Meniu

Cat dureaza plombarea unei masele: La ce sa va asteptati?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă ați trecut deja prin procesul de umplere a cariei cel puțin o dată, s-ar putea să știți că aceasta nu durează foarte mult. În general, durata procedurii de plombare va depinde de pacient și de cât de adâncă este o carie, însă aceasta nu va dura mai mult de o oră.

Cât durează o plombare a măselelor?

În general, plombarea unei carii la măselele durează o oră sau mai puțin. Unele simple pot dura doar 20 de minute, în timp ce una mai mare sau mai multe plombe ar putea dura mai mult. Dacă aveți mai multe plombe, medicul dentist poate alege să le repartizeze pe parcursul câtorva vizite. Materialul folosit pentru plombare poate determina, de asemenea, dacă aveți nevoie de o a doua vizită. Dacă trebuie să înlocuiți o plombă veche, acest lucru durează de obicei aproximativ la fel de mult ca și obținerea uneia noi. Dacă cea veche trebuie să fie scoasă prin forare, procedura ar putea dura ceva mai mult.

La ce să vă așteptați de la plombarea unei măseli?

Trebuie să vă așteptați să stați în cabinetul dentistului timp de aproximativ o oră. Acest lucru îi oferă suficient timp pentru a face radiografii, dacă este necesar, pentru a discuta despre procedură și pentru a finaliza lucrarea dentară. Înainte de a umple cavitățile, medicul va amorți dinții și gingiile din jur pentru a evita și diminua disconfortul în timpul procedurii. Ulterior va găuri caria din dinte și o va înlocui cu o plombă. Acest proces durează doar câteva minute.

După ce ați terminat, gura va rămâne probabil amorțită pentru câteva ore. Nu există riscuri semnificative asociate cu plombarea cariilor, dar nu uitați să păstrați la îndemână datele de contact ale dentistului în cazul în care aveți întrebări sau complicații. Cea mai frecventă utilizare a plombelor dentare este umplerea unei carii la nivelul măselelor, dar pot fi folosite și pentru a repara deteriorarea dinților cauzată de scrâșnirea dinților (bruxism) sau pentru a înlocui o parte a unui dinte rupt.

Întrebări frecvente

  1. Puteți să așteptați 2 săptămâni pentru a umple o carie?
    Dacă aveți o carie care are nevoie de o plombă, nu amânați tratamentul. Caria poate continua să se dezvolte și să provoace daune suplimentare unui dinte. Puteți ajunge să aveți nevoie de ceva mult mai extins, ca să nu mai vorbim de scump, cum ar fi un tratament de canal, dacă așteptați prea mult timp pentru a rezolva problema.
  2. Puteți să vă spălați pe dinți după o plombă?
    Nu ezitați să vă spălați pe dinți sau să folosiți ața dentară după o plombă. Atâta timp cât vă periați ușor și folosiți cu grijă ața dentară în jurul dintelui, ar trebui să puteți păstra zona curată ca de obicei.
  3. Ce nu ar trebui să faceți înainte de o plombare dentară?
    Se recomandă să nu mâncați și să nu beți nimic (cu excepția apei) cu cel puțin 5 ore înainte de programare. Acest lucru va împiedica resturile alimentare să se depună între dinți, care vă pot irita în timpul curățării, și îi va da dentistului un pic mai mult de lucru.

Concluzie

În general, timpul mediu de realizare a unei plombe dentare este de aproximativ 20 de minute până la o oră. Cu toate acestea, timpul exact de care este nevoie pentru a obține o plombă dentară poate devia în funcție de lucruri precum tipul de plombă, materialul dentar și dimensiunea zonei cariate. În timp ce plombele directe pot fi finalizate într-o singură consultație stomatologică, cele indirecte necesită utilizarea unui laborator dentar și minim două consultații stomatologice. În cele din urmă, pentru a determina cât timp va dura procedura, este important să discutați cu medicul dentist despre planul de tratament propus.