Meniu

Aparat dentar Damon

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă o persoană are dinți strâmbi, o mușcătură proastă sau alte probleme dentare, aceasta are nevoie de o intervenție dentară pentru a le rezolva. Opțiunile ortodontice pot prezenta decizii dificile în lipsa informațiilor corecte și există tratamente alternative, cum ar fi aparatul dentar Damon. Aparatele dentare pot îndrepta dinții, corecta supraaglomerarea și remedia problemele de mușcătură. De asemenea, acestea îmbunătățesc aspectul general al unui zâmbet, însă ele nu sunt universale. Alături de aparatul dentar tradițional, un pacient are opțiunea aparatului dentar Damon.

Ce este aparatul dentar Damon?

Aparatul dentar Damon este similar cu alte sisteme ortodontice de îndreptare a dinților. Diferența principală, totuși, este modul în care îndreaptă dinții. Aparatele dentare folosesc arcuri și bracket-uri pentru a muta dinții. Cu toate acestea, în timp ce aparatele ortodontice tradiționale au benzi elastice în jurul fiecărui bracket, cele Damon folosesc un sistem de autoligare pentru a conecta arcurile la brackets. Aparatul dentar Damon folosește un mecanism de alunecare care atașează firele la bracket-uri pentru a se mișca în mod natural odată cu dinții pe măsură ce aceștia se realiniază. Acest lucru le face mai confortabile, cu un aspect mai plăcut și sunt capabile să ofere rezultate puternice într-un timp mai scurt. Aceste aparate dentare folosesc o metodă diferită pentru a muta dinții în poziția corectă, deoarece sunt atașate la sârma cu memorie care conectează bracketurile glisante fără presiunea pe care o produc adesea elasticele tradiționale. Apoi, ele sunt setate pentru a muta dinții treptat, strângându-se în timp. Procesul folosește mai puțină forță decât aparatele dentare tradiționale, care necesită adesea un tratament suplimentar prin extracții dentare și disjunctori dentari.

Acest sistem de autoligare nu este nou, dar a crescut în popularitate, deoarece unii ortodonți fac afirmații privind performanța clinică îmbunătățită. În timp ce unii medici (și pacienți) cred că aparatul dentar Damon este un sistem ortodontic mai eficient, acest lucru nu au fost susținute în literatura științifică.

Avantajele și dezavantajele aparatului dentar Damon

Aparatul dentar Damon are o serie de avantaje față de aparatul dentar tradițional, cum ar fi:

 • Mai puțin disconfort

Aparatul dentar Damon este mai confortabil decât cel tradițional, deoarece se crede că mecanismul de alunecare ar putea permite dinților să se deplaseze sau să se miște într-un ritm mai gradual și mai natural. Pentru unii, acest lucru ar putea crea mai puțină presiune și fricțiune, ceea ce ar putea duce la mai puțină durere și disconfort. De asemenea, firele de la aparatul dentar Damon exercită o forță mai ușoară atunci când se deplasează dinții, ceea ce contribuie la un disconfort mai mic la unele persoane. Dar, din nou, această afirmație nu este susținută de știință. Adevărul este că, fiecare răspunde diferit la aparatul dentar. Nivelul de confort depinde adesea de alți factori, cum ar fi complexitatea mișcării, firele și alte materiale. În plus, la fel ca orice tip de aparat dentar, poate dura câteva zile pentru ca persoana să se obișnuiască cu sistemul, așa că s-ar putea să se resimtă o durere temporară.

 • Plăcut din punct de vedere estetic

Bracket-urile lor transparente le fac mai plăcute din punct de vedere estetic, deoarece sunt practic invizibile.

 • Mai puțină durere

Mai puțină presiune asupra dinților, ceea ce duce la mai puțină durere. Pacienții au raportat cu 60% mai puțin disconfort cu aparatul dentar Damon. Mai puțină frecare, ceea ce evită eroziunea și deteriorarea dinților.

 • Mai ușor de curățat

Mai puțin disconfort nu este însă singurul beneficiu al aparatului dentar Damon. Deoarece acesta are mai puține piese, este, de asemenea, mai ușor de curățat.

