Meniu

Bonding dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Bondingul dentar este o procedură cosmetică care utilizează un material de rășină compozită de culoarea dinților pentru a îmbunătăți zâmbetul. Această procedură este utilizată pentru a repara fisuri, a închide spațiile sau a schimba forma și culoarea unui dinte. Spre deosebire de alte tratamente dentare cosmetice, cum ar fi fațetele din porțelan, bonding-ul dentar este complet reversibil.

Ce este bonding dentar?

Lipirea dentară, numită uneori lipire cu compozit sau bonding dentar, este un tratament de stomatologie cosmetică ce constă în aplicarea de rășină compozită pe suprafața dintelui pentru a-l repara. Aceasta este o procedură dentară cosmetică simplă și ieftină, care se realizează de obicei într-o singură vizită. Există o mulțime de probleme dentare pe care bonding-ul dentar le poate corecta. Cu toate acestea, procedura este cel mai adesea utilizatè pentru a repara dinții ciobiți sau decolorați. În unele cazuri, lipirea este folosită în locul amalgamului sau a plombelor metalice pentru a proteja rădăcina expusă a unui dinte cu gingii retractate.

Când se recomandă bondingul dentar?

Lipirea dentară este utilizată pentru a aduce îmbunătățiri cosmetice zâmbetului. Procedura folosește un material de rășină compozită de culoarea dinților pentru:

  • Ascunderea așchiilor sau fisurilor din dinți
  • Camuflarea decolorării dinților
  • Închiderea spațiilor și a golurilor dintre dinți
  • Alungirea dinților
  • Schimbarea formei dinților 
  • Repararea dinții cariați – rășinile compozite sunt folosite pentru a umple carii
  • Ca o alternativă cosmetică la obturațiile cu amalgam sau argint
  • Pentru a proteja rădăcinile dinților care au fost expuse din cauza retragerii gingivale

Avantajele și dezavantajele bondingului dentar

Avantaje

Bondingul dentar oferă multe beneficii în comparație cu alte tratamente cosmetice. De exemplu, procedura este:

  • Minim invazivă. În timp ce fațetele din porțelan și coroanele dentare necesită o modificare semnificativă a dinților, lipirea dentară nu necesită, de obicei, îndepărtarea smalțului.
  • Eficientă din punct de vedere al costurilor. Lipirea dentară este una dintre cele mai puțin costisitoare proceduri dentare cosmetice disponibile.
  • Versatilitate. Bondingul dentar poate ascunde o gamă largă de imperfecțiuni cosmetice, inclusiv așchii, fisuri, lacune și decolorări.
  • Rapid și convenabil. Alte proceduri cosmetice, cum ar fi fațetele și coroanele, necesită mai multe programări, pe când bondingul dentar poate fi finalizat într-o singură vizită la cabinet.
  • Fără durere. În funcție de tratament, de gravitatea leziunilor dentare și de expertiza medicului stomatolog, lipirea dentară ar trebui să fie într-o oarecare măsură nedureroasă și convenabilă. Totuși, este în cea mai mare parte nedureroasă.
  • Natura materialului de lipire. Materialul pentru lipirea dentară este sigur și biocompatibil. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fie perfect compatibil cu dinții naturali, fără a “otrăvi” dintele sau a provoca o infecție a gingiilor.

Dezavantaje

Deși materialul utilizat în bonding dentar este oarecum rezistent la pete, acesta nu rezistă la fel de bine la pete ca restaurările din porțelan. Un alt dezavantaj este că lipirea nu este la fel de durabilă ca alte opțiuni de restaurare, cum ar fi fațetele sau coroanele. De asemenea, materialele de lipire se pot ciobi în timp. În general, bondingul dentar este o soluție excelentă pentru a face mici modificări cosmetice. Dacă o persoană este în căutarea unor transformări dentare mai majore, atunci s-ar putea să fie mai potrivită pentru alte tratamente, cum ar fi fațetele din porțelan.

Din cauza unora dintre limitările bondingului dentar, unii dentiști consideră că aceasta este mai potrivită pentru modificări cosmetice mici, pentru corectarea pe termen scurt a problemelor cosmetice și pentru corectarea dinților în zonele cu presiune foarte scăzută a mușcăturii (dinții din față, de exemplu). O programare la dentist ar putea ajuta cu privire la alegerea unei soluții potrivite pentru fiecare pacient în parte. 

