Coroanele dentare sunt capace plasate deasupra dinților deteriorați. Acestea sunt folosite pentru a proteja, acoperi și reface forma dinților atunci când obturațiile nu rezolvă problema. Coroanele dentare pot fi realizate din metale, porțelan, rășină, ceramică și, mai nou, din zirconiu. De obicei, acestea nu necesită o îngrijire specială de-a lungul timpului, în afară de o igienă orală bună și regulată.
Ce sunt coroanele dentare?
În timp, dinții se pot deteriora dintr-o varietate de motive, cum ar fi cariile dentare, leziuni sau pur și simplu utilizarea în decursul timpului. Dinții își pot pierde forma sau dimensiunea. În acest caz, o coroană dentară este cimentată pe dinte și acoperă porțiunea vizibilă a acestuia.
O “coroană dentară” este un termen familiar pentru majoritatea oamenilor, deși unii se referă la ea ca la o “calotă”. Există de fapt două utilizări ale termenului de coroană în stomatologie. Este folosit pentru a descrie porțiunea anatomică a fiecărui dinte care iese în afara gingiilor și a osului. Coroana dintelui nu include rădăcinile acestuia, iar la un dinte sănătos, smalțul acoperă întreaga coroană.
O coroană se poate referi, de asemenea, la un tip specific de restaurare dentară care acoperă întreaga coroană anatomică a unui dinte, sau, de obicei, porțiunea expusă a unui dinte și înlocuiește tot smalțul acestuia. Acest lucru înseamnă că marginile unei coroane dentare se sprijină foarte aproape de țesuturile gingivale care înconjoară dintele. Amplasarea exactă a marginii depinde de mai mulți factori pe care dentistul îi ia în considerare atunci când planifică coroana. S-ar putea să aveți o coroană peste un molar care se vede rar, cu excepția cazului în care căscați larg, sau s-ar putea să aveți coroane pe dinții din față care au fost special concepute pentru a se potrivi cu ceilalți dinți.
Mai mulți factori sunt important de luat în considerare atunci când se alege o coroană, inclusiv costul, rezistența și durabilitatea. Un aspect natural care nu afectează zâmbetul poate fi, de asemenea, o prioritate. Un medic dentist poate discuta diferitele opțiuni pentru a ajuta pacientul să aleagă ce corespunde cel mai bine nevoilor proprii.
Din ce sunt făcute coroanele dentare?
Diferite tipuri de materiale pot fi folosite pentru coroane, inclusiv:
- coroane din oțel inoxidabil
- metal
- porțelan
- ceramică
- zirconiu
- aur
- rășină
- o combinație de materiale. De exemplu, o coroană din porțelan care este fuzionată cu metal, spre deosebire de o coroană integral din porțelan.
Coroane din oțel inoxidabil
Acestea sunt coroane prefabricate care sunt utilizate pe dinții permanenți în primul rând ca măsură temporară. Coroana protejează dintele sau obturația în timp ce o coroană permanentă este realizată dintr-un alt material. Pentru copii, o coroană din oțel inoxidabil este folosită în mod obișnuit pentru a se potrivi peste un dinte primar care a fost pregătit pentru a se potrivi cu ea. Coroana acoperă întregul dinte și îl protejează împotriva cariilor ulterioare. Atunci când dintele primar iese pentru a face loc celui permanent, coroana iese în mod natural odată cu acesta. În general, coroanele din oțel inoxidabil sunt folosite pentru dinții copiilor, deoarece nu necesită mai multe vizite la dentist pentru a fi puse în poziție și, astfel, sunt mai rentabile decât coroanele personalizate și îngrijirea dentară profilactică necesară pentru a proteja un dinte fără coroană.
Metal
Datorită construcției lor 100% metalice, acestea sunt cele mai rezistente tipuri de coroane disponibile, indiferent de metalul care a fost folosit pentru a le confecționa. Deoarece pot fi fabricate într-un strat foarte subțire fără a-și pierde proprietățile solide și robuste, coroanele metalice necesită îndepărtarea celei mai mici structuri dentare în comparație cu alte tipuri de coroane, ceea ce păstrează miezul dintelui pentru o rezistență și o retenție maximă. Acestea foarte rar se ciobesc, se fracturează sau se rup și nu uzează dinții. Coroanele metalice asigură o legătură puternică cu dintele și rezistă foarte bine la forțele de mușcătură și de mestecat. Datorită construcției lor monocomponente și a caracteristicilor superioare de rezistență și durabilitate pe care le posedă, acestea rezistă cel mai mult în ceea ce privește uzura. De asemenea, ele au proprietăți excelente de biocompatibilitate. Inconvenientul și dezavantajul acestor coroane este culoarea metalică, care nu are calitatea de a avea un aspect estetic natural. Cu toate acestea, ele reprezintă o alegere bună pentru molarii nevăzuți (dinții din spatele gurii), mai ales atunci când spațiul dintre dinți este minim. Sunt, de asemenea, o opțiune bună dacă aveți un obicei sever de scrâșnirea dinților sau de strângere a maxilarului.
