Ortodonția este o ramură specializată a stomatologiei și implică tratamentul, prevenirea și diagnosticarea diferitelor probleme dentare. Pentru a corecta unele dintre aceste probleme, un pacient poate primi un aparat ortodontic fix sau detașabil.
Un aparat fix trebuie să fie lipit de dinți. Aparatele ortodontice mobile sunt diferite, deoarece pot fi scoase din gură. Multe tipuri de îngrijire ortodontică necesită mai multe etape de tratament, astfel încât aparatele ortodontice mobile ar putea fi preferate pentru tratamente.
Ce sunt aparatele mobile?
Aceste aparate personalizate, realizate în laboratorul stomatologic pe baza unei amprente făcute în prealabil a arcadelor dentare, corectează anomalii dentare simple sau medii, prin exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și oaselor maxilarului. Aparatele mobile sunt recomandate copiilor cu rugămintea de a fi purtate atât ziua cât și noaptea, cu excepția meselor și a spălatului pe dinți. Acestea sunt utilizate pentru o perioadă scurtă, ca parte a unui plan de tratament mai amplu.
Aparatele ortodontice mobile sunt destinate copiilor, iar stomatologii le aplică chiar înainte de începerea căderii dinților de lapte. La această vârstă, aparatele ortodontice mobile au un rol important pentru a ghida creșterea și a garanta o dezvoltare corectă a maxilarelor.
Aparatele mobile active includ plăci acrilice cu părți retentive și elemente active care exercită forțe ortodontice asupra dinților. Acest aparat permite deplasarea unui dinte sau a unui grup de dinți în direcții diferite. Pacienții pot scoate și reintroduce în gură un aparat mobil, iar forțele ortodontice sunt exercitate atât timp cât pacientul îl poartă. De obicei, se poartă noaptea și câteva ore în timpul zilei, astfel încât succesul tratamentului depinde de disciplina și conștientizarea pacientului. Deoarece creierul interpretează prezența aparatului dentar ca fiind hrană, este posibil ca gura să genereze mai multă salivă decât în mod normal după instalarea aparatului dentar mobil, dar această stare poate dura între 1 și 2 zile. Medicul trebuie să examineze și să modifice aparatul în mod regulat. Dacă aparatul dentar creează disconfort sau iritații în jurul limbii, gingiilor sau obrazului, acesta poate fi ajustat.
Tipuri de aparate dentare mobile
Aparatele ortodontice mobile au ca scop corectarea situațiilor minore de malocluzie. Acest lucru se datorează faptului că volumul de forță plasat de aparatele ortodontice este relativ ușor și variabil ca în cazul aparatelor fixe. Prin urmare, ortodontul planifică și pregătește cu atenție aparatele ortodontice mobile în cazurile alese, deoarece este asociat cu o serie de limitări care trebuie avute în vedere înainte de a furniza aparatele mobile.
Ortodonții pot oferi aparatele detașabile în trei scenarii diferite, inclusiv pre-tratament, tratament ușor și post-tratament. Acesta are ca scop menținerea modificărilor obținute prin tratamentul fix. Cu toate acestea, ele sunt aplicabile doar în situații ușoare, inclusiv rotația minoră a unui dinte în care se folosește amprenta. În cele ce urmează sunt prezentate diferitele tipuri de aparate ortodontice mobile, alături de funcțiile acestora:
Retenție
Retențiile sunt fie aparate ortodontice fixe, fie mobile. În orice caz, funcția lor principală este de a menține dinții aliniați după îndepărtarea aparatului dentar. Ortodontul va oferi instrucțiuni cu privire la durata în care trebuie purta și la modul în care trebuie să fie îngrijit. Aceste pot fi scoase în timpul mâncării sau spălării pe dinți. Aparatele de retenție trebuie curățate și clătite la rândul lor. Acestea trebuie purtate conform instrucțiunilor, deoarece sunt esențiale în prevenirea regresiei.
Extinzătoarele palatine
Extinzătoarele palatine, la fel ca și retențiile, sunt, de asemenea, fixe și mobile. De obicei, vârsta determină dacă un pacient va primi sau nu versiunea detașabilă. Versiunea fixă este cea mai potrivită pentru copiii mai mari. Extinzătoarele palatine sunt astfel, dispozitive utilizate pentru a extinde maxilarul superior prin apăsarea ușoară a molarilor superiori. De obicei, se ajustează zilnic și, cu fiecare ajustare, se experimentează din nou o presiune ușoară. De obicei, pacienților li se recomandă să poarte expansoare palatale timp de câteva luni înainte de a ajunge la rezultatul optim.
