Meniu

Aparat dentar invizibil

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ortodonția a parcurs un drum lung de la originile sale din Grecia antică. Acum, cu ajutorul tehnologiei moderne, copiii, adolescenții și adulții își pot alinia zâmbetele cu tratamente ortodontice mai discrete și mai plăcute din punct de vedere estetic, care sunt transparente sau “invizibile” la ochiul liber.

Ce sunt aparatele invizibile?

Așa cum sugerează și numele, tratamentele ortodontice invizibile sunt cele care sunt atât de discrete încât sunt aproape invizibile. Aceste soluții ortodontice transparente oferă o alternativă estetică atractivă la aparatele ortodontice metalice. Pacienții cu aparate ortodontice invizibile sunt liberi să se simtă mai confortabili și mai încrezători în zâmbetul lor pe tot parcursul tratamentului. De aceea, ortodonția invizibilă tinde acum să fie tratamentul preferat în locul aparatului dentar, în special pentru adulți.

Aparatele ortodontice invizibile corectează poziția oaselor și a dinților folosind aparate care sunt invizibile pentru ochi. În cazul acestei tehnici, aparatele fixe sunt plasate pe partea interioară a dinților, în timp ce în cazul tehnicii convenționale acestea sunt plasate pe partea exterioară. De asemenea, studiile au documentat că aparatele de aliniere invizibile pentru dinți pot reduce durata tratamentului – un aspect important pentru orice pacient. Cu toate acestea, aceleași rezultate se obțin atât cu aparatele dentare metalice, cât și cu cele invizibile. Însă prețurile acestora pot merge mai sus decât al celor tradiționale.

Aparatele dentare invizibile sunt realizate din plastic transparent, de calitate medicală, fără BPA, asemenea unui apărător bucal, care acoperă dinții. În loc să fie atașați de dinți, aceștia sunt detașabili, la fel ca, de exemplu, un apărător de gură pentru sport. Atunci când urmați un tratament cu aliniatori, vi se oferă un set de aliniatori dentari din plastic transparent. Fiecare aparat dentar invizibil este conceput pentru a deplasa dinții un pic mai mult într-o direcție dorită. Aparatele dentare invizibile sunt schimbate la fiecare 7-14 zile, pe măsură ce tratamentul avansează.

Numărul de aparate dentare invizibile necesare poate varia, intervalul depinzând de cerințele tratamentului. În plus este esențial să purtați corectorii așa cum v-a recomandat medicul ortodont pentru un tratament de succes. 

Tipuri de soluții ortodontice transparente

Soluțiile ortodontice transparente se prezintă într-o varietate de aparate. Cea mai bună opțiune pentru fiecare pacient diferă în funcție de problemele dentare specifice ale fiecăruia. Pentru a afla ce tip de tratament ortodontic invizibil se potrivește cel mai bine nevoilor unui pacient,, este importantă consultarea unui ortodont. În cele din urmă, toate aparatele ortodontice invizibile pot fi împărțite în două categorii: fixe și detașabile.

 • Ortodonția invizibilă fixă este, în esență, doar un aparat dentar. Acestea pot fi realizate din ceramică sau din safire și sunt plasate pe partea din față a dinților. Aceste materiale ortodontice sunt transparente, ceea ce face ca aparatul dentar să fie mai puțin vizibil. Apoi, există aparatele ortodontice linguale care sunt plasate pe partea din spate a dinților, spre interiorul gurii.
 • Ortodonția transparentă detașabilă este considerată o alternativă mai practică la aparatele ortodontice fixe, oferind nenumărate avantaje, pe lângă faptul că sunt detașabile. Acest aparat dentar transparent fără fir este cel mai puțin vizibil dintre opțiunile de tratament.

Ortodonție transparentă cu aparat dentar ceramic

Aparatele dentare ceramice funcționează exact la fel ca cele metalice, dar sunt produse dintr-un material apropiat de culoarea smalțului dintelui, ceea ce le face aproape invizibile din exterior. Aparatele dentare ceramice, ca și cele metalice, necesită controale frecvente și vizite lunare la clinică pentru a ajusta firul.