Coroanele metalice nu sunt realizate din metale pure (nici măcar din aur), deoarece niciunul nu are proprietățile fizice ideale necesare pentru aplicațiile dentare. În schimb, acestea sunt realizate folosind tipuri specifice de aliaje metalice. Un aliaj este, practic, un amestec de materiale, creat prin amestecarea a două sau mai multe metale pure (“elemente metalice”) pentru a crea un metal “nou”. Aliajele sunt utile deoarece combină cele mai bune caracteristici ale elementelor folosite pentru a le produce, ceea ce creează un metal, care este mai stabil din punct de vedere chimic și cu proprietăți superioare celor pe care le-ar putea avea elementele pure singure. Acest lucru înseamnă că aliajele pot fi special concepute pentru a poseda calitățile fizice ideale pentru scopuri specifice, cum ar fi în stomatologie: rezistență mai mare, rezistență la coroziune și uzură, precum și structura care poate fi ușor de fabricat și ajustat de către tehnicianul de laborator și medicul dentist.
În general, există trei categorii de bază de aliaje dentare care pot fi folosite pentru a realiza coroane. Acestea sunt: aliaje înalt nobile (metal prețios), aliaje nobile (metal semiprețios) și aliaje non-nobile sau de bază (metal neprețios).
Porțelan topit pe metal
Acest tip de coroană dentară poate fi asortat la culoarea dinților care se află lângă coroană. Acestea au o culoare mai naturală a dinților, însă uneori, metalul de sub capacul de porțelan al coroanei transpare ca o linie întunecată. Alte dezavantaje includ șansa ca porțiunea de porțelan a coroanei să se ciobească sau să se rupă și coroana să uzeze dinții de vizavi de ea în interiorul gurii. Această uzură a celorlalți dinți afectează în special dinții care vin în contact cu coroana în partea superioară și inferioară a gurii atunci când aceasta este închisă. Coroanele dentare din porțelan fuzionat cu metal pot fi o alegere bună pentru dinții din față sau din spate.
Coroane integral din rășină
Coroanele dentare realizate din rășină sunt, în general, mai puțin costisitoare decât alte tipuri de coroane. Cu toate acestea, ele se uzează în timp și sunt mai susceptibile să se rupă decât coroanele din porțelan fuzionat cu metal.
Coroane complet ceramice sau complet din porțelan
Aceste tipuri de coroane dentare oferă cea mai bună potrivire a culorii naturale în comparație cu orice alt tip de coroană. Sunt, de asemenea, o alegere bună dacă aveți alergii la metale. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de rezistente ca și coroanele din porțelan fuzionat cu metal. De asemenea, acestea pot uza dinții din fața lor puțin mai mult decât coroanele din metal sau rășină. Coroanele din ceramică integrală sunt o alegere bună pentru dinții din față.
Ceramica presată
Aceste coroane dentare au un miez interior dur. Coroanele dentare din ceramică presată înlocuiesc căptușeala metalică care este folosită în procesul de realizare a coroanelor complet ceramice. Aceste coroane sunt acoperite cu porțelan, care oferă cea mai bună potrivire a culorii naturale. De asemenea, sunt mai durabile decât o coroană integral din porțelan.
Aur
Rareori folosit de către stomatologi în prezent, un amestec de metale cu grad ridicat de noblețe face coroanele dentare din aur integral. Aurul are avantajul de a fi foarte delicat cu dintele opus care mușcă de el. De asemenea, poate fi destul de subțire, păstrând astfel structura sănătoasă a dintelui. Coroanele metalice au, de asemenea, unele proprietăți antibacteriene, ceea ce le face ușor mai rezistente la apariția de noi carii.
