Meniu

Cariile de colet

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cariile sunt un semn al degradării dinților. Pe măsură ce acestea progresează, încep să apară mici găuri în dinți. Dacă nu sunt tratate, cariile pot deveni mai mari și pot cauza mai multe probleme. Unele persoane, inclusiv adulții, pot fi mai predispuse să dezvolte carii de-a lungul liniei gingivale, acestea fiind adesea considerate carii de suprafață netedă, atâta timp cât nu se scufundă sub linia gingivală.

Ce este o carie de colet?

O carie de colet este un tip de carie care afectează zona dintre dinți și gingii. Termenul “carie pe linia gingivală” se referă de fapt la două tipuri diferite: carii de suprafață netedă și carii radiculare. Atunci când cariile de la nivelul liniei gingivale afectează suprafața netedă a coroanei dintelui, acestea sunt clasificate ca fiind de suprafață netedă. Pe de altă parte, dacă o carie se formează pe rădăcina unui dinte, atunci acestea sunt numite carii de colet. Cariile de pe linia gingivală se pot extinde atât pe coroana dentară, cât și pe rădăcina dintelui la unele persoane. 

Cauze ale cariei de colet

Cariile de colet sunt cauzate de aceiași factori care contribuie la alte tipuri: bacterii, zahăr și exces de placă. Atunci când bacteriile din gură consumă zaharuri din mesele pe care o persoană le mănâncă, ele produc acid care atacă dinții. În timp, acest lucru poate deteriora smalțul și se poate răspândi la dentină și chiar până la pulpa dintelui.

  • Acumularea plăcii bacteriene. Placa bacteriană, este substanța lipicioasă care se formează pe dinți și care conține bacterii. Aceasta poate contribui la apariția cariilor de colet, deoarece crește numărul de atacuri acide asupra dinților. Deși factorii de risc sunt similari pentru toate tipurile de carii, unele persoane sunt mai predispuse decât altele la apariția acestora la nivelul gingiilor. Principalul factor de risc pentru dezvoltarea cariilor de colet este recesiunea gingivală.
  • Retragerea gingiilor. Din cauza factorilor genetici, a vârstei și a plăcii bacteriene, ați putea vedea cum gingiile se retrag, expunând zonele mai vulnerabile ale rădăcinilor dentare. Zonele expuse sunt mai moi, iar bacteriile pot ataca cu ușurință, provocând carii de colet. Retragerea gingiilor se poate combina cu tartrul pentru a provoca boala parodontală, care este și mai dăunătoare, deoarece provoacă inflamarea gingiilor. Răspunsul imunitar și activitatea bacteriană pot slăbi dinții, gingiile, țesuturile și oasele care susțin dinții, ducând în cele din urmă la pierderea dinților. Parodontita are implicații mai grave, deoarece bacteriile se pot răspândi în tot corpul, provocând afecțiuni renale și cardiace. 
  • Gura uscată. Xerostomia sau gura uscată poate crește activitatea bacteriană care, la rândul ei, generează mai mulți acizi ce erodează suprafețele dinților și duc la apariția cariilor de colet. 

Simptomele cariilor de colet

Deoarece cariile încep de mici dimensiuni, este posibil ca la început o persoană să nu-și dea seama că are una. Cu toate acestea, există câteva semne de urmărit:

  • Durere în dinte. O durere de dinți este unul dintre cele mai frecvente semne ale apariției unei carii.
  • Sensibilitate la temperatură. Dinții pot deveni sensibili la cald și la rece.
  • Sensibilitate la dulciuri. Dacă dintele doare puțin după mâncarea alimentelor dulci, ar putea fi rezultatul deteriorării smalțului și cementului.
  • Pete pe suprafața dintelui. Acestea ar putea arăta ca niște pete albe la început, dar se pot întuneca în culoare.
  • Gropițe sau găuri. Dacă observați o gaură în dinte, cereți neapărat medicului stomatolog să investigheze.

Tratamentul și prevenirea cariilor subgingivale

Tratament pentru cariile de colet

Invariabil, majoritatea oamenilor au tendința de a ignora durerile de dinți minore până când durerea devine insuportabilă. Din păcate, până când pacienții ajung la cea mai apropiată clinică de stomatologie generală și fac un control, se va constata că infecția a ajuns la pulpă. Acest lucru va necesita un tratament de canal. În primul rând, medicul stomatolog găurește dintele, extrage țesutul cariabil, sterilizează interiorul și îl împachetează cu un material de umplutură, urmat de acoperirea acestuia cu o coroană. 

Dacă acea carie de pe linia gingivală este minoră și detectată la timp, este relativ ușor de îngrijit. Cu toate acestea, poate apărea demineralizarea, care este o etapă primară, moment în care tratamentul cu utilizarea pastei de dinți cu conținut ridicat de fluor ar putea rezolva problema. 