Aparate de menținere a spațiului
Menținătorii de loc ajută la păstrarea spațiului pentru dinții permanenți. Dacă copilul pierde un dinte de lapte înainte ca dintele permanent să fie pregătit să erupă, este posibil să aibă nevoie de unul. De asemenea, atunci când dintele primar este pierdut înainte de vreme, dinții adulți pot crește în spațiu și nu acolo unde ar trebui. Dacă mai mulți dinți adulți sunt pregătiți să apară, nu va exista suficient spațiu în gură din cauza spațiului lipsă. Pentru a evita acest lucru, medicul dentist poate sugera un dispozitiv de menținere a spațiului pentru dintele lipsă.
Herbst
O supraputere cauzată de un maxilar inferior mic situat mai în spate decât ar trebui este o problemă ortodontică tipică. Aparatul Herbst se referă la un sistem ortodontic care facilitează dezvoltarea maxilarului inferior pentru a corecta problemele de mușcătură. Acesta este fixat pe dinți cu ajutorul unor benzi cimentate care, de obicei, nu necesită curățare sau modificare. În funcție de gravitatea afecțiunii, poate fi necesară o programare ortodontică pentru modificări. Pacienții observă îmbunătățiri rapide și se bucură de avantajele de a avea dinți drepți și un maxilar bine aliniat. Deși gura se poate deschide și închide în continuare cu ușurință, sistemul Herbst oprește maxilarul inferior să meargă înapoi. Benzile cimentate sunt utile pentru a lega aparatul de molarii posteriori ai maxilarului superior și inferior. La început, mușcatul și mestecatul ar putea fi ciudate sau dureroase, dar aceste senzații se vor ameliora pe măsură ce gura și maxilarul se adaptează la aparat.
Arc facial
Dispozitivele de fixare a capului sunt un tip de dispozitiv ortopedic mobil care ajută la corectarea discrepanțelor de creștere. Acesta este ocazional utilizat pentru a repara o supraputere excesivă. Acest lucru se realizează prin aplicarea unei presiuni asupra maxilarului superior și a dinților, ceea ce menține dinții la locul lor sau ajută la deplasarea lor în zone mai bune. Durata de timp pentru care trebuie purtat arcul facial este determinată de gravitatea problemei. Acesta trebuie folosit un anumit număr de ore pe zi. Cu toate acestea, este esențial de știut că arcul facial nu trebuie purtat niciodată atunci când se practică un sport. În plus, ar trebui să fie scos în timpul mâncatului și spălatului pe dinți.
Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare mobile
Funcțiile unui aparat mobil sunt de a alinia unul sau mai mulți dinți rău poziționați, de a ghida erupția dentară, de a corecta malocluzia, de a crea spațiu sau de a mări arcada dentară și de a menține rezultatul tratamentului obținut.
Avantajele:
- Sunt disponibile în dimensiuni mici
- Sunt ușor de purtat
- Sunt foarte eficiente
- Sunt ușor de curățat
- Sunt estetice, nu sunt prea vizibile
Dezavantajele:
- Nu pot influența decât modificările simple.
- Nu sunt potrivite pentru corectarea rotațiilor multiple.
- Se pot pierde cu ușurință, mai ales pentru că trebuie îndepărtate de multe ori
- Nu sunt capabile de alinierea finală a dinților. Ele doar mențin dinții aliniați până când se obține rezistența osoasă ideală.
- Nu sunt ideale pentru cazurile severe, deoarece nu exercită suficientă forță pentru a face față unei malocluzii severe.
Întrebări frecvente
- Din ce sunt făcute aparatele dentare mobile?
– Cadrul din rășină acrilică este baza aparatului, partea care susține șuruburile și arcurile și care conferă stabilitate întregii structuri. Este realizată în laborator și poate fi colorată, cu o amprentă sau strălucitoare.
– Fermoarul este elementul de ancorare, care se fixează pe molari sau premolari. Există mai multe tipuri de închizători, în funcție de tipul de aparat dentar. Fermoarul asigură imobilitatea aparatului.
– Arcurile au rolul de a mișca dinții în direcția dorită.
– Șurubul este elementul activ și ajută la extinderea arcadelor. Acesta este activat de către medicul dentist în cabinet sau de către pacient la domiciliu, cu ajutorul unei chei speciale. - La ce vârstă încep copiii să poarte aparate mobile?
