Meniu

Aparat dentar lingual

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aparatele dentare linguale reprezintă o metodă discretă de îndreptare a dinților. Acestea sunt practic invizibile atunci când o persoană zâmbește, mănâncă sau vorbește, astfel încât nimeni nu știe că o persoană le poartă. Prin urmare, deși sunt potrivite pentru toate vârstele, faptul că sunt discrete le face ideale pentru adulții care doresc să-și îndrepte dinții sau să scape de spațiile dintre dinți.

Ce este aparatul dentar lingual?

Aparatele dentare linguale au același scop ca și aparatele ortodontice tradiționale, dar sunt plasate în spatele dinților (lângă limbă și palat) și nu în față, astfel, acestea oferă o alternativă cosmetică excelentă pentru cei care doresc să-și îndrepte dinții fără ca aparatul dentar să se vadă.

Avantajele aparatului dentar lingual

 • Invizibilitate. Piesele care compun aparatul dentar – bracketurile, firele și benzile elastice sunt toate montate pe partea din spate a dinților. Ceilalți oameni nu le pot vedea decât atunci când persoana care le poartă deschide gura larg.
 • Posibil mai puțină durere. Studiile diferă cu privire la această idee, dar par să favorizeze aparatul dentar lingual, astfel acesta este asociat cu cel mai mic nivel de durere pe parcursul primei luni de tratament. Totuși, purtătorii de aparate ortodontice linguale au avut tendința de a avea mai multă durere la nivelul limbii, în timp ce utilizatorii de aparate convenționale, au avut mai multă durere la nivelul buzelor și al obrajilor. Persoanele care au purtat aparatul dentar lingual au avut dureri mai severe și cea mai lungă perioadă de recuperare în comparație cu cei care foloseau un aparat dentar simplu și aliniatoare transparente. Mulți dintre cei care foloseau aparat dentar lingual continuau să aibă probleme de alimentație și după două săptămâni. Orice dispozitiv de corecție dentară va provoca unei persoane dureri de gură la început, dar disconfortul va dispărea în cele din urmă. Între timp, ortodontul poate recomanda folosirea de ceară ortodontică, medicamente pentru durere fără prescripție medicală și consumul de alimente reci.
 • Mai puține schimbări în stilul de viață. Purtarea unui aparat dentar de orice tip va însemna unele schimbări la început. Este posibil ca o persoană să trebuiască să mănânce mai întâi alimente moi, să învețe cum să curețe aparatul dentar și multe altele, dar, în general, aparatul dentar lingual poate însemna mai puține schimbări în stilul de viață decât aparatul dentar convențional. Aplicarea de ceara ortodontică pe suprafețele mai denivelate ale bracketurilor poate remedia efectele deranjante dacă cineva se confruntă cu vreo astfel de problemă.
 • Design personalizat. Ortodonțiștii pot personaliza aparatele ortodontice linguale cu ajutorul unui software de proiectare și de fabricație asistată de calculator (CAD/CAM). S-au constatat mai puține probleme de vorbire și de masticație în rândul persoanelor care au aparate dentare linguale personalizate decât în rândul celor care poartă bracketuri prefabricate. De asemenea, cei care foloseau aparate dentare linguale prefabricate au mai multe probleme legate de dureri de limbă și răni.