Cum funcționează bondingul dentar?

Lipirea dentară nu necesită o pregătire specială, dar va fi nevoie de consultarea medicului dentist pentru a vedea dacă pacientul este un candidat pentru această procedură. Bondingul ar putea să nu funcționeze dacă acesta are leziuni dentare severe sau carii. În astfel de situații, pot fi mai potrivite o fațetă sau o coroană. 

Înainte de procedură

Înainte de bondingul dentar, medicul dentist va sta de vorbă cu pacientul și va discuta despre obiectivele sale cosmetice. De asemenea, va face radiografii dentare și va examina dinții și gingiile pentru a se asigura că pacientul este eligibil pentru procedură. Dacă acesta are carii dentare severe, boli ale gingiilor sau alte probleme grave de sănătate orală, probabil că va trebui să trateze mai întâi aceste probleme și doar după, să beneficieze de un bonding dentar.

În timpul procedurii

În timpul procedurii de bonding dentar, dentistul:

  • Va selecta o nuanță. Dentistul utilizează un ghid de nuanțe pentru a selecta un material de rășină compozită care se potrivește cu culoarea dinților naturali ai pacientului.
  • Va pregăti dintele. Suprafața dintelui este ascuțită și se aplică un lichid de condiționare. Acești pași ajută materialul de lipire să se lipească de dinte.
  • Aplică materialul de rășină compozită. Materialul de rășină, care are o consistență asemănătoare unui chit, este aplicat, modelat și netezit la forma dorită.
  • Se polimerizează materialul. Apoi, rășina compozită este întărită cu o lumină specială de polimerizare, care “lipește” materialul de suprafața dintelui.
  • Se lustruiește dintele. În cele din urmă, medicul dentist va face orice ajustări finale necesare și va lustrui dintele până când acesta va căpăta un aspect natural.

Procedura durează între 30 și 60 de minute pentru fiecare dinte.

După procedură

După bondingul dentar, o igienă orală adecvată este esențială pentru a păstra gura sănătoasă și strălucitoare. Periați-vă cel puțin de două ori pe zi cu o periuță de dinți moale și pastă de dinți cu fluor și folosiți ața dentară între dinți o dată pe zi. În plus, ar trebui să vă vizitați medicul dentist în mod regulat pentru controale și curățări.

Cum să aveți grijă de dinți după bonding dentar?

În ceea ce privește durata de viață a procedurii, longevitatea acesteia este afectată de diferiți factori, inclusiv de tipul de material de lipire.

  • Materialul de lipire: Calitatea materialului de lipire dentară poate afecta cât de rezistent este și cât de multă activitate normală a gurii poate suporta.
  • Obiceiurile dentare: Obiceiurile dentare pot afecta durata de viață a adezivului. Dacă vă scrâșniți dinții, acest lucru ar putea distruge materialul de lipire dentară.
  • Mușcarea lucrurilor dure. Presiunea excesivă poate sparge cimentul dentar de lipire dacă mușcați gheață sau bomboane tari sau dacă utilizatți gumă de mestecat prea des.
  • Retușuri. Dentistul poate retușa rășina și reface adezivul uzat în timp, dacă este necesar. În caz contrar, s-ar putea să fie nevoie să treceți la o coroană sau la un canal radicular.
  • Evitarea alimentele zaharoase sau acide. Dacă beți sucuri, alcool sau alte băuturi și alimente acide, acestea pot uza nu numai smalțul dinților naturali, ci și legătura dentară.
  • Îngrijirea dentară. Este necesară o îngrijire adecvată, cum ar fi igiena dentară, pentru a asigura longevitatea materialului de lipire dentară. S-ar putea să fie nevoie să înlocuiți materialul de lipire pentru a obține înlocuitori mai albi.
  • Fumatul și consumul de alcool. Durata bondingului dentar poate fi redusă de fumat. Consumul de băuturi precum vinul roșu, ceaiul și cafeaua pot păta materialul de lipire dentară, decolorându-l.
  • Plasarea. Lipirea dentară durează mai mult pe dinții din față, cum ar fi incisivii și caninii, în comparație cu dinții din spate, cum ar fi premolarii și molarii, deoarece aceștia din urmă folosesc mai multă forță de mușcătură sau presiune.
  • Dinți naturali vs. dinți lipiți. Dinții naturali sunt mult mai puternici decât dinții lipiți. Dacă este necesară o reconstruire a molarilor sau a premolarilor care sunt la fel de puternici ca dinții naturali, se recomandă coroane sau punți din porțelan.
  • Programarea curățeniei dentare regulate la fiecare șase luni. Participați la vizitele dentare programate regulat, pentru a avea parte de o curățarea dentară profilactică, astfel veți putea menține mai ușor o igienă orală corectă. 

