Meniu

Coroane emax: Avantaje si dezavantaje

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele emax sunt coroane dentare realizate în întregime dintr-un material ceramic special care este durabil și în același timp estetic. Coroane emax sau pur și simplu coroane max, sunt utilizate în general de către stomatologi pentru a restabili integritatea dinților deteriorați din cauza cariilor și sunt adesea folosite ca tratament suplimentar după o procedură de tratament de canal. Acest material special pentru coroane este util pentru a consolida structura dinților și pentru a-i proteja de deteriorări ulterioare.   

Ce sunt coroanele emax?

Majoritatea dentiștilor consideră că coroanele emax sunt printre cele mai bune, deoarece au o compoziție integral ceramică pe bază de sticlă de disilicat de litiu, un material mai plăcut din punct de vedere estetic și mai durabil decât alte tipuri de materiale pentru coroane. De asemenea, acestea sunt compuse din cuarț, oxid de fosfor, alumină, dioxid de litiu și alte oligoelemente. 

Această alternativă de ceramică este deosebit de durabilă și rezistentă și acesta este motivul pentru care este foarte populară în rândul tuturor dentiștilor. Coroanele emax sunt create dintr-un singur bloc de disilicat de litiu care conține zero metal în interiorul coroanei. Acest lucru este ceea ce face ca acest material să fie translucid, precum și natural la suprafață. În plus, coroanele emax sunt durabile și rezistente, iar acest lucru le face să fie o opțiune mult mai bună în comparație cu alte tipuri de coroane dentare. 

Există mai multe tipuri de coroane emax:

  • Emax standard prezintă două straturi. Stratul interior este de susținere durabil numit coping. Acesta este acoperit cu un strat superior cosmetic, care este realizat special pentru a se potrivi cu dinții din jur ai pacientului.
  • Emax Monolithic este o alternativă pentru pacienții care au nevoie de o durabilitate sporită. Acest produs prezintă doar stratul de coping. Pacienții obțin în continuare un aspect natural, dar reduc riscul de ciobire. Este o alegere la îndemână pentru persoanele care își scrâșnesc dinții.

Avantaje și dezavantaje ale coroanelor emax

Asigurarea rezistenței

Restabilirea unei mișcări naturale de masticație este una dintre funcțiile majore ale unei coroane. În trecut, coroanele existente s-au ciobit sau s-au crăpat doar la mestecatul obișnuit. Prin urmare, rezistența materialului utilizat pentru o coroană este importantă. O coroană emax este confecționată din ceramică de disilicat de litiu, care rezistă la crăpare. 

Potrivirea cu zâmbetul 

Coroanele din metal sunt durabile, dar se poate spune la prima vedere că nu sunt dinți naturali. Cele ceramice, care folosesc un amestec de metal și materiale ceramice fac o treabă mai bună de a se integra, dar au o bandă metalică lângă gingie, care este vizibilă. Coroanele emax sunt integral ceramice, deci nu există bandă metalică. Aceste coroane au o calitate translucidă minunată care imită aspectul smalțului natural. 

Prevenirea reacțiilor alergice

Alergiile și sensibilitățile dentare pot fi un coșmar. Există anumite materiale folosite în stomatologie la care unii pacienți sunt alergici. Problema este că pacientul nu este conștient de această alergie decât după procedura dentară. Din fericire, reacțiile alergice nu reprezintă o preocupare cu emax, deoarece acest material este biocompatibil. Testele experților relevă că nu ar trebui să existe niciun risc de reacții alergice adverse la acest material.

Mai multe opțiuni disponibile

Opțiuni precum fațete, inlay-uri, onlay-uri, suprapuneri și punți cu deschidere scurtă sunt disponibile pentru restaurarea dinților cu sistemul Emax. Deși coroanele max ar putea fi mai costisitoare în comparație cu alte soluții, acestea sunt totuși cu mult înaintea concurenței în ceea ce privește estetica și conservarea dinților. Există anumite puncte referitoare la coroanele emax, care trebuie avute în vedere. Dinții din față nu exercită de obicei forțe mari în timpul mestecării alimentelor, în comparație cu dinții din spate. Așadar, în aceste zone, o coroană emax este preferabilă.

Diferențe între coroanele emax și coroanele din zirconiu

Atât coroanele din zirconiu, cât și cele emax sunt coroane din ceramică, care sunt cele mai preferate datorită aspectului estetic și a ajustării mai bune și mai confortabile. Coroanele din zirconiu și emax sunt de culoare translucidă, ceea ce asigură cea mai apropiată potrivire de culoarea dinților naturali. Culoarea lor elimină, de asemenea, banda metalică urâtă din jurul liniei gingivale, caracteristică coroanelor ceramice din amestec metalic. Deoarece sunt realizate din ceramică, nu există riscul de reacții alergice la metal. Coroanele din zirconiu și emax sunt mai ușoare și mai subțiri decât cele tradiționale din amestec ceramic-metalic, ceea ce înseamnă că este necesară îndepărtarea unei cantități mai mici din dinte pentru ca acestea să se potrivească. Coroanele ceramice sunt, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru pacienții care au puțin spațiu între dinți.

Rezistență 

Principalii factori care diferențiază o coroană din zirconiu de emax sunt rezistența și estetica. Coroana emax este cel mai nou și cel mai scump tip de coroană. Este preferată celor din zirconiu deoarece este mai rezistentă datorită materialului din care este confecționată. Ceea ce înseamnă că nu există niciun fel de îmbinări în coroană și, astfel, sunt mai bine echipate pentru a rezista la presiune decât coroanele din zirconiu. Prin urmare, există mai puține șanse de ciobire sau de rupere a coroanei.

Culoarea dinților 

Coroanele din zirconiu nu se potrivesc întotdeauna exact cu culoarea naturală a dinților. Acestea pot părea nenaturale și se pot distinge de restul dinților. Avantajul pe care o coroană emax îl are față de zirconiu este transluciditatea sa. Culoarea coroanei se poate potrivi exact cu culoarea dinților adiacenți la locul unde va fi plasată coroana. Gama de nuanțe disponibile este mai mare în comparație cu o coroană din zirconiu. Acest lucru crește drastic șansele de potrivire exactă a culorii, în comparație cu coroana din zirconiu.

Concluzie

Dacă aveți un dinte foarte deteriorat, o coroană dentară poate fi soluția perfectă. Această procedură dentară de restaurare este o calotă care acoperă întreaga suprafață a dintelui. Aceasta restabilește rezistența, forma și funcția dintelui. Unele coroane pot chiar să reînvie aspectul natural al dintelui. Dacă dentistul sugerează că ar putea fi necesară o coroană, întrebați dacă o coroană dentară Emax este o posibilitate. Explorarea beneficiilor coroanelor Emax dezvăluie de ce sunt o alegere atât de populară.