Zirconia
Zirconia este un material relativ nou, care este o ceramică de culoarea dinților, precum porțelanul, dar cu proprietăți de rezistență mai asemănătoare cu cele ale coroanelor metalice. Nu există o culoare metalică închisă în zirconiu și este extrem de dur, practic imposibil de spart. Aspectul lor cosmetic este aproape la fel de frumos ca toate coroanele din porțelan. Coroanele din zirconiu au, totuși, dezavantajul de a fi mai puțin translucide decât dinții naturali.
Atunci când este selectat materialul pentru coroană, medicul dentist va lua în considerare factori precum:
- locația dintelui
- cât de mult din dinte se va vedea atunci când zâmbiți
- poziția țesutului gingival
- funcția dintelui care are nevoie de coroană
- cât de mult dinte natural a mai rămas
- culoarea dinților din jur
De ce unii dinți au nevoie de o coroană dentară?
Un dinte poate avea nevoie de o coroană dentară dintr-o mare varietate de motive. Deoarece o coroană dentară înlocuiește învelișul de smalț al unui dinte, un răspuns general la această întrebare este că un dinte are nevoie de o coroană dentară atunci când smalțul nu-și mai îndeplinește funcția. Smalțul este cea mai dură substanță din corpul uman, fiind conceput pentru a rezista la forțele termice, chimice și mecanice la care sunt supuși dinții noștri atunci când mâncăm și bem. Din păcate, însă, nu este invincibil. Smalțul este susceptibil la crăpare, eroziune acidă și carii. Toate acestea pot duce la necesitatea unei coroane.
Scopul principal al unei coroane este de a reda rezistența, funcționalitatea, forma și dimensiunea unui dinte și de a-i îmbunătăți aspectul. Situațiile în care poate fi necesară o coroană includ:
- Pentru a proteja un dinte care a slăbit (de exemplu, din cauza cariei) sau s-a fisurat, menținându-l împreună și împiedicându-l să se rupă.
- Pentru a înlocui o obturație dentară veche, ruptă sau care nu funcționează.
- Pentru a restaura un dinte care s-a rupt deja.
- Pentru a reface lungimea dinților uzați de exemplu, în urma șlefuirii.
- Pentru a acoperi și susține un dinte care are o obturație mare, dacă nu a mai rămas multă structură dentară naturală.
- Pentru a face o modificare cosmetică, cum ar fi închiderea spațiilor dintre dinți, sau remodelarea sau rotirea dinților.
- Pentru a menține punțile dentare la locul lor.
- Pentru a acoperi un implant dentar.
- Pentru a reda rezistența oricărui dinte care a fost supus unui tratament de canal.
- Pentru a îmbunătăți aspectul dintelui și a-l proteja împotriva uzurii și deteriorării ulterioare.
În cazul unui dinte lipsă în întregime, golurile lăsate în gură vor determina în cele din urmă ca dinții din jur să se deplaseze sau să se rotească în spațiul gol, provocând malocluzie (“mușcătură proastă”), ceea ce poate avea un impact negativ asupra dietei. De asemenea, poate provoca deteriorarea osului din maxilar și tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM). Prin urmare, este întotdeauna recomandabilă o discuție cu medicul dentist despre opțiunile de înlocuire a dinților, cum ar fi un implant și o coroană, mai degrabă decât lăsarea spațiilor goale în dentiție. Alte motive pentru care un dinte poate avea nevoie de acoperire cu o coroană dentară sunt:
- Carii mari – cariile sunt infecții bacteriene ale smalțului și ale altor substanțe dure care alcătuiesc fiecare dinte. Bacteriile mănâncă zahăr și produc acid, care poate dizolva smalțul și permite bacteriilor să pătrundă într-un dinte. Pe măsură ce o carie crește, slăbește și subminează smalțul, astfel încât acesta nu mai poate susține o funcție masticatorie sănătoasă. Dentistul evaluează dimensiunea unei carii și cantitatea de structură dentară sănătoasă rămasă pentru a determina dacă dintele necesită o obturație sau o coroană dentară. În multe cazuri, caria este atât de mare încât ceea ce a mai rămas din dinte nu poate susține o obturație.
- Plombe mari – prezența unei plombe mari existente poate necesita o coroană dentară pe un dinte. În timp ce o obturație este o restaurare minunată pentru a înlocui structura dentară pierdută din cauza cariei, aceasta nu adaugă rezistență unui dinte. Pur și simplu umple gaura. Atunci când o obturație este mare și reprezintă mai mult de jumătate din dintele expus, poate fi necesară o coroană pentru a preveni alte daune.
