Meniu

Coroana zirconiu vs. ceramica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Nu se poate nega faptul că au existat o serie de progrese în lumea stomatologiei, care au făcut posibil ca mulți oameni să aibă zâmbetul visurilor lor, chiar dacă sunt predispuși genetic la carii și la o sănătate orală precară în general. 

Nu este un secret că cei care au nevoie de lucrări dentare nutresc adesea sentimente de nesiguranță, care, în multe cazuri, le pot perturba viața profesională și personală. O soluție pentru astfel de cazuri sunt coroanele dentare. Acestea sunt realizate cu diferite materiale, inclusiv zirconiu și ceramică. Coroanele sunt alegeri populare disponibile pentru a trata carii mari, în care dintele rămas ar fi incapabil să susțină o obturație sau un Onlay. Tehnica de bază pentru coroanele din porțelan și zirconiu este în esență aceeași, indiferent de materialele folosite pentru realizare.

Care este diferența dintre coroanele din zirconiu și cele din ceramică?

Coroanele dentare, indiferent de material, toate au același scop de a proteja un dinte slăbit sau deteriorat. Cu toate acestea, alegerea materialului joacă un rol important în ceea ce privește aspectul final și longevitatea preconizată a coroanei dentare.

Zirconiul și porțelanul sunt considerate a fi cele mai rezistente materiale pentru coroanele dentare. Ambele sunt sigure pentru sănătate și au un aspect excepțional de realist. De asemenea, acestea durează mai mult decât coroanele din compozit. 

Caracteristicile ceramicii

Deși coroanele tradiționale din porțelan sunt o alegere excelentă pentru cei care caută o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, acestea vin cu mai multe dezavantaje, care includ decolorarea, posibile reacții alergice și necesitatea unui cadru metalic suplimentar pentru a le susține. 

Avantajele coroanelor ceramice includ:

  • Sunt printre cele mai atractive și mai naturale coroane, având aceeași formă, dimensiune și culoare ca și restul dinților.
  • Sunt o opțiune bună pentru restaurările dinților frontali.
  • Sunt biocompatibile, ceea ce înseamnă că nu conțin metal și, prin urmare, sunt non-toxice.

Cu toate acestea, dezavantajul coroanelor ceramice este că nu au aceeași rezistență ca și cele din metal sau zirconiu.

Caracteristicile zirconiului

Coroanele din zirconiu conțin aproximativ 90% oxid de zirconiu, ceea ce îi oferă o rezistență și o biocompatibilitate unice. 

  • Zirconia combină rezistența unui metal cu aspectul dentar al ceramicii. Uneori, zirconia poate fi denumită chiar “oțel ceramic”. Proprietățile naturale ale acestuia îl fac mai rezistent decât porțelanul, prin urmare este o alegere mai durabilă pentru aspectul dentar. De asemenea, zirconia solidă are mai mulți stabilizatori decât coroanele ceramice, ceea ce o face mai rezistentă la forțele de mestecat și de măcinare. 
  • Structura zirconiului face ca dentiștii să obțină cu ușurință o potrivire cromatică incredibil de realistă cu zâmbetul. Prin urmare, oferă cel mai natural aspect al dintelui.
  • Coroanele din zirconiu sunt excelente pentru persoanele cu alergii la ceramică/metal. Un alt motiv pentru care zirconia este din ce în ce mai populară în cadrul stomatologiei este cât de sigur este acest material. Deși mai puțin frecvente, sunt posibile reacții alergice la coroanele din ceramică și coroanele din porțelan fuzionat cu metal. Zirconia elimină orice risc de reacții alergice, deoarece este un material 100% biocompatibil prin natura sa.
  • Acestea au un exterior neted care previne abraziunea dinților adiacenți și a țesutului gingival.

În continuare sunt prezentate principalele dezavantaje ale coroanelor din zirconiu:

  • Din cauza puterii lor, dinții pe care îi mușcă se pot uza cu ușurință. Dar acest lucru poate fi tratat de către medicul dentist.
  • Zirconia solidă poate fi dificil de prelucrat.

Mai jos puteți găsi diferențele concrete dintre cele două tipuri de materiale pentru coroane dentare: 

