Meniu

Bont dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă aveți unul sau mai mulți dinți lipsă, medicul dentist vă poate recomanda implanturi dentare. Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială. Osul maxilarului fuzionează cu implantul pentru a oferi o platformă sigură pentru un dinte artificial (proteză). În astfel de cazuri este posibil să fie nevoie de un bont dentar și de o proteză ca parte a tratamentului. Bontul este piesa de legătură dintre un implant dentar și un dinte artificial, care leagă coroana, puntea dentară sau proteza de implant.

Ce este un bont dentar?

Un bont dentar unește două sau mai multe elemente care sunt utilizate în stomatologia restaurativă. În cazul unei punți dentare, bonturile dentare sunt cei doi dinți adiacenți care susțin puntea sau dinții care susțin o proteză parțială. În cazul implanturilor dentare, bonturile sunt utilizate pentru a uni puntea sau alte înlocuiri dentare cu dispozitivul de fixare care este inserat în osul maxilar. Bontul dentar asigură o bază pentru refacerea funcțională a mușcăturii și refacerea unor zâmbete frumoase.

Este un pilon același lucru cu un implant?

Un implant dentar este introdus în maxilar printr-o procedură chirurgicală minoră. Procesul de implantare dentară este ușor diferit, necesită o vindecare adecvată, fuziunea implantului dentar cu osul înconjurător și, în final, este plasat bontul. Procesul de vindecare a implantului dentar durează câteva luni, iar, dacă maxilarul pacientului are nevoie de suportul unei grefe osoase, vindecarea poate dura mai mult.

Pacienților care au nevoie de un implant dentar li se oferă, de obicei, un dinte protetic temporar pe care să-l poarte în timp ce implantul se reface. Acest proces îndelungat de vindecare formează o fundație stabilă pentru dintele protetic, care va suporta uzura masticației și a altor funcții. După ce osul și implantul s-au vindecat complet, dentistul folosește anestezie locală în regiunea implantului și introduce bontul dentar în implant. Acesta este introdus cu ajutorul cimentului dentar sau al unui tip special de șurub care este cunoscut și sub numele de șurub lag. După vindecarea completă a țesutului gingival din jur, coroana poate fi îmbinată cu bontul dentar, iar restaurarea este completă.

Bonturile dentare în cazul punților sunt utilizate pentru a atașa o punte sau o proteză mobilă la un implant. Anumite materiale pentru bonturi sunt recomandate pentru diferite tipuri de restaurări, titanul fiind adesea folosit datorită durabilității și biocompatibilității sale. Celălalt material folosit este zirconiul, care imită culoarea naturală a dintelui, acesta fiind recomandat în cazurile în care bontul este foarte vizibil.

Cum se introduce un bont dentar?

Medicul stomatolog are două opțiuni atunci când vine vorba de fixarea cu succes a unui implant dentar în osul maxilarului. În cazul unui implant dentar, în primul rând, medicul dentist așteaptă ca procesul de osteointegrare să se finalizeze. După finalizarea osteointegrării, echipa stomatologică efectuează o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a plasa bontul. Acesta este atașat în zona în care va fi pusă în cele din urmă coroana. În mod normal, este o intervenție chirurgicală minoră, iar pacientului i se administrează anestezie locală în regim ambulatoriu. Se efectuează următorii pași pentru a introduce bontul: 

  • Medicul dentist redeschide gingia pentru a expune implantul dentar.
  • Bontul este unit cu implantul dentar.
  • Țesutul gingival este apoi închis în jur, lăsând bontul expus.

A doua opțiune ar fi atașarea unui bont de vindecare. Piesa de vindecare este atașat la capătul extern al implantului. Aceasta este mult mai largă decât implantul și asigură că există suficient spațiu pentru coroană în timp ce gingia se vindecă în jurul implantului. Pacienții preferă adesea utilizarea bontului de vindecare, deoarece astfel se elimină necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare. După ce implantul a fuzionat complet cu osul maxilarului, manșeta de vindecare este îndepărtată și se montează o coroană pe implantul dentar. Este posibil să fie necesară remodelarea gingiilor, deoarece spațiul creat de bontul de vindecare nu se potrivește întotdeauna cu dimensiunea coroanei.  

Locul de atașare a bontului variază în funcție de diferiți stâlpi metalici de implant dentar. Acest lucru înseamnă că medicul dentist efectuează o etapă chirurgicală suplimentară. Bontul trece prin linia gingivală și este vizibil atunci când pacientul deschide gura, așa va fi până când medicul dentist va finaliza proteza dentară. Dacă nu doriți ca pilonul să fie vizibil, atunci există opțiunea ca acesta să fie plasat într-o programare separată.

