Meniu

Alimentatia dupa extractia maselei: Cand si ce sa mananci

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Îndepărtarea chirurgicală a unui dinte este un pas important care poate contribui la îmbunătățirea sănătății dentare pe termen lung. Este posibil să apară sensibilitate sau disconfort după procedură, ceea ce face ca mestecatul și mâncatul să fie puțin mai dificile. Anumite alimente însă pot ajuta pacientul să treacă mai ușor prin faza de recuperare, în timp ce altele pot agita zona. 

Cronologia a ce ai voie să mănânci după extracția de măsea

  • Ce să mănânci în primele 24 de ore după extracția dinților: De obicei, cel mai sigur este să mâncați numai lichide sau alimente moi în primele 24 de ore. Acest lucru ar putea include alimente precum iaurt, budincă, supă, compot de mere, gelatină și înghețată fără bucăți crocante. Evitați să învârtiți lichidele prin gură, deoarece acest lucru poate disloca orice cheaguri care se formează.
  • Ce să mănânci la 48 de ore după extracția dinților: Pe măsură ce începeți să vă simțiți mai bine, puteți începe să mâncați ceva mai variat. Încercați acele alimente solide care sunt ușor de mestecat, cum ar fi ouăle, pâinea prăjită moale sau fulgii de ovăz. Puteți încerca diferite rețete de tofu, care sunt o sursă excelentă de proteine, aminoacizi esențiali, fier și calciu.
  • Ce să mănânci la 3 zile după extracția de măsea: Puteți începe să amestecați o varietate mai mare de alimente. Opțiunile ar putea include piureul de cartofi, brânza de vaci, orez moale sau paste făinoase, dovleac și hummus. Concentrați-vă pe alimentele care sunt moi și tăiați porțiile în bucăți mici, care sunt ușor de mestecat. Începeți să clătiți gura ușor cu o combinație de apă caldă și sare pentru a distruge bacteriile.

Tipuri de mâncare de consumat după o extracție de măsea

1. Ciorbe

La fel ca și supele, ciorbele sunt o sursă excelentă de hrană după o operație dentară. Nu numai că sunt delicioase, dar conțin și o varietate de vitamine și minerale. În plus, ciorbele sunt o modalitate excelentă de a vă menține hidratat dacă vă străduiți să beți suficientă apă.

2. Piure de cartofi

Cartofii sunt o legumă rădăcină care poate fi preparată în multe feluri. Mai exact, piureul de cartofi poate fi un aliment reconfortant după ce au fost scoase măselele de minte. Aceștia sunt bogați în calorii și nutrienți, ambele importante pentru recuperare.

3. Omletă

Ouăle se numără printre cele mai bune alimente pe care puteți să le mănâncați după extracția măselelor de minte. Acestea sunt o sursă de proteine de înaltă calitate, bogate în vitamine și minerale. Grăsimile Omega-3 din ouă pot ajuta la vindecarea rănilor.

Ce nu ai voie să mănânci după o extracție de măsea?

Există anumite alimente de care ar trebui să vă feriți complet după o extracție. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le evitați:

  • Alimente picante.
  • Alimente masticabile.
  • Carne.
  • Alimente crocante.
  • Băuturile alcoolice.

Concluzie

Dacă tocmai v-au fost scoase măselele, este important să alegeți alimente bogate în nutrienți și cu textură moale. Alimentele moi nutritive nu numai că susțin recuperarea, dar ajută și la prevenirea disconfortului. Dacă urmează să vă scoateți în curând măselele, ar putea fi util să vă aprovizionați din timp cu aceste alimente potrivite pentru a vă asigura că veți rămâne hrănit și satisfăcut după extracție.