- Eroziunea acidă severă – pacienții care suferă de reflux acid sever sau BRGE, sau cei cu obiceiuri acide cum ar fi consumul zilnic de sucuri, pierd adesea cantități semnificative de smalț prin eroziune. Reconstrucția acestor dinți și înlocuirea smalțului pierdut este necesară pentru a preveni mai multe daune și chiar eventuala pierdere a dintelui în sine.
- Pierderea smalțului din cauza strângerii/rectificării puternice – o altă zonă de pierdere semnificativă a smalțului este uzura mecanică care apare din cauza strângerii și/sau a rectificării puternice în timpul somnului. Acest lucru duce la scurtarea și aplatizarea dinților pe măsură ce smalțul se uzează încet. Ca și în cazul eroziunii acide, reconstrucția acestor dinți ajută la prevenirea deteriorării ulterioare și eventuala pierdere a dinților.
- Dinți crăpați – în timp ce fisurile sunt mai susceptibile de a se dezvolta pe dinții care au obturații mari, acestea pot apărea și la dinți altfel sănătoși. Fisurile sunt frecvente în molarii din spate ai persoanelor care strâng sau scrâșnesc dinții noaptea. De asemenea, ele pot rezulta în urma unei leziuni, cum ar fi mușcarea unui obiect dur și străin. Atunci când un dinte se fisurează, întreruperea smalțului permite atât senzațiilor de temperatură, cât și bacteriilor să pătrundă în dinte. O fisură duce adesea la apariția cariilor și la sensibilitate la frig și/sau la forțele de mestecat.
- Tratamentul de canal – în cele din urmă, un dinte care suferă un tratament de canal are nevoie, de obicei, de o acoperire completă cu o coroană dentară. Acest lucru se datorează faptului că tratamentele de canal elimină nervii și alimentarea cu sânge din cavitatea goală din interiorul unui dinte. Fără alimentare cu sânge, dinții devin fragili și foarte ușor de spart. Deoarece nu au nici nervii în interior, dinții cu tratamente de canal nu vor prezenta simptomele unui dinte fisurat, astfel încât pacienții ratează adesea semnele de avertizare ale unei probleme. O coroană care să acopere dintele este necesară pentru a preveni ruperea acestuia după un tratament de canal.
Care sunt etapele pregătirii unui dinte pentru o coroană?
Pentru a realiza o coroană care să se potrivească perfect, dentistul pregătește mai întâi dintele în sine. Pregătirea implică îndepărtarea stratului de smalț, astfel încât coroana să îl poată înlocui fără a face restaurarea voluminoasă sau inconfortabilă. De asemenea, se îndepărtează orice carie sau material de obturație existent. Practic, medicii ajung la structura sănătoasă a dintelui și reconstruiesc de acolo.
Smalțul este stratul protector al unui dinte, iar fără el, dintele este sensibil la cald și la rece. Acesta este motivul pentru care pregătirea unei coroane dentare necesită de obicei anestezie locală (dar nu este necesară atunci când dintele are un tratament de canal, deoarece nu mai există un nerv în interior pentru a simți acel disconfort). Acesta este, de asemenea, motivul pentru care medicii trebuie să acopere dintele cu o coroană temporară pentru timpul necesar realizării coroanei finale. O coroană temporară izolează dintele de senzațiile inconfortabile și menține spațiul pentru coroana finală. De obicei, vor fi două vizite la dentist pentru a pregăti dintele pentru o coroană dentară. În unele cazuri, coroana dentară poate fi realizată în cabinetul stomatologic.
Vizita 1
În timpul primei vizite, dintele care va primi coroana este examinat și pregătit. Se fac radiografii ale acestuia și ale osului din jur. Este posibil ca dentistul să fie nevoit să facă un tratament de canal înainte de procedura de coroană dentară, dacă există:
- Carie dentară
- Risc de infecție
- Leziuni la nivelul pulpei dintelui. Pulpa este țesutul moale din interiorul dinților care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.
Dintele care va primi coroana va fi șlefuit în partea superioară și laterală. Acest lucru va face spațiu pentru coroana propriu-zisă. Cantitatea de dinte care va fi șlefuită depinde de tipul de coroană. Cele complet metalice sunt mai subțiri și nu este nevoie de îndepărtarea unei părți atât de mari din dinte precum coroanele realizate integral din porțelan sau din porțelan fuzionat cu metal. Dacă lipsește prea mult din dinte din cauza unei deteriorări sau a unei carii, se poate folosi un material de obturație pentru a “construi” suficientă structură dentară pe care coroana să o acopere.
