Coroane emax

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Coroanele emax sunt coroane dentare realizate în întregime dintr-un material ceramic special care este durabil și în același timp estetic. Coroane emax sau pur și simplu coroane max, sunt utilizate în general de către stomatologi pentru a restabili integritatea dinților deteriorați din cauza cariilor și sunt adesea folosite ca tratament suplimentar după o procedură de tratament de canal. Acest material special pentru coroane este util pentru a consolida structura dinților și pentru a-i proteja de deteriorări ulterioare.   

Ce sunt coroanele emax?

Majoritatea dentiștilor consideră că coroanele emax sunt printre cele mai bune, deoarece au o compoziție integral ceramică pe bază de sticlă de disilicat de litiu, un material mai plăcut din punct de vedere estetic și mai durabil decât alte tipuri de materiale pentru coroane. De asemenea, acestea sunt compuse din cuarț, oxid de fosfor, alumină, dioxid de litiu și alte oligoelemente. 

Această alternativă de ceramică este deosebit de durabilă și rezistentă și acesta este motivul pentru care este foarte populară în rândul tuturor dentiștilor. Coroanele emax sunt create dintr-un singur bloc de disilicat de litiu care conține zero metal în interiorul coroanei. Acest lucru este ceea ce face ca acest material să fie translucid, precum și natural la suprafață. În plus, coroanele emax sunt durabile și rezistente, iar acest lucru le face să fie o opțiune mult mai bună în comparație cu alte tipuri de coroane dentare. O coroană emmax bifează toate căsuțele pentru procesul de restaurare. Este un amestec de rezistență și estetică și posedă mai multe avantaje față de alte tipuri de materiale tradiționale folosite pentru capacele dentare.

Există mai multe tipuri de coroane emax:

 • Emax standard prezintă două straturi. Stratul interior este de susținere durabil numit coping. Acesta este acoperit cu un strat superior cosmetic, care este realizat special pentru a se potrivi cu dinții din jur ai pacientului.
 • Emax Monolithic este o alternativă pentru pacienții care au nevoie de o durabilitate sporită. Acest produs prezintă doar stratul de coping. Pacienții obțin în continuare un aspect natural, dar reduc riscul de ciobire. Este o alegere la îndemână pentru persoanele care își scrâșnesc dinții.

Avantaje și dezavantaje ale coroanelor emax

Asigurarea rezistenței

Restabilirea unei mișcări naturale de masticație este una dintre funcțiile majore ale unei coroane. În trecut, coroanele existente s-au ciobit sau s-au crăpat doar la mestecatul obișnuit. Prin urmare, rezistența materialului utilizat pentru o coroană este importantă. O coroană emax este confecționată din ceramică de disilicat de litiu, care rezistă la crăpare. De fapt, rezistența sa crescută la flexiune o face de trei ori mai rezistentă decât alte coroane ceramice. Rezultatul este o coroană integral ceramică, care este atât durabilă, cât și plăcută din punct de vedere estetic.

Potrivirea cu zâmbetul 

Coroanele din metal sunt durabile, dar se poate spune la prima vedere că nu sunt dinți naturali. Cele ceramice, care folosesc un amestec de metal și materiale ceramice fac o treabă mai bună de a se integra, dar au o bandă metalică lângă gingie, care este vizibilă. Coroanele emax sunt integral ceramice, deci nu există bandă metalică. Aceste coroane au o calitate translucidă minunată care imită aspectul smalțului natural. De asemenea, acestea pot fi colorate pentru a se potrivi perfect cu dinții naturali. Asta înseamnă că o coroană emax se poate integra perfect în zâmbetul dvs.

Conservarea dinților naturali

În timp ce o coroană poate fi folosită pentru a restaura un dinte deteriorat, veți dori totuși să păstrați cât mai mult posibil din dintele natural. Deoarece emax rezistă la crăpare, poate fi frezat în straturi subțiri și precise. Deoarece coroana emax poate fi subțire, dentistul nu trebuie să îndepărteze o mare parte din dintele existent pentru a face loc pentru aceasta. 

