Meniu

Caria de biberon: cauzele formarii si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Caria de biberon reprezintă o problemă dentară serioasă întâlnită la sugari și copii mici, fiind cauzată de expunerea frecventă și prelungită a dinților la lichide dulci, precum laptele sau sucurile. Această afecțiune afectează în mod obișnuit dinții frontali superiori, dar poate avea consecințe asupra tuturor dinților.

Prevenirea și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru a se asigura o dezvoltare sănătoasă a danturii permanente. Prin îngrijire adecvată și vizite regulate la dentist, caria de biberon poate fi evitată, protejând astfel sănătatea orală a copilului pe termen lung.

Cauzele Cariei de Biberon

Caria de biberon poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv obiceiuri alimentare nesănătoase și practici de îngrijire orală inadecvate. În cele ce urmează, vom explora principalele cauze care contribuie la apariția acestei afecțiuni dentare la copii.

Expunerea frecventă și prelungită la lichide dulci

Laptele (inclusiv laptele matern): Laptele, fie că este vorba de lapte matern sau de vacă, conține lactoză, un tip de zahăr care, în contact prelungit cu dinții, poate favoriza dezvoltarea cariilor. Deși laptele este esențial pentru nutriția copilului, este important ca părinții să fie conștienți de riscul cariilor și să adopte măsuri de precauție. Curățarea gurii copilului după alăptare sau hrănirea cu biberonul și evitarea lăsării copilului să adoarmă cu biberonul în gură sunt pași esențiali în prevenirea cariei de biberon.

Formula: Formulele de lapte pentru sugari pot conține zaharuri adăugate sau carbohidrați care, la fel ca în cazul laptelui natural, pot contribui la apariția cariilor dacă sunt lăsate pe dinți pentru perioade lungi de timp. Este crucial ca părinții să asigure o igienă orală adecvată după fiecare hrănire și să limiteze frecvența și durata expunerii dinților la aceste formule, mai ales în timpul nopții.

Sucul: Sucurile, chiar și cele naturale, sunt bogate în zaharuri și acizi care pot ataca smalțul dinților și pot duce la carii. Consumul frecvent de sucuri, în special în biberon, poate crește semnificativ riscul de carie de biberon. Pentru a proteja sănătatea dentară a copilului, este recomandat să se limiteze consumul de sucuri și să se opteze pentru apă ca alternativă principală de hidratare.

Punerea copilului la somn cu biberonul

Punerea copilului la somn cu biberonul este o practică răspândită, dar care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea dentară a acestuia. Lichidul dulce din biberon poate rămâne în contact cu dinții pe tot parcursul nopții, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor cariogene. Acidul produs de aceste bacterii atacă smalțul dinților, ducând la demineralizare și, în cele din urmă, la carii. Pentru a preveni această situație, este esențial să se evite obiceiul de a lăsa copilul să adoarmă cu biberonul, înlocuindu-l cu rutine de somn care nu implică hrănirea. Curățarea dinților sau a gingiilor înainte de culcare contribuie, de asemenea, la menținerea unei bune sănătăți orale.

Folosirea biberonului ca suzetă

Utilizarea biberonului ca suzetă este o practică comună pentru liniștirea copiilor, dar poate contribui la apariția cariei de biberon. Când biberonul este folosit în acest mod, dinții copilului sunt expuși în mod repetat la zahărul din lichide, ceea ce crește riscul de deteriorare dentară. Este important să se limiteze această practică și să se caute alternative mai sigure pentru sănătatea orală a copilului, cum ar fi suzetele fără zahăr sau alte metode de calmare care nu implică folosirea biberonului. Educația părinților cu privire la riscurile asociate și promovarea unor obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă sunt esențiale pentru prevenirea cariilor dentare la copii.

Transmiterea bacteriană

Împărtășirea ustensilelor: Împărtășirea ustensilelor între părinți și copii este o cale comună de transmitere a bacteriilor care pot cauza carii. De la lingurițe la furculițe, obiectele pe care părinții le folosesc și apoi le oferă copilului pot transfera bacterii dăunătoare din gura adultului în cea a micuțului. Este esențial ca părinții să fie conștienți de acest risc și să evite să își folosească propriile ustensile pentru a hrăni copilul. De asemenea, este important să se asigure curățarea tuturor ustensilelor înainte de a fi folosite de copii, pentru a minimiza riscul de carie de biberon și alte infecții orale.

Curățarea suzetei cu gura: Curățarea suzetei copilului cu gura este o altă practică care poate favoriza transmiterea bacteriilor cariogene. Saliva adultului poate conține bacterii care, odată transferate pe suzetă, pot ajunge în gura copilului. Pentru a preveni acest risc, este recomandat ca suzetele să fie curățate cu apă caldă și săpun sau conform instrucțiunilor producătorului, evitând astfel contactul direct cu saliva adultului. Prin adoptarea acestor măsuri simple, părinții pot contribui semnificativ la reducerea riscului de carie de biberon.

