Meniu

Coroana pe implant dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele pe implanturi dentare sunt proceduri eficiente în restaurarea zâmbetului, dar există câteva diferențe semnificative între o coroană pe implant și una obișnuită. În funcție de sănătatea orală generală a pacientului, inclusiv de dinții și gingiile acestuia, o procedură ar putea fi mai potrivită pentru decât cealaltă. Dacă se întâmplă să fiți un candidat bun pentru ambele tehnici, decizia ar putea fi bazată pe preferințele personale sau pe buget.

Care este diferența dintre coroane și coroane de implant?

Pentru a vă ajuta să luați o decizie, iată tot ce trebuie să știți despre coroane și coroane pe implant.

Coroane dentare

O coroană poate fi descrisă cel mai bine ca fiind un capac protetic, care se potrivește peste propriul dinte. Aceasta este considerată a fi una dintre cele mai versatile opțiuni stomatologice atunci când vine vorba de a readuce dinții la starea lor anterioară. De asemenea, poate preveni alte daune prin protejarea dinților crăpați, compromiși sau cariați și este o tehnică cosmetică preferată pentru a albi dinții pătați sau decolorați. O coroană, odată montată, este partea vizibilă a dintelui, motiv pentru care acestea sunt personalizate pentru a răspunde nevoilor individuale, luând în considerare totul, de la aliniere și mușcătur până la culoarea, forma, precum și dimensiunea dinților naturali.

Coroanele sunt de obicei recomandate de către medicul dentist pentru:

 • Repararea și susținerea unui dinte care este foarte cariabil.
 • Protecția unui dinte după o procedură precum un tratament de canal.
 • Prevenirea deteriorării ulterioare a dinților uzați sau rupți.
 • Schimbarea culorii, formei sau mărimii dinților naturali.

Coroane de implant dentar

În timp ce o coroană dentară este montată pe un dinte cu o structură existentă a rădăcinii, o coroană pe implant dentar înlocuiește un dinte sau dinți întregi, inclusiv rădăcina. Spre deosebire de o coroană dentară care se așează deasupra liniei gingivale, un implant este plasat în osul maxilarului, iar o coroană de implant dentar este apoi atașată printr-un șurub. Implantul se află sub linia gingiei și nu este vizibil. Coroanele de implant dentar sunt incredibil de durabile, dar trebuie totuși îngrijite, asigurându-vă că gingia din jurul implantului este întotdeauna curată. Chiar dacă are o structură de rădăcină și un dinte artificial, infecția poate apărea în continuare, iar implantul poate fi necesar să fie îndepărtat. O diferență semnificativă între o coroană obișnuită și una pe implant este că implanturile nu vă deteriorează dinții sănătoși și nu le afectează funcționalitatea. Dar, după cum va explica medicul dentist, nu toată lumea este un candidat potrivit pentru implanturi. Anumite afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, interferează cu procesul de vindecare, la fel ca și fumatul.

Diferite materiale cu care poate fi realizată o coroană de implant

Obținerea unui implant dentar nu este completă până când o coroană sau o altă restaurare nu a fost atașată la implant pentru a înlocui dinții lipsă. Factorii care trebuie luați în considerare atunci când se încearcă să se stabilească ce tip de coroană de implant funcționează pentru un pacient includ tipul de forțe de mușcătură care vor fi plasate pe restaurație, alergiile pe care le are pacientul și cât spațiu este în gură pentru restaurație. În funcție de tipul de implant plasat în maxilarul pacientului, s-ar putea să trebuiască să selecteze și un pilon care este folosit pentru a atașa coroana la implant. Pivoții sunt de obicei confecționați din materiale precum zirconiu, titan sau aliaje metalice. Pivoții din titan sunt de obicei preferați având în vedere cât de durabil este metalul. Aceștia sunt mai potriviți pentru dinții din partea din spate a gurii, în timp ce pilonii din zirconiu funcționează bine pentru dinții din față, deoarece au o culoare albă naturală. Medicii stomatologi și pacienții lor trebuie să stabilească, de asemenea, dacă doresc să opteze pentru o coroană înșurubată sau cimentată. Coroanele înșurubate sunt mai ușor de îndepărtat, ceea ce face mai ușoară efectuarea de reparații și întreținerea acestora. Coroanele cimentate sunt mai dificil de îndepărtat odată instalate, dar este mai puțin probabil să se desprindă în timpul utilizării. 

