Unii pacienți iubesc inovațiile în stomatologie, în timp ce alții preferă clasici neschimbate, care includ coroanele dentare din metalo-ceramică. Aceste produse au câștigat multă vreme popularitate datorită prețului lor accesibil și durabilității ridicate.
Ce este o coroană metalo-ceramică?
Coroanele metalo-ceramice constau în aliaje biocompatibile excelente acoperite de un material ceramic special, porțelanul. Acestea sunt mai ieftine decât toate coroanele ceramice. Cu toate acestea, estetica lor este considerată inferioară din cauza prezenței metalului. Acest lucru are ca efect producerea unui aspect tern al coroanei și poate crea o linie gri în jurul gingiei.
O coroană metalo-ceramică are două straturi: unul metalic, care acționează ca un cadru (un capac care se pune pe dinte), iar cel de-al doilea care este realizat din ceramică și este aplicat peste metal și este responsabil pentru estetică. Datorită bazei metalice, coroana aderă destul de bine la dinți și are o rezistență ridicată la uzură, iar ceramica, datorită muncii artistice, este vopsită pentru a se potrivi cu culoarea dinților, astfel încât este aproape imposibil să o deosebești.
Coroanele din ceramică metalică care sunt plasate pe dinți pot fi realizate din diferite aliaje:
- Aur-platină: rama nu se oxidează și nu apare o margine întunecată pe ea. Materialul nu provoacă alergii. Dezavantajul este prețul său ridicat.
- Cobalt-crom: materialul are un parametru bun de biocompatibilitate. Coroanele metalo-ceramice realizate din acest material se remarcă prin rezistența lor ridicată, dar există riscul coroziunii materialului care duce la un răspuns alergic al organismului.
- Crom-nichel: aliajul este ușor de prelucrat. Prețul său scăzut este un avantaj important, dar riscul de alergie este ridicat.
În stomatologia modernă, pentru producția de coroane metalo-ceramice, cel mai adesea se utilizează un aliaj de crom-cobalt, care se distinge printr-un preț relativ accesibil și o funcționalitate destul de bună. Anterior, aurul a fost, de asemenea, utilizat pentru a crea coroane pentru dinți, care aveau cei mai mari indicatori atât de estetică, cât și de rezistență. Apoi au început să-l amestece cu platină, iar după un timp metalele prețioase au fost abandonate din cauza unei creșteri puternice a prețurilor. Astfel, coroanele din crom-cobalt au devenit cea mai optimă opțiune. Ele nu au caracteristici estetice ridicate, dar sunt destul de durabile.
Avantajele și dezavantajele coroanelor metalo-ceramice
Avantaje
Metalo-ceramica este un material de restaurare dentară, utilizat în mod standard în protetica dentară de peste 50 de ani. Rezistența sa, aspectul estetic, biocompatibilitatea și perfecțiunea de fabricație îl fac să fie în continuare unul dintre cele mai bune materiale pentru producția de coroane și punți. Prin aplicarea corectă și precisă a coroanelor din metalo-ceramică, se pot obține în continuare rezultate estetice de înaltă calitate. Raportul preț/calitate este, de asemenea, destul de justificat pentru acest tip de material, de aceea majoritatea dentiștilor și pacienților îl preferă.
Coroanele metalo-ceramice sunt adesea plasate pe dinții laterali și de mestecat și sunt, de asemenea, utilizate pentru instalarea de punți. Prin urmare, dacă aveți nevoie să puneți o punte dentară, atunci aici singura opțiune este cermetul, care nu se va îndoi și va rezista la presiuni mai mari.
Avantajele unei coroane din metalo-ceramică sunt:
- Previne apariția cariilor
- Preț accesibil
- Rezistență ridicată
- Durată de viață lungă
- Culoare de lungă durată și nu absoarbe coloranți
- Rezistență la vibrații
Dezavantaje
Coroanele metalice au un volum destul de mare, deoarece trebuie să existe mai multe straturi de ceramică pentru a acoperi nuanța albăstruie. Grosimea calotei poate ajunge la 1,5-2 mm, ceea ce implică o întoarcere puternică a dintelui și prin urmare, traume mari. Respectiv, este foarte descurajată montarea coroanelor din porțelan fuzionat cu metal pe dinții anteriori și vii, deoarece în timpul rotirii poate fi expus un nerv, care va trebui oricum să fie îndepărtat, ceea ce este extrem de nedorit.
În plus, coroanele din metalo-ceramică au un alt dezavantaj semnificativ, și anume apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei atunci când aceasta începe să se subțieze. Iar în timp, baza metalică poate fi complet expusă, atunci va fi deja necesar să se efectueze lucrări estetice de extindere a gingiilor, iar aceasta reprezintă o cheltuială destul de mare.
Dezavantajele generale ale coroanei metalo-ceramice sunt:
- Invazivitate ridicată
- Apariția unei nuanțe albăstrui în zona gingiei
- Unele aliaje pot provoca reacții alergice
- Depulparea este obligatorie în cazul în care dintele este viu
- Smalțul de pe dinții adiacenți este șters
Contraindicații ale coroanelor metalo-ceramice
Deși metalo-ceramica poate fi folosită în aproape orice situație clinică, protezarea cu utilizarea lor este de nedorit la copiii sub 16 ani, deoarece aceștia nu au încă suficienți pereți dentari și nu pot rezista procesului de fixare a coroanei pe dinți sau sarcinilor ulterioare, precum și la protezarea incisivilor inferiori din același motiv – pereții acestor dinți sunt subțiri chiar și la adulți.