Lipsa fluorului

Fluorul joacă un rol important în prevenirea cariilor dentare, inclusiv a cariei de biberon, prin întărirea smalțului dinților și reducerea capacității bacteriilor de a produce acizi. O cantitate insuficientă de fluor poate lăsa dinții copilului mai vulnerabili în fața cariilor. Este important ca părinții să se asigure că apa pe care o consumă copilul conține niveluri adecvate de fluor sau să discute cu medicul dentist despre suplimentele de fluor, dacă este necesar. De asemenea, utilizarea unei paste de dinți cu fluor adecvată vârstei copilului și respectarea recomandărilor medicului dentist pot ajuta la menținerea unei sănătăți orale optime și la prevenirea cariei de biberon.

Opțiuni de Tratament pentru Caria de Biberon

Există mai multe abordări pentru tratamentul cariei de biberon, fiecare fiind adaptată în funcție de severitatea și stadiul afecțiunii. Aceste tratamente pot varia de la aplicarea de fluor până la proceduri mai complexe, cum ar fi obturațiile sau coroanele.

Tratamente cu Fluor

Tratament cu Fluor: Tratamentul cu fluor este un tratament eficient și rapid pentru întărirea smalțului dentar și prevenirea progresiei cariilor. Se aplică direct pe dinți, formând o peliculă protectoare care ajută la remineralizarea zonelor afectate de carie. Este o metodă non-invazivă, adesea utilizată în cazul copiilor mici, datorită aplicării ușoare și a rezultatelor rapide în prevenirea cariilor suplimentare.

Fluorura de Diamină Argintie (SDF): Fluorura de Diamină Argintie este o altă opțiune de tratament care ajută la oprirea și prevenirea cariilor. SDF este o soluție lichidă care, atunci când este aplicată pe dinți, are capacitatea de a opri dezvoltarea cariilor și de a preveni formarea de noi leziuni. Este o metodă eficientă, în special în cazurile în care copilul nu tolerează procedurile dentare tradiționale.

Obturații sau Coroane

Restaurarea dinților afectați de carie se poate face prin obturații sau coroane, în funcție de extinderea leziunii. Obturațiile sunt folosite pentru a umple cavitățile create de carie, restabilind astfel forma și funcția dintelui. Coroanele sunt recomandate atunci când deteriorarea este mai extinsă și implică acoperirea întregului dinte pentru a-i oferi protecție și stabilitate.

Extracția Dintelui (În Cazuri Grave)

În cazurile severe de carie de biberon, când dintele este prea deteriorat pentru a fi salvat, poate fi necesară extracția acestuia. Aceasta este o măsură de ultimă instanță, luată pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a proteja sănătatea orală a copilului. După extracție, medicul dentist poate recomanda soluții pentru menținerea spațiului necesar dinților permanenți.

Întrebări frecvente

Este în regulă să înmoi suzeta în miere sau zahăr?

Nu, nu este recomandat să înmuiați suzeta în miere sau zahăr deoarece aceasta poate crește semnificativ riscul de carie de biberon și alte probleme dentare.

Când ar trebui să încep să-i curăț dinții bebelușului meu?

Curățarea dinților bebelușului ar trebui să înceapă de îndată ce apar primii dințișori, folosind o periuță de dinți moale pentru copii și apă curată sau o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor.

Cât de des ar trebui să-l duc pe copilul meu la dentist?

Este recomandat să duceți copilul la dentist pentru un control de rutină la apariția primului dinte sau cel târziu la prima aniversare și apoi conform recomandărilor medicului dentist.

Poate caria de biberon să afecteze dinții permanenți?

Deși caria de biberon afectează în principal dinții de lapte, neglijarea ei poate avea consecințe asupra dezvoltării și sănătății dinților permanenți care urmează să erupă.

Este sigur să folosesc pastă de dinți cu fluor pentru bebeluși?

Da, este sigur să folosiți pastă de dinți cu fluor pentru bebeluși, dar în cantități foarte mici - o cantitate de mărimea unui bob de orez până la vârsta de trei ani.

Cum pot să-mi dau seama dacă bebelușul meu are carie dentară?

Semnele timpurii ale cariei dentare includ pete albe sau decolorări pe dinți, iar în stadii avansate, pete maro sau negre, sensibilitate și durere.

Poate caria de biberon să fie inversată?

În stadiile incipiente, caria de biberon poate fi oprită sau inversată cu tratamente adecvate, cum ar fi aplicarea de tratamente cu fluor sau schimbări în igiena orală.

Cât timp ar trebui să supraveghez periajul copilului meu?

Este recomandat să supravegheați periajul copilului până când acesta dezvoltă abilitatea de a scuipa pasta de dinți și de a peria eficient, de obicei în jurul vârstei de 6-7 ani.

Concluzie

Caria de biberon este o afecțiune prevenibilă și tratabilă, cu condiția ca părinții să fie conștienți de importanța igienei orale și a obiceiurilor alimentare sănătoase încă din primele luni de viață ale copilului. Prin vizite regulate la dentist și adoptarea unor practici adecvate de îngrijire, se pot evita complicațiile pe termen lung și se poate asigura o dezvoltare sănătoasă a zâmbetului copilului.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Febres, C., Echeverri, E. A., & Keene, H. J. (1997). Parental awareness, habits, and social factors and their relationship to baby bottle tooth decay.

https://www.aapd.org/globalassets/media/publications/archives/febres-19-01.pdf

Bruerd, B., & Jones, C. (1996). Preventing baby bottle tooth decay: eight-year results.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1381744/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.