Meniu

Coroana de zirconiu

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele dentare sunt capace care acoperă un dinte sau un implant dentar. Medicii stomatologi recomandă adesea coroanele ca o modalitate de a susține dinții rupți, slabi sau deformați. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a acoperi un dinte foarte uzat sau foarte decolorat sau împreună cu punți pentru a consolida mai mulți dinți.

Când vine vorba de materialele din care sunt confecționate coroanele, există mai multe opțiuni posibile, inclusiv ceramică și metal. O altă opțiune care este acum disponibilă pentru unii oameni este coroana din zirconiu. Coroanele din zirconiu sunt realizate din dioxid de zirconiu, un tip de material ceramic foarte durabil.

Ce este coroana de zirconiu?

Zirconia este un smalț ceramic solid alb și unul dintre cele mai noi materiale care combină rezistența metalului cu aspectul estetic, asemănător cu cel al dinților, al porțelanului. Coroanele din zirconiu sunt dezvoltate în mod continuu pentru a-și îmbunătăți și mai mult performanța și ar putea fi o opțiune bună dacă este nevoie de o coroană pe unul dintre dinți. Oxidul de zirconiu este mai rezistent decât porțelanul și decât unele aliaje metalice și are mai puține muchii ascuțite din cauza “uzurii” normale care apare în timp.  Clinicienii care doresc să ofere pacienților restaurări dentare estetice aleg adesea coroane din zirconiu. Aceste coroane sunt alese în detrimentul coroanelor convenționale, porțelan fuzionat în metal sau a coroanelor complete din aur datorită rezistenței lor superioare, durabilității și esteticii excelente. 

Coroanele din zirconiu tind să provoace mai puțin stres și deteriorări asupra pieselor opuse decât omologii lor din porțelan. Acestea din urmă ar putea acționa ca un șmirghel atunci când se freacă de ceilalți dinți și provoacă eroziunea smalțului. Acesta este unul dintre multele motive pentru care medicii dentiști ar putea recomanda zirconia pentru procedurile dentare.

Podurile, coroanele din zirconiu, care se remarcă prin naturalețea, transmisia luminii și culoarea lor, sunt utilizate frecvent în designul zâmbetului și în estetica dentară. Datele digitale sunt create cu ajutorul unui scaner tridimensional în funcție de dimensiunea pacientului. Blocul de zirconiu, care are culoarea și transmisia luminii dorite, este prelucrat în funcție de structura dentară individuală și prelucrat în cuptoare speciale. 

Tipuri de zirconiu

Zirconiu solid

Zirconia solidă, sau “zirconia monolitică”, este opacă, astfel încât este în general recomandată pentru coroanele posterioare. Zirconia solidă conține mai mulți stabilizatori decât zirconia translucidă înaltă, ceea ce o face mai durabilă pentru forțele de masticație. Acest material este deosebit de potrivit pentru pacienții care riscă să scrâșnească dinții. Pentru acest tip de restaurare este necesar doar un spațiu minim și o uzură redusă asupra dinților opuși. Zirconia solidă este, de asemenea, foarte eficientă pentru a masca zone dentare foarte decolorate, în special cele care s-au întunecat din cauza tratamentelor dentare anterioare. 

Zirconiu stratificat 

Acesta este mai degrabă un tip de zirconiu translucid și opalescent, dar este potrivit în special pentru coroanele anterioare, spre deosebire de zirconiul solid. Deși este utilizat în general pentru coroane anterioare, zirconiul stratificat poate fi utilizat și pentru coroane posterioare, dacă există suficient spațiu liber. Atunci când se realizează cu îndemânare, se pot obține cele mai bune rezultate estetice. Atât coroanele din zirconiu masiv, cât și cele stratificate au o rezistență și o consistență comparabile cu restaurările tradiționale din porțelan fuzionat pe metal, dar oferă o estetică mult superioară.

