Meniu

Aparat dentar Invisalign

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Majoritatea oamenilor doresc să-și îmbunătățească zâmbetul, dar cred că aparatul dentar tradițional, din metal, este singura opțiune. Aparatul dentar transparent Invisalign nu are suporturi metalice sau sârmă care să afecteze zâmbetul în timpul tratamentului. Cu aliniatoare dentare Invisalign, dinții pot fi confortabili, frumoși și aliniați cu precizie în jumătate din timpul necesar cu aparatul dentar tradițional.

Ce este Invisalign?

Invisalign este numele de marcă al unui tip de dispozitiv care constă în aliniatoare transparente din plastic ce se potrivesc peste dinți, ca o gutieră, pentru a ajuta la îndreptarea acestora. De obicei, un pacient va folosi mai multe aliniatoare pe parcursul tratamentului pentru a obține cele mai bune rezultate. Invisalign este o alegere de tratament populară pentru adulții și adolescenții care doresc să-și îmbunătățească zâmbetul fără a se remarca prin aparatul dentar tradițional. 

Alignerul este realizat dintr-un material termoplastic flexibil numit SmartTrack. Deși aliniatoarele Invisalign nu pot fi complet invizibile, aceste învelitori transparente se potrivesc bine pe dinți și sunt mult mai puțin vizibile decât suporturile și firele aparatelor ortodontice tradiționale. Invisalign este, de asemenea, o opțiune de tratament confortabilă, aliniatoarele din plastic neted nu vor irita gingiile sau obrajii așa cum pot face suporturile și firele metalice.

Cum funcționează Invisalign?

Primul pas în procesul de tratament Invisalign este programarea unei consultații cu un ortodont cu experiență. În timpul consultației, ortodontul va examina dinții și va discuta cu pacientul despre opțiunile de tratament. Dacă pacientul decide să meargă mai departe cu Invisalign, ortodontul va lua amprentele dinților și le va folosi pentru a crea un plan de tratament personalizat. Odată ce planul de tratament este aprobat, aliniatoarele vor fi fabricate și expediate la cabinetul ortodontului.

După programarea primei întâlniri,  pacientul va primi aliniatoarele și i se vor da instrucțiuni despre cum să le îngrijească. Acestea trebuie purtate timp de 20-22 de ore pe zi și înlocuite la fiecare două săptămâni. Fiecare aliniatoare de Invisalign primită de la medicul dentist va fi ușor diferită de cea purtată anterior. Acest lucru se datorează faptului că, în loc să se strângă firul de sârmă la aparatele dentare tradiționale, aliniatoarele din plastic sunt modelate diferit pentru a împinge ușor dinții într-o aliniere mai dreaptă. Încet, pe parcursul unui program stabilit de medicul dentist, pacientul va schimba aliniatoarele pentru a modifica ușor poziția dinților până când aceștia vor fi în amplasarea pe care ortodontul o consideră potrivită. 

Pacientul va observa că aliniatoarele se vor simți puțin slăbite după ce a trecut ceva timp.  Chiar dacă încep să se simtă slăbite, este important să se evite schimbarea lor timpurie. Pacientul ar trebui să le poarte pe toată durata celor două săptămâni, dându-le timp dinților și gingiilor să se adapteze la noua poziție. De exemplu, în prima săptămână, pacientul poartă aliniatoarele inițiale din plastic, apoi, după aproximativ două săptămâni, le va schimba cu una mai dreaptă decât cea anterioară. Acest lucru continuă pentru o perioadă extinsă de timp până când dinții sunt acolo unde ar trebui să fie. Pacientul va trebui, de asemenea, să viziteze ortodontul pentru programări regulate, astfel încât acesta să poată monitoriza progresul pacientului și să facă orice ajustare necesară la planul de tratament. 