Părinții sunt sfătuiți să viziteze un ortodont atunci când copilul împlinește 7 ani. Una dintre indicațiile pentru o vizită obligatorie la un ortodont este începutul căderii dinților de lapte. Dezvoltarea maxilarului și creșterea dinților la fiecare copil este diferită. Prin urmare, o primă vizită la un ortodont nu înseamnă începerea imediată a terapiei ortodontice.
În primul rând, medicul stomatolog va vedea direcțiile de creștere a maxilarului și, în raport cu acestea, va prezice când este cel mai bine ca copilul să înceapă să poarte primul aparat ortodontic. Aparatele ortodontice mobile sunt cel mai frecvent utilizate la copiii și tinerii care sunt încă în creștere. În această perioadă, stomatologii vor corecta cu aparate ortodontice mobile relațiile dintre maxilare, vor opri obiceiurile proaste, vor remedia neregularitățile în ceea ce privește înălțimea mușcăturii, deglutiția și vorbirea și vor începe să economisească spațiu pentru dinții permanenți nenăscuți. - Cum trebuie purtat un aparat ortodontic mobil?
Aparatele ortodontice mobile trebuie purtate conform următoarei reguli: dacă perioada de purtare a unui aparat ortodontic în timpul zilei și al nopții este în total mai mare decât perioada de nepurtare cu cel puțin 4 ore, terapia va fi eficientă. Iată câteva sfaturi mai specifice:
– Se recomandă ca copilul să poarte un aparat ortodontic mobil cel puțin 14 ore pe zi.
– În timpul perioadei de adaptare, în primele 10 zile, asigurați-vă că cel mic nu ejectează inconștient aparatul ortodontic din gură în timpul somnului.
– Aparatul ortodontic mobil trebuie scos înainte de mese, trebuie spălat și uscat.
– Aveți grijă ca cel mic să nu neglijeze igiena dentară în timp ce poartă un aparat mobil.
– După ce mănâncă, dinții trebuie mai întâi spălați și abia apoi trebuie să fie repus aparatul ortodontic. - Cât timp se poartă un aparat ortodontic mobil?
Fiecare terapie ortodontică este individuală și depinde de intensitatea creșterii copilului și de înlocuirea dinților. Durata va depinde, de asemenea, de gradul de anomalie ortodontică, dar și de nivelul de disciplină cu care se poartă aparatul ortodontic mobil. De multe ori se dovedește că partea cea mai slabă a terapiei ortodontice mobile este tocmai faptul că depinde de disciplina unor pacienți care sunt de fapt încă niște copii. - Care este diferența dintre aparatele mobile și cele fixe?
Aparatele dentare permanente includ lucruri precum aparatele ortodontice și aparatele de retenție fixe, precum și implanturile dentare, obturațiile, punțile și coroanele dentare. Acestea pot fie corecta, fie consolida zone ale dinților și nu sunt îndepărtate în mod regulat. Pe de altă parte, aparatele dentare detașabile pot fi îndepărtate cu ușurință fără o vizită la cabinetul stomatologic, ceea ce le face mai ușor de curățat și de îngrijit decât unele dispozitive permanente. De asemenea, acestea tind să fie mai ieftine și pot fi folosite pentru evenimente conjuncturale, cum ar fi apărătorile bucale sportive sau apneea de somn și protecțiile împotriva bruxismului. Dentistul va crea un aparat dentar detașabil astfel încât să fie adaptat la nevoile unice de sănătate orală ale pacientului. Acest lucru îi permite să trateze sănătatea orală ca pe un întreg și poate acționa ca o soluție ușor de întreținut pentru problemele pe termen scurt.
Concluzie
Aparatele ortodontice mobile sunt de obicei fabricate într-un laborator de ortodonție de încredere. Prin urmare, nu se pot accesa cu ușurință în clinicile stomatologice. Fiecare aparat este proiectat cu meticulozitate pentru a se potrivi cu exactitate dinților pacientului. Aceste aparate ortodontice mobile sunt disponibile într-o varietate de forme și pot ajuta la diferite probleme de aliniere a dinților. În plus, pot fi folosite ca soluție pentru sforăit. Aparatele mobile ar trebui purtate tot timpul; acestea ar trebui să fie scoase doar pentru sport și curățare. S-ar putea să vă simțiți inconfortabil la început după instalarea aparatului dentar mobil, deoarece o parte din spațiul din gură este ocupat de o placă de plastic, dar nu vă faceți griji, vă veți obișnui rapid cu el.