Durerea molară poate fi asociată cu alte simptome incomode, cum ar fi durerea la expunerea la cald sau la rece sau la mușcături, umflarea gingiilor, respirația urât mirositoare și multe altele. Cauzele durerii la dinții molari variază de la anomalii dentare, cum ar fi carii, până la boli ale gingiilor și infecții.
Durerea molară explicată
Adulții au de obicei 32 de dinți permanenți. Doisprezece dintre aceștia sunt dinți molari, care se află în partea din spate a gurii. Cei patru dinți din spate, câte unul pe fiecare parte, în partea de sus și de jos, apar ultimii, la sfârșitul adolescenței și începutul anilor 20, și sunt adesea numiți “măsele de minte”. Dinții molari au în mare parte vârfuri plate și sunt folosiți pentru a mărunți alimentele. Durerea la molari poate fi cauzată de oricare dintre procesele care afectează alți dinți. În plus, molarii sunt în mod special predispuși la anumite afecțiuni dureroase din cauza poziției lor foarte îndepărtate în gură.
Ce cauzează durerea dinților molari?
Anomalii ale dinților
Durerea dinților molari poate fi legată de următoarele anomalii dentare:
- Carii. Resturile care se formează pe suprafețele dinților pe parcursul zilei pot găzdui bacterii. Orice acid produs de bacterii creează în timp găuri în dinți.
- Fractură. O leziune acută, mușcarea unor alimente tari sau o deteriorare treptată în timp pot provoca apariția unei fisuri.
- Inflamație a pulpei. Fie o carie adâncă, fie o leziune a dintelui poate provoca deteriorarea și inflamarea pulpei, cea mai profundă parte a dintelui.
- Bruxismul, cunoscut și sub numele de scrâșnirea dinților, este o afecțiune în care îți scrâșnești inconștient dinții, chiar și atunci când dormi.
Boala gingivală
Boala gingivală poate duce la deteriorarea și durerea dinților molari.
- Dinte slăbit. În cazul unei boli gingivale severe, gingiile se erodează de pe dinți. Aceștia se slăbesc, ceea ce duce la durere în timpul masticației.
- Lamelă gingivală inflamată. Lamboul de gingie care acoperă un dinte de minte în erupție devine adesea inflamat și dureros.
Gingivită
Gingivita este infecția gingiilor care înconjoară dinții. Este cauzată de placa și/sau tartrul care s-a acumulat pe dinți. Placa bacteriană este un strat lipicios de impurități format din particule de alimente, mucus și bacterii. După un timp, placa se întărește și devine tartru. Cazurile extreme de parodontită pot provoca eroziunea gingiilor, lăsând molarii expuși. Dinții se desprind, ceea ce duce la durere la mestecat.
Infecție
Durerea dinților molari poate fi cauzată și de infecții.
- Infecție locală.
- Infecție care se răspândește.
- Sinuzită.
Sinuzita virală acută
Sinuzita acută virală, numită și rinosinuzită virală sau “infecție sinusală”, apare atunci când virușii se instalează și se înmulțesc în cavitățile sinusale ale feței. Este cel mai adesea cauzată de aceiași viruși care provoacă răceala comună și se răspândește în același mod, prin tusea sau strănutul unei persoane infectate. Deoarece copiii au sinusurile mici și subdezvoltate, această boală este mult mai frecventă la adulți. Simptomele includ secreții nazale clare (nu verzui sau gălbui), febră și durere dacă se apasă pe sinusurile faciale. În cazul în care există erupții cutanate, oboseală severă sau simptome neurologice (convulsii, pierderea senzației, slăbiciune sau paralizie parțială), consultați un medic pentru a exclude afecțiuni mai grave.
Sinuzita bacteriană acută
Sinuzita bacteriană acută, numită și rinosinuzită bacteriană sau “infecție a sinusurilor”, are simptome foarte asemănătoare cu rinosinuzita virală, dar are nevoie de un tratament diferit. Orice sinuzită începe, de obicei, cu viruși de răceală comună. Uneori, o infecție bacteriană secundară se instalează. La fel ca virusurile de răceală, aceste bacterii pot fi inhalate după ce o persoană infectată tușește sau strănută.
Simptomele includ secreții nazale groase gălbui sau verzui, durere unilaterală în maxilarul superior sau în dinți, durere și presiune unilaterală în sinusuri, oboseală, febră și simptome care se agravează după prima ameliorare.