Stadiile avansate ale bolii parodontale pot necesita intervenții chirurgicale, care presupun lasere sau bisturie chirurgicale pentru a tăia țesutul gingival și a-l extinde. În cazul în care retragerea este ușoară, atunci tehnicile de detartraj și de pilire a rădăcinilor pot menține linia gingivală curată. Curățarea ar putea fi urmată de găurirea cavității, îndepărtarea resturilor și plombarea. Chiar și cazurile mai avansate pot necesita proceduri de regenerare a osului și a gingiei și grefe de țesut și tratament cu laser. 

Prevenirea cariilor de pe linia gingivală

  • Periajul dinților

Deși nu există o prevenire garantată a cariilor de colet, luarea unor măsuri zilnice și consecvente pentru a le combate este esențială. Cel mai bun mod de a preveni cariile este spălarea pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Periajul de-a lungul liniei gingivale cu o tehnică de periaj adecvată, care presupune plasarea periuței de dinți la un unghi de 45 de grade față de linia gingivală și folosirea unei mișcări adecvate pentru a peria de-a lungul fiecărui dinte. Odată ce zona liniei gingivale este curată, este important să se treacă la restul suprafețelor dentare pentru o curățare completă.

  • Curățarea interdentară

Pentru placa greu de atins din jurul dinților și a liniei gingivale, o rutină zilnică de curățare cu ață dentară va ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor de colet. Pentru a folosi ața dentară sub linia gingivală, trebuie curbată ața dentară în jurul fiecărei baze a dinților și trebuie să se asigure mișcări blânde pentru a evita tăierea sau rănirea țesutului gingival. Clătirile bucale sunt o alternativă excelentă la folosirea aței dentare, în timp ce apa de gură ar trebui, de asemenea, adăugată la rutina zilnică de sănătate orală pentru a clăti bacteriile.

Curățarea profesională a dinților

Ca toate măsurile preventive de sănătate, un control dentar regulat este primordial pentru sănătatea orală generală. Un medic stomatolog profesionist poate curăța în profunzime dinții și poate îndepărta placa și tartrul de de-a lungul liniei gingivale care nu au putut fi îndepărtate cu măsuri luate la domiciliu. Aceștia pot apoi să examineze amănunțit gura pacientului și să caute afecțiuni precum recesiunea gingivală care ar putea pune în pericol apariția cariilor de colet.

Cu cât o persoană știe mai multe despre acest tip specific de carie dentară – cauzele, prevenirea și tratamentul acesteia, cu atât se va simți mai încrezătoare cu privire la următorii pași pe care îi recomandă medicul stomatolog. Cu o rutină excelentă de igienă orală și cu ajutorul unui medic stomatolog, o persoană poate reduce șansele de apariție a unei carii de colet sau o poate trata proactiv dacă a fost diagnosticată recent.

  • Fluorură pe bază de prescripție medicală. Medicul dentist poate recomanda folosirea fluorurei acasă și ar putea scrie o rețetă pentru o cantitate suficientă de folosit pe cont propriu.

