Meniu

Curatarea protezei dentare: Ghid complet pentru mentinerea igienei

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Protezele parțiale sau complete pot înlocui dinții pierduți, îmbunătățind aspectul zâmbetului. Acești dinți falși sunt concepuți pentru a arăta natural și sunt confecționați din diferite materiale, cum ar fi acrilic și metal. Chiar dacă dinții protezei sunt falși, este important să îi curățați în mod regulat. 

Cum se curăță proteza dentară?

 • Scoaterea protezei dentare

Umpleți gura cu apă călduță și înmuiați proteza pentru a o desprinde. Poate fi necesar să faceți acest lucru de câteva ori până când proteza se desprinde. Odată ce o persoană a îndepărtat proteza dentară, este foarte important să îndepărteze toți adezivii. Pentru a dezlipi adezivul din gură, periați cu apă caldă și pastă de dinți. Pentru a îndepărta adezivul din proteza dentară, puteți să o puneți în apă cu gheață până când se întărește. 

 • Îndepărtarea resturilor de pe proteza dentară

Mai întâi, înmuiați proteza dentară în soluție. Ulterior, periați-o bine, deoarece doar înmuierea nu va îndepărta resturile. Această metodă va ajuta și la îndepărtarea plăcii și a petelor întărite. Cu toate acestea, nu ar trebui să se folosească oțet dacă proteza dentară este parțială. 

 • Dezinfectarea protezelor dentare

Periajul curăță proteza dentară, dar nu o dezinfectează, însă aceasta este foarte importantă deoarece protezele acrilice sunt poroase și, prin urmare, sunt un teren propice pentru organismele infecțioase. Unii recomandă lichid înălbitor pentru proteze și apă 50/50. Problema cu aceasta este că poate decolora porțiunea roz a protezelor totale. Dacă se folosește un raport de diluție mai puternic, nu lăsați proteza să stea mai mult de câteva minute. 

Care sunt cele mai bune modalități de întreținere a protezei?

Sfaturi pentru întreținere

 • Pentru a preveni acumularea de resturi și particule alimentare, îndepărtați și clătiți proteza dentară cu apă caldă după ce mâncați și beți.
 • Unele substanțe chimice sunt prea dure pentru protezele dentare. Nu aplicați pastă de dinți sau produse de albire a dinților pe ele, deoarece acestea pot provoca zgârieturi, iar produsele de albire pot schimba culoarea protezei.
 • Nu dormiți cu proteza dentară.
 • Înmuiați-o în apă caldă sau rece peste noapte. Apa fierbinte poate schimba forma protezei.

5 sfaturi pentru a curăța protezele dentare

Indiferent de cât de bine o persoană are grijă de proteza dentară, vor apărea unele pete și decolorări. Iată cinci lucruri simple care pot fi făcute în aceste situații:

 • Folosiți suc de lămâie
 • Folosiți bicarbonat de sodiu
 • Folosiți peroxid de hidrogen
 • Folosiți sare
 • Folosiți oțet alb.

Concluzie

Aveți grijă de proteza dentară pentru a reduce șansele ca pe ea să se formeze bacterii nedorite. De asemenea, curățarea zilnică vă va asigura că aceasta rămâne în formă bună. Asigurați-vă că întotdeauna înmuiați proteza dentară într-o soluție pe bază de apă atunci când nu este în gură pentru a evita deteriorarea acesteia. Se pot găsi produse specifice pentru curățarea protezelor dentare. O persoană poate dori, de asemenea, să ceară recomandări de curățare unui dentist sau să-l contacteze pentru o curățare profesională a protezelor dentare.