Prevenirea reacțiilor alergice

Alergiile și sensibilitățile dentare pot fi un coșmar. Există anumite materiale folosite în stomatologie la care unii pacienți sunt alergici. Problema este că pacientul nu este conștient de această alergie decât după procedura dentară. Din fericire, reacțiile alergice nu reprezintă o preocupare cu emax, deoarece acest material este biocompatibil. Testele experților relevă că nu ar trebui să existe niciun risc de reacții alergice adverse la acest material.

Mai multe opțiuni disponibile

Opțiuni precum fațete, inlay-uri, onlay-uri, suprapuneri și punți cu deschidere scurtă sunt disponibile pentru restaurarea dinților cu sistemul Emax. Deși coroanele max ar putea fi mai costisitoare în comparație cu alte soluții, acestea sunt totuși cu mult înaintea concurenței în ceea ce privește estetica și conservarea dinților. Există anumite puncte referitoare la coroanele emax, care trebuie avute în vedere. Dinții din față nu exercită de obicei forțe mari în timpul mestecării alimentelor, în comparație cu dinții din spate. Așadar, în aceste zone, o coroană emax este preferabilă.

De asemenea, deoarece dinții din față sunt cei mai vizibili, aceștia au nevoie de coroane care să se potrivească exact cu culoarea dinților adiacenți. Dar în dinții posteriori sau cei din spate, unde forțele masticatorii sunt mari, trebuie evitate toate coroanele ceramice, fie că este vorba de zirconiu sau emax. Mai ales dacă mai mulți dinți trebuie să fie acoperiți, adică în cazul coroanelor cu mai multe unități, cum ar fi în cazul unei punți. Aceste zone ar trebui restaurate cu coroane din ceramică metalică pentru o rezistență mai bună. Persoanele care au obiceiul de a scrâșni dinții, numit bruxism, nu ar trebui să aibă o coroană emax, deoarece s-ar putea să nu fie capabile să susțină forțe atât de mari, chiar și în cazul dinților din față. Așadar, practic, coroanele emax nu sunt destinate forțelor mari.

Al doilea posibil dezavantaj al unei coroane emax este costul său. Este mai scumpă în comparație cu o coroană din zirconiu și chiar mai scumpă decât o coroană metaloceramică de bază. Acesta este factorul cel mai frecvent în cazul majorității oamenilor care îi descurajează să opteze pentru o coroană E-max.

Diferențe între coroanele emax și coroanele din zirconiu

Atât coroanele din zirconiu, cât și cele emax sunt coroane din ceramică, care sunt cele mai preferate datorită aspectului estetic și a ajustării mai bune și mai confortabile. Coroanele din zirconiu și emax sunt de culoare translucidă, ceea ce asigură cea mai apropiată potrivire de culoarea dinților naturali. Culoarea lor elimină, de asemenea, banda metalică urâtă din jurul liniei gingivale, caracteristică coroanelor ceramice din amestec metalic. Deoarece sunt realizate din ceramică, nu există riscul de reacții alergice la metal. Coroanele din zirconiu și emax sunt mai ușoare și mai subțiri decât cele tradiționale din amestec ceramic-metalic, ceea ce înseamnă că este necesară îndepărtarea unei cantități mai mici din dinte pentru ca acestea să se potrivească. Coroanele ceramice sunt, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru pacienții care au puțin spațiu între dinți.

Rezistență 

Principalii factori care diferențiază o coroană din zirconiu de emax sunt rezistența și estetica. Coroana emax este cel mai nou și cel mai scump tip de coroană. Este preferată celor din zirconiu deoarece este mai rezistentă datorită materialului din care este confecționată. Ceea ce înseamnă că nu există niciun fel de îmbinări în coroană și, astfel, sunt mai bine echipate pentru a rezista la presiune decât coroanele din zirconiu. Prin urmare, există mai puține șanse de ciobire sau de rupere a coroanei.

Culoarea dinților 

Coroanele din zirconiu nu se potrivesc întotdeauna exact cu culoarea naturală a dinților. Acestea pot părea nenaturale și se pot distinge de restul dinților. Avantajul pe care o coroană emax îl are față de zirconiu este transluciditatea sa. Culoarea coroanei se poate potrivi exact cu culoarea dinților adiacenți la locul unde va fi plasată coroana. Gama de nuanțe disponibile este mai mare în comparație cu o coroană din zirconiu. Acest lucru crește drastic șansele de potrivire exactă a culorii, în comparație cu coroana din zirconiu.