Ortodonție transparentă cu aparat dentar de safir

Aparatele dentare din safir sunt extrem de asemănătoare cu aparatele dentare ceramice, singura diferență reală fiind materialul acestora. Cristalul de safir este transparent, astfel încât se adaptează perfect la culoarea naturală a dintelui. De asemenea, aparatele dentare din safir sunt foarte rezistente și oferă o aderență foarte bună la dinte. Și acestea necesită controale periodice față în față cu ortodontul pentru a fi ajustate.

Ortodonție invizibilă cu ajutorul aparatului ortodontic lingual

Aparatul dentar lingual este singurul tip de aparat dentar invizibil realizat din metal. Acestea pot fi catalogate drept “ortodonție transparentă”, deoarece sunt plasate pe partea din spate a dinților și sunt imperceptibile atunci când pacientul zâmbește. Din nou, acest tip de aparat necesită urmăriri frecvente în persoană în clinică pentru ajustări.

Ortodonție transparentă cu aliniere

Oricât de grozav ar fi aparatul ortodontic invizibil, adevărata revoluție a început cu puțin peste 20 de ani în urmă cu aparatele dentare invizibile. Acestea reprezintă două atele transparente și detașabile care se adaptează perfect la dinții pacientului. La fel ca aparatele dentare, aparatele dentare invizibile exercită o presiune pentru a deplasa progresiv dinții până când aceștia sunt perfect drepți. Datorită aparatelor dentare invizibile în tratamentul ortodontic, pacientul poate menține o mai bună igienă dentară, deoarece se poate spăla pe dinți fără ca aparatul să împiedice accesul la orice parte a gurii. Aparatele dentare transparente ortodontice sunt foarte rezistente și este puțin probabil să se rupă, comparativ cu unele dintre celelalte opțiuni.

Care este procedura?

Contrar convingerilor multor persoane, tratamentul ortodontic nu este o procedură de înfrumusețare (deși rezultatul final este 100% estetic), ci una absolut necesară pentru a restabili armonia funcțională a ocluziei (mușcăturii). O ocluzie (mușcătură) dezechilibrată produce forțe traumatice asupra dinților, care se transmit și la nivelul oaselor maxilare, ceea ce poate provoca resorbție osoasă, retracție gingivală, punând în pericol stabilitatea dinților pe arcade (dinții pot deveni mobili și se pot pierde în timp).

În primul rând, pacientul va avea nevoie de un consult de specialitate la medicul ortodont, unde i se va prezenta un dosar de investigații ortodontice speciale, precum radiografii și fotografii de diagnostic. Cele mai multe tratamente cu aparatele dentare invizibile sunt începute cu o amprentă digitală. Asta înseamnă folosirea unui scaner intraoral pentru a scana gura pacientului și apoi trimiterea fișierelor pentru diagnosticare și fabricarea aparatelor dentare invizibile. Deoarece se folosește un scaner intraoral, se creează o imagine digitală sau o fotografie a gurii pacientului. Imaginea sau datele pot fi apoi folosite cu un software de simulare dentară pentru a crea o simulare de tratament pentru medic și pacient.

După realizarea atelelor în laboratorul special, pacientul le primește acasă și va trebui să le poarte cel puțin 22 de ore pe zi, ceea ce înseamnă că se poartă și noaptea, dar este necesar să le scoată pentru mese și pentru a menține o igienă dentară corespunzătoare. Tratamentul este personalizat, 100% digitalizat și predictibil, de la situația inițială până la rezultatul final.

Care sunt avantajele și dezavantajele aparatelor invizibile?

Beneficiile aparatelor transparente, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, sunt numeroase. Cel mai evident fiind faptul că sunt transparente și aproape de neobservat în comparație cu aparatele dentare metalice.

Beneficiile aparatelor dentare  invizibile ale dinților pentru pacienți

Pentru pacienți, aparatele dentare transparente sunt considerate un tratament mai puțin intruziv și mai estetic pentru malocluzia sau corecțiile cosmetice. Aparatele sunt aproape invizibile. 

În plus, studiile au documentat faptul că timpul de tratament poate fi redus cu ajutorul acestor aparate dentare invizibile, iar numărul de programări necesare la medic poate fi, de asemenea, mai mic, deoarece nu există lipire, ca în cazul aparatului dentar, sau ajustări necesare pe parcursul perioadei de tratament. În unele cazuri, tot ceea ce este necesar este o programare pentru o scanare intraorală și externalizarea planificării și producției către un furnizor de aparate dentare transparente. Totuși, pot exista momente în care aliniatorii trebuie modificați pentru a îmbunătăți confortul purtătorului.