Zirconia HT (High Translucent)

Aceasta este mult mai rezistentă decât restaurările din porțelan fuzionat cu metal (PFM) și menține o transluciditate naturală și vibrantă. Produsul este 100% lipsit de metal, ceea ce previne întunecarea gingivală și elimină posibilitatea de a expune marginile metalice dacă începe recesiunea gingivală. Acestea sunt estetice în mod natural, transmit culoarea dinților adiacenți și pot fi asortate la orice nuanță, ceea ce face ca zirconiul înalt translucid să fie potrivit pentru punți cu o lungime de până la 3 unități. 

Utilizarea Zirconia HT poate economisi pacienților mai mult de trei ore, deoarece nu este nevoie de lichide de nuanțare sau de timp de uscare. Datorită fluorescenței sale naturale inerente în orice condiții de iluminare – fie că este vorba de lumina zilei, de lumina soarelui sau de razele UV – restaurările vor avea întotdeauna un aspect natural. Nu este nevoie de o glasare fluorescentă unică.

Beneficii coroană dentară de zirconiu

Coroanele realizate din zirconiu devin din ce în ce mai frecvente și oferă unele avantaje.

  • Rezistență. Unul dintre cele mai mari avantaje ale zirconiului este rezistența și durabilitatea sa. Gândiți-vă la câtă forță exercită dinții din spate asupra alimentelor pe care le mestecați. Coroanele trebuie să fie realizate dintr-un material rezistent, așa că zirconia poate fi o alegere bună pentru coroanele din partea din spate a gurii. De asemenea, deoarece este atât de rezistent, un dentist nu va trebui să pregătească prea mult dintele.
  • Longevitate. Coroanele pe bază de zirconiu s-au descurcat la fel de bine pe parcursul a 5 ani ca și coroanele pe bază de metal, iar coroanele realizate din zirconiu, numite coroane monolitice din zirconiu, sunt deosebit de durabile.
  • Biocompatibilitate. Zirconia este aleasă de mulți dentiști pentru biocompatibilitatea sa, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace în organism o reacție sau un răspuns imunologic precum o inflamație. De asemenea, este de obicei recomandată celor care au alergii la metale.
  • Procedura de o zi. Mulți dentiști pot realiza coroane din zirconiu în cabinetele lor, mai degrabă decât să trimită o amprentă a dintelui la un laborator pentru a fi realizată o coroană. Apoi, ei pot cimenta coroana în gură într-o singură vizită. Dentistul folosește o mașină de frezat pentru a realiza efectiv coroana dintr-un bloc de zirconiu. Acest proces elimină necesitatea de a întinde procedura în două vizite. Cu toate acestea, nu toate cabinetele stomatologice dispun de această tehnologie în cadrul cabinetului sau oferă coroane de zirconiu.
  • Asortarea culorilor. Se poate lucra în culoarea dorită în funcție de solicitarea persoanei. Dacă se dorește, culoarea dintelui care urmează să fie acoperit poate fi complet mascată.
  • Aspect estetic. Are o suprafață netedă și strălucitoare. În cazurile în care nu se poate aplica un tratament ortodontic, se poate da un aspect estetic și dinților despicați și strâmbi.

Coroanele din zirconiu sunt confortabile pentru pacienți, deoarece nu transmit cald și rece, precum coroanele PFM convenționale. Acestea sunt considerate cea mai bună alternativă pentru coroanele PFM în restaurările de punți aplicate în cazul deficiențelor dentare.

Dezavantaje coroana dentară din zirconiu 

La fel ca multe alte proceduri dentare, pot exista potențiale dezavantaje în cazul unei coroane de zirconiu.