Unele dintre materialele populare din care pot fi realizate coroanele pentru implanturi includ:

 • Coroane din porțelan fuzionat pe metal. Aceste restaurări sunt cunoscute pentru că sunt durabile, oferind în același timp o estetică deosebită. Partea superioară a restaurării este realizată din porțelan, dar baza sa este fuzionată cu metal, ceea ce îi permite să suporte sarcini mari. Aceste tipuri de coroane sunt recomandate de obicei pentru dinții din partea din spate a gurii, deoarece zona în care se îmbină metalul și porțelanul duce uneori la apariția unei linii vizibile în timp.
 • Coroane din aur. Acestea sunt cele mai durabile coroane pentru implanturi, dar nu toată lumea dorește estetica acestora. Coroanele din aur sunt excelente pentru dinții din partea din spate a gurii, deoarece pot suporta sarcini semnificative și sunt blânde cu dinții adiacenți.
 • Coroane E-max. Aceste coroane pe implant sunt realizate din disilicat de litiu și pot suporta sarcini mari. Ele pot fi folosite pentru a înlocui dinții din partea din spate sau din față a gurii.

Tipuri de coroane pentru implanturi dentare, în funcție de modul în care se atașează la pilon

Laboratoarele stomatologice confecționează coroane de implant dentar pe baza instrucțiunilor medicului dentist care solicită respectiva coroană. Un dentist va solicita unul dintre cele două tipuri de coroane:

Coroane fixate cu ciment

Acest tip de coroană pentru implanturi este atașată de pilon cu ciment dentar. Atât medicii dentiști, cât și pacienții preferă acest tip de coroană din următoarele motive:

 • Este foarte ușor sa fie atașată la un pilon și nu este nevoie să se strângă șuruburile cu poziții incomode.
 • Acest tip de coroană are un aspect foarte natural, nu există spații pentru șuruburi pe coroanele cimentate.

Însă, coroana pe implant fixată cu ciment are câteva dezavantaje. Cimentul dentar se poate infiltra uneori în gingii, cauzând probleme precum inflamația și pierderea de os. Aceste sunt, de asemenea, mai greu de întreținut, deoarece nu le puteți deșuruba în cazul în care apare o problemă. Desprinderea lor de pe pilon poate fi murdară.

Coroane pe implanturi înșurubate

După cum sugerează și numele lor, coroanele înșurubate se atașează la piloni cu ajutorul unor șuruburi. Această coroană are două locașuri pentru două șuruburi. Un orificiu se află pe suprafața de mușcătură a coroanei și permite introducerea șurubului ocluzal. Cea de-a doua gaură se află pe partea coroanei care este orientată spre limbă. Aceasta permite introducerea șurubului lingual. Aceste două șuruburi se atașează la pilon și țin coroana ferm în poziție. Lucrul grozav la coroanele înșurubate este că sunt ușor de detașat, ceea ce face ca întreținerea să fie foarte ușoară. Cu toate acestea, orificiile care susțin șurubul sunt predispuse la crăpături și ciobire, ca urmare a uzurii.

Care sunt dezavantajele coroanelor fixate cu șuruburi și ale celor fixate cu ciment?