Iată un calendar estimativ a ceea ce se poate aștepta de la tratamentul Invisalign:

 • Consultația inițială. În timpul consultației, medicul stomatolog va evalua starea generală a gurii și va face radiografii, scanări digitale sau amprente ale dinților pentru a determina dacă Invisalign este potrivit pentru pacient.
 • Planul de tratament. Dacă pacientul este un bun candidat pentru Invisalign, medicul stomatolog va elabora un plan de tratament personalizat, special pentru persoana respectivă. Acesta va include plasarea accesoriilor pe dinți și numărul de aliniatoare necesare care să funcționeze cel mai bine pentru structura facială. Aceștia vor lua în considerare modul de abordare a problemelor de aliniere, cum ar fi o intruziune, corectarea mușcăturii, rotația dinților etc.
 • Primirea aliniatoarelor. Medicul dentist va da primul set de aliniatoare pentru a le purta. Pacientul va trebui să le poarte timp de aproximativ două săptămâni înainte de a trece la următorul set din serie. În mod obișnuit, persoana se poate aștepta la 1/10 de milimetru de mișcare per aliniator.
 • Primele 4-10 săptămâni. Persoana va resimți probabil un oarecare disconfort pe măsură ce dinții încep să se deplaseze. Persoana poate observa, de asemenea, că vorbirea este ușor îngreunată și că aliniamentele se pot simți voluminoase.

Ce tipuri de probleme dentare poate corecta Invisalign?

Invisalign poate fi utilizat pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru probleme de înghesuială și spațiere, precum și pentru unele probleme ușoare și moderate ale mușcăturii. Acesta poate fi utilizat pentru a trata următoarele probleme dentare:

 • Unele tipuri de probleme de supraputere, subputere și mușcătură încrucișată
 • Mușcătură deschisă
 • Dinți lipsă
 • Dinți înghesuiți

Deși sunt încă limitate, cercetările sugerează că Invisalign poate fi mai eficient pentru anumite probleme decât pentru altele. Există pacienți care au avut o experiență bună cu Invisalign. Însă, nu există prea multe cercetări care să indice eficiența sa. Studiile pe tema aliniatoarelor Invisalign notează că eficacitatea lor este limitată, acestea tind să aibă eșantioane de dimensiuni mici, iar multe dintre ele nu au inclus un grup de control care să fie folosit ca termen de comparație. 

Cu toate acestea, pe baza unor cercetări disponibile, Invisalign pare să fie mai eficient decât alte tipuri de aliniatoare transparente, iar versiunile mai noi care au început să se producă în 2010 par să fi sporit eficiența Invisalign prin îmbunătățirea aplicării forței asupra dinților purtătorului.

Ce poate afecta modul în care funcționează Invisalign?

Pentru ca Invisalign să funcționeze eficient, este important ca o persoană să poarte aliniatoarele timp de 20-22 de ore pe zi. Singurul moment în care pacientul ar trebui să scoată aliniatoarele este atunci când:

 • Mănâncă sau bea
 • Se spală pe dinți sau își folosește ața dentară
 • Curăță aliniatoarele

Pacienții trebuie să fie atenți atunci când își curăță aliniatoarele. Folosirea apei foarte fierbinți ar putea deforma plasticul. Acest lucru poate altera potrivirea și poate afecta progresul și eficiența aliniatoarelor. Complexitatea problemelor ortodontice poate afecta, de asemenea, modul în care Invisalign funcționează pentru pacienți. Poate dura mai mult timp pentru ca acest tratament să funcționeze dacă pacientul se confruntă cu probleme mai complexe de spațiere sau de mușcătură. Alte variabile care pot interveni sunt sexul și vârsta. Mișcarea dinților poate fi, de asemenea, afectată de vârsta purtătorului. Studiile arată că rata de mișcare a dinților crește ușor de la 35 la 50 de ani. Acest lucru înseamnă că Invisalign poate fi mai eficient pentru acest grup de vârstă.

Este Invisalign o opțiune mai bună decât aparatul dentar tradițional?

Deși Invisalign nu este neapărat mai bun decât aparatul dentar tradițional, ar putea fi mai bun pentru unii pacienți. O persoană poate discuta cu medicul dentist și ortodontul pentru a determina mai bine ce tip de aparat dentar ar fi cel mai potrivit pentru stilul său de viață. Cu toate acestea, există câteva avantaje ale acestui tip de tratament. Invisalign poate fi mai confortabil de purtat, va părea invizibil pe dinți, iar utilizarea lui ar putea duce la o îndreptare mai rapidă a dinților decât aparatul dentar tradițional. Pe de altă parte, aparatul dentar tradițional poate fi mai accesibil. În plus, tratamentul ar putea necesita ajutorul aparatului dentar tradițional, în funcție de tipul de aliniere de care are nevoie pacientul. De exemplu, atunci când dinții sunt foarte înghesuiți, aparatul dentar tradițional funcționează mai bine decât Invisalign.