Consultați un medic dentist dacă ciobiți sau rupeți accidental materialul de lipire sau dacă simțiți margini ascuțite sau aspre după procedură.

Prețul bondingului dentar

Prețul bondingului dentar depinde de complexitatea procedurii. Retușurile pot costa o fracțiune din lipirea completă sau o nouă procedură de lipire, în funcție de medicul dentist și de starea vechii lipiri. Unele clinici pot oferi reduceri dacă aveți nevoie de mai multe proceduri de bonding dentar sau dacă o faceți cu curățare dentară sau obturație inclusă.

Ce ar putea influența costul bondingului dentar?

Mulți pacienți sunt îngrijorați de costul bondingului dentar. Puteți reduce costul verificând dacă asigurarea dentară are acoperire pentru aceasta. Însă, deoarece este o procedură cosmetică, majoritatea companiilor de asigurări nu oferă acoperire pentru bondingul dentar.

  • Acoperirea de asigurare. Dacă aceasta este suficient de mare sau suficient de completă, ar putea eventual să acopere procedurile dentare cosmetice.
  • Domeniul de activitate. Cu cât mai multă zonă necesită lipire, cu atât mai scump ar trebui să devină. Amplasarea dintelui sau a dinților, precum și dificultatea aplicării pot afecta, de asemenea, prețul.
  • Cosmetic sau structural. O procedură mai cosmetică este mai ieftină decât reconstrucția structurală. De asemenea, dacă deteriorarea dinților este prea profundă pentru acest tratament, veți fi sfătuit să obțineți în schimb o punte, o coroană sau o proteză dentară.
  • Retușuri constante. Aveți grijă de dinți după bondingul dentar. Costul lipirii ar putea crește dacă dinții trebuie retușați la scurt timp după aceea. Contactați-vă medicul dentist pentru mai multe informații.
  • Zona geografică. Cheltuielile pot depinde de orașul în care locuiește dentistul la care apelați. În anumite state sau orașe, cabinetul stomatologic ar putea să vă ofere un preț mai accesibil sau mai scump.

