Un tratament de canal este o procedură dentară standardă care se încadrează în categoria stomatologiei generale. Deși nu este cu mult diferită de o obturație a cariei, tratamentul de canal a căpătat cumva reputația de a fi insuportabil. Procedura în sine nu este dureroasă datorită utilizării anesteziei locale, iar orice durere reziduală în urma tratamentului de canal este ușor de gestionat cu medicamente pentru durere fără prescripție medicală.
Ce presupune un tratament de canal?
Un tratament de canal implică o curățare profundă în interiorul camerei interioare a rădăcinii dintelui. Procedura include îndepărtarea nervilor din interiorul dintelui, ceea ce înseamnă că un pacient nu ar trebui să mai simtă nicio durere la nivelul dintelui în sine după aceea. Cu toate acestea, este o procedură majoră, iar unele dureri, totuși, sunt de așteptat, mai ales ușoare sau moderate timp de câteva zile după un tratament de canal. Însă orice tip dincolo de acest punct poate justifica o curățare suplimentară a canalelor sau proceduri suplimentare din partea dentistului.
Cauze posibile ale durerii după o obturație de canal
Atunci când se efectuează o procedură dentară pe un dinte, aceasta poate face ca dintele și zona din jurul lui să fie dureroasă timp de câteva zile. Lucrările dentare pot irita țesutul gingival și structurile de susținere a dintelui. Deseori se aplică presiune asupra acestuia în timpul procedurii, ceea ce poate duce la durere sau disconfort ulterior, odată ce efectul anesteziei dispare. Toate acestea sunt normale și nu au niciun motiv de îngrijorare, atâta timp cât durerea este ușoară și dispare după câteva zile.
Cât durează durerea după obturația de canal?
La câtă durere se poate aștepta o persoană după un tratament de canal?
În timp ce durerea severă după un tratament de canal nu este obișnuită, este normal să se simtă un pic de disconfort în zona tratată. Pe măsură ce organismul se vindecă, zona din jurul dintelui s-ar putea simți puțin inflamată și sensibilă. Unii oameni au, de asemenea, dureri de maxilar după tratamentul de canal, deoarece procedura le cere să aibă gura deschisă pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă o persoană are dureri moderate în primele trei zile, analgezicele fără prescripție medicală pot fi de ajutor. Un dentist ar putea prescrie cuiva un analgezic mai puternic, care poate fi luat conform indicațiilor. Este important de reținut că analgezicele eliberate pe bază de prescripție medicală pot face ca o persoană să fie somnoroasă și ar putea interfera cu capacitatea de a lucra, de a conduce sau de a efectua alte activități.
Modul în care o persoană ar putea avea grijă de dinte și de restul gurii după un tratament de canal poate juca un rol în cât de mult disconfort experimentează. Este obișnuit ca un dentist să plaseze o coroană sau o restaurare peste dintele afectat după un tratament de canal, în caz contrar trebuie să se evite mestecarea pe dintele tratat până când coroana este plasată. Pentru a respecta igiena orală în continuare, se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi.
Care este limita de durere după obturația de canal?
Dacă durerea pe care o resimte o persoană este severă și durează mai mult de trei zile, trebuie neapărat să contacteze medicul dentist. Uneori, pot apărea complicații după un tratament de canal deoarece tratamentul nu a eliminat complet bacteriile sau sursa infecției. O problemă cu obturația sau o mică fisură în dinte poate fi o altă cauză. Un dentist poate examina dintele și poate informa pacientul cu privire la următorii pași pentru ca acesta să se simtă cât mai bine. S-ar putea să fie nevoie de un retratament endodontic pentru a ameliora durerea și a păstra dintele. Retratamentul este suficient pentru a ușura durerea și disconfortul în majoritatea cazurilor, dar există situații în care cea mai bună opțiune este îndepărtarea dintelui. Un dentist poate explica pe deplin avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și care este cea mai bună alegere pentru cineva.
Gestionarea durerii după 3 zile de tratament de canal
Mulți pacienți nu simt nicio durere sau disconfort după un tratament de canal. În cazurile în care pacienții simt durere reziduală după ce anestezia dispare, aceasta nu ar trebui să dureze mai mult de 3 zile. Durerea în urma unui tratament de canal este de obicei gestionabilă cu medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul.
Concluzie
Un tratament de canal reușit poate provoca dureri ușoare timp de câteva zile. Aceasta este temporară și ar trebui să dispară de la sine, atâta timp cât o persoană practică o bună igienă orală. Însă, ar trebui să se consulte un medic dentist pentru un control dacă durerea durează mai mult de trei zile. O alternativă la tratamentul de canal este extracția dentară, în care medicul dentist poate înlocui un dinte deteriorat cu o punte, o proteză parțială sau un implant. Acesta poate fi un tratament costisitor și, de obicei, necesită mai multe vizite la medic.