 • O alternativă detașabilă

Spre deosebire de tratamentele ortodontice tradiționale, aliniatorii pot fi scoși în orice moment. Acest lucru înseamnă că pot fi scoase în timp alimentației, pentru spălarea dinților și utilizarea aței dentare, astfel este păstrată o igienă orală perfectă în permanență. Cu aparatul dentar, pacienții trebuie să aibă grijă la alimentele pe care le consumă, în special la cele tari sau masticabile. Cu aparatele de aliniere transparente, pot fi pur și simplu scoase, air după mâncare dințIi trebuie spălați și imediat după aparatul pus la loc. Pentru a asigura rezultate optime, se recomandă să purtați aparatele dentare cel puțin 20-22 de ore pe zi.

 • O aliniere dentară de înaltă calitate 

Datorită procesului digitalizat malocluzia este înțeleasă mai bine și există posibilitatea de a vedea imediat o simulare a tratamentului, un lucru benefic atât pentru pacient cât și pentru medic. “Dispozitivele de aliniere” vor fi concepute astfel încât să nu fie nevoie de o programare pentru o scanare intraorală. Totuși, pot exista momente în care aliniatorii trebuie modificați pentru a îmbunătăți confortul purtătorului.

 • Eficiență invizibilă

Mai mult de 5 milioane de persoane din întreaga lume au zâmbete noi datorită aparatelor dentare invizibile. Acestea, săptămână de săptămână vor rectifica alinierea dinților cu discreție absolută și eficiență ridicată. Vă veți vedea capabil să vă echilibrați în mod liber viața de zi cu zi cu tratamentul ortodontic.

Cât costă aparatele invizibile?

Costul ortodonției invizibile variază în principal în funcție de tipul de tratament pe care îl primiți, de complexitatea cazului și de specialistul care efectuează procedura. De fapt, ortodontiștii sunt liberi să aplice tarifele pe care le aleg, iar prețurile pot varia în funcție de zona geografică și de prestigiul clinicii. La calcularea prețului ortodonției invizibile intervin și alți factori, cum ar fi mărcile și tehnicile folosite.

În cele din urmă, va trebui să luați în considerare și impactul pe care asigurarea îl va avea asupra prețului tratamentului de ortodonție invizibilă: cei care sunt asigurați vor avea costuri mai mici, în timp ce cei care nu au asigurare vor trebui să plătească prețul integru. Cu toate acestea, prețurile medii ale ortodonției invizibile sunt după cum urmează:

 • Aparat dentar ceramic: 2.000 $ până la 8.500 $.
 • Aparat dentar de safir: 2.500 $ până la 5.000 $.
 • Aparat dentar lingual: 6.000 $ până la 10.000 $.
 • Aparat dentar transparent: 1.800 $ până la 10.000 $.