Întrebări frecvente

  1. Cât de frecvent este bondingul dentar?
    Lipirea dentară cosmetică este foarte frecventă. De fapt, este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate în stomatologia actuală.
  2. La ce se folosește bondingul dentar?
    Lipirea este aplicarea de rășină compozită pe suprafața dintelui pentru a-l repara. Aceasta este o procedură dentară cosmetică simplă și ieftină, care se finalizează de obicei într-o singură vizită. Există o mulțime de probleme dentare pe care bondingul dentar le poate corecta, fiind cel mai adesea utilizată pentru a repara dinții ciobiți sau decolorați. Bondingul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a închide spațiile mari dintre dinți, pentru a schimba forma dinților sau pentru a face ca dinții să pară mai lungi. În unele cazuri, lipirea este folosită în locul amalgamului sau a plombelor metalice pentru a proteja rădăcina expusă a unui dinte cu gingii retractate.
  3. Este bondingul dentar o procedură accesibilă?
    În cele mai multe cazuri, lipirea dinților nu necesită un ortodont, anestezie sau vizite multiple, ceea ce crește de obicei costul tratamentului. Procedura poate dura 30-60 de minute pentru fiecare dinte și, de obicei, necesită doar o singură programare – ceea ce o face mai puțin implicată decât fațetele și coroanele. Bondingul dentar este una dintre cele mai ieftine proceduri de reparare a dinților.
  4. Bondingul dentar vs. fațete: Care este diferența?
    Fațetele din porțelan sunt cochilii ceramice personalizate care aderă la suprafețele frontale ale dinților. Pentru a le plasa, medicul dentist trebuie, de obicei, să îndepărteze o parte din smalțul dinților naturali. Odată plasate, fațetele din porțelan nu sunt reversibile. Acestea vor trebui înlocuite la fiecare 10-20 de ani. Bondingul dentar, pe de altă parte, poate să nu necesite îndepărtarea semnificativă a smalțului. Ca urmare, lipirea este complet reversibilă. Totuși, s-ar putea să fie necesare retușuri periodice la fiecare 3 până la 10 ani. 
  5. Este dureroasă procedura de bonding dentar?
    De obicei, lipirea dentară nu este dureroasă, deoarece dentistul nu va lucra aproape de nervul care simte durerea din interiorul dintelui. În cele mai multe cazuri, anestezia nici măcar nu este necesară în timpul bondingului dentar. Totuși, unele persoane pot prezenta sensibilitate temporară după procedură, iar analgezicele fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea acestui disconfort.
  6. Dinții au nevoie de îngrijire specială după bondingul dentar?
    Nu. Pur și simplu urmați bunele practici de igienă orală. Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi și mergeți la medicul dentist pentru controale și curățări regulate. Deoarece materialul de lipire se poate ciobi, este important să evitați obiceiuri precum mușcatul unghiilor, mestecatul stilourilor sau folosirea dinților pentru a deschide pachete. Dacă observați margini ascuțite pe un dinte lipit sau dacă dintele se simte ciudat atunci când mușcați, apelați la medicul dentist.
  7. Cât durează bondingul dentar?
    Cât durează materialele de lipire depinde de mai mulți factori, cum ar fi obiceiurile orale și numărul de dinți tratați. De obicei, însă, materialul de lipire durează între 3 și 10 ani înainte de a fi nevoie de retușuri sau de înlocuire.
  8. Este bondingul dentar potrivit pentru oricine?
    În general, lipirea dentară nu prezintă niciun risc pentru sănătatea orală. Dacă aveți dinți și gingii sănătoase, atunci este perfect sigur să se efectueze un bonding denta. Cu toate acestea, dacă aveți carii dentare extinse, boli ale gingiilor sau alte probleme grave care vă afectează sănătatea orală, este posibil să aveți nevoie de alte tratamente înainte de a urmări lipirea dentară.
  9. Bondingul dentar este permanent?
    Nu. Deoarece lipirea dentară nu necesită îndepărtarea smalțului, aceasta poate fi inversată în orice moment.
  10. Când ar trebui să vă consultați medicul dentist?
    Dacă aveți așchii, fisuri, decolorare sau alte preocupări legate de felul în care arată dinții dvs., programați-vă la un dentist. Acesta poate discuta despre obiectivele dvs. cosmetice și poate concepe un plan de tratament personalizat, care să se potrivească nevoilor dvs. Dacă ați avut recent o lipire dentară cosmetică, sunați-vă dentistul dacă mușcătura se simte “în neregulă”. Ei pot corecta această problemă în timpul unei programări rapide.
  11. Cât durează procedura de bonding dentar?
    Procedura de bonding dentar este de obicei efectuată într-o jumătate de oră până la o oră. În cazul în care există fisuri pe mai mulți dinți procedura poate lua mai mult timp.
  12. Cum poate funcționa lipirea dentară cu albirea dinților?
