Meniu

Coroana acrilica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Restaurările din rășini acrilice au fost utilizate pe scară largă în stomatologie în trecut, dar de când au apărut materiale de calitate superioară, acestea au pierdut teren. Deși sunt încă folosite în anumite părți ale lumii ca restaurări permanente, principala lor indicație este pentru dispozitive protetice temporare.

Ce sunt coroanele acrilice?

O coroană acrilică este cel mai des întâlnită pentru o coroană temporară, care reprezintă componenta integrală a unei proceduri de coroană dentară. Cunoscută și sub numele de coroană provizorie sau coroană interimară, aceasta este utilizată pentru a proteja dintele în timpul realizării coroanei permanente în laborator. Acestea sunt realizate de obicei din rășini acrilice.

Acrilicul este un tip de material plastic care cel mai des utilizat pentru crearea protezelor, dar este întâlnit și la crearea coroanelor. Acest tip de material este grozav pentru proteze, deoarece este modelabil și se poate adapta la schimbările bucale de-a lungul timpului. Coroanele acrilice sunt realizate din rășină, ușor de ajustat de către un dentist generalist și sunt adesea mai confortabile decât alte opțiuni. 

Avantajele și dezavantajele coroanelor acrilice

Datorită materialului modelabil, tehnicianul poate influența cu ușurință orice ajustare necesară la o coroană acrilică, spre deosebire de cele metalice. Celălalt avantaj principal al acestui tip de material este faptul că este mai ieftin în comparație cu alte tipuri.

Cu toate acestea, ca orice tip de coroană dentară, vine cu propriile dezavantaje. Coroanele acrilice nu oferă un aspect natural în comparație cu alte materiale și acest lucru ar putea fi un punct important pentru unele persoane. De asemenea, are o durabilitate scăzută și este predispusă să se schimbe în timp, ceea ce înseamnă că vor fi necesare mai multe ajustări. Coroanele acrilice nu se potrivesc la fel de bine ca alte materiale și nu este considerat cel mai bun tip de material pentru maxilarele inferioare.

Procedura coroanelor acrilice

La prima programare din acest proces se vor lua amprentele dinților. După care, acestea vor fi trimise la un laborator dentar unde va fi creată coroana. Toate coroanele sunt personalizate pentru fiecare pacient, pentru a se potrivi confortabil. După ce medicul montează coroana acrilică, pot fi necesare o serie de ajustări. Unul dintre avantajele coroanelor acrilice, este faptul că orice modificări sau ajustări pot fi făcute cu ușurință. 

Întrebări frecvente

  1. Cât costă coroanele acrilice?
    Este deja cunoscut faptul că coroanele acrilice sunt foarte accesibile. Cu toate acestea, prețul poate varia în funcție de locația, de nevoile indivudale dentare și de alți factori. Cel mai bine este să vă adresați unui medic pentru a obține prețul exact.
  2. Sunt dinții acrilici toxici?
    Rășinile acrilice sunt utilizate pe scară largă în fabricarea bazelor pentru proteze și s-a dovedit a fi citotoxice ca urmare a substanțelor care se preling din rășină. Principalul eluat este monomerul rezidual.
  3. Cât durează coroanele acrilice?
    Coroanele acrilice au o durabilitate scăzută și, de obicei, trebuie schimbate la fiecare cinci ani, dar depinde de la o persoană la alta, astfel încât, în general, pot dura până la 15 ani. 

Concluzie

Restaurările acrilice definitive au indicații limitate în prezent. Acestea sunt utilizate în mod normal atunci când pacienții nu-și pot permite restaurări dentare mai scumpe, cum ar fi zirconia, porțelanul etc., sau pentru restaurări temporare. Coroanele acrilice temporare sunt de obicei fabricate fără o ramă metalică și principala lor funcție este de a proteja dinții pregătiți până la finalizarea restaurării definitive.