Întrebări frecvente

  1. Pot fi reparate cariile de colet?
    Da, cariile de colet pot fi reparate. Cu toate acestea, tratamentul depinde de zona în care este localizată. Dacă aceasta este situată deasupra liniei gingivale și nu este prea extinsă, poate fi tratată cu o plombă. Pe de altă parte, dacă o carie este localizată în zona subgingivală și are nevoie de o îngrijire mai extinsă, poate fi necesar un tratament de canal pentru a scăpa de carie și pentru a preveni răspândirea sa în alte zone.
  2. Care sunt cauzele unei carii de colet?
    Placa dentară este cea mai comună cauză a cariilor de colet. Placa bacteriană este un strat lipicios care se formează pe dinți atunci când bacteriile din gură se hrănesc cu zaharurile din alimentele sau băuturile pe care le consumă o persoană. Aceste bacterii descompun acele zaharuri în acid, care poate uza stratul dur de smalț de pe dinți. Dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană se poate întări și într-un strat gălbui numit tartru de-a lungul dinților și a liniei gingivale. Acest lucru se datorează în parte faptului că gingiile au tendința de a se retrage pe măsură ce o persoană îmbătrânește, ceea ce expune rădăcinile. Deoarece rădăcinile sunt acoperite cu cementum, care este mai moale decât smalțul dur care acoperă restul dinților, acestea sunt mai vulnerabile la placă și carii.
  3. Cum se tratează o carie de colet?
    Cariile trebuie să fie plombate de către un dentist, altfel ar putea duce la probleme mai grave, cum ar fi abcesele gingivale și dentare cauzate de infecție. Cu toate acestea, se pot face destule pentru a preveni formarea cariilor. Cel mai bun mod de a face acest lucru este spălarea pe dinți de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi și vizitarea unui medic stomatolog de două ori pe an. Suprafața rădăcinii este mai moale decât smalțul, așa că folosirea unei mișcări de frecare dure în momentul periajului poate uza cimentul, ceea ce va duce la dinți sensibili. 
  4. Cât timp pot rămâne cariile netratate?
    Este recomandabil să căutați tratament imediat ce observați carii. Cu cât mai mult timp se evită tratamentul, cu atât mai rău va deveni pe zi ce trece. Într-o perioadă de 3 până la 6 luni, cariile pot ajunge la nervul dintelui. Viteza cu care aceasta se poate agrava depinde complet de obiceiurile de îngrijire orală și de ceea ce mâncați. Consumul de alimente zaharoase cu o îngrijire orală precară poate agrava semnificativ mai repede caria. Prin urmare, este recomandabil să o tratați cât mai repede posibil pentru a evita ca afecțiunea să se agraveze.
  5. Se pot inversa cariile de colet?
    Inversarea unei carii este posibilă doar în stadiile foarte timpurii ale acesteia. Dacă dentistul observă o carie în prima etapă, cunoscută sub numele de demineralizare, ar putea fi posibil să opriți deteriorarea și să redați dintelui acele minerale pierdute, dar acest lucru presupune că acea carie se află deasupra liniei gingivale și nu a devenit carie de colet.
  6. Cât durează plombele de la baza dinților?
    Cât timp durează plombele de pe linia gingivală depinde, de obicei, de tipul de plombă pe care o are o persoană și de tipul de material utilizat în plombare. De obicei, plombele pot dura până la 10 ani. Deoarece acestea nu durează o viață întreagă, controalele dentare regulate pot ajuta să determinați momentul potrivit pentru a le înlocui.
  7. Când este prea târziu pentru a trata o plombă?
    Cariile mici sau cariile în stadiul inițial sunt, în general, tratabile cu plombe. Cu toate acestea, cariile mari sau prea adânci pot necesita un tratament mai riguros. Odată ce bacteriile pătrund în dinte, poate fi prea târziu pentru o plombă. Fiind atenți la sănătatea dinților, puteți preveni apariția multor probleme ale dinților și ale liniei gingivale. Puteți avea grijă preventiv acasă și puteți vizita o clinică de stomatologie generală pentru a vă curăța dinții și a vă face un control o dată la trei luni.
  8. Cine riscă să aibă o carie de colet?
    Următorii factori pot contribui la riscul de apariție a unei carii de colet:
    Vârsta. În general, dovezile arată că sunt incredibil de frecvente cariile în rândul adulților, peste 90% dintre adulți având cel puțin o carie. Cercetările au arătat că cele de colet tind să apară mult mai frecvent la adulții mai în vârstă. În parte, acest lucru se datorează recesiunii gingivale, care tinde să apară mai frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
    Obiceiuri proaste de igienă orală. Dacă o persoană nu are o igienă dentară corespunzătoare, este posibil să lase în urmă reziduuri de alimente și băuturi, iar bacteriile din gură se vor hrăni cu aceste reziduuri, ceea ce creează placa bacteriană. Această placă se poate acumula și eroda smalțul de pe dinți, ceea ce poate provoca aceste carii. Placa tinde, de asemenea, să se acumuleze de-a lungul liniei gingivale și se poate întări în tartru, care este greu de îndepărtat și poate cauza apariția cariilor de colet.
    – Gura uscată, cunoscută și sub numele de xerostomie, apare atunci când nu produceți suficientă salivă. Saliva oferă protecție împotriva cariilor dentare și a bolilor gingivale, așa că lipsa de salivă ar putea crește riscul de carii.
  9. Cum se dezvoltă o carie de colet?
    La fel ca și alte carii, cariile de colet se formează atunci când bacteriile și placa bacteriană se acumulează în gură. Acidul produs de aceste bacterii descompune smalțul dentar și creează o gaură. La fel cum gropile și fisurile molarilor sunt puncte fierbinți pentru ca alimentele, bacteriile și placa bacteriană să se blocheze, la fel sunt și zonele aflate chiar de-a lungul liniei gingivale. Suprafața rădăcinii este mai moale decât smalțul, așa că se va descompune mai ușor dacă este expusă plăcii dentare. De aceea este atât de important să nu uitați să vă periați și să folosiți ața dentară în mod regulat pentru a îndepărta aceste acumulări din aceste zone înainte ca ele să se transforme în carii dentare de colet.
  10. Cum se previn cariile de colet?
    În cele din urmă, cel mai bun tratament pentru cariile de colet este să nu lăsați niciodată să apară în primul rând. Din fericire, acest lucru este destul de ușor și vă poate economisi mult timp, bani și stres pe termen lung. Primul pas este să vă asigurați că îndepărtați regulat placa bacteriană de pe dinți. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei igiene orale simple. Asigurați-vă că vă periați timp de două minute, de două ori pe zi. De asemenea, ar trebui să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi, după ce mâncați. Pentru a vă completa regimul de sănătate orală, respectați programările dentare regulate pentru controale și curățări

Concluzie

Cariile de colet sunt o formă de carie a cavității bucale care se află în apropierea sau sub linia gingivală. Ele sunt mai răspândite decât își dau seama mulți oameni și, dacă nu sunt tratate rapid, pot fi dăunătoare. Cariile sunt relativ frecvente, așa că, dacă observați semne sau simptome ale uneia, asigurați-vă că vă adresați medicului stomatolog pentru o evaluare și un plan de tratament.