Ceramica poate simula cu succes caracterul vizual al substanței dentare și este un material biocompatibil. Cu toate acestea, pe piață există o gamă largă de materiale și sisteme ceramice disponibile pentru utilizarea în stomatologie. Coroanele complet ceramice durează, în general, aproximativ cincisprezece ani, iar cu o bună igienă orală, majoritatea durează și mai mult. Restaurările cu coroane integral ceramice sunt realizate în totalitate din sticlă ceramică, nu au metal și sunt uneori întărite cu un material translucid, cum ar fi zirconiul.
Ce sunt coroanele integral ceramice?
După cum sugerează și numele lor, coroanele dentare complet ceramice sunt construite din ceramică dentară 100%, care este uneori numită porțelan dentar. Ceramica este un tip special de argilă rafinată. Coroanele realizate din ea sunt considerate a fi fără metal, deoarece, deși pot conține urme de unele metale, cantitatea de metal din ele este atât de mică încât nu merită luată în considerare.
Coroanele din ceramică pot fi folosite practic în aceleași scopuri ca și cele metalice. Adică, pot proteja dinții deteriorați, pot servi ca parte a unei punți pentru a înlocui dinții lipsă și multe altele. Coroanele complet ceramice s-au dovedit a fi la fel de rezistente și durabile ca și cele metalice din porțelan, astfel încât acestea sunt capabile să ofere pacienților ce e mai bun din ambele părți – o soluție de lungă durată și cu aspect natural. Ele pot fi realizate pentru a se potrivi cu culoarea, textura și transluciditatea dinților naturali, astfel încât nu pot fi observabili.
Toate coroanele ceramice sunt realizate în întregime din ceramică și au o rezistență îmbunătățită datorită modului în care sunt construite în laborator. Ele pot fi presate la conturul complet fără stratificare, oferind o rezistență maximă, fără puncte slabe sau risc de fractură a porțelanului. Suprafața de montare a coroanei este gravată și lipită de dintele pregătit, ceea ce are ca efect combinarea dintelui și a coroanei într-o singură structură, formând o unitate foarte rezistentă. O coroană complet ceramică este, prin urmare, o restaurare cu aspect natural, de lungă durată, care se poate integra în restul zâmbetului.
Procedura pentru o coroană dentară integral ceramică
Procedura coroanei dentare complet ceramice este similară cu cea a unei coroane tradiționale. De obicei, aceasta se desfășoară în cadrul a două programări. Procesul începe atunci când se pregătește dintele pentru a primi coroana, ceea ce implică, de obicei, șlefuirea unei părți din smalț, astfel încât dintele să se potrivească bine sub restaurarea sa. După ce dintele este gata, se iau amprente și imagini ale acestuia. Apoi, pacientul poartă o coroană temporară în timp ce este proiectată și fabricată cea permanentă. După ce un laborator creează coroana permanentă, pacientul vine la cabinetul pentru o a doua programare, în cadrul căreia se verifică potrivirea coroanei înainte de a o atașa la dintele desemnat.
Care sunt avantajele coroanelor ceramice?
Unele dintre avantajele coroanelor complet ceramice includ:
- Rezistență și durabilitate. Ceramica este foarte rezistentă, capabilă să reziste la toate rigorile zilnice de a mânca, vorbi și bea.
- Aspect natural. Ceramica este asortată la nuanță pentru a se îmbina perfect cu dentiția înconjurătoare. Coroanele sunt proiectate cu atenție pentru a completa mușcătura naturală și estetica facială a pacientului.
- Fără reacții alergice. Unii pacienți au reacții alergice la coroanele metalice, dar acest lucru nu ar trebui să fie niciodată o problemă cu restaurările complet ceramice.
- Fără mercur. Unele tipuri de restaurări metalice conțin o cantitate semnificativă de mercur, care este o substanță toxică cunoscută. Coroanele integral ceramice sunt complet lipsite de mercur.
- Risc scăzut de infecție. O coroană ceramică oferă o protecție excelentă pentru dintele de sub ea. Este puțin probabil ca bacteriile să se strecoare sub ea și să provoace o infecție.
- Fără absorbție de metal. Coroanele metalice pot elibera urme de metal, care apoi sunt absorbite în sânge. Acesta nu este un risc în cazul coroanelor complet ceramice.
Dezavantajele coroanelor complet ceramice:
Coroanele complet ceramice necesită lipire pe dintele existent și un dentist cu experiență în această procedură. Acestea nu sunt la fel de rezistente ca și coroanele din porțelan fuzionat pe metal sau cele din aur.
Coroanele pot fi opțiunea de tratament ideală pentru următoarele situații dentare:
- Pentru a reface dinții grav sparți
- Pentru a reface dinții care au fost puternic obturați și au devenit slabi
- Pentru a remodela, un dinte neuniform sau inestetic pentru a se potrivi cu dinții din jur
- Pentru a proteja un dinte tratat la rădăcină
- Pentru a menține în poziție o punte sau o proteză dentară
- Pentru a înlocui o coroană veche care nu se mai potrivește foarte bine sau care a devenit decolorată
Tipuri de materiale pentru coroane ceramice complete
Există multe tipuri diferite de coroane ceramice și mărci de materiale disponibile. Unele dintre principalele tipuri sunt:
Coroane din porțelan feldspatic
Porțelanul feldspatic este materialul tradițional, standard de porțelan, care a fost folosit pentru a crea coroane timp de mulți ani. Este un material luminos care oferă un aspect foarte natural și translucid. Aceste coroane sunt create prin stratificarea personalizată a porțelanului și pot fi fie lipite direct pe suprafața naturală a dintelui, fie stratificate peste un miez pre-construit.