 • Mai puține vizite ortodontice

Unii ortodonți susțin, de asemenea, că aparatul dentar Damon (ca și alte sisteme de autoligare) poate duce la mai puține vizite și ajustări ortodontice în comparație cu aparatele dentare tradiționale. Legăturile și benzile elastice comune aparatelor tradiționale se pot slăbi în timp, necesitând înlocuirea periodică. Acest lucru nu înseamnă că aparatul dentar Damon nu poate funcționa defectuos. Uneori, una dintre ușile care țin bracketul de fir se deschide. Acest lucru ar putea necesita o programare de urgență pentru a fi corectat.

 • Stiluri multiple din care se poate alege

Aparatele dentare Damon sunt disponibile în diferite stiluri, inclusiv în brackets din metal sau brackets transparenți.

Aparatele dentare Damon nu sunt toate perfecte, având și anumite dezavantaje:

 • Fire metalice vizibile

Aparatele dentare Damon au fire metalice care sunt vizibile pentru ceilalți. Cu toate acestea, o persoană poate opta pentru Damon Clear pentru a evita suporturile metalice și pentru a minimiza și mai mult vizibilitatea aparatului dentar.

 • Acestea provoacă iritații

Aparatele dentare Damon sunt iritante la purtare în primele zile, până când pacientul se obișnuiește cu ele.

 • Sunt scumpe

Costă mai mult decât aparatele dentare tradiționale, deși diferite cabinete au tarife diferite în funcție de locație. Unele clinici oferă un preț de 3600 RON per arcadă pentru aparatul Damon metalic și 4600 RON pentru aparatele Damon Clear.

