Dacă observați o erupție ciudată de culoare albă în interiorul gurii, este posibil să aveți o afecțiune numită aftoasă. Este o infecție cauzată de ciuperca candida, care este o drojdie. O puteți face și în alte părți ale corpului. Poate provoca iritații de scutec la sugari sau infecții vaginale cu ciuperci la femei. Oricine poate face candidoză, dar se întâmplă cel mai des la bebeluși și copii mici, la adulții în vârstă și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Ce este ciuperca pe limbă?
Este normal ca o cantitate mică de ciuperci să trăiască în gură. Dar, în unele cazuri, ciuperca se poate înmulți rapid și poate duce la o infecție cu drojdie. Candidoza pe limbă apare atunci când acest tip de infecție cu drojdie se dezvoltă în interiorul gurii. Este cunoscută și sub numele de candidoză bucală, candidoză orofaringiană sau pur și simplu candidoză. Acest tip de ciupercă, Candida, trăiește în mod normal pe piele și în interiorul corpului, în locuri precum gura, gâtul, intestinul și vaginul, fără a cauza probleme. Uneori, Candida se poate înmulți și poate provoca o infecție dacă mediul din interiorul gurii, gâtului sau esofagului se schimbă într-un mod care favorizează dezvoltarea ciupercii.
În cazul ciupercii pe limbă, puteți dezvolta leziuni (pete) albe, în relief, asemănătoare brânzei de vaci, pe limbă și obraji. Troscotul poate deveni rapid iritat și poate provoca dureri și roșeață în gură.
Ciuperca pe limbă apare cel mai adesea la sugari și copii mici. Aceasta determină formarea unor leziuni sau pete albe sau gălbui pe partea interioară a obrajilor, pe limbă, pe gingii, pe buze și pe cerul gurii. Aceste pete dispar, de obicei, cu tratament. Ciuperca este de obicei ușoară și rareori cauzează probleme grave, fiind ușor de tratat. Dar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, aceasta se poate răspândi în alte părți ale corpului și poate provoca complicații potențial grave.
Simptomele ciupercii pe limbă
De obicei, ciuperca se dezvoltă brusc și, în stadiile sale incipiente, este posibil să nu provoace niciun simptom. Cu toate acestea, un semn obișnuit este prezența unor leziuni alb-crem, ușor ridicate, în gură, de obicei pe limbă sau pe partea interioară a obrajilor. De asemenea, este posibil să aveți leziuni pe cerul gurii, pe gingii, pe amigdale sau în partea din spate a gâtului.
Pe măsură ce infecția se agravează, pot apărea unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- sângerare ușoară dacă petele sunt răzuite
- durere sau arsură în gură
- pierderea simțului gustului (ageusie)
- o senzație asemănătoare cu cea de vată în gură
- piele uscată și crăpată la colțurile gurii
- Un gust neplăcut în gură
- Roșeață, iritație și durere sub proteza dentară (stomatită dentară)
Leziunile pot durea și pot sângera puțin atunci când sunt răzuite sau în timpul spălării pe dinți. În cazurile severe, leziunile se pot răspândi în esofag și pot provoca:
- Durere sau dificultăți la înghițire
- O senzație că mâncarea se blochează în gât sau în zona de la mijlocul pieptului
- Febră, dacă infecția se răspândește dincolo de esofag
Există o serie de alte leziuni care pot apărea, de asemenea, în cazul ciupercilor pe limbă. Uneori, aceste ciuperci se pot datora altor tipuri de bacterii care sunt, de asemenea, prezente în zonă. Acestea pot include:
- Stomatita protezei dentare – medicii se pot referi la aceasta și sub denumirea de candidoză atrofică cronică și afectează aproximativ 50-65% dintre cei care poartă proteze dentare. Zonele în care se află în mod normal proteza dentară pot fi inflamate. Leziunile sunt de obicei asimptomatice, deși o persoană poate avea o senzație de arsură.