  • Poate fi greu de asortat. Un potențial dezavantaj al unei coroane de zirconiu este aspectul său opac, care o poate face să arate mai puțin naturală. Acest lucru este valabil mai ales pentru coroanele monolitice din zirconiu, care sunt realizate doar din zirconiu, deși poate fi o problemă mai puțin gravă pentru dinții din partea din spate a gurii. Aceasta necesită acoperirea acesteia cu alte amestecuri de materiale pentru a da un aspect mai natural. Dacă trebuie să înlocuiți un dinte din partea din față a gurii, zirconiul poate avea o nuanță ușor diferită față de ceilalți dinți.
  • Uzură potențială pe ceilalți dinți. Unii dentiști au ezitat să folosească coroane de zirconiu în anumite circumstanțe, de teamă că duritatea acestui material ar putea provoca uzură pe dinții opuși. Deși acest lucru poate fi o preocupare, un studiu a constatat că porțelanul feldspatic a fost mult mai probabil decât ceramica de zirconiu să provoace uzura smalțului dinților opuși.
  • Prea puternic. Deși rezistența este unul dintre numeroasele beneficii ale zirconiului, există momente în care un dinte poate fi un pic prea puternic. De exemplu, dacă medicul stomatolog dorește să ajusteze coroana pentru a uniformiza mușcătura sau trebuie să șlefuiască coroana pentru că începe să deterioreze un dinte adevărat, rezistența zirconiului ar putea fi considerată un dezavantaj.

Cât costă coroana de zirconiu?

În general, coroanele dentare pot fi foarte scumpe, costând între 700 RON și 3100 RON. Coroanele din zirconiu costă de obicei mai mult decât alte tipuri de coroane dentare, cum ar fi cele din ceramică, metal și porțelan. Iar zona geografică în care vă aflați poate afecta, de asemenea, costul.

Este posibil ca societatea de asigurări să nu acopere costul unei coroane. Dar cu siguranță merită să vă consultați compania de asigurări pentru a afla dacă acoperă integral sau parțial costul unei coroane sau dacă acoperă anumite tipuri de coroane.