Dezavantajele aparatelor ortodontice linguale

 • Probleme de formare a ortodonțiștilor. Aparatele ortodontice linguale necesită tehnici complet diferite de cele ale aparatelor tradiționale, dar multe programe de ortodonție nu oferă pregătire clinică în domeniul aparatelor linguale. Astfel, o persoană poate avea probleme în a găsi un ortodont instruit să le aplice. 
 • Efecte asupra vorbirii. Purtarea aparatului dentar, fie el convențional sau lingual, va afecta vorbirea la început, însă unele cercetări arată că o persoană poate avea mai multe probleme cu vorbirea dacă poartă aparat dentar lingual. Un studiu efectuat pe 24 de adulți a constatat că purtătorii de aparat dentar lingual au continuat să aibă dificultăți chiar și după o lună. Cei care purtau aparat dentar labial și-au recuperat vorbirea în decurs de o săptămână. Un alt studiu a arătat că cei care purtau aparat dentar lingual au continuat să aibă probleme cu pronunția chiar și după 3 luni. Chiar și așa, problemele de vorbire scad treptat în timp.
 • Cheltuieli. Aparatele ortodontice linguale sunt de obicei mai scumpe decât cele tradiționale, mai ales dacă se folosește un aparat ortodontic lingual făcut la comandă. Deși costurile variază în funcție de ortodonți, regiuni și de cât de multă muncă este implicată, se poate ajunge să se plătească de două ori mai mult pentru un aparat dentar lingual prefabricat decât pentru un aparat dentar labial. De asemenea, acestea sunt mai scumpe decât alte tipuri de aparate dentare invizibile. Pentru a reduce costul aparatului dentar, luați în considerare o combinație: purtarea unui aparat dentar lingual pe dinții de sus și a unui aparat dentar convențional, pe rândul de jos. 
 • Probleme de curățare. Cu aparatul dentar lingual, poate fi puțin mai greu să se mențină igiena orală. O persoană poate constata că particulele de alimente se lipesc între bracketurile aparatului dentar lingual. În comparație cu aparatele ortodontice simple, bracketurile linguale sunt poziționate mai aproape unul de celălalt. Folosirea unui dispozitiv de curățare cu ață dentară poate ajuta o persoană să îndepărteze orice alimente lipite. 

Cum funcționează aparatul dentar lingual?

Cum se fabrică aparatele dentare linguale?

Procesul de instalare a aparatului dentar lingual este simplu. Un medic stomatolog va lua o amprentă a dinților, care este apoi trimisă la un laborator dentar și folosită pentru a crea suporturi personalizate, acest proces durează aproximativ șase săptămâni. Odată finalizat, ortodontul va folosi o metodă specifică pentru a cimenta aparatul dentar pe partea din spate a dinților. Aparatele ortodontice linguale funcționează la fel ca și aparatele ortodontice tradiționale, acestea aplică o presiune ușoară, dar continuă, asupra dinților pentru a-i ajuta să se deplaseze în poziția corectă. Tratamentul poate dura între 18 și 36 de luni, în funcție de gravitatea supraaglomerării dinților sau a mușcăturii pacientului.

Cum funcționează aparatele dentare linguale?

Aparatul dentar lingual funcționează la fel ca aparatul dentar metalic tradițional. Structura lor este formată din bracket-uri metalice și arcuri metalice. Procesul de plasare a aparatului dentar lingual în spatele dinților începe cu:

 • Luarea de amprente a dinților a căror aliniere trebuie corectată.
 • Aceste amprente sunt apoi trimise la un laborator stomatologic unde se creează bracket-uri personalizate pe baza lor.
 • Odată ce bracket-urile sunt gata, un ortodont folosește un proces specific pentru a cimenta aparatele pe suprafețele posterioare ale dinților afectați.
 • Aparatul dentar aplică apoi o presiune ușoară, dar continuă, pentru a deplasa treptat dinții înapoi în poziția lor corectă.
 • Durata acestui tratament poate varia între aproximativ 18-36 de luni, în funcție de complexitatea cazului.

Diferențele dintre aparatele dentare linguale și alte aparate ortodontice

Aparat dentar lingual vs. aparat dentar tradițional

Atât aparatul ortodontic metalic tradițional, cât și aparatul ortodontic lingual utilizează bracket-uri și fire pentru a muta dinții dezaliniați în poziția corectă. Singura diferență între cele două este că aparatul dentar tradițional se poartă pe partea din față a dinților, în timp ce aparatul dentar lingual este atașat pe partea din spate a dinților. Când vine vorba de costuri, aparatul dentar lingual este mai scump decât aparatul dentar tradițional, în special aparatele ortodontice linguale, care sunt personalizate pentru a se potrivi fiecărui dinte, sunt deosebit de scumpe, deoarece durează mai mult timp pentru a fi ajustate. Așadar, pe lângă costurile inițiale, un pacient trebuie să plătească mai mult pentru vizitele stomatologice necesare pentru a le ajusta perfect.

