Meniu

Coroana dentara metalo-ceramica: Preturi, avantaje si dezavantaje

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Unii pacienți iubesc inovațiile în stomatologie, în timp ce alții preferă clasici neschimbate, care includ coroanele dentare din metalo-ceramică. Aceste produse au câștigat multă vreme popularitate datorită prețului lor accesibil și durabilității ridicate. 

Ce este o coroană metalo-ceramică?

Coroanele metalo-ceramice constau în aliaje biocompatibile excelente acoperite de un material ceramic special, porțelanul. Acestea sunt mai ieftine decât toate coroanele ceramice. Cu toate acestea, estetica lor este considerată inferioară din cauza prezenței metalului. Acest lucru are ca efect producerea unui aspect tern al coroanei și poate crea o linie gri în jurul gingiei.

O coroană metalo-ceramică are două straturi: unul metalic, care acționează ca un cadru (un capac care se pune pe dinte), iar cel de-al doilea care este realizat din ceramică și este aplicat peste metal și este responsabil pentru estetică. Datorită bazei metalice, coroana aderă destul de bine la dinți și are o rezistență ridicată la uzură, iar ceramica, datorită muncii artistice, este vopsită pentru a se potrivi cu culoarea dinților, astfel încât este aproape imposibil să o deosebești.

Coroanele din ceramică metalică care sunt plasate pe dinți pot fi realizate din diferite aliaje:

 • Aur-platină: rama nu se oxidează și nu apare o margine întunecată pe ea. Materialul nu provoacă alergii. Dezavantajul este prețul său ridicat. 
 • Cobalt-crom: materialul are un parametru bun de biocompatibilitate. Coroanele metalo-ceramice realizate din acest material se remarcă prin rezistența lor ridicată, dar există riscul coroziunii materialului care duce la un răspuns alergic al organismului. 
 • Crom-nichel: aliajul este ușor de prelucrat. Prețul său scăzut este un avantaj important, dar riscul de alergie este ridicat. 

Avantajele și dezavantajele coroanelor metalo-ceramice

Avantaje

Metalo-ceramica este un material de restaurare dentară, utilizat în mod standard în protetica dentară de peste 50 de ani. Rezistența sa, aspectul estetic, biocompatibilitatea și perfecțiunea de fabricație îl fac să fie în continuare unul dintre cele mai bune materiale pentru producția de coroane și punți. Prin aplicarea corectă și precisă a coroanelor din metalo-ceramică, se pot obține în continuare rezultate estetice de înaltă calitate. Raportul preț/calitate este, de asemenea, destul de justificat pentru acest tip de material, de aceea majoritatea dentiștilor și pacienților îl preferă.

Coroanele metalo-ceramice sunt adesea plasate pe dinții laterali și de mestecat și sunt, de asemenea, utilizate pentru instalarea de punți. 

Avantajele unei coroane din metalo-ceramică sunt:

 • Previne apariția cariilor
 • Preț accesibil
 • Durată de viață lungă
 • Culoare de lungă durată și nu absoarbe coloranți
 • Rezistență la vibrații

Dezavantaje

Coroanele metalice au un volum destul de mare, deoarece trebuie să existe mai multe straturi de ceramică pentru a acoperi nuanța albăstruie. Grosimea calotei poate ajunge la 1,5-2 mm, ceea ce implică o întoarcere puternică a dintelui și prin urmare, traume mari. Respectiv, este foarte descurajată montarea coroanelor din porțelan fuzionat cu metal pe dinții anteriori și vii, deoarece în timpul rotirii poate fi expus un nerv, care va trebui oricum să fie îndepărtat, ceea ce este extrem de nedorit.

În plus, coroanele din metalo-ceramică au un alt dezavantaj semnificativ, și anume apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei atunci când aceasta începe să se subțieze.

