Meniu

Ce sa faci cand te doare maseaua: strategii de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerile de măsea pot fi extrem de neplăcute și pot avea diverse cauze, de la carii până la infecții sau inflamații. Este important să acționezi rapid pentru a ameliora durerea și a preveni complicațiile.

În cazul în care simți o durere ascuțită la mestecat sau sensibilitate la alimente reci sau calde, este esențial să consulți un medic dentist. Acesta va putea identifica sursa problemei și va recomanda tratamentul adecvat, fie că este vorba de obturații, tratamente de canal sau chiar extracții dentare. Până la vizita la dentist, poți încerca remedii temporare acasă, cum ar fi aplicarea de comprese reci, consumul de alimente moi sau utilizarea unor medicamente antiinflamatoare.

Remedii casnice pentru ameliorarea durerii de măsele

Consumul de alimente moi: Consumul de alimente moi poate fi o soluție temporară eficientă pentru ameliorarea durerii de măsele. Alimentele moi, cum ar fi iaurtul, piureul de cartofi sau supele cremoase, necesită un efort minim de mestecat, reducând astfel presiunea asupra molarilor sensibili sau dureroși. Este important să evitați alimentele dure, crocante sau lipicioase care pot agrava durerea sau pot cauza daune suplimentare. De asemenea, alimentele moi pot fi mai ușor de consumat în cazul în care inflamația sau umflarea gingiilor face dificilă mestecarea normală.

Aplicarea de gheață sau comprese reci: Aplicarea de gheață sau comprese reci pe zona afectată poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii de măsele. Temperatura scăzută contribuie la contractarea vaselor de sânge, diminuând astfel umflătura și calmează terminațiile nervoase. Este recomandat să înfășurați gheața într-un prosop subțire pentru a proteja pielea și să aplicați compresa pe zona dureroasă pentru intervale de 15-20 de minute, urmate de pauze pentru a preveni leziunile cauzate de temperatura scăzută.

Utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi utilizate pentru a controla temporar durerea de măsele. Aceste medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală și pot reduce atât durerea, cât și inflamația. Este esențial să urmați instrucțiunile de pe ambalaj și să nu depășiți doza recomandată. Dacă durerea persistă sau este severă, este important să consultați un medic dentist pentru o evaluare amănunțită.

Mestecarea pe partea opusă a gurii: Pentru a evita agravarea durerii de măsele, este recomandat să mestecați alimentele pe partea opusă a gurii. Aceasta minimizează presiunea asupra molarului afectat și reduce riscul de a irita și mai mult zona dureroasă. Deși această abordare nu tratează cauza durerii, poate oferi un confort temporar până când puteți primi tratamentul adecvat de la medicul dentist.

Clătirea cu apă sărată caldă: Clătirea gurii cu apă sărată caldă este o metodă tradițională de ameliorare a durerii de măsele și de curățare a cavității bucale. Sarea are proprietăți antiseptice și poate ajuta la reducerea inflamației și la eliminarea bacteriilor care pot contribui la durere. Pentru a folosi acest remediu, dizolvați o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și clătiți gura de mai multe ori pe zi, având grijă să nu înghițiți soluția.

Utilizarea pastei de dinți pentru sensibilitate: Pasta de dinți pentru sensibilitate este special formulată pentru a proteja și a reduce disconfortul asociat cu dentina expusă. Aceste paste de dinți conțin ingrediente care blochează canalele microscopice din dentină, prevenind astfel ca stimulii termici să ajungă la nervii dentari. Utilizarea regulată a unei astfel de paste de dinți poate oferi o ameliorare semnificativă și poate ajuta la întărirea smalțului. Este important să alegeți o pastă de dinți cu fluor recomandată de medicul dentist și să o folosiți de două ori pe zi pentru a menține sensibilitatea sub control.

Tratamente medicale pentru durerea de măsele

Plombarea cariilor: Plombarea cariilor implică îndepărtarea țesutului cariat și umplerea spațiului cu un material de plombă, cum ar fi amalgamul, compozitul sau ceramica. Plombele restabilesc forma și funcția dintelui afectat și previn progresia cariei. Este esențial ca tratamentul să fie efectuat de un medic dentist calificat pentru a preveni viitoarele probleme dentare.

Tratamentul cu fluor: Tratamentul cu fluor este o metodă eficientă de întărire a smalțului și de prevenire a cariilor dentare. Fluorul poate fi aplicat sub formă de gel, spumă sau lichid și ajută la remineralizarea smalțului slab, protejând dinții împotriva atacului acid. Tratamentele cu fluor sunt adesea recomandate pentru copii, dar pot fi benefice și pentru adulți, în special pentru cei cu risc crescut de carii.