După remodelarea dintelui, se folosește o pastă sau un chit pentru a face o copie (numită și amprentă) a dintelui care va primi coroana. Se vor face, de asemenea, amprente ale dinților de deasupra și de sub dintele care va primi coroana dentară, pentru asigurarea că acea coroană nu va afecta mușcătura.
Amprentele sunt trimise la un laborator dentar. Laboratorul realizează coroanele și, de obicei, le returnează la cabinetul stomatologic în două-trei săptămâni. În timpul acestei prime vizite la cabinet, medicul dentist va realiza o coroană temporară pentru a acoperi și proteja dintele pregătit, în timp ce se așteaptă coroana permanentă.
Vizita 2
De obicei, după 2 săptămâni va avea loc o a doua vizită. De data aceasta, un anestezic local va fi disponibil la cerere, dacă dintele este sensibil. Acesta nu este întotdeauna necesar pentru această vizită. Coroana temporară este îndepărtată și excesul de ciment temporar este curățat. Apoi, medicul va plasa coroana finală pe dinte și va confirma potrivirea corectă cu o radiografie de aproape. Se vor face toate ajustările necesare la mușcătură până când noua coroană se va simți perfect confortabilă.
Coroane dentare în aceeași zi
Coroanele dentare pot fi, de asemenea, realizate în cabinetul stomatologic, dacă dentistul are echipamentul necesar. Acest proces începe în mod similar cu modul tradițional în care se realizează o coroană. Primii pași constă în îndepărtarea cariilor și modelarea dintelui pentru o potrivire perfectă în interiorul coroanei. După acești pași, realizarea efectivă a coroanei este diferită. În cadrul procedurii în aceeași zi, un dispozitiv de scanare (o “baghetă”) este folosit pentru a face fotografii digitale ale dintelui din interiorul gurii. Software-ul computerului creează un model 3D al dintelui din aceste fotografii. Modelul digital este apoi trimis la un alt aparat din cabinet care sculptează forma coroanei dintr-un bloc de ceramică. Această metodă de realizare a unei coroane dentare se numește proiectare asistată de calculator/producție asistată de calculator. În mai puțin de 15 minute, coroana este pregătită pentru a fi cimentată la locul ei. Însă nu toate cabinetele stomatologice dispun de această tehnologie.
Avantaje și dezavantaje ale coroanelor dentare
Coroanele dentare sunt rareori opționale, așa că o discuție despre avantajele și dezavantajele acestora poate fi puțin irelevantă. Dacă aveți nevoie de o coroană, o altă restaurare dentară (cum ar fi o obturație) nu va reface cu adevărat dintele și va oferi doar o “reparație” temporară. Chiar și așa, este util să înțelegeți avantajele și dezavantajele unei coroane dentare, astfel încât să puteți face cea mai bună investiție și să oferiți cea mai bună îngrijire pe termen lung pentru dinți.
Avantajele sunt:
- Restabilește complet un dinte la forma, dimensiunea și funcția sa corespunzătoare
- Protejează structura dentară subiacentă împotriva deteriorării ulterioare
- Îmbunătățește aspectul unui dinte, permițându-i pacientului să își recapete încrederea în zâmbetul său
- Durabilitate îndelungată cu o întreținere adecvată
Singurele dezavantaje sunt:
- Relativ scump, în comparație cu obturațiile dentare, dar mai puțin costisitor decât costul pierderii și înlocuirii dinților
- De obicei, necesită două vizite la medicul dentist
Ce probleme pot apărea în cazul unei coroane dentare?
Există mai multe probleme care pot apărea în timp la o persoană care poartă coroană, printre care:
- Disconfort sau sensibilitate. Un dinte acoperit cu coroană poate fi sensibil imediat după procedură, pe măsură ce anestezia începe să dispară. Dacă dintele încoronat are încă un nerv în el, este posibil să existe o anumită sensibilitate la căldură și la frig. Medicul dentist poate recomanda spălarea pe dinți cu o pastă de dinți concepută pentru dinți sensibili. Durerea sau sensibilitatea care apare în timpul mușcăturii înseamnă, de obicei, că coroana este prea înaltă pe dinte. Această problemă este ușor de remediat dacă se apelează la medicul dentist.