Nicio proteză dentară nu este perfectă, iar acest lucru este valabil și pentru coroanele înșurubate și cele fixate cu ciment. De exemplu, în timp ce coroanele înșurubate pot fi îndepărtate cu ușurință pentru restaurare și reparații, zona din jurul orificiului de acces este predispusă la ciobire. Acest dezavantaj este adesea abordat cu lipirea cu compozit. Un alt dezavantaj major asociat cu protezele fixate cu șuruburi este faptul că coroana se poate desprinde în timp. Pacienții au nevoie de serviciile unui dentist pentru a o strânge la loc. Principalul dezavantaj al coroanelor cimentate este potențialul de inflamație atunci când o parte din substanță se infiltrează în linia gingivală a pacientului. Aceste tipuri de coroane sunt, de asemenea, mai dificil de îndepărtat, iar acest lucru complică lucrurile atunci când este timpul pentru reparații și restaurări.

Întrebări frecvente

 1. Cât durează coroanele de implant?
  Deși implantul dentar inserat în maxilar poate dura o viață întreagă, coroana implantului dentar va trebui înlocuită în cele din urmă. În unele cazuri, o coroană de implant dentar poate dura între 10-15 ani. Cu o îngrijire adecvată, aceastapoate dura chiar mai mult.
 2. Coroana pe un implant este aceeași cu o coroană obișnuită?
  În timp ce o coroană dentară este montată pe un dinte cu o structură existentă a rădăcinii, o coroană pe implant dentar înlocuiește un dinte sau dinți întregi, inclusiv rădăcina. Spre deosebire de o coroană dentară care se așează deasupra liniei gingivale, un implant este plasat în osul maxilarului, iar coroana pentru implant dentar este apoi fixată cu un șurub.
 3. Care este deosebirea dintre  o coroană de implant față de un implant?
  Spre deosebire de un implant, o coroană dentară nu se extinde sub gingii și nici nu se ancorează independent la locul ei. În timpul procedurii, dintele deteriorat existent este găurit până la un știft, iar apoi coroana se așează pur și simplu perfect deasupra acestuia, restabilindu-i aspectul, senzația și funcția.
 4. Implanturile de coroane dor?
  Pare destul de simplu, dar mulți oameni își fac totuși griji cu privire la durerea din timpul procedurii. Pacienții nu ar trebui să se simtă deloc neliniștiți de acest lucru. Obținerea unei coroane este nedureroasă. Dentistul va amorți mai întâi zona pentru a se asigura că pacientul va rămâne confortabil.
 5. Cum se fixează coroanele de implant?
  Coroana poate fi atașată în două moduri: fie cu un șurub mic prin suprafața de mușcătură a coroanei într-un orificiu de primire din pilon, fie prin cimentare. Avantajul major al unei coroane înșurubate este că permite îndepărtarea ușoară a coroanei, dacă este necesar.
 6. De cât timp este nevoie pentru a pune o coroană pe implant?
  În timp ce procedura în sine durează doar câteva ore cel mult, procesul de recuperare durează mult mai mult. În medie, este nevoie de trei până la șase luni pentru ca gura să se vindece corespunzător și pentru ca implantul și osul să fuzioneze. Ulterior, sunt plasate pilonul și coroana.
 7. Câte coroane poate susține un implant?
  Dentistul dumneavoastră poate plasa câte un implant la fiecare capăt al spațiului. Implanturile vor susține coroane, iar coroanele vor susține între ele 1 – 3 punți.
 8. Doare să ai coroanele pe implanturi?
  Pentru că plasarea unei restaurări pe implant, cum ar fi o coroană dentară, pe implant poate provoca o oarecare presiune și disconfort pentru dinții din jur. De fapt, senzația este destul de asemănătoare cu cea pe care o simțiți după ce vă strângeți aparatul dentar. Totuși, acest lucru este normal.

Concluzie

O coroană de implant servește drept înlocuitor pentru dintele pierdut atunci când optați pentru înlocuirea acestuia cu un implant. Implantul înlocuiește rădăcinile dinților lipsă, ajutând la prevenirea pierderii țesutului osos din cauza dinților pierduți. Acestea pot fi montate cu coroane sau alte restaurări, cum ar fi proteze sau punți, pentru a înlocui dinții lipsă. Materialele din care sunt confecționate coroanele nu sunt singurele lucruri care le diferențiază. Modul în care o coroană este atașată la implant face, de asemenea, o diferență notabilă.