Antibiotice pentru infecții: Antibioticele sunt prescrise pentru a trata infecțiile dentare, cum ar fi abcesele sau infecțiile periodontale. Aceste medicamente ajută la eliminarea bacteriilor care cauzează infecția și la reducerea inflamației și a durerii. Este crucial să urmați întregul curs de tratament cu antibiotice, chiar dacă simptomele încep să se amelioreze, pentru a se asigura eliminarea completă a infecției.

Terapia de canal radicular: Terapia de canal radicular, sau tratamentul endodontic, este necesară atunci când pulpa dintelui este infectată sau inflamată. Procedura implică îndepărtarea țesutului pulpar, curățarea și dezinfectarea canalului radicular, urmată de umplerea și sigilarea acestuia. Tratamentul de canal poate salva un dinte care altfel ar trebui extras și poate elimina durerea asociată cu infecția pulpei. După terapia de canal, dintelui i se poate aplica o coroană pentru a-i restabili rezistența și estetica.

Extracția dintelui: Extracția dintelui este o procedură dentară efectuată atunci când un dinte nu mai poate fi salvat prin alte tratamente. Aceasta poate fi necesară în cazul cariilor extinse, infecțiilor severe, traumatismelor sau înghesuirii dentare. Procesul implică îndepărtarea completă a dintelui din alveolă, sub anestezie locală. După extracție, este important să se urmeze instrucțiunile medicului dentist pentru îngrijirea postoperatorie, pentru a promova vindecarea și pentru a preveni complicațiile, cum ar fi infecția sau alveolita uscată. În unele cazuri, poate fi luată în considerare și înlocuirea dintelui extras cu un implant sau un pod dentar.

Întrebări frecvente

Cum pot să-mi dau seama dacă durerea de măsele este gravă?

Durerea de măsele este considerată gravă dacă este severă, persistentă, însoțită de febră, umflături sau dacă provoacă dificultăți la înghițire sau respirație. În aceste cazuri, este esențial să consultați un medic dentist cât mai curând posibil.

Durerea de măsele poate dispărea de la sine?

Uneori, durerea ușoară de măsele poate dispărea de la sine, dar este important să monitorizați simptomele. Dacă durerea persistă sau se agravează, este necesară consultarea unui medic dentist.

Cât timp durează de obicei durerea de măsele?

Durata durerii de măsele variază în funcție de cauza acesteia. Durerea temporară poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Dacă durerea este cauzată de o problemă dentară mai serioasă, aceasta va persista până la tratamentul adecvat.

Este sigur să folosesc ulei de cuișoare pentru ameliorarea durerii de măsele?

Uleiul de cuișoare poate fi folosit ca un remediu temporar pentru durerea de măsele datorită proprietăților sale analgezice și antiseptice. Totuși, este recomandat să consultați un medic dentist înainte de utilizare pentru a evita iritațiile sau reacțiile alergice.

Poate stresul să cauzeze durerea de măsele?

Da, stresul poate contribui la apariția durerii de măsele, în special dacă duce la bruxism – scrâșnirea sau încleștarea dinților, care poate cauza durere și alte probleme dentare.

Cât de des ar trebui să vizitez dentistul pentru a preveni durerea de măsele?

Este recomandat să vizitați medicul dentist pentru controale și curățări dentare regulate, de obicei de două ori pe an, pentru a preveni problemele dentare care pot cauza durere de măsele.

Există alimente care pot ajuta la ameliorarea durerii de măsele?

Alimentele bogate în vitamina C și cele antiinflamatoare, cum ar fi fructele și legumele, pot ajuta la ameliorarea durerii de măsele. De asemenea, consumul de alimente moi și evitarea celor dure sau crocante poate reduce disconfortul.

Poate durerea de măsele să fie un semn al unei infecții sinusale?

Da, durerea de măsele poate fi uneori un semn al unei infecții sinusale, în special dacă este localizată la măselele superioare și este însoțită de simptome precum presiune sau durere în zona sinusurilor.

Este normal să simt durere de măsele după o plombare?

Este posibil să experimentați o sensibilitate temporară sau durere după o plombare, dar aceasta ar trebui să dispară în câteva zile. Dacă durerea persistă sau se agravează, contactați medicul dentist.

Concluzie

Prevenirea și tratamentul adecvat al durerii de măsele sunt esențiale pentru sănătatea dentară și pentru a evita complicațiile. Menținerea unei igiene orale riguroase, vizitele regulate la medicul dentist și abordarea promptă a oricăror simptome sunt pași cheie în gestionarea eficientă a sănătății orale.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Koh, S. W. C., Li, C. F., Loh, J. S. P., Wong, M. L., & Loh, V. W. K. (2019). Managing tooth pain in general practice.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535452/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.