Meniu

Coroane eMax: ce sunt acestea si cum trebuie intretinute

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Coroanele eMax reprezintă o soluție modernă și estetică pentru restaurarea dinților afectați. Realizate din ceramică pe bază de disilicat de litiu, aceste coroane oferă o combinație unică de rezistență și aspect natural.

Datorită transparenței și culorii lor, coroanele eMax se integrează perfect cu dinții naturali, fiind ideale pentru dinții frontali. În plus, acestea sunt biocompatibile și nu conțin metal, eliminând riscul de reacții alergice. Cu o durată de viață extinsă și o estetică deosebită, coroanele eMax sunt alegerea perfectă pentru un zâmbet sănătos și atrăgător.

Ce sunt coroanele eMax?

Coroanele eMax sunt restaurări dentare realizate integral din ceramică, cunoscute pentru estetica lor superioară și durabilitatea excepțională.

Definiție și descriere

Restaurare dentară integral ceramică: Coroanele eMax sunt realizate integral din ceramică, fără suport metalic. Acest tip de restaurare dentară este preferat datorită aspectului său natural și a capacității de a imita perfect dinții naturali. Ceramica utilizată în coroanele eMax este foarte rezistentă și oferă o transparență similară cu cea a dinților naturali, ceea ce le face ideale pentru restaurările estetice, în special în zona frontală a danturii. În plus, coroanele eMax sunt biocompatibile, ceea ce înseamnă că sunt bine tolerate de țesuturile gingivale și nu provoacă reacții alergice.

Realizate din ceramică pe bază de disilicat de litiu: Materialul principal utilizat în fabricarea coroanelor eMax este disilicatul de litiu, un tip de ceramică cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa. Disilicatul de litiu este un material avansat care oferă o combinație unică de estetică și funcționalitate. Acesta este foarte rezistent la fracturi și uzură, ceea ce îl face ideal pentru coroanele dentare. În plus, disilicatul de litiu are o transparență naturală, ceea ce permite coroanelor eMax să se integreze perfect cu dinții naturali, oferind un aspect estetic deosebit.

Avantajele coroanelor eMax

Estetică excelentă și transparență: Coroanele eMax sunt recunoscute pentru estetica lor superioară și capacitatea de a imita perfect dinții naturali. Datorită transparenței materialului din care sunt realizate, coroanele eMax permit trecerea luminii într-un mod similar cu dinții naturali, oferind un aspect natural și atrăgător. Această caracteristică le face ideale pentru restaurările estetice, în special în zona frontală a danturii. În plus, coroanele eMax sunt disponibile într-o gamă largă de nuanțe, ceea ce permite o potrivire perfectă cu culoarea dinților naturali ai pacientului.

Rezistență și durabilitate ridicată: Coroanele eMax sunt recunoscute pentru rezistența lor excepțională și durabilitatea pe termen lung. Materialul din care sunt fabricate, disilicatul de litiu, este extrem de robust și rezistent la fracturi, ceea ce le face ideale pentru restaurările dentare care necesită o rezistență sporită. Această durabilitate înseamnă că pacienții pot beneficia de coroane eMax pentru o perioadă îndelungată, fără a se îngrijora de uzura prematură sau de necesitatea înlocuirii frecvente. În plus, coroanele eMax sunt capabile să reziste la forțele masticatorii intense, fiind potrivite atât pentru dinții frontali, cât și pentru cei posteriori.

Biocompatibilitate și lipsa metalului: Un alt avantaj major al coroanelor eMax este biocompatibilitatea lor. Fiind realizate integral din ceramică, aceste coroane nu conțin metal, eliminând astfel riscul de reacții alergice sau de iritații gingivale. Materialul ceramic este bine tolerat de țesuturile orale, ceea ce asigură o integrare perfectă și fără complicații. În plus, lipsa metalului în structura coroanelor eMax înseamnă că nu există riscul apariției unei linii gri inestetice la nivelul gingiei, ceea ce contribuie la un aspect estetic superior și natural.

Pregătire minim invazivă: Coroanele eMax necesită o pregătire minim invazivă a dintelui, ceea ce înseamnă că se păstrează o cantitate mai mare din structura naturală a dintelui. Datorită rezistenței și durabilității materialului ceramic, coroanele eMax pot fi fabricate într-un strat mai subțire, reducând astfel necesitatea de a îndepărta o cantitate semnificativă de țesut dentar. Această abordare minim invazivă nu doar că protejează sănătatea dintelui, dar și reduce disconfortul pacientului și timpul necesar pentru procedură. În plus, pregătirea minim invazivă contribuie la o recuperare mai rapidă și la un risc redus de complicații post-procedurale.

Longevitatea și întreținerea coroanelor eMax

Performanța clinică și ratele de supraviețuire: Coroanele eMax au demonstrat o performanță clinică excelentă și rate de supraviețuire ridicate în studii pe termen lung. Datorită materialului din disilicat de litiu, aceste coroane sunt extrem de rezistente la fracturi și uzură, asigurând astfel o durabilitate pe termen lung. Studiile clinice au arătat că coroanele eMax au o rată de succes de peste 95% pe o perioadă de 10-15 ani, ceea ce le face o alegere fiabilă pentru restaurările dentare. În plus, pacienții raportează un nivel ridicat de satisfacție datorită aspectului estetic deosebit și a confortului oferit de coroanele eMax. Performanța clinică excelentă și ratele de supraviețuire ridicate fac din coroanele eMax o soluție ideală pentru restaurările dentare pe termen lung.