Aparat dentar lingual vs. Invisalign

Dacă cineva alege aparatul dentar lingual pentru că este aproape invizibil, mai are o altă opțiune: Invisalign. Acestea sunt un set de tăvițe din plastic transparent personalizate pentru a se potrivi perfect în gură, în scopul de a corecta dinții nealiniați. Deoarece nu folosesc fire sau suporturi ca aparatele ortodontice linguale, acestea sunt destul de confortabile și convenabile. Nu există părți metalice care ar putea răni limba sau alte țesuturi moi din gură și nu există restricții de dietă în cazul lor. În general, sunt mai ieftine în comparație cu aparatul dentar lingual. Cu toate acestea, ele necesită o anumită dedicare și disciplină, deoarece trebuie purtate cel puțin 20-22 de ore pe zi. 

Curățarea dinților cu aparat dentar lingual

Păstrarea dinților curați este esențială, indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alege o persoană. Alimentele se blochează în aparatele și firele dentare și pot provoca formarea plăcii, ceea ce duce la apariția cariilor dentare. Cel mai bine este să fie spălați dinții după fiecare masă. Pacientul trebuie să se asigure că periază fiecare dinte la nivelul gingiei și deasupra și dedesubtul suporturilor aparatului dentar. Deoarece aparatul dentar lingual se află pe partea din spate a dinților, trebuie să se acorde o atenție deosebită acestei zone a gurii. O persoană poate constata că o periuță de dinți cu un vârf îngust facilitează accesul la partea din spate a dinților.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt aparatele dentare linguale?
  Aparatul dentar din spatele dinților este cunoscut sub numele de “aparat dentar lingual” sau “aparat dentar incognito” și este similar cu aparatul dentar metalic tradițional din punct de vedere al designului. Aparatele dentare sunt denumite linguale, deoarece aceasta este tocmai zona în care sunt atașate. Aparatele ortodontice linguale sunt atașate în partea din spate a dinților și nu în partea din față, ca în cazul altor tratamente ortodontice. Adolescenții și adulții care doresc să-și îndrepte dinții sau să își îmbunătățească zâmbetul fără un aparat dentar vizibil optează adesea pentru această opțiune, deoarece oferă un avantaj estetic față de aparatele dentare metalice tradiționale, care sunt voluminoase și sunt plasate pe partea din față a dinților.
 2. Aparatul dentar lingual durează mai mult?
  În medie, tratamentul durează aproximativ același timp ca și aparatul dentar obișnuit, dar mai mult decât tăvițele de aliniere transparente. Fiecare caz este însă unic și există mai mulți factori care contribuie la durata tratamentului.
 3. Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar lingual?
  Avantajele aparatului dentar lingual
  – Aparatele dentare linguale sunt practic invizibile
  – Corectează în mod eficient majoritatea problemelor de mușcătură
  – Pot fi personalizate pentru a spori confortul și pentru a maximiza eficiența lor
  Dezavantajele aparatului dentar lingual
  Aparatul dentar lingual poate fi mai scump decât alte tipuri de aparate dentare
  – Poate provoca un disconfort considerabil, mai ales la început
  – Tratamentul poate dura mai mult decât în cazul aparatelor dentare convenționale
 4. Aparatul dentar lingual este mai inconfortabil decât alte aparate dentare?
  Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alege o persoană, va avea un oarecare disconfort pe măsură ce dinții încep să se miște. Majoritatea oamenilor resimt această durere ca pe o durere surdă și, în general, poate fi ameliorată cu medicamente fără prescripție medicală. Se recomandă consumul de alimente moi, cum ar fi iaurtul, orezul și ouăle fierte, până când durerea dispare. Aparatul dentar poate provoca, de asemenea, durere atunci când suporturile intră în contact cu țesuturile moi din interiorul gurii. În cazul aparatelor ortodontice linguale, limba este un loc obișnuit de durere din cauza amplasării bracketurilor. Pentru unii pacienți, disconfortul provocat de aparatul dentar lingual este semnificativ. Pentru a îmbunătăți confortul pacienților, tot mai mulți producători fac brackets linguali mai mici și mai netezi, bracket-urile pot fi, de asemenea, personalizate, ceea ce s-a demonstrat că reduce disconfortul. Pentru ameliorarea pe termen scurt a punctelor sensibile, se poate încerca un gel topic de ameliorare a durerii dentare sau o cantitate mică de ceară peste orice margini ascuțite ale bracketurilor. În cazul în care un fir înțeapă sau zgârie, este important să fie contactat ortodontul. Firele pot fi tăiate pentru a împiedica rănirea.
