Meniu

Carie sub plomba: Diagnosticare, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Caria este o deteriorare permanentă a suprafeței dure a dinților, care se transformă în mici deschideri sau găuri, fiind cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacteriile din gură, gustările frecvente, consumul de băuturi dulci și necurățarea bună a dinților. Dacă ați avut vreodată o carie și v-ați plombat-o, s-ar putea să credeți că nu mai trebuie să vă faceți griji în legătură cu acea plombă. Deși toate plombele dentare se vor deteriora în timp, unele pot începe să se deterioreze mai repede decât altele, până la punctul în care puteți începe să dezvoltați carii dentare sub plomba existentă. 

Ce sunt cariile de sub plombe?

Atunci când se realizează o plombă, aceasta este lipită de dinte în așa fel încât se creează un sigiliu pentru a ține la distanță bacteriile și particulele de alimente care pot provoca carii și infecții. Dacă sigiliul dintre materialul de umplere și dinte nu a fost realizat în mod corespunzător în timpul procesului de lipire sau începe să se deterioreze în timp și nu este reparat, cariile dentare pot începe să se dezvolte sub materialul de umplere propriu-zis. Caria recurentă este cea care se formează sub plombele și coroanele existente din cauza scurgerilor din jurul restaurărilor dentare. Presiunea constantă exercitată de mestecat sau stresul provocat de măcinare și strângere pot face ca plombele să crape, să se ciobească sau să se uzeze. Aceste probleme lasă goluri și permit bacteriilor să pătrundă sub plombă. Odată ce plombele sunt uzate, acestea nu mai funcționează așa cum ar trebui.

Diagnosticarea cariilor sub plombe

Examinările dentare regulate pot asigura detectarea timpurie a problemelor. Un medic dentist poate determina dacă plombele sunt încă intacte sau dacă vreuna este uzată sau crăpată. Un instrument numit explorator va fi folosit pentru a detecta punctele de uzură din jurul marginilor plombelor. Dacă sigiliul dintre plombă și smalțul dentar se rupe, bacteriile care cauzează carii și particulele de alimente pot ajunge sub plombă. Aceste bacterii sunt greu de îndepărtat cu ușurință cu o periuță de dinți. O persoană va risca atunci să dezvolte carii suplimentare în dinte.

În cazul în care cariile nu sunt tratate, acestea pot infecta pulpa dentară și pot duce chiar la pierderea unui dinte. Caria poate provoca, de asemenea, un dinte abcesat. Un abces este practic un buzunar de puroi care se formează de obicei în jurul rădăcinii unui dinte infectat. Acesta nu se ameliorează de la sine și trebuie să fie tratat de un medic dentist generalist sau de un endodontist.

Simptomele cariilor sub o plombă

Simptome

De asemenea, ar trebui să învățați să identificați cele mai frecvente simptome ale cariilor dentare sub plombe, astfel încât să puteți lua legătura cu expertul dentar imediat ce începeți să vă confruntați cu aceste simptome:

  • Durere de dinți constantă
  • Sensibilitate la temperaturi reci și calde
  • Petele care se formează pe dinți, care sunt maro sau albe
  • Infecție care se formează în jurul dintelui sau al gingiilor
  • Durere, umflături sau febră

Alte simptome evidente care ar putea fi un semn al unei carii formate sub o plombă sunt:

Aveți o pată decolorată pe dinte

Dacă plomba este din rășină compozită, aceasta ar trebui să se potrivească cu culoarea naturală a dinților și să nu iasă în evidență în niciun fel. Cu toate acestea, dacă aveți o carie care se formează sub plomba din rășină compozită, aceasta poate arăta mai închisă la culoare sau poate avea un aspect gălbui, ceea ce ar putea fi un semn că materialul de umplere este deteriorat și trebuie să fie înlocuit.

Este posibil ca plomba să fi căzut

Pentru unii pacienți, este evident când o plombă cade, dar pentru alții, nu este așa. Este posibil să fi văzut bucăți sau să fi căzut întreaga plombă. 

Dintele este sensibil

Deși a avea dinți sensibili este un fenomen comun, dinții care sunt sensibili la temperatură pot provoca dureri severe și sunt, de obicei, un semn că altceva se întâmplă. Dacă simțiți durere atunci când beți o băutură rece, sorbiți o supă fierbinte sau chiar mâncați alimente dulci sau condimentate, ați putea avea o carie sub plombă și nu știți acest lucru. Numai urmărind discuțiile cu medicul dentist puteți ști care este cauza principală a sensibilității dentare. 

Tratamentul pentru carii sub o plombă

Tratament precoce

Dacă o persoană simte durere sau observă o fisură în plombă, este important să stabilească o programare la un dentist. Acest lucru va permite detectarea și tratarea timpurie a problemei. Durerea este adesea resimțită în cazul în care caria este adâncă sau aproape de pulpa dintelui și poate indica faptul că țesutul nu este sănătos. Căutarea unui ajutor imediat va asigura că problema nu se va agrava. De asemenea, va minimiza necesitatea unor proceduri extinse și costisitoare.

Tratament

În funcție de gravitatea cariei care s-a format sub plombă, pot fi necesare diferite opțiuni de tratament. Cazurile ușoare de carii pot duce la plombări sau tratamente cu fluor ca opțiuni de prevenire timpurie. În cazul în care infecția a ajuns până la rădăcinile dintelui, trebuie luată o măsură mai drastică.

Cel mai bun tratament pentru infecția dentară este o procedură de canal. Aceasta este necesară doar în cazul în care caria s-a răspândit până la nervul dintelui. Canalele radiculare sunt singura alternativă la extracția totală a dintelui. Scoaterea unui dinte este ultima soluție pentru stomatologi și va fi sugerată doar dacă nu există nicio altă modalitate de a opri răspândirea cariei.

Concluzie

Unele plombe se pot uza în timp, provocând apariția unor goluri și fisuri în jurul zonei de tratament. Atunci când se întâmplă acest lucru, este posibil ca o carie dentară să revină în dinte. Puteți preveni răspândirea infecției și a cariei atunci când primiți ajutor stomatologic profesionist.