Infecția dentară
Un abces dentar este o colecție de material infectat (puroi) în centrul unui dinte. Acesta se datorează unei infecții bacteriene și trebuie tratată cu ajutorul medicului stomatolog în termen de 24 de ore. Diagnosticul se face pe baza istoricului personal, a unui examen și a unei radiografii a gurii. Dacă abcesul vă afectează respirația, este considerat o urgență medicală și trebuie să solicitați asistență medicală de urgență. Tratamentul implică incizia și drenarea abcesului, pe lângă antibiotice. Această cauză este neobișnuită și poate avea următoarele simptome: durere severă la nivelul maxilarului sau al dinților, maxilar umflat, rigiditate a maxilarului, durere de dinți care se agravează la băuturi calde, reci sau dulci, umflături calde și roșii la nivelul maxilarului.
Tulburare de disfuncție a articulației temporo-mandibulare (ATM)
Tulburarea de disfuncție a articulației temporo-mandibulare se referă la durerea și disfuncția pe termen lung la nivelul ATM, articulația care leagă maxilarul superior de cel inferior. ATM este o articulație complexă, cu mișcări complicate și este supusă la eforturi și leziuni. Simptomele pot apărea și dispărea fără un motiv aparent. Nu se crede că alinierea greșită a dinților și a maxilarului, precum și scrâșnirea dinților, reprezintă o cauză. Femeile par a fi mai sensibile decât bărbații. Tulburarea ATM este de trei tipuri:
- Durere sau disconfort la nivelul mușchilor care controlează ATM
- Dislocare sau leziune la nivelul maxilarului
- Artrita articulației temporomandibulare
Măseaua de minte infectată (pericoronită)
Pericoronita celui de-al treilea molar este o infecție a gingiilor care înconjoară cel de-al treilea molar, măseaua de minte. Aproape niciodată nu se întâmplă în cazul dinților normali, deoarece dinților din minte le ia mult timp să rupă gingia, să erupă. Se crede că, odată ce măseaua de minte sparge suprafața gingiilor, bacteriile din gură pătrund în gingie în acel loc și provoacă o infecție. Acest lucru este agravat și de particulele de alimente care se acumulează în zonă.
Care sunt simptomele durerii molarilor?
Există mai multe simptome diferite care pot indica dureri de molari. În funcție de locul în care sunt localizate, acestea ar putea avea impact asupra unui singur dinte sau ar putea afecta dinții din jur. Unele dintre primele simptome ale durerii molarilor includ:
- febră
- dureri de cap
- durere în apropierea urechii
- sensibilitate la alimentele și băuturile reci și calde
- durere ascuțită la mestecat
- presiune în sinusuri
- umflarea sau sângerarea gingiilor
- pulsații în maxilar
- mușchii maxilarului încordați
- înrăutățirea durerii pe timp de noapte
Tratament pentru durerea de măsea
Cele mai multe cauze ale durerii molarilor nu reprezintă o urgență. Ameliorarea temporară a durerii poate fi făcută acasă dacă, de exemplu, trebuie să așteptați o programare. Tratamentul la domiciliu nu este însă o soluție pe termen lung, așa că nu uitați să vă adresați cât mai repede medicului stomatolog dacă prezentați oricare dintre simptomele menționate.
Câteva tratamente la domiciliu care vă pot ajuta cu durerea de molari sunt:
- Aplicați gheață înfășurând-o într-un prosop pe zona afectată pentru a ajuta la amorțirea durerii.
- Practicați o igienă dentară regulată. Aceasta se face prin folosirea regulată a aței dentare și periajul dinților.
- Sprijiniți-vă capul cu perne noaptea pentru a vă menține capul ridicat.
- Luați analgezice prescrise pentru a ajuta la ameliorarea durerii, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul.
- Clătiți-vă gura cu apă sărată, care ajută la îndepărtarea particulelor de alimente blocate între dinți și face față infecției prin reducerea inflamației.
- Clătiți-vă gura cu peroxid de hidrogen pentru a reduce inflamația.
- Folosiți pastă de dinți pentru sensibilitate dacă aveți dureri de molari la periaj sau la mâncăruri calde și reci.
Concluzie
Durerea molară poate varia de la surdă la ascuțită. Puteți avea dureri molare într-un singur loc sau în toată gura. Uneori, va trebui să vă consultați medicul sau dentistul pentru a trata cauza acestei dureri. Puteți preveni durerea molară prin practicarea unei bune igiene dentare. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu dureri de dinți, gingii sau maxilar, găsiți un medic sau un dentist care poate evalua ce se întâmplă. Amânarea diagnosticării și a tratamentului durerii molare poate duce la probleme dentare mai grave mai târziu.