- Coroană ciobită. Coroanele realizate integral din porțelan se pot ciobi uneori. Așchiile mici pot fi reparate, iar coroana poate rămâne în gură. Poate fi necesară înlocuirea coroanei dacă ciobitura este mare sau când există multe cioburi.
- Coroană desprinsă. Uneori, cimentul care ține coroana se poate spăla de sub coroană. Acest lucru nu numai că o face să se desprindă, dar permite și bacteriilor să se infiltreze și să provoace carii la dintele care rămâne.
- Coroana cade. O coroană dentară poate cădea efectiv. Când se întâmplă acest lucru, de obicei se datorează unei potriviri necorespunzătoare sau lipsei de ciment. În astfel de situații medicul stomatolog trebuie sunat imediat. Acesta va da instrucțiuni specifice despre cum trebuie îngrijiți dinții și coroana până la programare. Medicul dentist poate fi capabil să cimenteze din nou coroana la locul ei. Dacă coroana nu poate fi repusă la loc, va trebui să se realizeze una nouă.
- Reacție alergică. Metalele folosite pentru realizarea coroanelor dentare sunt adesea un amestec de mai multe metale. Respectiv, un pacient poate avea o reacție alergică la metalul sau porțelanul care este utilizat în coroana dentară. Totuși, acest lucru este extrem de rar.
- Linie întunecată pe dintele încoronat lângă linia gingiei. Este posibil să apară o linie întunecată lângă linia gingivală a dintelui încoronat. Acest lucru este normal, în special dacă coroana este din porțelan fuzionat cu metal. Această linie întunecată este pur și simplu metalul coroanei care este vizibil.
Costurile coroanei dentare
Prețul va varia în funcție de materialul utilizat și de pregătirea necesară. De exemplu, toate coroanele din porțelan sunt în general mai costisitoare decât cele din metal. În plus, în unele cazuri este necesară o reconstituire a miezului pentru a ajuta la protejarea integrității dintelui înainte de a putea fi plasată o coroană.
Alteori, medicii dentiști trebuie să efectueze o gingivectomie sau o intervenție chirurgicală minoră la nivelul gingiilor, procedură prin care o parte din gingie este tăiată în gură pentru a asigura o mai bună estetică sau prognostic a dintelui sau a dinților. În cel mai rău caz, s-ar putea să fie nevoie și de un canal radicular, caz în care costul total al procedurii s-ar putea dubla cu ușurință.
În general, coroanele pot avea un cost cuprins între 500 RON și 2500 RON, sau chiar mai mult. Intervalul depinde de cazul în care aveți sau nu asigurare, de ceea ce acoperă de fapt polița de asigurare, de taxele dentare percepute de dentist și de câte proceduri suplimentare sunt necesare pentru a finaliza tratamentul.
Întrebări frecvente
- Ce sunt onlay-urile și coroanele 3/4?
Există mai multe tipuri de coroane care pot fi folosite pe dinți. Coroanele onlay și 3/4 sunt tipuri de coroane dentare, care nu acoperă atât de mult dintele subiacent ca și cele tradiționale. Onlay-urile și coroanele 3/4 pot fi adecvate atunci când aveți încă o structură dentară solidă. Este considerată o abordare mai conservatoare în comparație cu acoperirea completă a coroanei. În această procedură, medicul dentist îndepărtează zona afectată și efectuează o remodelare a dintelui pentru a primi coroana. - Cât durează coroanele dentare?
În medie, coroanele dentare durează între 5 și 15 ani. Durata de viață a unei coroane poate depinde de gradul de “uzură” la care este expusă, de cât de bine respectați practicile de igienă orală și de obiceiurile personale legate de cavitatea bucală. Aceste obiceiuri pot include lucruri precum:
– Scrâșnirea sau strângerea dinților
– Mestecarea gheții
– Roaderea unghiilor
– Utilizarea dinților pentru a deschide ambalaje - Un dinte încoronat necesită vreo îngrijire specială?
Un dinte încoronat nu are nevoie de nicio îngrijire specială. Cu toate acestea, dintele subiacent trebuie totuși protejat împotriva cariilor sau a bolilor gingivale. Din acest motiv, trebuie să continuați să urmați bune practici de igienă orală. Aceste practici includ periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi, în special în jurul zonei coroanei, unde gingia se întâlnește cu dintele. De asemenea, evitați să mușcați suprafețele dure cu coroane de porțelan (de exemplu, mestecarea gheții sau a cojilor de popcorn) pentru a preveni crăparea porțelanului. - Există alternative la coroanele dentare?
