Meniu

Aparat dentar fals

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aparatul dentar fals este la modă în rândul adolescenților din unele țări în care tratamentul ortodontic este asociat cu un stil de viață foarte costisitor și, oricât de bizar ar suna, pentru unii, a purta un aparat dentar fals este la fel de cool ca o tunsoare sau un tatuaj. În majoritatea cazurilor, oamenii nu sunt conștienți de cât de nesănătos poate fi purtarea unui aparat dentar fals.

Este posibil de cumpărat un aparat dentar fals?

Este ușor să găsești aparate dentare false de vânzare prin intermediul site-urilor de comerț electronic și al rețelelor de socializare și, în ciuda pericolelor majore pentru sănătatea orală. De asemenea, este posibil să se confecționeze acasă aparate dentare false DIY, materialele necesare pot fi găsite cu ușurință și există videoclipuri pe rețelele de socializare cu privire la tehnica specifică privind modul de realizare a acestora. Făcând un aparat dentar acasă sau cumpărând un aparat dentar fals, se poate ajunge să se provoace daune ireversibile sănătății orale.

Ce este mai exact un aparat dentar fals?

Aparatele dentare false sunt aparate pur cosmetice realizate cu o bucată de sârmă și suporturi. Sârma este modelată pentru a se potrivi formei exterioare a dinților și este apoi lipită pe dinți. Acestea sunt pur decorative și nu sunt funcționale în niciun fel. Aparatele dentare false sau aparatele dentare DIY sunt adesea purtate de adolescenți doar de dragul de a crea un aspect distractiv sau ca simbol de statut (datorită costului lor, aparatele dentare sunt văzute ca un simbol al statutului și al prosperității financiare în multe țări).

Ce face ca aparatul dentar fals să fie periculos?

Deoarece aparatele dentare false nu sunt montate de un ortodont licențiat și sunt montate de persoane fizice sau de bijutieri, acestea pot cauza multe probleme în timpul sau după montare. De exemplu, aparatul dentar poate aluneca în gâtul purtătorului și poate provoca sufocare. În plus, aparatele dentare false pot cauza, de asemenea, probleme de sănătate orală, cum ar fi răni în gură și carii dentare. Alte riscuri comune includ:

 • Otrăvirea cu materiale toxice (cum ar fi cauciucul ieftin)
 • Infecțiile bucale care pot duce la intervenții chirurgicale
 • Deplasarea dinților (o persoană ar putea sfârși cu mai mulți dinți strâmbi)
 • Cariile dentară din cauza lipiciului folosit
 • Decolorarea smalțului dentar
 • Pierderea dinților
 • Respirația urât mirositoare

Care sunt motivele frecvente pentru a obține un aparat dentar DIY?

Internetul este inundat de videoclipuri în care adolescenții arată cum pot fi confecționate și purtate acasă aparatele dentare artificiale, ceea ce le dă bătăi de cap experților stomatologi. Aceștia cred că adolescenții sunt influențați de următoarele:

Modă

Adolescenții văd aparatele dentare colorate ca fiind cool, deoarece acestea pot schimba felul în care arată o persoană, dar aparatele dentare colorate veritabile sunt adesea în afara bugetului lor sau nu au cu adevărat nevoie de ele. Drept urmare, adolescenții le confecționează acasă fără să realizeze efectele secundare.

Dinții strâmbi

Opțiunile de îndreptare a dinților în clinică sunt adesea prea scumpe pentru adolescenții cu resurse limitate. Așadar, pentru a-și îndrepta dinții la un preț pe care și-l pot permite, aceștia ar putea începe să se gândească la aparatul dentar DIY.

Simbol de statut

Aparatele dentare sunt scumpe, iar copierea a ceea ce fac oamenii cu bani este în natura umană. Această tendință înseamnă că adolescenții cu mai puține resurse ar putea profita de această tendință pentru a părea mai bogați decât sunt. Aparatele dentare artificiale pot fi realizate cu materiale ieftine, ușor de obținut, dar pot arăta la fel de autentice ca și cele tradiționale, ceea ce face din aparatele dentare DIY un simbol de statut neobișnuit.

Aparat dentar fals – preț

Din cauza riscurilor asociate cu aceste aparate, ele nu sunt comercializate în România. Deși acolo este încă posibil să le găsiți la prețuri de până la 100$. Chiar și așa, persoanele care intenționează să cumpere aparate false trebuie să fie conștiente de faptul că riscurile pe care le implică purtarea acestora ar putea duce la probleme grave și chiar la proceduri costisitoare de corectare a dinților în cazul dinților nealiniați.

Întrebări frecvente

 1. Poate o persoană să obțină un aparat dentar fals?
  Aparatele dentare false sunt aparate pur cosmetice, realizate cu o bucată de sârmă și suporturi. Sârma este modelată pentru a se potrivi formei exterioare a dinților și este apoi lipită pe dinți. Acestea sunt pur decorative și nu sunt funcționale în niciun fel.
 2. Poate un aparat dentar fals să îndrepte dinții cuiva?
  Doar aparatele dentare acreditate pot ajuta la corectarea dinților strâmbi, a dinților înghesuiți, a spațiilor dintre dinți, a dinților care ies în afară, a mușcăturii deschise și a supra mușcăturii adânci. Aparatele dentare false nu pot decât să agraveze problema pe care o are cineva și ar putea cauza chiar mai multe daune dinților, gingiilor și obrajilor.
 3. Aparatele dentare false sunt sigure?
  Nu. Aparatele dentare DIY sau false nu sunt sigure și nu ar trebui folosite niciodată. Deși ar putea fi tentant și ușor de ignorat recomandările dentistului de a nu le încerca, există câteva motive serioase pentru care o persoană nu ar trebui să le încerce. Se riscă deteriorarea permanentă a dinților, dar există și pericol de sufocare sau intoxicație letală. 
 4. De ce poartă oamenii aparate dentare false?
  Fiind considerat un simbol al statutului, al bogăției și al stilului, aceasta îi face pe tineri să recurgă la purtarea unor accesorii orale false. Acestea sunt aparate dentare de tip “do-it-yourself”, fără a avea nevoie de expertiza unui dentist. În cazul aparatelor de retenție și a aparatelor dentare false, există diverse culori și modele din care se poate alege.
 5. Aparatul dentar este același lucru cu aparatul dentar fals?
  Spre deosebire de aparatele dentare adevărate, aparatele dentare false sunt montate de către purtător, saloane de înfrumusețare și vânzători stradali neautorizați, ceea ce sporește riscul de plasare incorectă. Suporturile de pe aparatele dentare false sunt susținute, de obicei, de benzi de cauciuc multicolore, și folosesc piese populare în formă de pictograme Hello Kitty sau Mickey Mouse pentru a le face mai dezirabile.

Concluzie

În cele din urmă, este probabil cel mai bine să evitați aparatele dentare cosmetice false sau orice altă tendință care imită un aparat ortodontic. Acestea pot părea la modă și accesibile, dar se pot dovedi foarte costisitoare financiar și din punct de vedere a sănătății orale pe termen lung.