- Cheilita unghiulară – este vorba despre inflamația și despicăturile din colțurile gurii.
- Glosita romboidiană mediană – aceasta este un semn mare, roșu și nedureros în centrul limbii.
- Eritem gingival liniar – aceasta este o bandă de inflamație care traversează gingia.
- Afte – acestea sunt ulcerații mici și superficiale în gură.
- Leucoplazia – aceasta este o pată albă în gură care poate apărea pe limbă, pe gingii, pe interiorul obrajilor și pe cerul gurii. Aceste pete nu sunt dureroase și au o formă neregulată. O persoană nu va putea îndepărta petele, spre deosebire de petele care apar din cauza aftelor bucale.
Ciuperca de pe limbă se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în plămâni, ficat și piele. Acest lucru se întâmplă mai des la persoanele cu cancer, HIV sau alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.
Persoanele care poartă proteze dentare pot avea zone care sunt în mod constant roșii și umflate sub proteză. O igienă orală deficitară sau faptul că nu proteza dentară nu este scoasă înainte de a merge la culcare poate crește riscul de ciupercă pe limbă.
Sugarii și mamele care alăptează
În plus față de leziunile albe distinctive ale gurii, sugarii pot avea probleme de hrănire sau pot fi agitați și iritați. Aceștia pot transmite ciuperca mamelor lor în timpul alăptării. Micoza poate trece apoi de la un capăt la altul între sânii mamei și gura copilului.
Femeile ai căror sâni sunt infectați cu candida pot prezenta aceste semne și simptome:
- Mameloane neobișnuit de roșii, sensibile, crăpate sau cu mâncărimi.
- Piele lucioasă sau descuamată pe zona mai închisă, circulară din jurul mamelonului (areola)
- Dureri neobișnuite în timpul alăptării sau mameloane dureroase între alăptări
- Dureri înțepătoare în adâncul sânului
Cauzele ciupercii de pe limbă
Majoritatea oamenilor au cantități mici de ciupercă Candida în gură, în tractul digestiv și în piele. Atunci când bolile, stresul sau medicamentele perturbă acest echilibru, ciuperca crește necontrolat și provoacă afte. Medicamentele care pot face ca drojdia să înflorească și să provoace infecții includ:
- Corticosteroizi
- Administrarea unui tratament cu antibiotice, în special pe o perioadă lungă de timp sau în doze mari
- Pilule contraceptive
- Tratamentele împotriva cancerului, inclusiv chimioterapia și radioterapia, pot, de asemenea, să deterioreze sau să ucidă celulele sănătoase. Acest lucru face o persoană să fie mai predispusă la afte bucale și la alte infecții.
- Afecțiunile care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi leucemia și HIV, cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta afte bucale. Afta bucală este o infecție oportunistă frecventă la persoanele cu HIV.
- Diabetul poate contribui, de asemenea, la apariția candidozei pe limbă. Diabetul necontrolat slăbește sistemul imunitar și provoacă niveluri ridicate de zahăr în sânge. Acest lucru creează condiții favorabile pentru dezvoltarea micozei.
- Utilizarea de inhalatoare cu steroizi. Cei care au luat inhalatoare combinate cu doze fixe de corticosteroizi sau beta-2-agonist cu acțiune prelungită au avut o șansă mai mare de a dezvolta ciupercă pe limbă, comparativ cu cei care au luat doar bronhodilatatoare cu acțiune prelungită.
- Malnutriție. O deficiență de fier este cel mai frecvent nutrient legat de dezvoltarea candidozei. Alte deficiențe nutriționale legate de o creștere a riscului de ciupercă pe limbă includ: vitamina A, magneziu, seleniu, zinc, acid folic și acizi grași esențiali.
- Șederi prelungite în spital. Acest lucru poate crește șansele de apariție a micozei la nou-născuți.