Întrebări frecvente

 1. Cum se curăță aparatele ortodontice invizibile?
  Procedura de curățare a aparatelor ortodontice invizibile depinde de tipul acestora. Însă, per general, cu aparatele ortodontice transparente, periajul este simplu. Atunci când doriți să vă spălați pe dinți, trebuie pur și simplu să scoateți aparatele dentare invizibile și să procedați la periaj în mod normal. Pentru a curăța dispozitivele în sine, tot ce aveți nevoie este o periuță de dinți moale și un săpun neutru pentru a elimina murdăria sau placa care ar fi putut să se lipească de ele în timpul utilizării.
 2. Cine poate urma un tratament cu aparat dentar invizibil?
  Vești bune, oricine poate urma un tratament ortodontic invizibil. Copiii, adolescenții și adulții pot alege oricare dintre cele patru opțiuni enumerate mai sus.
 3. Cât durează aparatul dentar invizibil în comparație cu aparatul dentar tradițional?
  Orice sistem ortodontic pe care veți ajunge să îl alegeți poate influența durata tratamentului. Dar, în realitate, complexitatea cazului este cea care determină cu adevărat durata, nu culoarea sau locația bracketurilor.
 4. Care este cel mai bun aparat ortodontic invizibil?
  Nu există un anumit aparat dentar invizibil care să fie neapărat mai bun decât celelalte, ci doar ceea ce este mai bun pentru fiecare pacient în parte. Specialistul vă va recomanda cel mai bun tratament în funcție de nevoile dvs. și de ceea ce căutați.
 5. Pentru ce pot fi folosite aparatele dentare transparente?
  Aparatele de aliniere dentară transparente pot fi folosite atât pentru cazuri minore, cât și pentru cazuri complexe. Studiile documentează succesul aparatelor dentare invizibile față de aparatul dentar metalic în numeroase tipuri de tratament, dar avertizează că, deși pot fi utilizate în cazuri de înghesuială ușoară până la moderată, trebuie să se manifeste prudență în cazurile complexe. Aparatele de aliniere ortodontice invizibile sunt utilizate pentru a trata:
  – Înghesuiala dinților, suprapunerea dinților.
  – Diastema, spații mici sau mari între dinți.
  – Underbites, dinții frontali inferiori care se suprapun peste dinții frontali superiori.
  – Supralăbușirea, dinții frontali superiori suprapunându-se peste dinții frontali inferiori.
  – Mușcături deschise, atunci când dinții superiori și inferiori sunt înclinați spre exterior și nu se ating atunci când mușcă în jos.
  – Malocluzia cu dinți primari, aceasta se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.
 6. Sunt dureroase aparatele dentare invizibile?
  Spre deosebire de aparatele dentare metalice, aliniatorii dentari transparenți sunt detașabili. Pacientul le poate scoate pentru a mânca, a se spăla pe dinți și a folosi ața dentară. Se recomandă ca aceștia să fie purtați 22 de ore pe zi, ceea ce ține cont de alimentație și igienă. Deoarece aparatele de îndreptare sunt concepute de cele mai multe ori prin intermediul unei amprente digitale, aparatele dentare sunt realizate pentru a se potrivi cu precizie dinților fiecărui pacient individual. Asta înseamnă că punerea și scoaterea lor, necesită puțin efort. Iar în cazul în care apare vreun disconfort, aceștia pot fi ușor remodelați sau redimensionați. 
 7. Care este diferența dintre aliniatorii transparenți și aparatul dentar metalic?
  Există în mod evident diferențe majore atunci când se compară aliniatorii ortodontici aproape invizibili cu aparatul dentar tradițional. Dar, în cele din urmă, scopul lor este același: tratarea malocluziei. Aliniatorii transparenți sunt realizați din plastic transparent. În loc să fie atașați de dinți precum aparatele dentare metalice, aceștia sunt detașabili. Aparatele dentare invizibile sunt, de asemenea, prescrise în seturi în care utilizați un nou aliniator la fiecare 7-14 zile. Aparatele sunt purtate 22 de ore pe zi, astfel încât pacienții pot mânca și practica igiena fără a purta aparatul. Acest lucru este complet opus aparatului dentar metalic, care este fixat pe dinți 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și este controlat prin sârme atașate care controlează mișcarea dinților. Atât aparatele dentare invizibile, cât și aparatul dentar fix mișcă dinții prin exercitarea unei presiuni asupra lor, care este apoi transferată la rădăcini și la maxilar. Aparatul dentar metalic este recomandat pentru cazurile mai dificile, conform studiilor.
 8. Cât durează tratamentul ortodontic invizibil?