Există alternative la coroanele dentare. Dacă doriți să îmbunătățiți decolorarea, atunci fațetele, care sunt straturi subțiri fixate pe suprafața frontală a unui dinte, ar putea fi o opțiune. În cazul în care dintele este ciobit, medicul dentist poate încerca, de asemenea, să reconstruiască structura dentară folosind material de obturație. - Este dureros să ți se pună o coroană dentară pe dinte?
În general, nu. Este posibil să existe unele părți ale vizitei pe care le considerați inconfortabile, dar nu ar trebui să simțiți durere atunci când primiți o coroană dentară. Odată ce dintele este amorțit, nu ar trebui să simțiți nimic în timpul procesului de pregătire a coroanei.
Ar trebui să vă așteptați ca dintele să fie puțin inflamat și/sau sensibil în primele câteva zile după pregătirea unei coroane dentare, similar simptomelor de după o obturație dentară. Orice simptom ar trebui să se disipeze într-o perioadă de 2-3 săptămâni, astfel încât dintele să se simtă “normal” atunci când vă întoarceți pentru coroana finală. Coroana temporară ar trebui să se simtă confortabil atunci când mușcați. - Cum ar trebui să am grijă de coroana dentară temporară?
Deoarece coroanele dentare temporare sunt doar atât, o soluție temporară până când o coroană permanentă este gata, majoritatea dentiștilor sugerează câteva precauții. Acestea includ:
– Evitați alimentele lipicioase și masticabile (de exemplu, guma de mestecat, caramel), care au potențialul de a prinde și smulge coroana.
– Reduceți la minimum utilizarea părții din gură cu coroana temporară. Deplasați cea mai mare parte a mestecatului pe cealaltă parte a gurii.
– Evitați să mestecați alimente tari (cum ar fi legumele crude), care ar putea disloca sau rupe coroana.
– Glisați mai degrabă ața dentară atunci când vă curățați între dinți pentru a evita smulgerea coroanei temporare. - Care sunt beneficiile și riscurile unei proceduri de coroană dentară?
Coroanele sunt o modalitate de a proteja dinții care sunt slabi sau care au fost rupți. De asemenea, ele ajută la îmbunătățirea aspectului dinților care au o formă neregulată sau sunt pătați. Coroanele pot dura mulți ani dacă sunt îngrijite corespunzător. Dar, uneori, acestea se rup sau cad. Acest lucru se poate datora faptului că cimentul nu rezistă sau poate fi din cauza faptului că dintele de sub coroană s-a cariat. - Ce materiale se folosesc la coroanele dentare?
Există diferite tipuri de materiale utilizate în coroanele dentare. Cele mai frecvent utilizate materiale sunt porțelanul, porțelanul fuzionat cu metal, aurul și noul material numit zirconiu. Toate acestea variază în funcție de preț și servesc unor scopuri și bugete diferite. - Care sunt tipurile de coroane dentare?
Există diferite tipuri de coroane dentare. Coroanele din aur sunt foarte durabile și rezistente, motiv pentru care sunt folosite în restaurările dinților din spate. Coroanele complet din porțelan sunt cel mai utilizat tip de coroane pentru aspectul lor natural și pentru compoziția fără metal. Coroanele din porțelan fuzionat cu metal sunt mai puțin costisitoare, arată ca dinții naturali, deși compoziția metalică poate provoca o linie gingivală de culoare gri peste coroană. Coroana din zirconiu este realizată dintr-un nou tip de material care oferă atât o estetică excelentă, cât și rezistență. Coroanele Emax sunt similare cu coroanele din zirconiu în ceea ce privește rezistența, aspectul și prețul.
Concuzie
Coroanele dentare sunt “capace” în formă de dinte care pot fi plasate peste dinte. Coroana restabilește forma, dimensiunea, rezistența și aspectul dintelui și poate fi confecționată dintr-o varietate de materiale, inclusiv metal sau porțelan. Aveți multe opțiuni când vine vorba de coroane. Nu există una care să se potrivească tuturor, dar unele tipuri vă pot atrage mai mult decât altele. În cele din urmă, probabil că se va reduce la nevoile dvs. specifice. Discutați cu medicul dentist despre cel mai bun tip de coroană pentru nevoile dvs. dentare.