Alte motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, includ:
- Purtarea de proteze dentare (dinți falși), în special dacă nu se potrivesc bine
- O igienă orală deficitară
- Gura uscată, fie din cauza unei afecțiuni medicale, fie din cauza unui medicament
- fumatul
Tratament pentru ciuperca pe limbă
Pentru a trata candidoza bucală, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:
- Fluconazol, un medicament antifungic oral utilizat în cazurile mai severe, administrat pe cale orală sau prin venă.
- Clotrimazol, un medicament antifungic care este disponibil sub formă de pastilă.
- Nistatină, o apă de gură antifungică care poate fi înmuiată în gură sau tamponată în gura bebelușului.
- Itraconazol, un medicament antifungic oral, care este utilizat pentru a trata persoanele ce nu răspund la alte tratamente pentru afte bucale și persoanele cu HIV.
- Amfotericina B, un medicament care este utilizat pentru a trata cazurile severe de afte bucale.
Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de tablete sau lichide care se “învârt” în gură înainte de a fi înghițite. De obicei, trebuie luate timp de 10 până la 14 zile. Medicul va recomanda un tratament specific în funcție de vârsta pacientului și de cauza micozei. Copiii și adulții cu un sistem imunitar sănătos răspund de obicei bine la tratamentul antifungic. Dar, simptomele de aftoasă pot fi mai severe și mai greu de tratat la cei cu un sistem imunitar slăbit. În cazul adulților care au cazuri recurente de ciuperci pe limbă fără o cauză cunoscută, medicul lor îi va evalua pentru afecțiuni medicale subiacente care ar putea contribui la apariția micozei. Bebelușii pot avea mai multe episoade de candidoză bucală în primul an de viață.
Remedii la domiciliu pentru ciuperca pe limbă
Medicul ar putea, de asemenea, să recomande remedii la domiciliu sau schimbări ale stilului de viață pentru a ajuta la tratarea candidozei bucale sau pentru a împiedica reapariția acesteia. În timpul recuperării este importantă practicarea unei bune igiene orale. Iată câteva sfaturi:
- Spălați-vă pe dinți cu o periuță de dinți moale pentru a evita zgârierea petelor provocate de ciupercă.
- Înlocuiți periuța de dinți după ce terminați tratamentul pentru micoză și curățați-vă corespunzător proteza dentară, dacă o purtați, pentru a reduce riscul de reinfectare.
- Evitați apa de gură sau spray-urile bucale, cu excepția cazului în care medicul le-a prescris.
Unele remedii casnice pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de candidoză la adulți. De exemplu, ar putea fi de ajutor să vă clătiți gura cu unul dintre următoarele:
- apă sărată
- o soluție de apă și bicarbonat de sodiu
- un amestec de apă și suc de lămâie
- un amestec de apă și oțet de cidru de mere
De asemenea, ar putea fi de ajutor să mâncați iaurt care conține bacterii benefice sau să luați un supliment probiotic. Discutați cu un medic înainte de a da unui copil orice fel de suplimente.
Micoza bucală și alăptarea
Aceeași ciupercă care cauzează aftele orale poate provoca, de asemenea, infecții cu drojdie pe sâni și pe sfârcuri. Această ciupercă poate fi transmisă de la o mamă la alta și de la un bebeluș la altul în timpul alăptării. Dacă bebelușul are ciupercă pe limbă, acesta poate transmite potențial ciuperca la sâni sau în alte zone ale pielii. Dacă aveți o infecție cu drojdie la sân sau la mamelon, puteți transmite potențial ciuperca la gura sau la pielea bebelușului. De asemenea, deoarece drojdia poate trăi pe piele fără să provoace o infecție, bebelușul poate dezvolta candidoză bucală fără ca mama să aibă simptomele infecției.