Întrebări frecvente

  1. Pe ce dinți se poate monta un bont dentar?
    Selectarea dinților pilon este unul dintre cei mai imperativi pași atunci când se planifică o punte dentară. Medicul dentist realizează un plan de tratament complet pentru situația clinică specifică și confirmă fezabilitatea unei punți dentare. Există câteva cerințe pentru ca dinții să fie folosiți ca pilon, care includ sănătatea dintelui, acesta trebuie tratat complet dacă are carie sau carie, dinții nu trebuie să aibă o recesiune gingivală sau un grad mai mare de mobilitate. În cazul în care punțile dentare sunt susținute de mai multe bonturi, atunci poate fi acceptată o mobilitate minoră a dinților. Puteți obține o punte dentară pe dinții din față, deși nu este foarte frecventă. Unii dinți au o rezistență mai mare, fiind mai potriviți pentru a fi folosiți ca bonturi, iar printre acești dinți se numără molarii, datorită prezenței rădăcinilor multiple și a osului puternic. În timp ce, pe de altă parte, unii dinți se dovedesc a fi dinți pilieri extrem de slabi care sunt cunoscuți ca incisivi datorită prezenței unei singure rădăcini.
  2. Obținerea unui bont dentar doare?
    Bontul este fixat de către un specialist stomatolog, iar în cadrul acestei proceduri, dentiștii fac o mică tăietură în zona gingiei pentru a-l poziționa. Această procedură dentară este mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă decât procesul procedurii de implantare. Pentru a fixa bontul, chirurgul va redeschide gingia doar pentru a expune implantul dentar. Acesta îl va atașa și apoi va închide țesutul gingival din jurul acestuia. Pacientul nu va simți durere, deoarece în majoritatea cazurilor se administrează anestezie, deși poate apărea un oarecare disconfort după ce amorțeala dispare.
  3. De ce un bont de vindecare poate fi potrivit pentru dumneavoastră?
    Bonturile sunt plasate deasupra gingiilor, în timp ce implanturile sunt plasate sub ele. Acest lucru îi determină pe unii să renunțe la implanturile de vindecare, deoarece nu doresc ca bontul să iasă în afara gingiei în timp ce așteaptă ca implantul să se lipească de maxilar. Însp, bonturile de vindecare elimină nevoia de intervenții chirurgicale multiple. Fără acestea, medicul dentist ar trebui să vă redeschidă gingia după ce implantul a fuzionat cu osul maxilarului, astfel încât coroana să poată fi atașată. Cu bontul de vindecare, tot ceea ce trebuie făcut este o oarecare remodelare a zonei gingivale din jurul coroanei pentru a asigura o potrivire naturală.
  4. Cum este conectată coroana la implantul dentar?
    Coroanele sunt proteze dentare care arată ca dinții naturali. Aceasta este atașată la implant prin intermediul unui bont. Cimentul dentar este utilizat pentru a menține coroana bine fixată la locul ei. Odată ce implantul a fost instalat, conectarea coroanei la acesta este un proces relativ rapid.
  5. Din ce este alcătuit bontul dentar?
    Bonturile dentare sunt construite din titan, oțel inoxidabil, zirconiu, aur sau polieter eter cetonă. Fiecare tip de material are proprietăți specifice. Dentistul va alege cel mai bun material pentru nevoile dvs. unice.
  6. Cât timp durează vindecarea după ce sunt plasate bonturile?
    De obicei, durează între 4 și 6 săptămâni pentru ca gingiile să se vindece în jurul bonturilor. În acest timp, urmați sfaturile chirurgului cu privire la ce fel de alimente să mâncați. De asemenea, vi se vor da instrucțiuni pentru curățarea în jurul pilonilor. O curățare corectă previne infecția și favorizează vindecarea.

Concluzie

Majoritatea oamenilor nu se gândesc prea mult la diferitele componente ale implanturilor dentare până când nu au nevoie de unul. Un bont este un conector metalic pe care medicul stomatolog îl va plasa în implantul dentar după ce v-ați vindecat după operație. Acesta se înșurubează în implant și ține în siguranță coroana (dintele fals) în poziție. Dacă aveți o punte dentară, coroanele vor fi plasate pe două bonturi, conectate de alți dinți de înlocuire numiți pontice care se sprijină pe gingii. Bonturile sunt de obicei confecționate într-un laborator dentar și sunt cel mai frecvent din titan, aur, oțel inoxidabil, zirconiu sau polieter eter cetonă. Plasarea pilonului este o procedură minoră și se face adesea cu anestezie locală pentru a amorți orice durere potențială.