Atât coroanele E-max, cât și cele din zirconiu pot fi folosite pentru a repara dinții rupți sau deteriorați în alt mod, dinții grav cariați, dinții lipsă, dinții decolorați sau dinții strâmbi. Ambele materiale pot înlocui în mod eficient coroanele PFM vechi care prezintă linii metalice. Dacă există o diferență notabilă între cele două, aceasta este că emax este vizibil mai translucidă. Pacienții care doresc să-și înlocuiască dinții din față pentru a-și reface zâmbetul pot prefera emax pentru transluciditatea sa. Există o concepție greșită comună conform căreia zirconiul este mai bun pentru dinții din spate decât coroanele emax. Deși coroanele emax sunt translucide, materialul poate fi modelat pentru a fi suficient de rezistent pentru a înlocui molarii din spate. 

Utilizarea coroanelor emax sau a celor din zirconiu depinde și de numărul de coroane de care aveți nevoie. În timp ce ambele sunt foarte potrivite pentru înlocuirea unui singur dinte, utilizarea multiplă pentru dinți alăturați ar trebui să urmeze o analiză dentară serioasă. De asemenea, ați putea dori să luați în considerare proprietățile coroanelor din zirconiu care utilizează un material precum porțelanul. 

Este dificil de ales între emax și zirconiu. Ambele oferă rezultate de calitate superioară pentru coroane dentare de lungă durată. După cum s-a menționat mai devreme, emax este mai translucid decât zirconiul, iar aceasta este singura diferență notabilă între cele două materiale. Consultați-vă cu medicul stomatolog pentru a decide ce material este cel mai potrivit pentru tratamentul dvs.