Dacă dezvoltați o infecție cu drojdie la nivelul sânilor sau al mameloanelor, este posibil să prezentați:
- Durere la nivelul sânilor, în timpul și după alăptare
- Mâncărime sau senzație de arsură în sau în jurul mameloanelor
- Pete albe sau palide pe sau în jurul mameloanelor
- Piele lucioasă pe sau în jurul mameloanelor
- Piele descuamată pe sau în jurul mameloanelor
În astfel de cauzri este important ca ambii, atât mama cât și bebelușul să primească tratament. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unui ciclu de transmitere. Medicul. vă poate sfătui să faceți următoarele:
- Tratați-vă bebelușul cu un medicament antifungic și aplicați o cremă antifungică, cum ar fi terbinafina sau clotrimazolul, pe sâni. Ștergeți crema de pe sâni înainte de a vă alăpta bebelușul pentru a împiedica crema să ajungă în gura acestuia.
- Sterilizați suzetele, inelele de dentiție, suzetele pentru biberon și orice alte obiecte pe care bebelușul le pune în gură. Dacă folosiți o pompă de sân, sterilizați și toate piesele acesteia.
- Păstrați mameloanele curate și uscate între mesele de alăptare. Dacă folosiți tampoane de alăptare, evitați-le pe cele care au o căptușeală din plastic, care pot reține umezeala și crea condiții favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor.
- Medicul v-ar putea sfătui, de asemenea, să faceți schimbări în stilul de viață pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea micozei orale și a altor tipuri de infecții cu drojdie.
Ciuperca pe limbă la copii
Candidoza bucală afectează cel mai adesea sugarii și copiii mici. Bebelușii pot dezvolta ciuperca pe limbă după ce au contractat-o de la mamele lor în timpul sarcinii, al nașterii sau alăptării sau pur și simplu de la drojdia prezentă în mod natural în mediul lor. Dacă bebelușul are candidoză bucală, acesta poate dezvolta aceleași semne și simptome care pot afecta alte persoane cu această afecțiune, inclusiv:
- pete albe sau galbene pe partea interioară a obrajilor, limbii, amigdalelor, gingiilor sau buzelor lor
- sângerare ușoară dacă petele sunt răzuite
- durere sau arsură în gură
- piele uscată și crăpată la colțurile gurii lor
- Afta bucală la bebeluși poate provoca, de asemenea, dificultăți de hrănire și iritabilitate sau agitație.
Dacă bănuiți că bebelușul ar putea avea o micoză, faceți o programare la medic. Dacă bebelușul dezvoltă candidoză orală în timp ce îl alăptați, amândoi veți avea nevoie de tratamente antifungice.
Întrebări frecvente
- Cine poate face candidoză?
Deși aftele pot afecta pe oricine, unele persoane sunt mai expuse riscului, printre care:
– Bebelușii cu vârsta sub 1 lună
– Copii mici
– Adulți cu vârsta de 65 de ani sau peste
– Persoanele cu un sistem imunitar slăbit (unde simptomele sunt mai greu de controlat)
– Diabet
– Anemie
– HIV/SIDA (aftele din esofag – sau tubul de înghițire – sunt frecvente în acest grup)
– Cancer
– Gura uscată (xerostomie)
– Sarcina (din cauza modificărilor hormonale care apar)
– Fumatul
– Proteza dentară care nu se potrivește bine - Este micoza contagioasă?
Candidoza poate fi contagioasă pentru cei care prezintă risc, cum ar fi persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau care iau anumite medicamente. La persoanele cu un sistem imunitar sănătos, este neobișnuit să se transmită ciuperca prin sărut sau alt contact apropiat. În cele mai multe cazuri, aftele nu sunt deosebit de contagioase, adică nu se răspândesc de la o persoană la alta, dar sunt transmisibile, ceea ce înseamnă că le puteți lua în alte moduri.
Dacă vă faceți griji că puteți lua aftoasă de la o altă persoană care o are, evitați să intrați în contact cu saliva acesteia. Este inteligent să vă spălați pe mâini cât mai des posibil dacă vă aflați în apropierea unei persoane care are afte. - Cum să preveniți candidoza bucală?