Întrebări frecvente

  1. Ce cantitate din dinți trebuie tăiată în fațetele de zirconiu?
    Cantitatea de abraziune (tăietură) care trebuie făcută din dinți în coroanele din zirconiu variază de la un dinte la altul. Rezultatul dorit determină planul de tratament și cantitatea de abraziune.
  2. Mirosul de zirconiu face un gust rău în gură?
    Zirconiul nu provoacă miros în gură la persoanele cu o bună îngrijire orală și gingii sănătoase. Mai ales dacă provine de la zirconii realizate cu precizie de prelucrare în concordanță cu dinții. Dar, bineînțeles, îngrijirea orală și periajul dinților sunt foarte importante. 
  3. Se schimbă culoarea dinților de zirconiu?
    Nu există nicio colorare, deoarece sunt suprafețe lucioase, netede și sticloase. Reziduurile care se pot lipi de la alimente vor dispărea de acolo la prima periere. Acest lucru este valabil și pentru ceai, cafea și țigări. Necolorarea nu este un motiv pentru a reduce periajul și îngrijirea orală, ci mai degrabă motivația pentru o îngrijire mai bună.
  4. Cum să aveți grijă de dinții de zirconiu?
    Două dintre cele mai frumoase caracteristici ale acoperirilor ceramice sunt faptul că nu sunt colorate și sunt compatibile cu gingiile. Pentru ca acest avantaj să fie de lungă durată, o bună îngrijire orală este esențială. Periajul dinților și folosirea aței dentare de două ori pe zi și suplimentarea cu apă de gură atunci când este necesar reprezintă aproape asigurarea acestei lucrări. Problemele care pot apărea vor fi prevenite prin susținerea acesteia cu controale regulate la dentist.
  5. Cât timp va dura o coroană din zirconiu?
    Majoritatea coroanelor dentare durează între cinci și cincisprezece ani atunci când sunt tratate cu grijă. Longevitatea lor va depinde de igiena orală, printre alte obiceiuri personale. De exemplu, dacă scrâșniți dinții în somn, s-ar putea să aveți nevoie de o înlocuire mai rapidă decât cineva care nu o face. Alte practici care vor reduce speranța de viață a coroanei de zirconiu includ:
    – Mestecarea gheții
    – Deschiderea pachetelor cu ajutorul dinților
    – Să vă roadeți unghiile
    – Igiena proastă
  6. Se face zirconiu pe implant?
    Da, se face. Este preferat în special în zonele estetice. Fațetele sunt atașate sau înșurubate pe partea implanturilor numită pilon. Pentru a crea profilul gingival de ieșire și pentru a evita reflexiile gri, se preferă structura profilului de ieșire, cunoscută și sub numele de bază în T, la partea de abutment a implantului. Cu profilele de ieșire ale implanturilor din zirconiu se pot obține rezultate foarte naturale în zonele estetice. În acest fel, se creează dinți din zirconiu care nu au reflexii estetice și care sunt incompatibili și greu de distins de dinții naturali.
  7. Cum puteți practica o bună igienă orală cu o coroană din zirconiu?
    Indiferent de materialul pe care îl alegeți pentru coroana dentară, asigurați-vă că practicați o bună igienă orală, așa cum faceți cu toți dinții. Periați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosiți ața dentară sau curățați spațiile dintre dinți cu periuțe interdentare sau cu ața dentară cu apă cel puțin o dată pe zi și luați în considerare utilizarea altor produse utile, cum ar fi clătirile de gură antimicrobiene și racletele pentru limbă. Nu uitați să mergeți la medicul stomatolog pentru curățări regulate, nu numai pentru a vă păstra dinții albi și fără bacterii, ci și pentru a verifica sănătatea coroanei.
  8. Cât durează coroanele din zirconiu?
    Durata medie de viață a coroanelor din zirconiu este în prezent necunoscută. Acestea sunt relativ noi în stomatologie, în comparație cu alte tipuri de coroane. Prin urmare, studiile de longevitate nu sunt disponibile în prezent. Se estimează că durata medie de viață este de aproximativ 20 de ani. Însă, durata de viață a oricărei restaurări dentare depinde în mare măsură de îngrijirea la domiciliu și de obiceiurile fiecărui pacient în parte.
  9. Sunt coroanele din zirconiu sigure?
    Dioxidul de zirconiu complet ceramic a fost utilizat pe scară largă în domeniul protezelor medicale, cum ar fi înlocuirile articulare, încă din anii 1960. În anii 1990, zirconia a fost introdusă în stomatologie sub forma de stâlpi endodontici și implanturi dentare. Coroanele din zirconiu frezat au devenit disponibile pe piață în 2010. Zirconia are o lungă istorie de utilizare în corpul uman. Rezistența și biocompatibilitatea sa o fac alegerea ideală și sigură pentru un material dentar de restaurare. Mulți pacienți sunt îngrijorați de utilizarea metalelor în restaurările dentare și de modul în care acestea pot duce la efecte adverse asupra sănătății. Cu zirconia, această preocupare este atenuată deoarece materialul este chimic nereactiv.
  10. În ce situații sunt preferați dinții din zirconiu?
    În cazurile în care sunt înlocuite acoperiri vechi și se urmărește un rezultat estetic
    – În cazul dinților cu pierdere de smalț
    – În cazurile de decolorare ereditară a dinților, defecte structurale ale smalțului
    – Dinți cu obturații mari, fragmentate și colorate
    – În cazurile în care tratamentul ortodontic nu poate fi planificat sau nu este potrivit
    – Ca o punte în grupul dinților din spate (cu excepția spațiilor fără dinți lungi)
    – Pierderea excesivă de substanță, uzura dinților
    În cazul protezelor pe supraimplant

Concluzie

Inovarea în ceea ce privește materialele de tratament dentar restaurativ permite proceduri mult mai eficiente, cu rezultate mai durabile. Atunci când este aplicată în mod corect, o coroană din zirconiu vă poate îmbunătăți sănătatea orală generală. Aceste elemente comune de stomatologie vă vor menține dinții în cea mai bună formă și vă vor face să vă simțiți mai încrezător în acest proces. 

La fel ca orice alt material, zirconia are avantajele și dezavantajele sale. Verificați împreună cu medicul dentist dacă o coroană de zirconiu va funcționa pentru dvs. Pentru a reduce șansele de a avea nevoie de proceduri dentare restaurative, aveți grijă de zâmbetul dvs. prin spălarea dinților cel puțin de două ori pe zi.