Beneficiile aliniatoarelor Invisalign transparente:

 • Aspect. Spre deosebire de aparatele ortodontice metalice, aliniatoarele Invisalign din plastic transparent se potrivesc perfect cu dinții utilizatorului și sunt aproape invizibile de la distanță. Un stil discret este unul dintre principalele motive pentru care mulți oameni aleg Invisalign în locul aparatului dentar. 
 • Confort. Aliniatoarele transparente se potrivesc la nivel cu dinții și nu provoacă tăieturi sau disconfort pe care le poate provoca aparatul dentar. În timp ce purtătorii experimentează un anumit disconfort la repoziționarea dinților, interiorul gurii este în mare parte scutit de durere cu Invisalign.
 • Ușurința periajului și a folosirii aței dentare. Cu aliniatoarele transparente, utilizatorii nu trebuie decât să îndepărteze pur și simplu piesa bucală și să se spele și să folosească ața dentară în mod normal. Nu este nevoie de un proces de îngrijire dentară îndelungat și dificil, ca în cazul aparatului dentar tradițional. 
 • Niciun pericol cu alimentele tari sau masticabile. Purtătorii de aparat dentar trebuie să evite alimentele tari și masticabile, inclusiv nucile, popcornul și covrigii, pentru a preveni deteriorarea sau iritarea. Cu toate acestea, deoarece persoanele cu aliniatoare trebuie să le îndepărteze înainte de a mânca, nu trebuie să evite aceste alimente. 
 • Mai puține vizite la ortodont. Unii pacienți nu vor trebui să viziteze ortodontul la fel de frecvent cu aliniatoare ca și cu aparatul dentar. În timp ce tratamentele Invisalign necesită, de obicei, o vizită la fiecare patru până la șase săptămâni, unele companii online oferă clienților aliniatoare transparente și zero vizite la ortodont, deși aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru toată lumea. Pentru tratamentul cu aparat dentar, clienții trebuie să meargă la cabinet pentru fiecare ajustare.

Dezavantajele aliniatoarelor Invisalign:

 • Nu sunt pentru corecții complexe. Invisalign nu funcționează pentru orice situație și este de obicei cel mai bun pentru persoanele care au nevoie doar de o îndreptare minoră. 
 • Aliniatoarele Invisalign trebuie îndepărtate pentru a mânca. Pacienții pot bea apă atunci când poartă Invisalign, dar trebuie să le scoată ori de câte ori mănâncă sau beau altceva în afară de apă. Plasticul este moale și ușor de deteriorat de alimente. În plus, acesta se pătează ușor și se deformează la căldură, astfel încât utilizatorii trebuie să scoată aliniatoarele atunci când beau băuturi fierbinți sau colorate. 
 • Necesită disciplină. Oamenii trebuie să poarte dispozitivul de aliniere Invisalign cel puțin 20 până la 22 de ore zilnic. Purtarea lui mai rar poate încetini progresul sau chiar dăuna rezultatelor finale. Deoarece este ușor de scos, doar persoanele care sunt suficient de disciplinate pentru a le purta numărul necesar de ore în fiecare zi ar trebui să opteze pentru aliniatoarele transparente. O altă preocupare, în special pentru copii, este pierderea aliniatoarelor Invisalign, ceea ce costă mai mulți bani și prelungește durata tratamentului.
 • Mai mult periaj dentar. Utilizatorii cu o igienă dentară precară nu ar trebui să poarte un aligner Invisalign, deoarece acest lucru poate provoca respirație urât mirositoare și carii. După ce mănâncă sau beau, purtătorii ar trebui să se asigure că își curăță dinții cu un periaj temeinic. Deoarece majoritatea oamenilor iau gustări pe parcursul zilei, timpul zilnic de periaj se poate dubla sau tripla atunci când se utilizează Invisalign. 
 • Poate necesita atașamente vizibile. Unele persoane au nevoie de mici atașamente dentare care se conectează la aliniatoarele transparente ca niște butoane. Aceste atașamente ajută la controlul mișcărilor dinților și trebuie atașate și scoase de către un ortodont. Prin urmare, utilizatorii care au nevoie de atașamente pot avea nevoie de mai multe consultații decât alții, iar atașamentele sunt vizibile prin plasticul transparent.