Protetica dentară care utilizează coroane din metalo-ceramică poate fi dificil de utilizat de către persoanele, care au unele tulburări de mușcătură, care împiedică instalarea normală a coroanei, abraziunea anormală a dinților cu o mușcătură în declin, boli parodontale și alte părți ale aparatului dento-alveolar. Cu toate acestea, din experiență, unii specialiști confirmă faptul că majoritatea acestor contraindicații sunt relative și după un tratament adecvat sunt eliminate și nu interferează cu proteza.
Cum funcționează procedura coroanei metalo-ceramice?
Pregătirea dintelui
Înainte de a putea fi plasată o coroană metalo-ceramică, dintele trebuie pregătit prin îndepărtarea oricărui țesut deteriorat sau cariabil și modelarea structurii dentare rămase pentru a acomoda coroana. Medicul dentist va amorți zona din jurul dintelui și va folosi un burghiu pentru a îndepărta o porțiune semnificativă din suprafața dintelui. Acest proces se face pentru a se asigura că coroana se va potrivi în mod corespunzător și sigur peste structura dentară rămasă.
Pregătirea coroanei
Odată ce dintele este pregătit, medicul dentist va lua o amprentă a dintelui, folosind un material asemănător unui chit care este presat în dinți și gingii. Această amprentă va fi folosită pentru a crea un model al dintelui, care este folosit pentru a fabrica coroana metalo-ceramică. Coroana este de obicei fabricată într-un laborator dentar de către un tehnician dentar. După ce coroana este fabricată, aceasta este returnată medicului dentist. Dentistul o va verifica apoi pentru potrivire și compatibilitate de culoare înainte de a o cimenta sau lipi pe dintele pregătit. Dentistul va folosi un ciment dentar sau un agent de lipire pentru a fixa coroana la locul ei.
Îngrijirea ulterioară
După ce coroana este plasată, pacientul va trebui să revină pentru o programare de urmărire pentru a se asigura că coroana se potrivește corect și că nu există probleme cu mușcătura. De asemenea, pacientul va fi sfătuit cum să aibă grijă de noua coroană, inclusiv tehnici adecvate de igienă orală, pentru a asigura longevitatea acesteia. Merită menționat faptul că procedura poate varia în funcție de cazul specific, de preferințele dentistului și de materialele folosite, dar procesul general este similar cu cel menționat.
Prețul coroanei metalo-ceramice
Prețul coroanelor metalo-ceramice diferă în funcție de clinică și de orașul în care locuiți. Cu toate acestea, prețul mediu pentru un dinte este de 900 RON. De asemenea, prețul poate crește dacă aveți nevoie de îngrijiri suplimentare sau dacă trebuie să rezolvați o problemă dentară anterioară înainte de a trece la montarea coroanei.
Întrebări frecvente
- Este bună o coroană metalo-ceramică?
Coroanele metalice rareori se ciobesc sau se sparg, durează cel mai mult în ceea ce privește uzura și necesită doar o cantitate mică din dinte care trebuie îndepărtată. De asemenea, ele pot rezista la forțele de mușcare și de mestecat. Coroanele metalice sunt o alegere bună pentru molarii nevăzuți. Iar acoperirea cu porțelan asigură estetica dinților fără o expunere vizibilă a metalului. - Cât durează o coroană metalo-ceramică?
Cu o igienă dentară corespunzătoare, coroanele ceramice sunt capabile să dureze până la 15 ani. - Cum se instalează coroanele metalo-ceramice?
Coroanele metalo-ceramice sunt fixate pe dinți în același mod ca și alte tipuri de coroane. Acest tip de coroane se instalează în două vizite. În prima vizită, medicul stomatolog ortoped diagnostichează cavitatea bucală. De obicei, se apelează la un scaner 3D pentru a lua amprente “virtuale” ale maxilarelor. Acesta este un proces confortabil și rapid pentru pacient. După care, coroana urmează să fie realizată într-un timp scurt, de până la 7 zile. Pacientul nu umblă o zi fără dinți. În timp ce tehnicianul confecționează o coroană metalo-ceramică, dentistul ortoped îi fixează una temporară.
În timpul celei de-a doua vizite, medicul fixează coroana metalo-ceramica finalizată pe dintele pacientului și dă recomandări pentru îngrijirea acesteia. Această îngrijire include o bună igienă la domiciliu și o vizită la clinica stomatologică pentru o curățare dentară profesională cel puțin o dată la șase luni. - Când pot fi folosite coroanele metalo-ceramice?
Coroanele metalo-ceramice sunt utilizate în protezarea dinților a căror refacere nu mai este posibilă prin utilizarea materialelor de obturație – cu deteriorări semnificative ale părții coronare a dintelui prin procesul cariozant, leziuni traumatice ale dinților, rupturi, așchii etc. Metalo-ceramica este, de asemenea, utilizată cu succes în fluoroză, instalarea unei coroane pe dinți ajută la protejarea dinților care se caracterizează printr-o fragilitate crescută și corectează defectul cosmetic, neregularități congenitale în ceea ce privește dimensiunea, forma dinților și poziția lor în dentiție, defecte de mușcătură și tulburări de dezvoltare a smalțului, abraziune.
Concluzie
În concluzie, coroanele dentare din metalo-ceramică oferă o varietate de beneficii pentru pacienți. Acestea reprezintă o opțiune puternică și durabilă care poate rezista forței de mușcare și de mestecat. De asemenea, sunt o alegere bună pentru refacerea dinților deteriorați sau cariați, precum și pentru acoperirea implanturilor dentare. În plus, coroanele metalo-ceramice oferă o soluție estetică, deoarece pot fi aduse la culoarea dinților naturali, sunt biocompatibile și relativ ușor de pus. În general, coroanele metalo-ceramice reprezintă o opțiune fiabilă și eficientă pentru îmbunătățirea aspectului și funcției dinților.