– Practicați o bună igienă orală. Spălați-vă pe dinți cu o pastă de dinți care conține fluor, cel puțin de două ori pe zi, folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi și clătiți-vă gura după mese. Dacă aveți proteze dentare, scoateți-le în fiecare seară și curățați-le cu pastă sau cu apă și săpun. Periați-vă gingiile, limba și interiorul gurii cu o periuță moale de două ori pe zi dacă purtați proteze dentare sau dacă nu aveți dinți naturali sau aveți puțini dinți naturali.
– Faceți controale dentare regulate. Mai ales dacă aveți diabet sau dacă purtați proteze dentare. Chiar dacă sunteți sănătos și nu aveți probleme dentare, ar trebui să vă faceți curățarea dinților de către medicul dentist la fiecare 6 luni.
– Tratați problemele cronice de sănătate. O afecțiune, cum ar fi HIV sau diabetul, poate perturba echilibrul bacteriilor din corp și poate duce la apariția ciupercilor pe limbă. Dacă luați medicamente pentru o afecțiune în curs de desfășurare, luați-le în mod regulat, conform instrucțiunilor.
– Nu folosiți în exces apă de gură sau spray-uri. Clătiți-vă cu o apă de gură antibacteriană o dată sau de două ori pe zi pentru a vă ajuta să vă mențineți dinții și gingiile sănătoase. Folosirea mai mult decât atât poate perturba echilibrul normal al bacteriilor din gură.
– Curățați inhalatoarele după ce le folosiți. Dacă aveți o afecțiune precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), curățați-vă inhalatoarele după fiecare utilizare pentru a distruge germenii.
– Limitați alimentele care conțin zahăr și drojdie. Pâinea, berea și vinul vor provoca o creștere suplimentară a micozei.
– Dacă fumați, renunțați la fumat. Adresați-vă medicului sau dentistului despre modalitățile de a vă ajuta să renunțați la acest obicei.
– Evitați să împărțiți pahare și ustensile cu alții. - Este dureroasă candidoza bucală?
Unele persoane pot considera dureroasă micoza. Petele pot deveni ridicate, iar o persoană poate experimenta disconfort și o senzație de arsură. În alte cazuri, o persoană poate să nu dezvolte pete, dar să experimenteze o durere generală în gură. Dacă o persoană își zgârie petele, acestea pot sângera și pot simți o ușoară durere. - Când ar trebui să vă duceți la medic?
Dacă dezvoltați semne sau simptome de ciupercă, cum ar fi durere, sângerare sau zone albe ridicate în interiorul gurii, programați-vă o programare la medic. Dacă ați luat deja antifungice pentru afte, dar simptomele revin, sunați imediat la medic. Ar putea indica o infecție mai gravă. - Cum este diagnosticată ciuperca?
De obicei, un medic își poate da seama imediat dacă aveți candidoză, căutând leziunile albe distinctive de pe gură, limbă sau obraji. Periajul ușor al leziunilor scoate la iveală o zonă înroșită, sensibilă, care poate sângera ușor. Un examen microscopic al țesutului de la o leziune poate confirma dacă aveți sau nu micoză. Dacă aftele se extind în esofag, medicul ar putea:
– Să facă o cultură a gâtului – să preleveze o mostră din partea din spate a faringelui cu vată sterilă și să studieze microorganismele la microscop.
– Să efectueze o endoscopie a esofagului, stomacului și intestinului subțire.
– Să examineze mucoasa acestor zone cu o cameră luminoasă montată pe vârful unui tub flexibil.
– Să efectueze radiografii ale esofagului.
Concluzie
Ciuperca este o infecție fungică care afectează gura, gâtul și alte zone ale corpului. Este o afecțiune incomodă și neplăcută, dar la persoanele cu un sistem imunitar sănătos, este ușor de tratat cu medicamente antifungice. Persoanele cu un sistem imunitar compromis pot avea mai multe dificultăți în a scăpa de ciuperca pe limbă. Dacă dezvoltați simptome de micoză, contactați-vă medicul. Un tratament prompt vă poate readuce pe calea cea bună și vă poate face să vă simțiți mai bine.