Costul tratamentul Invisalign

Tratamentul ortodontic cu aliniatoare Invisalign este individualizat, respectiv costul poate varia de la o persoană la alta. În medie prețurile pentru acest tratament încep de la 14000 lei și pot ajunge la 24000 lei. Un specialist ortodont poate evalua cu o exactitate mai mare prețul pentru tratament în urma realizării unei consultații inițiale unde se vor lua în considerație radiografiile dentare, amprentele dentare și starea generală a gurii.

Întrebări frecvente

 1. Ce este tratamentul Invisalign?
  Acest tratament ortodontic presupune utilizarea unor aliniatoare transparente pentru a îndrepta treptat dinții strâmbi, care sunt realizate din plastic puternic de calitate medicală, ce este personalizat pentru fiecare persoană în parte, pe baza poziției actuale a dinților și a poziției în care ar trebui să fie plasați, așa cum a fost stabilită de către medicul dentist. Întregul proces poate dura ceva timp, dar tratamentul Invisalign este de obicei mai scurt și mai convenabil decât aparatele dentare tradiționale. Aparatele de aliniere sunt de asemenea detașabile, astfel încât persoana le poate scoate pentru a mânca, a se spăla pe dinți și a folosi ața dentară.
 2. De ce ar trebui o persoană să aleagă Invisalign?
  Medicul stomatolog poate recomanda Invisalign dacă pacientul are următoarele afecțiuni ușoare sau moderate: dinți decalați, dinți înghesuiți, dinți nealiniați sau supraputere (dinții de sus mușcă peste cei de jos) și underbite sau dinții de jos mușcă în fața celor de sus.
 3. Care sunt avantajele tratamentului Invisalign?
  Există mai multe avantaje ale tratamentului Invisalign, după cum urmează: confort, discreție, mai puține restricții alimentare și posibilitatea menținerii unei igiene orale mai bune comparativ cu aparatul dentar tradițional.
 4. Ce efecte secundare pot apărea cu Invisalign?
  Ca orice altă procedură dentară, Invisalign vine și el cu efecte secundare. Acestea includ: suferință și durere ușoară, înrăutățirea temporară a aspectului, interferențe în vorbire, maușcături de obraz și limbă tăiată și reacție alergică.
 5. Va putea o persoană să mănânce în timp ce poartă aliniatoare Invisalign?
  Deoarece acestea se pot scoate în timp ce o persoană mănâncă, nu există restricții alimentare cu Invisalign. Acest lucru înseamnă că o persoană poate mânca tot ce dorește, inclusiv alimente lipicioase, fără să-și facă griji că va rupe un fir sau un suport, ca în cazul aparatului dentar. Pe de altă parte, o persoană trebuie să rețină că trebuie să bea multă apă în timpul tratamentului, deoarece aceasta ajută să spele o parte din zahăr, acid sau placa bacteriană acumulată pe dinți.
 6. Aliniatoarele Invisalign se pot păta?
  Aliniatoarele transparente se pot păta dacă o persoană mănâncă sau bea anumite alimente și băuturi. Pentru a evita colorarea, cel mai bine este să se scoată aliniatoarele înainte de a mânca sau de a bea altceva în afară de apă.
 7. Purtarea aliniatoarelor Invisalign doare?
  Este posibil să se resimtă durere și un ușor disconfort după 24 de ore de la primirea aliniatoarelor, care se diminuează treptat până în a 7-a zi. În general, cea mai mare durere pe care o poate simți o persoană durează o săptămână și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, unii pot simți un ușor disconfort pe tot parcursul tratamentului dacă au intoleranță la durere sau dacă au dinți sau gingiile sensibile.
 8. Este Invisalign potrivit pentru copii?
  Copiii nu pot începe tratamentul Invisalign până când nu le-au ieșit toți dinții adulți. Acest lucru variază, dar, în general se întâmplă în jurul vârstei de 12-13 ani. De asemenea, este important să se ia în considerare maturitatea copilului, deoarece aliniatoarele trebuie purtate timp de câteva ore pe zi și curățate în mod regulat. Prin urmare, copiii care nu pot respecta aceste instrucțiuni pot să nu fie candidații ideali pentru Invisalign.
