dentare metalice. Aparatele dentare ceramice nu sunt la fel de durabile, așa că, pe măsură ce dinții se mișcă, suporturile trebuie înlocuite mai des pentru a nu se rupe sub presiune.
  6. Care sunt mai bune, aparatele dentare ceramice sau metalice?
    În general, pacienții consideră că aparatul dentar ceramic este mai confortabil de purtat decât cel metalic. Materialele de înaltă calitate nu sunt abrazive, așa că nu vă vor irita gingiile sau părțile laterale ale gurii – o plângere frecventă pentru purtătorii de aparate metalice.
  7. Aparatele dentare ceramice sunt dureroase?
    Potrivit persoanelor care au purtat atât aparate dentare metalice, cât și ceramice, aparatele dentare ceramice sunt mai puțin dureroase pentru gingii și obraji, deoarece ceramica nu este la fel de aspră.
  8. Puteți mânca cu un aparat dentar ceramic?
    Deși este ideal ca cei care poartă aparat dentar ceramic să evite să mănânce orice fel de alimente și băuturi care le pot păta aparatul dentar, acest lucru poate fi foarte dificil pentru unele persoane. Pentru cei care aleg să consume alimente și băuturi care pot provoca pete, se recomandă clătirea gurii sau spălarea dinților imediat după aceea. Consumul de oricare alte alimente nu este limitat, deși depinde de cum se simte fiecare pacient, atunci când mănâncă anumite alimente purtând un aparat dentar ceramic.
  9. Care sunt dezavantajele aparatului dentar ceramic?
    Demineralizarea smalțului. În comparație cu aparatele dentare metalice, aparatele dentare din ceramică au fost mai susceptibile de a determina scăderea conținutului de minerale din smalțul dentar.
    – Mai puțin durabil. Aparatele dentare ceramice se pot ciobi sau rupe.
    -Mai greu de îndepărtat.
  10. Aparatele dentare ceramice se îngălbenesc?
    Aparatul dentar ceramic alb în sine nu se pătează, dar elasticele care țin firul de dinți s-ar putea păta dacă se urmează o dietă bogată în produse pigmentate. Acest lucru poate fi evitat cu ușurință dacă nu se consumă un nivel ridicat de alimente/băuturi bogate în culori, cum ar fi turmericul sau vinul roșu.
  11. Puteți bea cafea cu aparat dentar ceramic?
    Băuturile de culoare închisă, cum ar fi cafeaua, ceaiul și vinul roșu, pot păta bracketurile și benzile aparatului dentar. De asemenea, acestea vă pot păta dinții. Dacă totuși alegeți să beți cafea, ceai, vin roșu și sucuri, clătiți-vă gura cu apă după aceea. Băutul cafelei cu gheață sau al ceaiului cu gheață din pai poate reduce colorarea.
  12. Câte luni durează un aparat dentar ceramic pentru a corecta dinții?
    Timpul necesar depinde de gravitatea problemei, de obicei va fi între 1,5 și 2 ani.
  13. Aparatul dentar ceramic este mai rapid decât cel metalic?
    Aparatul dentar metalic tinde să vă deplaseze dinții puțin mai repede decât cel ceramic, deși aparatul dentar ceramic este mai rapid decât Invisalign. În general, aparatele dentare metalice sunt mai puțin costisitoare decât cele ceramice. Aceasta este cu siguranță cea mai mare diferență. 

Concluzie

Aparatul dentar ceramic poate fi o alegere excelentă dacă doriți să păstrați un aparat dentar discret. Totuși, acestea sunt mai puțin durabile și ar putea dura mult mai mult timp pentru a vă corecta mușcătura, decât un aparat metalic. De asemenea, pot fi mai scumpe și se pătează mai ușor. Discutați cu dentistul sau ortodontul înainte de a opta pentru un aparat dentar metalic sau ceramic, unul dintre ele ar putea fi mai eficient pentru dinții dvs.