Întrebări frecvente

 1. Ce este aparatul dentar Damon?
  Aparatul dentar Damon este un mod inovator de îndreptare a dinților prin ortodonție. Cele două tipuri de opțiuni disponibile sunt aparatul dentar Damon clear și aparatul dentar Damon metalic. Opțiunea Damon clear este mai puțin vizibilă și permite adolescenților și adulților să se simtă mai încrezători în zâmbetul lor în timpul tratamentului.
 2. Funcționează acestea pentru toată lumea?
  Aparatele dentare Damon sunt folosite pentru a trata o varietate de probleme dentare, deși va trebui să consultați un ortodont pentru a stabili dacă este sistemul potrivit pentru dvs. Acestea funcționează la fel de bine ca și alte sisteme pentru multe probleme, cum ar fi o supra mușcătură, o mușcătură inversă, dinți inegali sau dinți înghesuiți. Unii ortodonți preferă să folosească acest sistem și îl recomandă pacienților lor, dar puteți obține rezultate și cu alte stiluri de aparat dentar.
 3. Cum se compară aparatul dentar Damon cu aparatul dentar tradițional?
  Principala diferență între aparatul dentar Damon și aparatul dentar tradițional este că acesta din urmă folosește benzi elastice sau legături pentru a ține firele și bracket-urile la locul lor. Elasticul din cazul aparatului dentar tradițional este adesea strâns, ceea ce pune presiune și tensiune pe dinți. De asemenea, benzile elastice sunt vizibile. Bacteriile se pot aduna pe benzile elastice, declanșând probleme de igienă dentară. Fără legăturile elastice, este adesea mai ușor să vă spălați pe dinți și să folosiți ața dentară, ceea ce duce la mai puține bacterii în gură.
 4. Cum se compară aparatul dentar Damon cu aparatul dentar Invisalign?
  O altă opțiune pentru îndreptarea dinților este reprezentată de aliniatoarele transparente (Invisalign). Unii oameni le preferă pe acestea deoarece sunt parțial neobservabile și detașabile. Unii oameni consideră că aliniatoarele Invisalign sunt mai confortabile decât alte tipuri de aparate dentare, deși nu este întotdeauna așa. Rețineți că, pe lângă periajul și folosirea aței dentare, trebuie să clătiți și să periați zilnic aliniatoarele transparente. Totuși, le puteți îndepărta înainte de a mânca, precum și înainte de a peria și de utiliza ața dentară. Invisalign trebuie purtate timp de cel puțin 22 de ore pe zi, inclusiv în timpul somnului. Aparatul dentar Damon are o opțiune transparentă și este atașat de dinți timp de 24 de ore pe zi, așa că acest sistem ar putea fi mai eficient pentru unii.
 5. Cât timp durează să funcționeze aparatul dentar Damon?
  Tratamentul cu sistemul Damon este, în general, comparabil cu aparatul dentar tradițional, până la 36 de luni. Afirmațiile privind un tratament mai rapid nu sunt susținute de cercetări. Dacă sunteți în căutarea unui tratament mai scurt, aliniatoarele Invisalign ar putea fi o opțiune mai bună. Aceste tratamente pot varia de la 12 la 18 luni.
 6. Cum se fac ajustările pentru aparatul dentar Damon?
  Pacienții merg pentru ajustări frecvente de strângere cu aparatele dentare tradiționale, dar aparatele dentare Damon folosesc un sistem cu memorie care mișcă încet dinții cu presiune. Această mișcare este mult mai blândă, spre deosebire de mișcarea cu ajustări manuale.
 7. Aparatul dentar Damon poate schimba forma feței?
  Ceea ce s-ar putea să nu știți este că aparatul dentar Damon îmbunătățește adesea estetica facială pe lângă îndreptarea dinților. Mulți pacienți adulți ajung să aibă un zâmbet mai plin, mai larg și un echilibru facial îmbunătățit (inclusiv contururi mai netede ale obrajilor). Rezultatul este un aspect mai tânăr.
 8. Aparatul dentar Damon vă lărgește zâmbetul?
  Aparatul dentar Damon face mult mai mult decât să vă îndrepte dinții. Acestea vă lărgesc arcadele oferind un zâmbet mai plin și mai plăcut decât aparatele dentare tradiționale. Acesta elimină, de asemenea, necesitatea de a vă extrage dinții, ceea ce este o veste binevenită pentru toată lumea.
 9. Aparatul dentar Damon se strânge?
  Aparatul dentar Damon este similar cu cel tradițional, cu excepția unei schimbări majore – este autoligat. Această variantă modernă a aparatului dentar tradițional este asemănătoare ca stil și aspect, dar folosește un sistem de auto-strângere. Nu trebuie să programați la fel de multe întâlniri, deoarece nu trebuie să vă fie strânse firele de către ortodont.
 10. De ce doare aparatul dentar Damon?
  În funcție de planul de tratament cu aparatul dentar Damon, este posibil să fie nevoie să folosiți lanțuri electrice la un moment dat, pentru a accelera timpul de tratament sau pentru a pune mai multă forță pe anumiți dinți. Deoarece lanțurile de putere aplică o presiune mult mai mare decât o face aparatul dentar autoligat pe cont propriu, acestea pot provoca destul de mult disconfort timp de câteva zile.
 11. Cât timp doare aparatul dentar Damon?
  Aparatele dentare Damon folosesc cea mai recentă tehnologie pentru a exercita forțe blânde și ar trebui să vi se pară foarte confortabile. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor aparatelor dentare, este posibil să provoace puțin disconfort în primele două zile. În cazul în care aveți vreo durere la montarea aparatului dentar, puteți lua analgezice fără prescripție medicală.

Concluzie

Tratamentele ortodontice pot îndrepta treptat dinții pe parcursul a 1 până la 3 ani, iar o persoană poate alege între mai multe sisteme diferite. Dar, deși aparatul dentar Damon este similar cu alte sisteme de brackets autoligat și oferă anumite avantaje, cum ar fi o igienă orală mai ușoară, nu este neapărat mai bun decât aparatul dentar tradițional. Multe dintre afirmațiile legate de eficiența acestui tratament nu sunt susținute de cercetări. Prin urmare, unii ortodonți optează pentru utilizarea aparatului Damon mai ales din cauza preferințelor personale.