Coroane din zirconiu
Acestea sunt cel mai dur și mai rezistent tip de coroană ceramică disponibil. Zirconia este un tip de cristal extrem de durabil și practic indestructibil, motiv pentru care aceste coroane sunt atât de rezistente și rezistă excepțional de bine la forțele de mușcătură și de mestecat. Acestea au culoarea asortată cu cea a dinților naturali, însă nu sunt la fel de translucide și nu reflectă lumina ca alte coroane din porțelan, datorită culorii foarte opace a ceramicii. Deoarece zirconia este un material atât de dur, este imposibil să fie impactate înainte de cimentare, astfel încât acestea sunt lipite diferit față de alte tipuri de coroane ceramice. De asemenea, acestea pot fi abrazive și există un risc mai mare ca să uzeze dinții opuși.
Zirconia poate fi folosită pentru a realiza două tipuri diferite de coroane:
- Coroane „monolitice” (solide) realizate în întregime din zirconiu, care este proiectat și frezat pe calculator dintr-un singur bloc uniform pe o mașină CAD/CAM. Avantajul acestor coroane este că sunt extrem de durabile și nu necesită îndepărtarea unei mari părți din structura dentară, în comparație cu majoritatea coroanelor ceramice, deoarece materialul este foarte rezistent în secțiuni subțiri. Cu toate acestea, din cauza materialului singular dens, poate fi dificil să se obțină o potrivire excelentă a culorii și au proprietăți minime de reflexie a luminii.
- Coroane cu miez de zirconiu. În acest caz, zirconia este utilizată doar pentru a construi miezul (partea interioară) coroanei care se așează peste dintele natural, iar porțelanul transparent standard este apoi stratificat deasupra pentru a crea și construi restul coroanei. Aceste tipuri nu sunt la fel de rezistente ca zirconiul complet, dar au proprietăți translucide care se potrivesc mai bine cu un dinte natural. Cu toate acestea, deoarece miezul de zirconiu este de o culoare opacă atât de puternică, acestea nu vor arăta niciodată la fel de realiste ca și coroanele din porțelan, care sunt lipite direct pe un miez de dinte natural.
Întrebări frecvente
- Ce este o coroană integral ceramică?
Coroanele complet ceramice sunt restaurări dentare cosmetice utilizate pentru a acoperi complet un dinte care este restaurat. Coroanele complet ceramice sunt translucide și reprezintă cea mai naturală înlocuire dentară. Numai acestea au o asemenea transluciditate. - Sunt bune coroanele din ceramică integrală?
Nu este de neglijat faptul că, totuși, coroanele complet ceramice nu sunt cea mai puternică opțiune. Deși sunt totuși rezistente, este una dintre cele mai fragile opțiuni, mai ales în comparație cu metalele. O coroană complet ceramică poate fi, de asemenea, mai susceptibilă să provoace o uzură mai mare pe dinții opuși, în special dacă sunt șlefuiți. - Care este principala problemă cu coroanele complet ceramice?
Coroanele complet ceramice pot dura, de asemenea, mulți ani, dar sunt mai puțin durabile în comparație cu alte tipuri de coroane dentare. Acestea sunt mai predispuse la rupere sau crăpare. În ceea ce privește longevitatea și durabilitatea, nimic nu întrece o coroană integral metalică. - Cât durează coroanele complet ceramice?
Datorită aspectului lor natural, coroanele complet ceramice sunt perfecte pentru tratarea dinților deteriorați din apropierea părții frontale a gurii. În medie, coroanele din ceramică integrală durează aproximativ 15 ani. Cu toate acestea, cu o îngrijire adecvată, nu este neobișnuit să le vedeți să dureze până la 25 de ani sau mai mult. - Care sunt cele mai sigure coroane dentare?
Porțelanul este durabil, non-toxic și biocompatibil, aderând în mod natural la ADN-ul pacientului. Porțelanul formează o legătură reală cu corpul care este de cinci ori mai puternică decât dinții naturali. Este materialul perfect pentru plombe, coroane și fațete. - Coroanele ceramice arată natural?
Coroanele din ceramică integrală sunt adesea cele mai plăcute din punct de vedere estetic, oferind ceea ce mulți oameni consideră cel mai natural aspect. Unele persoane sunt, de asemenea, alergice sau sensibile la metal și au nevoie de o coroană dentară fără metale. - De câte ori poate fi înlocuită o coroană?
Puteți înlocui coroana de câte ori doriți, dacă nu există nimic în neregulă cu ea, adică dacă nu există carii dentare sub calotă. În acest caz, dentistul o poate îndepărta pur și simplu și poate reface una nouă fără a afecta structura dentară de bază.
Concluzie
Coroanele dentare sunt adesea necesare pentru a salva un dinte deteriorat de la extracție și pentru a-i reînnoi forma și funcția. Sunt disponibile multe tipuri de coroane dentare, inclusiv cele realizate din metal, porțelan fuzionat cu metal și ceramică integrală. Coroanele din ceramică integrală sunt dur și oferă un rezultat estetic remarcabil, în măsura în care poate fi practic imposibil să le deosebești de un dinte natural.