Meniu

Coroane zirconiu dezavantaje – Care sunt acestea?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sănătatea orală nu se oprește la o igienă și o îngrijire dentară corespunzătoare, ea include, de asemenea, stomatologia restaurativă și cosmetică dentară. Bolile gingivale, o structură dentară deteriorată și cariile dentare necesită o intervenție dentară urgentă. Când vine vorba de restaurarea zâmbetului unui pacient cu coroane dentare, tot mai mulți dentiști optează pentru zirconiu în locul unei coroane tradiționale din porțelan fuzionat cu metal sau a unei coroane din aur integral. 

Ce sunt coroanele din zirconiu?

Clinicienii care doresc să ofere pacienților restaurări dentare estetice aleg adesea coroane din zirconiu. Acestea sunt alese în detrimentul coroanelor convenționale din porțelan fuzionat cu metal sau a celor din aur integral datorită rezistenței lor superioare, durabilității și esteticii excelente. Unii stomatologi folosesc exclusiv zirconia în locul restaurărilor complet ceramice, în principal atunci când restaurează un singur dinte. Coroanele pot fi fabricate din zirconiu solid cu contur complet, zirconiu înalt translucid sau zirconiu stratificat. Zirconia translucidă înaltă și cea stratificată pot fi înșurubate sau cimentate.

Dezavantajele coroanei de zirconiu 

  • Uzura potențială asupra altor dinți

Unii stomatologi au ezitat să folosească coroane de zirconiu în anumite circumstanțe de teamă că duritatea zirconiului ar putea provoca uzură pe dinții opuși. Deși acest lucru poate fi o preocupare, un studiu a constatat că porțelanul feldspațial a fost mult mai probabil decât ceramica de zirconiu să provoace uzura smalțului dinților opuși. Deși uzura proprie este nesemnificativă, coroana de zirconiu monolitic poate provoca uzura dinților antagoniști prin contact ocluzal sau timpuriu în mod semnificativ. 

  • Preocupări de ordin estetic

Când coroanele din zirconiu au fost introduse pentru prima dată în 2010, puteau fi produse doar substructuri albe ca osul, ceea ce a creat coroanelor din zirconiu probleme în ceea ce privește obținerea unui aspect estetic plăcut. Acest dezavantaj al coroanelor din zirconiu a relegat adesea utilizarea zirconiului la dinții posteriori, unde este mai puțin vizibil. Cercetătorii și producătorii au recunoscut rapid acest dezavantaj al coroanelor din zirconiu și au căutat să rezolve problema.

  • Durabilitate

Rezistența inerentă ar putea fi considerată o problemă a coroanelor din zirconiu sau o responsabilitate în anumite situații. Deoarece zirconia se lipește atât de bine de structura dintelui și este un material excesiv de dur, s-ar putea dovedi dificil de îndepărtat sau de tăiat accesul endodontic în cazul în care ar fi necesar ca dintele să fie supus unei terapii suplimentare. Deși acest scenariu nu se întâmplă des, ar trebui să fie un considerent de planificare a tratamentului. 

  • Cost

Un alt dezavantaj al coroanelor din zirconiu pentru pacient ar putea fi prețul. Acestea au de obicei un preț la fel de mare sau mai mare decât alte tipuri de coroane dentare. Locația geografică poate afecta, de asemenea, costul. În plus, companiile de asigurări rambursează adesea serviciile la costul unei coroane dentare comparabile din metal sau porțelan, argumentând că zirconia este un serviciu de lux sau estetic ales din motive cosmetice atunci când un alt tip de coroană, mai puțin costisitor, va servi aceluiași scop de restaurare.

  • Reducerea dinților

O reducere mai agresivă a dintelui pentru a obține rezistență și un rezultat estetic ar putea fi considerată un dezavantaj al coroanei de zirconiu în comparație cu reducerea minimă a materialelor ceramice din sticlă, cum ar fi disilicatul de litiu (Emax). Coroanele din zirconiu necesită o adâncime marginală minimă de 0,6 mm, cu o reducere axială a peretelui de cel puțin 1,0 mm și o reducere ocluzală de 1,5 mm, urmând anatomia originală a dintelui. 

Concluzie

Inovarea în domeniul materialelor pentru tratamentele dentare restaurative permite proceduri mult mai eficiente și rezultate mai durabile. Atunci când este aplicată în mod corect, o coroană de zirconiu poate îmbunătăți sănătatea orală generală într-o clipită. Aceste elemente comune de stomatologie vor menține dinții în cea mai bună formă și vor face orice pacient să se simtă mai încrezător în acest proces.