 9. Se pot mânca acadele cu aliniatoarele Invisalign?
  Da, puteți mânca acadele cu Invisalign. Cu toate acestea, nu se recomandă acest lucru, deoarece bomboanele tari vă pot deteriora aliniatoarele.
 10. Se poate bea ceai în timpul tratamentului cu Invisalign?
  Deși puteți bea ceai cu aliniatoarele transparente, limitați-vă la lichide transparente, cum ar fi apa, și evitați băuturile care vă pot păta aliniamentele, cum ar fi cafeaua și ceaiul.
 11. Se pot bea sucuri cu Invisalign?
  Puteți bea sucuri cu Invisalign, dar nu vă recomandăm acest lucru, deoarece zahărul și aciditatea din sifon vă pot deteriora Invisalignul.
 12. Se poate bea alcool cu aliniatoarele Invisalign?
  Puteți bea alcool cu Invisalign, dar vă recomandăm să vă scoateți aliniatoarele înainte de a face acest lucru. Consumul de alcool cu Invisalign poate crește riscul de colorare și deteriorare a aliniatoarelor.
 13. Se poate fuma cu aliniatoarele Invisalign?
  Nu ar trebui să fumați cu Invisalign, deoarece nicotina din țigări poate cauza pete.
 14. Cum se scoate ușor aliniatorul Invisalign cu atașamente?
  Pentru a scoate Invisalign cu atașamente, mai întâi, folosiți degetul mare și arătătorul pentru a împinge în jos pe fiecare parte a atașamentului, apoi mișcați alignerul înainte și înapoi până când acesta se desprinde.
 15. Ce se întâmplă dacă purtați Invisalign doar noaptea?
  Dacă purtați alinerele Invisalign doar noaptea, este posibil să nu vedeți rezultatele pe care le doriți, deoarece Invisalign trebuie purtat cel puțin 20-22 de ore pe zi pentru a fi eficient. Dinții au nevoie de timp pentru a se mișca și a se obișnui cu noua lor poziție. Fără aliniatoarele transparente care îi țin la locul lor pe tot parcursul zilei, dinții s-ar putea deplasa înapoi în poziția inițială și să vă facă să pierdeți din progresele înregistrate în tratament.
 16. Cum se curăță aliniatoarele Invisalign pătate?
  Ar trebui să vă spălați aliniatoarele după fiecare masă și înainte de a le pune din nou în gură. Puteți folosi o periuță de dinți moale și un săpun transparent pentru a vă freca ușor aliniatoarele. De asemenea, ar trebui să vă clătiți aliniatoarele cu apă călduță înainte de a le pune la loc. Pentru o curățare mai profundă, puteți să vă înmuiați aliniatoarele Invisalign în detergent pentru proteze dentare sau în cristale de curățare Invisalign. Înmuiați-le timp de aproximativ 15 minute și apoi periați-le ușor cu o periuță de dinți moale. Clătiți cu apă călduță înainte de a le pune din nou în gură. De asemenea, ar trebui să vă curățați regulat carcasa Invisalign. Pur și simplu clătiți-o cu apă caldă și săpun, apoi uscați-o cu un prosop curat.
 17. Cât timp va dura tratamentul?
  Durata medie a tratamentului Invisalign este de un an, dar aceasta va varia în funcție de vârsta și de nevoile specifice ale fiecărei persoane. Fiecare caz este diferit, așa că, după ce dinții sunt examinați și imaginile digitale sunt capturate, veți primi o estimare a duratei tratamentului.
 18. Ce se întâmplă după finalizarea tratamentului Invisalign?
  După orice tratament ortodontic, fie că este vorba de Invisalign sau de orice altceva, se recomandă purtarea unei gutiere. Aceasta este concepută pentru a vă menține dinții în aliniere. Fără ea, dinții se pot deplasa treptat înapoi la poziția anterioară. Dacă dinții încep să se deplaseze, este posibil să trebuiască să purtați din nou, temporar, aliniatoare pentru a-i repoziționa. 

Concluzie

Invisalign este o opțiune bună, care presupune purtarea de aliniatoare transparente pentru cei care doresc să obțină dinți mai drepți fără a folosi fire și suporturi metalice. De asemenea, este mai confortabil și mai puțin vizibil, ceea ce îl face ideal pentru adulții preocupați de aspectul lor. Cu toate acestea, Invisalign nu este potrivit pentru toată lumea și există unele riscuri și efecte secundare care trebuie luate în considerare înainte de a începe tratamentul.