Întrebări frecvente

 1. Ar trebui să optați pentru coroanele emax?
  Există mulți factori care determină tipul de restaurare pentru care ar trebui să optați. Cel mai bine ar fi să vă consultați cu un profesionist în domeniul sănătății orale pentru a alege cea mai bună opțiune care vi se potrivește. Bineînțeles, dacă factorul cost vine după durabilitate în momentul luării unei decizii, coroanele emax ar trebui să fie prima opțiune atunci când alegeți o restaurare cu coroane pentru dinți. La urma urmei, nimic nu vă va spori încrederea în sine la fel de mult ca un zâmbet frumos.
 2. Ce material ar trebui să folosiți pentru coroane anterioare vs. coroane posterioare?
  Există dentiști care folosesc atât zirconiu, cât și emax, atât pentru dinții anteriori, cât și pentru cei posteriori. Decizia ar trebui să se rezume la mușcătura pacientului. Dacă acesta suferă de bruxism se recomandă zirconiu. Dacă nu și dacă există o reducere suficientă a ocluziei, emax poate fi alegerea mai estetică.
 3. Cine poate beneficia cel mai mult de coroanele emax?
  Coroanele emax întăresc dinții existenți și îmbunătățesc estetica. Persoanele cu dinți pătați, dinți fracturați și oricine are nevoie de o coroană pot beneficia cel mai mult de ele.
  Dinți pătați. Dacă aveți dinții pătați, coroanele și fațetele emax sunt o opțiune de restaurare excelentă. Materialul emax vă va proteja dinții de petele cauzate de alimente și băuturi acide și puternic colorate.
  Dinți strâmbi. Dinții anteriori sunt adesea strâmbi, dar dentiștii pot corecta această problemă cu ajutorul coroanelor emax, care restabilesc structura și forma dinților strâmbi.
  Canalul postradicular. Procedurile de canal radicular lasă adesea dinții foarte fragili și casanți. Restaurarea acestor dinți slăbiți este posibilă cu emax. Coroanele emax sunt un amestec excelent de estetică și rezistență.
  Dinți fracturați. Un dinte fracturat sau ciobit din cauza traumatismelor și accidentelor poate fi restaurat cu coroane emax, oferind rezistență și suport pentru dintele fracturat. Emax poate ajuta la prevenirea ruperii dintelui în continuare.
 4. Cum se montează o coroană Emax?
  De fapt, depinde de starea dinților. În primul rând, medicul dentist efectuează o examinare și vă curăță dinții. Apoi, cu ajutorul unui mic burghiu, dinții sunt remodelați astfel încât coroana să se poată potrivi pe ei. În funcție de nivelul de deteriorare sau de colorare, o parte a dintelui poate fi îndepărtată sau găurită. Uneori, reducerea dintelui este neglijabilă, dacă aveți dinți foarte mici. După aceasta, medicul stomatolog ia o amprentă digitală a dinților cu ajutorul unui mulaj umplut cu chit dentar. Acesta este folosit ca mulaj pentru fabricarea coroanelor. Timp de două sau trei săptămâni s-ar putea să trebuiască să purtați o coroană temporară până când cea nouă este gata. Dentistul finalizează montarea prin intermediul unei intervenții chirurgicale dentare. În cele din urmă, după montare, se face o verificare finală a culorii în raport cu tabelul de nuanțe.  
 5. Care este durata medie de viață a unei coroane dentare emax?
  Coroanele dentare au o durată de viață care variază între 15 și 20 de ani, în funcție de modul în care sunt utilizate. Studiile sugerează că se așteaptă o durată de viață a coroanelor emax de aproape 10 ani. Cu toate acestea, dacă nu aveți grijă de ele în mod corespunzător, vor începe să se uzeze după 3 până la 5 ani.
 6. Prin ce se deosebește coroana emax de coroana obișnuită din zirconiu?
  Principalii factori care diferențiază o coroană de zirconiu de E-max sunt rezistența și estetica. După cum am menționat mai devreme, coroanele E-max sunt realizate dintr-un material rezistent numit disilicat de litiu și dintr-un singur bloc. Ceea ce înseamnă că nu există niciun fel de îmbinări în coroană și, astfel, sunt mai bine echipate pentru a rezista la presiune decât coroanele din zirconiu. Prin urmare, există mai puține șanse de ciobire sau de rupere a coroanei.
  În ceea ce privește aspectul, coroanele din zirconiu nu se potrivesc întotdeauna exact cu culoarea naturală a dintelui. Acestea pot părea nenaturale și se pot distinge de restul dinților. Avantajul pe care o coroană emax îl are față de zirconiu este transluciditatea sa. Culoarea acestuia se poate potrivi exact cu culoarea dinților adiacenți la locul unde va fi plasată coroana. Gama de nuanțe disponibile pentru o coroană emax este mai mare în comparație cu o coroană din zirconiu. Acest lucru crește drastic șansele de potrivire exactă a culorii.
 7. Ar trebui cineva să aleagă o coroană Emax sau o coroană de zirconiu?
  Alegerea unei coroane E-max sau a unei coroane de zirconiu, depinde de preferințele personale, precum și de locația dintelui în gură, care are nevoie de restaurare. Ambele materiale vin cu mari avantaje, cum ar fi durabilitatea, rezistența și aspectul natural, dar costurile pot fi ușor diferite. Înainte de a decide pe care dintre ele să o folosiți, discutați cu medicul ce fel de coroană dentară va funcționa cel mai bine în cazul dvs.
 8. Este dureroasă procedura de obținere a coroanelor Emax?
  Dintele este amorțit și pregătit prin îndepărtarea unui strat de dinți naturali, astfel încât coroana să se poată potrivi deasupra. Acest lucru poate fi inconfortabil, dar nu este invaziv sau dureros. 

Concluzie

Dacă aveți un dinte foarte deteriorat, o coroană dentară poate fi soluția perfectă. Această procedură dentară de restaurare este o calotă care acoperă întreaga suprafață a dintelui. Aceasta restabilește rezistența, forma și funcția dintelui. Unele coroane pot chiar să reînvie aspectul natural al dintelui. Dacă dentistul sugerează că ar putea fi necesară o coroană, întrebați dacă o coroană dentară Emax este o posibilitate. Explorarea beneficiilor coroanelor Emax dezvăluie de ce sunt o alegere atât de populară.