Igiena orală corespunzătoare și controale dentare regulate: Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru durabilitatea coroanelor eMax. Pacienții trebuie să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să folosească ața dentară zilnic și să utilizeze apă de gură pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. În plus, controalele dentare regulate sunt cruciale pentru monitorizarea stării coroanelor și pentru detectarea timpurie a oricăror probleme. Medicul stomatolog poate efectua curățări profesionale și poate verifica integritatea coroanelor eMax, asigurând astfel o durabilitate pe termen lung. O igienă orală corespunzătoare și controalele dentare regulate contribuie semnificativ la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății generale a danturii.

Evitarea forțelor de mușcare excesive și a obiceiurilor parafuncționale: Pentru durabilitatea coroanelor eMax, este important ca pacienții să evite forțele de mușcare excesive și obiceiurile parafuncționale, cum ar fi scrâșnitul dinților (bruxismul) sau mestecarea obiectelor dure. Aceste obiceiuri pot exercita presiuni mari asupra coroanelor, crescând riscul de fracturi sau uzură prematură. Pacienții care suferă de bruxism ar trebui să poarte gutiere de protecție pe timpul nopții pentru a preveni deteriorarea coroanelor eMax. În plus, este recomandat să se evite alimentele foarte dure sau crocante, care pot exercita presiuni mari asupra coroanelor. Prin evitarea forțelor de mușcare excesive și a obiceiurilor parafuncționale, pacienții pot contribui semnificativ la durabilitatea și funcționalitatea pe termen lung a coroanelor eMax.

Întrebări frecvente

Cât timp durează, de obicei, coroanele eMax?

Coroanele eMax au o durată de viață de aproximativ 10-15 ani, dar pot dura și mai mult cu o îngrijire orală corespunzătoare.

Pot coroanele eMax să fie utilizate pentru molari?

Da, coroanele eMax pot fi utilizate pentru molari, datorită rezistenței și durabilității lor, deși sunt mai frecvent folosite pentru dinții frontali.

Sunt coroanele eMax potrivite pentru pacienții cu bruxism?

Coroanele eMax nu sunt recomandate pentru pacienții cu bruxism sever, deoarece forțele excesive pot duce la fracturarea acestora.

Cum se compară coroanele eMax cu coroanele metalo-ceramice în termeni de cost?

Coroanele eMax sunt, în general, mai scumpe decât coroanele metalo-ceramice, datorită materialului de înaltă calitate și a esteticii superioare.

Pot coroanele eMax să fie reparate dacă se ciobesc sau se fracturează?

Da, coroanele eMax pot fi reparate în cazul unor fisuri sau ciobiri minore, dar în cazuri severe poate fi necesară înlocuirea coroanei.

Sunt coroanele eMax o opțiune bună pentru dinții frontali?

Da, coroanele eMax sunt ideale pentru dinții frontali datorită transparenței și capacității de a imita perfect dinții naturali.

Pot coroanele eMax să fie albite sau decolorate?

Coroanele eMax nu pot fi albe sau decolorate, dar își mențin culoarea inițială pe termen lung, fără a se păta.

Există contraindicații pentru coroanele eMax?

Coroanele eMax nu sunt recomandate pentru pacienții cu bruxism sever sau pentru dinții posteriori care necesită o rezistență maximă.

Cum se simt coroanele eMax comparativ cu dinții naturali?

Coroanele eMax se simt foarte asemănător cu dinții naturali datorită materialului ceramic de înaltă calitate și a potrivirii precise.

Concluzie

Coroanele eMax reprezintă o soluție excelentă pentru restaurările dentare datorită combinației lor de estetică, durabilitate și biocompatibilitate. Acestea oferă un aspect natural și o rezistență pe termen lung, fiind ideale pentru dinții frontali și posteriori. Cu o îngrijire orală corespunzătoare și controale dentare regulate, coroanele eMax pot contribui la un zâmbet sănătos și atrăgător pentru mulți ani.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Chen, S. E., Park, A. C., Wang, J., Knoernschild, K. L., Campbell, S., & Yang, B. (2019). Fracture resistance of various thickness e. max CAD lithium disilicate crowns cemented on different supporting substrates: an in vitro study.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jopr.13108

Dolidze, T., & Bitarova, I. (2017). Advantages and dısadvantages of E-max and Zırconıa crowns.

https://newdl.azadmed.com/dl/paper/dentalcrown/zirconia.pdf

Mounajjed, R., Layton, D. M., & Azar, B. (2016). The marginal fit of E. max Press and E. max CAD lithium disilicate restorations: A critical review.

https://www.jstage.jst.go.jp/article/dmj/35/6/35_2016-008/_article/-char/ja/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.