    Bondingul compozit poate fi, de asemenea, o soluție pentru petele de pe dinți și pentru obturații. Acesta poate fi folosit alături de tratamentele de albire a dinților pentru a vă ajuta să obțineți un zâmbet mai luminos și mai alb. Dacă intenționați să faceți lipire compozită, medicul dentist vă va recomanda, de obicei, să faceți mai întâi orice tratament de albire a dinților. Rășina compozită va fi selectată pentru a se potrivi cu culoarea dinților, așa că este recomandabil să îi aduceți la nuanța preferată înainte de a începe tratamentul pentru lipire. Odată ce liantul compozit a fost plasat, nu mai este posibilă albirea acestuia.
  13. Este posibilă efectuarea bondingului dentar dacă o persoană suferă de boli ale gingiilor?
    Dacă suferiți de o boală gingivală sau ați avut-o anterior, este posibil să observați că gingiile s-au retras (micșorat). Acest lucru poate provoca apariția unor spații între unii dintre dinți. Lipirea cu compozit poate fi folosită pentru a masca aceste spații. Cu toate acestea, dacă aveți încă o boală gingivală, medicul dentist va trebui să o trateze și să o rezolve mai întâi.
  14. Cum se face bondingul dentar?
    Din fericire, lipirea dentară este o procedură ambulatorie care, de obicei, necesită doar o singură programare. stomatologul va aplica o rășină compusă din material plastic compozit pe dintele rupt. Rășina este perfectă pentru modelare, astfel încât veți avea un dinte nou care se potrivește perfect cu zâmbetul dvs. Iată care sunt pașii la care vă puteți aștepta în urma unei proceduri de bonding dentar:
    Pasul 1: Un profesionist dentar va curăța dintele pentru a crea cea mai bună suprafață de lipire posibilă.
    Pasul 2: Acesta va aplica rășina și va modela materialul de lipire.
    Pasul 3: Materialul de lipire va fi apoi uscat cu o lumină UV și va avea loc o modelare suplimentară.
    Pasul 4: Dentistul va lustrui lipirea pentru o strălucire naturală și va folosi ața dentară pentru a se asigura că restaurarea este netedă.
    De obicei, durează între 30 de minute și o oră pentru a finaliza procedura de lipire. Cu toate acestea, în cazul în care vă faceți mai mulți dinți, ar putea dura mai multe vizite pentru a fi finalizată. Deoarece majoritatea procedurilor de lipire a dinților nu necesită anestezie, vă puteți întoarce la activitatea zilnică obișnuită imediat după programare.
  15. Care sunt alternativele la bondingul dentar?
    Opțiunile alternative obișnuite la lipirea cu compozit sunt:
    Fațete: o mulură subțire făcută la comandă din porțelan, care este lipită pe suprafața frontală a unui dinte. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru a acoperi spațiile dintre dinți în cazul în care tratamentul ortodontic nu este adecvat.
    Coroane: sunt un “capac” în formă de dinte care este plasat peste întreaga porțiune vizibilă a dintelui. O coroană se va simți și va funcționa la fel ca oricare dintre ceilalți dinți. Iar dacă alegeți să aveți o coroană din porțelan, aceasta va fi practic imposibil de distins de ceilalți dinți.
    Ambele alternative cauzează unele daune dinților. Fațetele sunt o opțiune populară care poate dura mulți ani, dar, deoarece sunt realizate din porțelan, dintele trebuie să fie șlefuit pentru a se potrivi cu ele, ceea ce provoacă unele daune permanente. În mod similar, pentru montarea unei coroane, dentistul trebuie să îndepărteze o parte sănătoasă din dinte.
  16. Există riscuri în cazul bondingului dentar?
    Lipirea dentară nu prezintă riscuri majore. Totuși, rășina compozită folosită în cadrul acestei proceduri nu este la fel de rezistentă ca dinții naturali. Prin urmare, este posibil ca materialul să se ciobească sau să se desprindă de dintele adevărat. Cu toate acestea, ciobirea sau ruperea nu se întâmplă la fel de des cu o coroană, o fațetă sau o obturație. Un dinte lipit ar putea să se ciobească dacă mâncați gheață, dacă mestecați pixuri sau creioane, dacă vă mușcați unghiile sau dacă mușcați alimente tari sau bomboane. De asemenea, rășina nu este la fel de rezistentă la pete ca alte materiale dentare, de aceea este posibil să apară unele decolorări dacă fumați sau beți multă cafea.
  17. Cine beneficiază cel mai mult de bondingul dentar?
    Persoanele care au suferit doar leziuni minore, cu dinți care nu sunt grav cariați, pot apela la lipirea dentară în locul unor tehnici de restaurare mai scumpe, cum ar fi fațetele, coroanele, punțile și protezele dentare. Un dinte grav cariabil nu este potrivit pentru lipire dentară sau obturație, deoarece nu a mai rămas suficient dinte natural care să servească drept suport pentru “cimentul” dentar. Un implant dentar este cea mai bună opțiune pentru cei care au pierdut un dinte sau cea mai mare parte a unui dinte. Implantul este un știft metalic introdus în alveola dentară unde se aflau dinții pentru a servi ca ancoră pentru o coroană, o punte sau o proteză integrală din porțelan.

Concluzie

Imperfecțiunile cosmetice, cum ar fi așchiile, spațiile, fisurile sau decolorarea, pot afecta zâmbetul și pot face o persoană să se simtă mai puțin încrezută. Bondingul dentar este un tratament simplu și eficient care poate aduce echilibru și uniformitate zâmbetului. Medicul dentist poate determina dacă această procedură este potrivită pentru un pacient și, dacă nu, poate recomanda alte opțiuni pentru a îmbunătăți aspectul dinților.