Meniu

Aparat dentar safir

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aparatul dentar din safir este o alegere comună în rândul pacienților care își doresc un aspect estetic al aparatului, fiind o opțiune mai comună decât capele Invisalign. Aparatele dentare din safir par a fi mult mai clare, mai confortabile și mult mai discrete decât orice alt aparat dentar estetic.

Ce sunt aparatele ortodontice de safir?

Una dintre cele mai ingenioase inovații din lumea stomatologiei și a tratamentelor ortodontice este aparatul dentar din safir. Acesta este realizat din safir sintetic care are aceeași structură chimică și compoziție ca safirul natural, motiv pentru care sunt atât de rezistente, aproape la fel de rezistente ca diamantele. Produsul are o fixare adecvată pe dinte, nu poate fi alterat, nu se pătează sau decolorează în timpul tratamentului și este suficient de rezistent. Prin urmare, acesta oferă pacientului confort în utilizarea zilnică, mai ales pentru că are un aspect mai estetic decât cel tradițional, fiind transparent. 

Cum funcționează aparatele dentare din safir?

La fel ca în cazul aparatului dentar tradițional, funcția aparatului dentar de safir este de a îndrepta dinții prin exercitarea unei forțe ușor controlate asupra fiecărui dinte al pacientului. Ortodonții efectuează toate testele necesare și apoi creează un plan de tratament complet personalizat, astfel încât dispozitivul să se potrivească perfect pe fiecare dintre arcadele dentare. Aparatele dentare din safir pot rezolva multe probleme orale, cum ar fi malocluzia, dinții strâmbi, spațiile, mușcătura. Bracket-urile ortodontice de safir sunt niște piese mici care se fixează pe fiecare dinte cu lipici dentar, acestea sunt ținute în poziție de un arc metalic care este fixat cu o bandă elastică pe fiecare bracket.

Durata tratamentului ortodontic cu aparatul dentar de safir

Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar de safir depinde de diverși factori, precum calitatea materialului folosit de specialist, implicarea pacientului în tratament, complexitatea cazului, experiența medicului stomatolog și evoluția tratamentului în sine. Cu toate acestea, în termeni generali, tratamentul ortodontic pentru o problemă dentară medie durează 18 luni. În cazurile mai complexe, durata tratamentului variază între 24 și 30 de luni, deși unele tratamente durează până la 36 de luni.

Aparatele dentare din safir – avantaje și dezavantaje

Ca orice alt tratament ortodontic, aparatul dentar din safir are câteva avantaje și dezavantaje pe care un pacient ar trebui să le aibă în vedere înainte de a începe tratamentul. 

Avantajele aparatului dentar de safir: 

  • Aparatul dentar din safir, ca și aparatul dentar ceramic, are ca principal avantaj aspectul estetic. În acest caz, este vorba de transparența materialului care îi permite să arate dintele dedesubt și să treacă neobservat.
  • Transparența sa este o opțiune estetică excelentă într-o gamă largă de cazuri. Acest tip de aparat dentar funcționează foarte bine pe dinții cu colorații rare sau puțin frecvente, cum ar fi cele cenușii și maronii.
  • În plus față de aspectul estetic, safirul are o bună aderență la smalț și o retenție mecanică adecvată. Este dificil ca acesta să se desprindă sau să cadă.
  • Designul său mic, rotunjit și finisajul lustruit permite pacientului să se adapteze bine la aparat. Totuși, există un risc mic de frecare și de rănire a mucoasei.
  • Un alt avantaj al acestui material este că nu pătează și nu se pigmentează. Prin urmare, chiar dacă fumați, beți ceai, cafea sau vin pe măsură ce trece timpul, aparatul dentar nu își va schimba culoarea.
  • Este foarte rezistent și greu de rupt. Cu toate acestea, la fel ca în cazul sticlei, impacturile puternice sau loviturile accidentale ar putea provoca fracturarea sa.

Dezavantajele aparatelor dentare din safir:

  • Principalul dezavantaj al tratamentului ortodontic cu aparate dentare din safir este prețul. Datorită calității materialului folosit, prețul este mai mare decât al altor tratamente ortodontice transparente.
  • În ceea ce privește durata, în unele cazuri, tratamentul ortodontic cu aparat dentar de safir durează o perioadă mai lungă, deoarece firul care este poziționat în arcade face o frecare mai mare între dinți, creând potențial mișcări mai lente decât alte tratamente cu aparat dentar.
  • Nu este recomandat persoanelor care practică în mod regulat activități sportive, deoarece poate provoca multe daune sau ruperea bracketurilor în cazul unor impacturi frecvente cu echipamente sportive precum mingi, rachete sau bâte.

Diferența dintre aparatele dentare de safir și alte tipuri de aparate dentare

Pe lângă rezolvarea problemelor dentare și corectarea alinierii dinților, majoritatea oamenilor caută un tratament ortodontic care să nu le afecteze aspectul fizic. Prin urmare, aceștia își doresc opțiuni total estetice, care să se adapteze nevoilor lor. Aparatul dentar din safir și alte aparate dentare estetice oferă acest avantaj.

Aparat dentar de safir vs. aparat dentar metalic

Principala diferență atunci când comparăm aparatele dentare metalice cu cele din safir este că primele sunt, bineînțeles, fabricate din metal, deci sunt  mai puțin discrete din punct de vedere vizual.

Aparat dentar de safir vs. aparat dentar de zirconiu

Dacă alegeți între aparatul dentar din zirconiu și cel din safir, trebuie să știți că primul este estetic, la fel ca și cel din safir. Ca și în cazul ceramicii, aparatul dentar din zirconiu este mai puțin transparent decât cel din safir, dar se integrează bine cu dinții, deoarece culoarea lor este similară cu cea a dinților. 