  • Deoarece coroanele din zirconiu sunt considerate un material produs prin metode tehnice moderne, compatibilitatea sa cu dinții și gingiile este ideală. În schimb, din cauza producției tradiționale de coroane ceramice, poate exista o marjă de eroare în ceea ce privește armonia estetică a dintelui ceramic cu gingia.
  • Culoarea naturală a gingiei nu devine cenușie în timp în cazul coroanelor din zirconiu, deoarece acestea nu conțin materiale metalice în structura lor, dar în cazul coroanelor din porțelan gingia devine cenușie în timp datorită interacțiunilor care au loc între structura sa metalică și lichidele din gură.
  • Zirconiul are avantajul de a dizolva în timp fisurile microscopice care apar în structura internă, fără a fi nevoie de un tratament extern, în timp ce coroanele din porțelan nu au această caracteristică.
  • Zirconiul rezistă la toate forțele de presiune care pot apărea în gură, fie că este vorba de ciocniri ale închiderii gurii sau atunci când există o structură puternică a maxilarului. Pe de altă parte, coroanele din porțelan pot fi supuse la îndoire atunci când sunt expuse la presiunile mandibulei.
  • Materialele de aderență pentru coroanele din zirconiu este unul dintre cele mai avansate produse tehnologice, iar aderența lor la dinți este mult mai puternică decât în cazul coroanelor din porțelan, care utilizează materialele de aderență mai tradiționale. În timp ce coroanele din zirconiu pot schimba forma, designul și alte proceduri cosmetice ca și dinții naturali, aceste opțiuni sunt limitate în cazul coroanelor din porțelan.
  • Prețul este un criteriu care, de asemenea, prezintă o diferență între cele două tipuri de coroane. Zirconia tinde să fie un pic mai scumpă decât porțelanul datorită valorii materialului și durabilității sale excepționale.

La ce să vă așteptați în timpul procedurii: coroană de zirconiu vs coroană ceramică

Pacienții ar trebui să planifice obținerea coroanelor ceramice sau de zirconiu în două ședințe distincte. În timpul vizitei inițiale, medicul dentist va pregăti dintele, ceea ce poate include o anumită conturare a smalțului. De asemenea, acesta va îndepărta cariile din cavitate, dacă e cazul. După ce dintele este conturat și curățat, amprenta dintelui va fi modelată și trimisă la laborator. Coroana din ceramică sau zirconiu va fi personalizată în mod unic pentru o potrivire individuală. 

Odată ce aceasta este gata, medicul dentist o va atașa deasupra dintelui natural în momentul celei de-a doua programări. Dentistul va face orice modificări de ultim moment pentru a perfecționa forma și dimensiunea coroanei și o va cimenta permanent peste dintele natural. În zilele noastre, pacienții aleg coroanele din ceramică și zirconiu, deoarece acestea conferă dinților rezistența necesară și frumusețea naturală. 

Atât coroanele din ceramică, cât și cele din zirconiu durează, de obicei, între 5 și 10 ani, sub rezerva unei îngrijiri dentare adecvate. Ca întotdeauna, atunci când vă gândiți la orice tratament dentar, discutați în detaliu cu medicul despre procedură și îngrijorările personale cu privire la aceasta.

Întrebări frecvente

  1. De ce sunt mai bune coroanele din zirconiu?
    Există o multitudine de beneficii, de exemplu, coroanele din zirconiu sunt mult mai rezistente decât omologii lor din ceramică și sunt construite cu un design neporos, ceea ce le face considerabil mai rezistente la ciobire, crăpare și colorare. Spre deosebire de ceramică, coroanele din zirconiu nu deteriorează dinții adiacenți datorită exteriorului lor neted. În cele din urmă, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la decolorare cu aceste coroane, în schimb, pacienții vor constata că acestea sunt foarte translucide și imită mai bine aspectul și senzația dinților naturali.
  2. Este zirconia o ceramică?
    Zirconia este un material de restaurare dentară relativ recent. Este un fel de ceramică sau, mai precis, un oxid de zirconiu care este mai durabil decât ceramica și alte aliaje metalice și are mai puține muchii ascuțite ca urmare a “uzurii” regulate.
    Coroanele ceramice din zirconiu sunt mai puțin susceptibile decât coroanele ceramice de a produce stres și deteriorarea dinților adiacenți. Atunci când se freacă de ceilalți dinți, acestea din urmă pot funcționa ca șmirghelul, provocând degradarea smalțului. Acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care dentistul ar putea sugera zirconia pentru lucrările dentare. 
  3. Este zirconia o coroană metalică?
    Deși zirconia, ca multe alte ceramice, conține atomi de metal, nu este un metal. Este o ceramică ce combină biocompatibilitatea ceramicii cu o rezistență ridicată – în unele privințe mai puternică decât titanul. Astfel, este uneori numit metal zirconiu. Cu toate acestea, nu este un metal, iar implanturile de zirconiu sunt la fel de lipsite de metal ca și dinții naturali.

Concluzie

Stomatologia modernă poate fi percepută ca o binecuvântare. La momentul actual există tratamente care pot îmbunătăți funcția și estetica dinților, dar multitudinea de opțiuni poate face ca alegerea opțiunii de tratament potrivite să fie o sarcină descurajantă. De aceea, este mai bine să alegeți să consultați un specialist, deoarece acesta vă poate sfătui cu privire la cea mai bună opțiune pentru cazul dvs. individual.