 5. Ce face ca aparatul dentar lingual să fie diferit de aparatul dentar tradițional?
  Dincolo de aspect, aparatul dentar lingual diferă de aparatul dentar tradițional în câteva moduri. Acest aparat dentar personalizat costă, de obicei, mai mult decât aparatele dentare convenționale. Cel mai bine este să consultați un medic stomatolog cu privire la diferența de preț dintre aparatul dentar tradițional și cel lingual. Este posibil să întâmpinați dificultăți cu unele obiceiuri zilnice și cu vorbirea în primele câteva săptămâni după ce vi s-a montat aparatul lingual, din cauza poziționării acestuia aproape de limbă. Persoanele cu aparat dentar lingual au fost, de asemenea, mai susceptibile de a întâmpina dificultăți în alimentație în prima lună de adaptare la acest aparat, în comparație cu cele cu aparat tradițional. Cel mai probabil, obiceiurile de alimentație și de vorbire se vor adapta în prima lună de la montarea aparatului dentar lingual.
 6. Aparatul dentar lingual afectează vorbirea?
  Deoarece aparatele dentare linguale intră în contact cu limba pacientului, acestea pot provoca dificultăți în pronunțarea unor cuvinte. De exemplu, cuvintele cu sunete “s”, ar putea fi dificile la început, cu toate acestea, în timp ce aparatele ortodontice linguale pot necesita o anumită perioadă de acomodare, schimbările de vorbire sunt, de obicei, temporare.
 7. Aparatul dentar lingual funcționează mai bine?
  În comparație cu aparatele ortodontice tradiționale, aparatele linguale oferă un rezultat de tratament similar sau, uneori, mai bun. Toate oferă avantajul de a mișca eficient dinții în orice moment, cu un efort minim din partea pacientului. Aparatele dentare ceramice din fața dinților sunt o alternativă la aparatele dentare linguale.
 8. Este aparatul dentar lingual potrivit pentru o persoană?
  Unele motive comune pentru alegerea aparatului dentar lingual includ:
  – Dorința de îndreptare a dinților păstrând în același timp un aspect profesional;
  – Preocuparea de aspectul estetic al aparatului dentar;
  – Nu interferează cu activitățile precum cântatul la un instrument de suflat cu care aparatul dentar tradițional ar interfera și este mai sigur în cazul sporturilor de contact.
  Ca orice altă formă de tratament ortodontic, aparatul dentar lingual nu este potrivit pentru toată lumea, însă adolescenții și adulții cu dinți de dimensiuni normale sunt cei mai buni candidați. Copiii nu sunt de obicei candidați, deoarece dinții primari mici nu se potrivesc cu aparatul dentar. De asemenea, persoanele cu o problemă de mușcătură excesivă nu sunt, candidate pentru aparatul dentar lingual.

Concluzie

Aparatul dentar lingual poate fi o opțiune bună dacă o persoană are nevoie de aparat dentar, dar nu dorește ca acesta să fie evident. Deoarece sunt atașate la partea din spate a dinților, acestea nu sunt la fel de vizibile ca aparatele dentare convenționale. În funcție de costurile din zonă și de nevoile dentare specifice, aparatul dentar lingual ar putea costa mai mult decât aparatul dentar obișnuit, iar durata tratamentului ar putea fi, de asemenea, puțin mai lungă. Trebuie să se aștepte o oarecare durere în timp ce limba se obișnuiește cu aparatul dentar, iar o persoană trebuie să fie pregătită pentru un ușor disconfort în momentul vorbirii în primele câteva săptămâni sau luni de tratament. Cel mai bun mod de a determina dacă aparatul dentar lingual este o opțiune bună pentru o persoană este să discute cu un ortodont, acesta poate analiza dinții și poate recomanda cea mai bună opțiune de tratament.