Cat dureaza durerea dupa extractia maselei de minte?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Îndepărtarea măselelor de minte este una dintre cele mai frecvente operații dentare și poate fi asociată cu episoade dureroase pentru mulți pacienți. Dacă măselele de minte nu cresc în mod corespunzător, ceea ce se întâmplă de obicei pentru că nu au suficient spațiu pentru a ieși, măselele de minte pot aglomera gura și pot cauza probleme de sănătate orală, cum ar fi durerea și infecția.

Cât durează durerea după extracția de măsea de minte?

Îndepărtarea măselelor de minte este o procedură chirurgicală, iar țesutul gingival și osul care adăpostesc măseaua de minte sunt susceptibile de a fi trase în jurul acesteia, astfel, cel puțin, zona de extracție este posibil să fie sensibilă. Prin urmare, odată ce efectul anestezicului a dispărut, o oarecare senzație de durere sau disconfort la locul extracției este complet normală. Bineînțeles, cât de puțin sau cât de mult disconfort va fi experimentat, are mult de-a face cu cât de ușor sau de complex a fost procesul de extracție a măselei de minte.  

În mod obișnuit, în primele 24 de ore, o persoană va începe să simtă ceva numit durere nociceptivă. Acesta este un disconfort acut sau ușor cauzat de leziuni tisulare sau osoase și nu este același tip de durere care poate fi simțită în alte circumstanțe. 

Cât durează o extracție de măsea de minte?

Majoritatea operațiilor de îndepărtare a măselelor de minte durează aproximativ 40-90 de minute. Chiar dacă unei persoane i se îndepărtează toate cele patru măsele de minte odată, procedura durează de obicei o oră. Dacă măselele de minte se află într-o poziție dificilă sau dacă există dificultăți neașteptate, operația poate dura mai mult.

Cât timp doare locul după extracția de măsea?

Majoritatea oamenilor se recuperează după o extracție a măselelor de minte în 3-4 zile și, de obicei, până la acest moment, își pot continua viața de zi cu zi. Cu toate acestea, pentru cazuri mai complexe sau extracții multiple de dinți, recuperarea completă poate dura 7-10 zile. Ca în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, odihna este crucială. 

Cel puțin în primele 24 de ore, este indicat să se evite orice exerciții fizice sau mișcări intense și să se stea cu capul într-o poziție ridicată. Orice mișcare obositoare prea curând după îndepărtarea măselelor de minte poate cauza agravarea durerii. 

Când durerea după o extracție a măselelor de minte nu este normală?

Așa cum s-a precizat deja, un anumit grad de disconfort după o extracție a măselelor de minte este normal și, de obicei, se disipează în 3-4 zile. Cu toate acestea, dacă o persoană resimte o durere insuportabilă emanată de la locul extracției dintelui sau o durere prelungită care durează mai mult de 10 zile, atunci ar trebui să apeleze imediat la medicul dentist sau la chirurgul bucal. Acesta ar putea fi un semn al complicațiilor suplimentare care trebuie tratate. 

Alveolita uscată

Aceasta apare atunci când un cheag de sânge nu reușește să se dezvolte în zona locului de extracție sau când cheagul de sânge este mutat accidental. Cunoscută sub numele de osteită alveolară, aceasta este una dintre cele mai frecvente complicații care apar în timpul extracției măselelor de minte. În mod obișnuit, pacienții cu alveole uscate resimt o durere surdă sau o durere pulsatilă în zona gingiei și pot, de asemenea, să simtă un gust sau un miros neplăcut emanat de la locul extracției dintelui.

Infecție 

Infecțiile bacteriene pot fi, de asemenea, cauza durerii provocate de extracția măselelor de minte și apar atunci când zona se umple cu resturi alimentare din cauza unei curățări necorespunzătoare. Bacteriile conținute în aceste detritusuri atacă locul, ceea ce duce la durere sau disconfort. Alte semne ale unor posibile complicații în urma extragerii măselelor de minte includ:

 • Sângerare de la nivelul locului care nu se reduce, chiar și după mușcarea unei bucăți de tifon.
 • Umflături sau vânătăi care se înrăutățesc în timp sau nu se ameliorează.
 • Febră.
 • Probleme la înghițire sau la respirație.
 • Amorțeală în zonă, ar putea fi un semn de afectare temporară a nervilor.
 • Durere care nu se domolește cu antibiotice.

O scurtă cronologie a procesului de recuperare în cazul îndepărtării măselelor de minte:

 • O persoană va trebui să plaseze un tifon antiseptic în alveola goală timp de câteva ore pentru a încuraja formarea de cheaguri de sânge. Cheagurile de sânge se vor forma în decurs de 24 de ore.
 • O persoană trebuie să fie extrem de atentă să nu disloce cheagul de sânge, deoarece acest lucru va duce la formarea unei alveole uscate, care poate fi extrem de dureroasă.
 • Umflarea gurii și a obrajilor se va ameliora treptat în decurs de două-trei zile.
 • O persoană poate avea o programare de control în care dentistul îndepărtează suturile în termen de șapte zile.

Este recomandat să se urmeze aceste sfaturi:

 • Evitarea periajului dinților din apropierea locului extracției măselei de minte timp de o zi.
 • Evitarea clătirii gurii, deoarece presiunea poate disloca cheagul de sânge.
 • Evitarea băuturilor fierbinți.
 • Evitarea mâncării crocante sau tari.
 • Evitarea mișcări de supt (paiul, țigara etc.)
 • Evitarea alcoolului și fumatului timp de cel puțin 24 de ore.

Concluzie

Scoaterea măselelor de minte este o procedură care trebuie luată în serios. Perioada de recuperare durează, de obicei, câteva zile și, în unele cazuri, este posibil să mai existe umflături și disconfort timp de o săptămână sau mai mult. Se poate reduce durerea și preveni infecția folosind comprese cu gheață, savurând alimente moi și menținând gura curată cu apă sărată. Dacă sunt observate orice simptome neobișnuite după operație se recomandă consultarea unui medic dentist.