Meniu

Coroana metalo-ceramica pareri

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele dentare metalice oferă o rezistență superioară față de coroanele ceramice, dar nu oferă același nivel de beneficii estetice. În cele din urmă, faptul că coroanele dentare metalice reprezintă o soluție adecvată depinde de localizarea dinților care sunt reparați și de preferințele pacientului. 

Avantajele coroanelor metalo-ceramice

Motivele pentru care unele persoane preferă coroanele metalo-ceramice sunt:

  • Durabilitatea. Coroanele metalo-ceramice sunt cunoscute pentru durabilitatea lor. Acestea sunt cele mai potrivite pentru dinții din interiorul maxilarelor, deoarece mișcarea de mestecat și mușcat poate reda fisuri și ciobituri în suprafață după un anumit moment.
  • Estetică. În timp ce coroana ceramică este cu siguranță o opțiune mai bună și cu un aspect mai natural, coroana metalo-ceramică are o latură metalică, care poate să iasă și ea la iveală. Este posibil să nu fie prea diferit în ceea ce privește aspectul, datorită acoperirii de porțelan a coroanei. Cu toate acestea, datorită factorului de durabilitate, interiorul metalic va rezista mult mai mult decât coroana ceramică, deoarece aceasta din urmă poate începe să se vadă atunci când gingiile încep să se retragă.
  • Fabricarea. Slăbiciunea structurală a coroanelor metalo-ceramice poate proveni din faptul că procedura de fabricare este ceva mai complexă, deoarece metalul trebuie să fie topit în structura ceramică a coroanei. 
  • Cheltuieli. Coroana metalo-ceramică este o opțiune ușor mai scumpă în comparație cu coroana ceramică, în principal din cauza materialului utilizat, precum și a procesului de fabricare.

Dezavantajele coroanelor metalo-ceramice

Pe lângă beneficiile pe care vi le pot oferi coroanele metalo-ceramice, pentru unele persoane acestea vin cu un set de dezavantaje care vă pot determina fie să o schimbați, fie să nu o luați deloc în considerare.

Coroanele metalice au un volum destul de mare, deoarece trebuie să existe mai multe straturi de ceramică pentru a acoperi nuanța albăstruie. Grosimea calotei poate ajunge la 1,5-2 mm, ceea ce presupune o întoarcere puternică a dintelui și traume mari. Prin urmare, este foarte descurajată montarea coroanelor din porțelan fuzionat cu metal pe dinții frontali și vii, deoarece în timpul rotirii poate fi expus un nerv, care va trebui oricum să fie îndepărtat, ceea ce este extrem de nedorit.

Coroanele din metalo-ceramică au un alt dezavantaj semnificativ, și anume apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei atunci când aceasta începe să se subțieze. În timp, baza metalică poate fi complet expusă, atunci va fi deja necesar să se efectueze lucrări estetice de extindere a gingiilor, iar aceasta reprezintă o cheltuială destul de mare.

Oamenii au experimentat următoarele dezavantaje cu coroanele din metal ceramic:

  • Invazivitate ridicată
  • Apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingivală
  • Uneori reacții alergice
  • Depulparea este obligatorie dacă dintele este viu
  • Smalțul de pe dinții adiacenți este șters

Concluzie

Coroana metalo-ceramică este o metodă fiabilă de înlocuire a dinților care este folosită de mult timp. Mulți oameni o aleg în primul rând datorită raportului preț / valoare. Baza coroanei metalo-ceramice este formată dintr-o ramă metalică, pe care se aplică porțelan natural în straturi, pentru ca înlocuirea să fie cât mai apropiată de realitate. Este important de reținut că fiecare persoană are propria experiență cu coroanele dentare și, de obicei, nu vă puteți baza pe opiniile lor, deoarece este posibil să aveți o situație diferită. Astfel, este necesar să discutați orice îngrijorare cu medicul și să treceți în revistă împreună cu acesta dezavantajele și avantajele fiecărei opțiuni.