Aparat dentar din safir vs. aparat dentar ceramic

Deși ambele sunt opțiuni estetice atunci când vine vorba de purtarea unui aparat dentar, există situații în care merită să optați pentru unul în detrimentul celuilalt. O diferență dintre cele două materiale este comportamentul lor optic și, prin urmare, percepția vizuală a aparatului dentar pe dinți. Safirul este translucid ca sticla și face transparentă culoarea dintelui natural de dedesubt. Ceramica este mai opacă și are o culoare proprie de fildeș.

Aparatele dentare din ceramică se potrivesc foarte bine cu dinții de culoare deschisă, albicioasă. Pe de altă parte, aparatul dentar din safir este o alternativă mai bună pentru dinții cu smalț cenușiu sau maroniu. Deși ambele materiale sunt rezistente, aparatele dentare ceramice avansate sunt de preferat în cazurile cu cerințe mecanice mai mari. Dacă trebuie aplicate cuple sau atașamente auxiliare, de exemplu, safirul poate fi mai fragil și prezintă un risc mai mare de fractură. Dincolo de aceste diferențe, întotdeauna medicul ortodont va fi cel care va putea sfătui cel mai bine fiecare persoană cu privire la alternativele potrivite pentru nevoile sale. În funcție de obiectivul tratamentului, de mărimea, culoarea dinților, obiceiurile, preferințele și posibilitățile pacientului, se va stabili materialul potrivit.

Sfaturi pentru a avea grijă de aparatele dentare de safir

Atunci când vine vorba de purtarea unui aparat ortodontic estetic, există anumite îngrijiri pe care trebuie să le aibă în vedere pacientul în timpul tratamentului. Iată care sunt aspectele care vor ajuta pacientul să-și păstreze aparatul dentar din safir în condiții optime:

  • Periajul dinților: Deși aparatele dentare ceramice și de safir au suprafețe netede și rotunjite care rețin mai puțină placă bacteriană decât aparatele dentare convenționale, este esențial să vă spălați pe dinți după fiecare masă. Orice corp străin în gură favorizează reținerea resturilor și a germenilor.
  • Folosirea aței dentară sau periuțe interproximale: Acestea permit curățarea zonei dintre dinți și previn acumularea de bacterii. Irigatoarele bucale sunt, de asemenea, utile pentru a îndepărta resturile din spațiile dentare greu accesibile.
  • Folosirea apei de gură: Aceasta ajută la completarea igienei dentare și la eliminarea resturilor alimentare, cât și a bacteriilor din gură. Medicul dentist poate recomanda produse cu fluor sau antiseptice, în funcție de nevoile pacientului.
  • Atenția la anumite tipuri de alimente: Deși aparatele dentare din safir și cele din ceramică avansată nu se pătează, există unele alimente tari sau lipicioase care trebuie evitate. Mușcatul alimentelor foarte consistente poate desprinde sau despărți aceste accesorii. Cel mai bine este ca o persoană să evite nucile, ciocolata și turta, de exemplu. Evitarea alimentelor extrem de reci și de fierbinți, deoarece diferențele de temperatură pot face ca aparatele dentare să se desprindă și influențează negativ proprietățile arcadelor ortodontice.  

Care este prețul pentru aparatele de safir?

Prețul pentru aparatele dentare de safir în România variază. Acesta pornește de la 3500 RON și ar putea ajunge până la 4800 pentru o arcadă. Fiecare persoană va primi o ofertă individuală din partea medicului ortodont în funcţie de mai mulţi factori pe care acesta îi va menţiona în cadrul primei consultaţii. La acest preţ se mai adaugă şi costurile adiţionale pentru activări. 

Întrebări frecvente

  1. Aparatele dentare de safir se pătează?
    Aparatele dentare din safir sunt realizate din material de înaltă calitate, astfel încât nu au tendința de a se păta în timp. Cu toate acestea, bracketul trece peste dinți, așa că este necesară o bună igienă orală pentru a menține aspectul aparatului dentar de safir.
  2. Aparatul dentar de safir se poate sparge?
    Safirul este un material extrem de dur și rezistent, ceea ce reprezintă un avantaj, deoarece înseamnă că bracketul nu se va rupe. În cele din urmă, materialul folosit nu își pierde culoarea în timp și nu se îngălbenește, așa că este o opțiune bună pentru tratamentele complexe care necesită o durată lungă de tratament ortodontic.
  3. Ce poate mânca o persoană cu aparatul dentar din safir?
    O persoană poate mânca orice tip de mâncare cu condiția că menține aparatul dentar curat, totuși există câteva alimente care trebuie evitate. În timpul tratamentului cu orice tip de aparat dentar, este indicat să se evite alimentele greu de mestecat sau foarte zaharoase, cum ar fi alimentele lipicioase, guma de mestecat, alimentele foarte tari, cum ar fi turta, fructele foarte tari, cum ar fi nuca de cocos etc.

Concluzie

Cu aparatul dentar din safir puteți obține un rezultat optim și o mușcătură armonioasă și echilibrată, totuși, acest lucru va depinde de diagnosticul corect și de planul de tratament realizat de ortodont. Aparatul dentar permite deplasarea dinților pentru a-i alinia și repoziționa, între timp, materialul atașamentului îi va conferi calități și caracteristici particulare. Studiile amănunțite, un diagnostic precis și o planificare terapeutică adecvată fac diferența în acest tip de tratament.