  În mod obișnuit, majoritatea tratamentelor ortodontice invizibile pot dura între 6 și 36 de luni, deși există cazuri care pot fi rezolvate în mai puțin timp și altele care pot avea nevoie de câteva luni în plus. Timpul de durată este stabilit de la caz la caz. Pentru a ști exact cât ar trebui să dureze tratamentul ortodontic invizibil, va trebui să consultați un specialist pentru a vă evalua cazul. Timpul în care veți avea nevoie de aparat poate varia ușor în funcție de tipul de soluție ortodontică pe care l-ați ales și de dificultatea cazului.
 9. Aparatele dentare invizibile afectează vorbirea?
  Aparatul dentar invizibil nu ar trebui să afecteze vorbirea. Deși este puțin probabil să provoace modificări ale vorbirii, acesta lucru este totuși posibil. Dacă da, limba ar trebui să se obișnuiască în curând cu aliniatorul din gură și să se relaxeze. 
 10. Aparatele dentare invizibile pot aduce dinții în față?
  Da, aparatul dentar invizibil poate fi folosit pentru a aduce dinții înapoi și înainte. Ele pot fi folosite pentru a muta dinții inferiori înapoi, astfel încât să se așeze în spatele dinților din față și, invers, pot fi folosite pentru a aduce dinții superiori înainte pentru a se așeza în fața dinților inferiori. În timp ce unele probleme de supraaglomerare, de supra mușcătură/sub mușcătură pot necesita un tratament suplimentar, cum ar fi elasticele sau utilizarea altor aparate dentare – aparatul dentar invizibil poate fi folosit pentru a aduce dinții înainte.
 11. Pot aparatele dentare invizibile să repare dinții foarte strâmbi?
  Da, pot fi utilizați pentru a repara dinții foarte strâmbi. În unele cazuri, poate fi necesar un alt tip de aparat dentar sau un tratament suplimentar, dar de cele mai multe ori se datorează unei dezalinieri severe a maxilarului. Aparul dentar invizibil poate fi folosit pentru a face chiar și cei mai strâmbi dinți să arate perfect, dacă există condițiile, timpul și consecvența necesare.
 12. Pot fi utilizați aliniatorii invizibili pentru o protecție de noapte?
  Da și nu, în funcție de gravitate. Dacă scrâșniți puternic din dinți și, ca urmare, aveți nevoie de o protecție de noapte, cel mai probabil nu sunteți eligibil pentru tratamentul cu aparate dentare invizibile. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul se bazează pe faptul că purtați aparatele în timpul somnului, ceea ce, dacă aveți nevoie de o gardă de noapte, pur și simplu nu este posibil. Dacă scrâșniți doar puțin din dinți, este posibil ca aliniatorii să acționeze ca un tampon între dinți în timp ce scrâșniți. Cu toate acestea, măcinarea și strângerea pot duce rapid la uzura acestora sau chiar mai rău la ruperea lor. Acest lucru ar trebui să fie discutat de la caz la caz cu medicul ortodont, unde acesta analizează situația și cerințele și vede dacă sunteți eligibil. 
 13. Pot aparatele dentare invizibile să vă mute sau să vă schimbe linia maxilarului?
  Da, pot să vă mute și să vă schimbe maxilarul. În funcție de tratament, poate fi necesară mutarea maxilarului într-o anumită poziție înainte de a efectua tratamentul propriu-zis. Cu toate acestea, atașamentele și mărcile de cauciuc pot fi folosite alături de aliniatori pentru a ajuta la deplasarea dinților și a maxilarului în poziția corectă și pentru a asigura o mușcătură sănătoasă. 
 14. Pot aparatele invizibile să repare înghesuiala?
  Da, aparatele dentare invizibile pot repara înghesuiala dinților. Înghesuiala dentară poate fi cauzată de numeroși factori, pierderea timpurie a dinților de lapte, dinți de formă anormală, o fisură la nivelul buzei sau al palatului. Aceștia pot lucra pentru a modifica aceste probleme prin aplicarea unei presiuni constante și blânde pentru a ajuta la alinierea corectă a acestora. În timp ce dinții foarte înghesuiți pot necesita un tratament suplimentar, cum ar fi îndepărtarea oricăror dinți problematici, aliniatorii invizibili pot ajuta la alinierea dinților înghesuiți, prin deplasarea fiecărui dinte cu 0,2 mm mai sus, cu fiecare aliniator nou, ceea ce face ca în gură să existe mai mult spațiu pe măsură ce dinții sunt aliniați corect.

Concluzie

Cercetările recente privind aparatele dentare transparente demonstrează că acestea pot fi la fel de eficiente ca aparatul dentar tradițional în corectarea problemelor de aliniere ușoară până la moderată. În cea mai mare parte, tratamentul se referă la alinierea dinților și la repararea înghesuirilor sau a golurilor din gură. Dar, nu este opțiunea de tratament de îndreptare a dinților potrivită pentru toată lumea.