Dezavantajele generale ale coroanei metalo-ceramice sunt:

 • Invazivitate ridicată
 • Apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei
 • Unele aliaje pot provoca reacții alergice
 • Depulparea este obligatorie în cazul în care dintele este viu
 • Smalțul de pe dinții adiacenți este șters

Contraindicații ale coroanelor metalo-ceramice

Deși metalo-ceramica poate fi folosită în aproape orice situație clinică, protezarea cu utilizarea lor este de nedorit la copiii sub 16 ani, deoarece aceștia nu au încă suficienți pereți dentari și nu pot rezista procesului de fixare a coroanei pe dinți sau sarcinilor ulterioare, precum și la protezarea incisivilor inferiori din același motiv – pereții acestor dinți sunt subțiri chiar și la adulți. 

Protetica dentară care utilizează coroane din metalo-ceramică poate fi dificil de utilizat de către persoanele, care au unele tulburări de mușcătură, care împiedică instalarea normală a coroanei, abraziunea anormală a dinților cu o mușcătură în declin, boli parodontale și alte părți ale aparatului dento-alveolar. 

Cum funcționează procedura coroanei metalo-ceramice?

Pregătirea dintelui

Înainte de a putea fi plasată o coroană metalo-ceramică, dintele trebuie pregătit prin îndepărtarea oricărui țesut deteriorat sau cariabil și modelarea structurii dentare rămase pentru a acomoda coroana. Medicul dentist va amorți zona din jurul dintelui și va folosi un burghiu pentru a îndepărta o porțiune semnificativă din suprafața dintelui. Acest proces se face pentru a se asigura că coroana se va potrivi în mod corespunzător și sigur peste structura dentară rămasă.

Pregătirea coroanei

Odată ce dintele este pregătit, medicul dentist va lua o amprentă a dintelui, folosind un material asemănător unui chit care este presat în dinți și gingii. Această amprentă va fi folosită pentru a crea un model al dintelui, care este folosit pentru a fabrica coroana metalo-ceramică. Coroana este de obicei fabricată într-un laborator dentar de către un tehnician dentar. După ce coroana este fabricată, aceasta este returnată medicului dentist. Dentistul o va verifica apoi pentru potrivire și compatibilitate de culoare înainte de a o cimenta sau lipi pe dintele pregătit. Dentistul va folosi un ciment dentar sau un agent de lipire pentru a fixa coroana la locul ei.

Îngrijirea ulterioară

După ce coroana este plasată, pacientul va trebui să revină pentru o programare de urmărire pentru a se asigura că coroana se potrivește corect și că nu există probleme cu mușcătura. De asemenea, pacientul va fi sfătuit cum să aibă grijă de noua coroană, inclusiv tehnici adecvate de igienă orală, pentru a asigura longevitatea acesteia. Merită menționat faptul că procedura poate varia în funcție de cazul specific, de preferințele dentistului și de materialele folosite, dar procesul general este similar cu cel menționat.

Prețul coroanei metalo-ceramice

Prețul coroanelor metalo-ceramice diferă în funcție de clinică și de orașul în care locuiți. Cu toate acestea, prețul mediu pentru un dinte este de 900 RON. De asemenea, prețul poate crește dacă aveți nevoie de îngrijiri suplimentare sau dacă trebuie să rezolvați o problemă dentară anterioară înainte de a trece la montarea coroanei.

Concluzie

În concluzie, coroanele dentare din metalo-ceramică oferă o varietate de beneficii pentru pacienți. Acestea reprezintă o opțiune puternică și durabilă care poate rezista forței de mușcare și de mestecat. De asemenea, sunt o alegere bună pentru refacerea dinților deteriorați sau cariați, precum și pentru acoperirea implanturilor dentare. În plus, coroanele metalo-ceramice oferă o soluție estetică, deoarece pot fi aduse la culoarea dinților naturali, sunt biocompatibile și relativ ușor de pus. În general, coroanele metalo-ceramice reprezintă o opțiune fiabilă și eficientă pentru îmbunătățirea aspectului și funcției dinților.