Meniu

Caria de biberon

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În timp ce dinții adulți vor înlocui dinții de lapte ai copilului, aceștia sunt susceptibili la carii, care ar putea cauza probleme de sănătate orală pe termen lung. O problemă dentară comună pentru dinții de lapte ai bebelușilor este caria de biberon, cunoscută și sub numele de carie din biberonul de alăptare.

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon este o afecțiune în care sugarii și copiii mici se confruntă cu carii dentare, cel mai adesea la nivelul dinților frontali superiori. Una dintre cauzele principale este expunerea continuă la băuturi zaharoase, iar o altă cauză este punerea copilului la culcare cu un biberon sau utilizarea biberonului ca suzetă atunci când copilul este agitat. Deoarece cariile dentare sunt o boală, această afecțiune poate fi transmisă și de către mamă sau de către îngrijitorul primar prin intermediul salivei care conține bacterii ce cauzează carii. De exemplu, dacă o mamă pune în gură lingura de hrănire a bebelușului sau suzeta, ar putea transmite bacteriile copilului. 

Carii de biberon – Simptome

Cele mai frecvente simptome ale cariei de biberon pot include:

 • Pete albe pe dinți
 • Dezvoltarea timpurie a cariilor (zone maro pe dinte)

Se recomandă să aduceți bebelușul la un medic pediatru sau la un dentist pediatru la șase luni, când dinții încep să erupă sau să crească. În acest fel, se poate obține un plan clar despre cum să aveți grijă de noii dinți ai bebelușului și să preveniți de la început orice carie timpurie.

Cum pot fi prevenite cariile de biberon?

Prevenția cariilor de biberon implică o combinație de atenție la ceea ce copilul pune în gură și menținerea unei îngrijiri de rutină simple.

 • După ce hrăniți bebelușul, curățați gingiile cu o lavetă umedă sau cu un tampon de tifon.
 • Evitați să împărtășiți saliva cu bebelușul prin intermediul lingurițelor sau suzetelor.
 • Când îi ies dinții, periați-i ușor cu o periuță pentru copii și cu o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de orez.
 • Folosiți numai lapte praf, lapte matern sau lapte în biberonul bebelușului și evitați lichidele precum sucurile zaharoase sau băuturile răcoritoare.
 • Asigurați-vă că bebelușul își termină biberonul înainte de culcare și de orele de somn.
 • Asigurați-vă că suzetele sunt curate și nu sunt acoperite cu zahăr sau miere.
 • Atunci când alăptați, îndepărtați mamelonul din gura bebelușului odată ce acesta a adormit.

Carie de biberon – Tratament

Dacă un bebeluș se confruntă cu carii dentare de biberon, tratamentul este disponibil și eficient. Inversarea cariei dentare la copilul mic este posibilă, iar smalțul poate fi reparat, mai ales prin fluor, dar primul pas este să contactați medicul pediatru sau medicul dentist pediatru. Aceștia vor ajuta la elaborarea unui plan de tratament în funcție de vârsta copilului și de gravitatea afecțiunii.

În ceea ce privește tratamentele specifice, acestea vor depinde de gravitatea cazului copilului. Un medic stomatolog poate recomanda tratamente cu fluor, cum ar fi o pastă de dinți cu fluor, un tratament în cabinet care poate include fluorură de diamină de argint (SDF), care poate remineraliza smalțul și dentina, sau spălăturile bucale. Cazurile mai severe ar putea solicita sigilarea gropilor și fisurilor pentru a ajuta la prevenirea și controlul cariilor. În cele din urmă, un medic stomatolog ar putea recomanda copilului gustări cu conținut scăzut sau necariogen, cum ar fi brânza, legumele crocante, consumul de apă fluorurată și limitarea alimentelor și băuturilor care conțin zahăr.

Cel mai bun mod de a asigura o sănătate dentară continuă pe măsură ce copilul se maturizează este să vă asigurați că acesta învață o bună igienă orală de la început. În cazul bebelușilor, aceasta înseamnă curățarea gurii copilului cu o lavetă umedă sau tifon după fiecare masă, iar în cazul copiilor, supravegherea lor în timp ce se spală pe dinți. Copilul ar trebui să folosească o cantitate de pastă de dinți cu fluorură de mărimea unui bob de mazăre și părintele trebuie să se asigure că îi ajută să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase și nutritive. Cea mai bună abordare a cariilor dentare din biberon este conștientizarea și prevenția. După nașterea bebelușului, începeți să dezvoltați obiceiuri bune de îngrijire a sănătății orale și consultați un dentist pediatru atunci când împlinesc șase luni sau când apare primul dinte.

Întrebări frecvente

 1. Ce cauzează cariile de biberon?
  Caria de biberon apare cel mai adesea la nivelul dinților frontali superiori, dar pot fi afectați și alți dinți. Există mai mulți factori care pot provoca caria dentară, o cauză comună este expunerea frecventă și prelungită a dinților bebelușului la băuturi care conțin zahăr. Caria dentară poate apărea atunci când bebelușul este pus la culcare cu un biberon sau când un biberon este folosit ca suzetă pentru un bebeluș agitat. Aceasta este o boală care poate începe cu bacteriile ce cauzează carii și care sunt transmise de la mamă (sau de la îngrijitorul primar) la sugar. Aceste bacterii sunt transmise prin salivă, atunci când mama pune în gură lingurița de hrănire a bebelușului sau curăță o suzetă în gură. Dacă sugarul sau copilul nu primește o cantitate adecvată de fluor, acesta poate avea, de asemenea, un risc crescut de carii dentare. 
 2. Cum pot fi prevenite cariile de biberon?
  Sugestiile pentru a ajuta la prevenirea cariei de biberon:
  – Nu permiteți copilului să meargă la culcare cu un biberon umplut cu altceva decât apă.
  – Înțărcați-vă copilul de la biberon în timp util.
  – Începeți din timp o bună îngrijire a gingiilor și a dinților.
  – Administrați suplimente de fluor, conform recomandărilor medicului copilului.
  – Începeți vizitele stomatologice pentru copil de la vârsta de 1 an.
 3. Cum să îngrijiți dinții unui bebeluș?
  După fiecare hrănire, periați ușor gingiile bebelușului, folosind apă sau un produs de curățare a dinților și gingiilor bebelușului, sau ștergeți gingiile bebelușului cu o lavetă moale și umedă sau cu o compresă de tifon. Mulți oameni nu știu că nu trebuie să așteptați până la apariția primului dinte pentru a începe eforturile de prevenire a cariilor dentare. Trebuie să începeți să oferiți o bună îngrijire orală copiilor încă de la naștere, deoarece dinții sănătoși provin din gingii sănătoase.
 4. Cum se tratează caria dentară din biberon?
  – Aplicând tratamente cu fluor pentru a remineraliza dinții.
  – Îndepărtarea cariei și aplicarea unei obturații dentare.
  – Plasând sigilanți dentare pe anumiți dinți pentru a evita răspândirea cariei.
  – În cazuri extreme, poate fi necesară extracția dinților.

Concluzie

Dinții permanenți, care vor servi copilului până la vârsta adultă, sunt prezenți în maxilar încă din primii ani de viață ai bebelușului, iar dinții de lapte acționează ca un suport pentru dinții permanenți. Dacă aceștia sunt pierduți prematur, spațierea dinților permanenți poate fi afectată. Pierderea prematură a dinților de lapte poate duce la dinți permanenți nealiniați și la alte probleme care ar putea necesita un tratament ortodontic extins.