Meniu

Cum sa scapi de carii: Metode de preventie si tratamente medicale

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cariile sunt mici găuri în dinți, cauzate de bacteriile de pe suprafața dentară care formează acid din zahăr. Cea mai frecventă bacterie care stă la baza cariilor este cunoscută sub numele de Streptococcus mutans, care se formează într-o peliculă lipicioasă cunoscută sub numele de placă. Acizii din placa bacteriană îndepărtează mineralele din smalț, un înveliș al dinților alcătuit în principal din calciu și fosfat, iar această eroziune provoacă găuri mici în dinte. Odată ce deteriorarea acidă se răspândește în stratul de dentină de sub smalț, se formează o carie. Prin urmare, nu există o modalitate naturală de a le îndepărta acasă și numai un dentist poate repara o carie prin obturație, însă îngrijirea la domiciliu le poate preveni.

Cum să scapi de carii acasă?

Cariile necesită tratament profesional de către stomatologi, însă mai multe remedii naturale pot întări smalțul dentar pentru a inversa demineralizarea timpurie și pentru a preveni cariile dentare. Acest proces este cunoscut sub numele de remineralizare. O bună igienă orală, cum ar fi periajul regulat, folosirea aței dentare și curățările dentare profesionale la un dentist, pot preveni și inversa cariile. Utilizarea fluorurii este, de asemenea, o modalitate testată de a le preveni. Pasta de dinți cu conținut ridicat de fluor sau aplicarea directă a fluorurii ajută la remineralizarea smalțului dentar. Există însă alte câteva remedii naturale recomandate pentru a întări smalțul dentar:

  • Clătirea gurii cu ulei. Oil pulling-ul își are originea într-un sistem de medicină alternativă numit Ayurveda. Acesta presupune clătirea cu o lingură de ulei de susan sau de nucă de cocos a gurii timp de aproximativ 20 de minute, apoi scuiparea acestuia. Deși unele afirmații despre oil pulling nu sunt validate științific, cercetările indică faptul că poate îmbunătăți sănătatea dinților. S-a observat că această tehnică reduce bacteriile din gură, placa bacteriană și inflamația gingiilor. O altă recenzie a indicat că aceste clătiri cu uleiul de nucă de cocos ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare și a igienei orale. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina eficacitatea practicii.
  • Aloe vera. Gelul dentar de aloe vera poate ajuta la combaterea bacteriilor care provoacă demineralizarea, ulterior, cariile. Efectul antibacterian al acestui gel previne acumularea de bacterii în gură. Un studiu a constatat că utilizarea de aloe vera împreună cu uleiul de arbore de ceai funcționează ca un dezinfectant eficient pentru carii, cu rezultate comparabile cu cele ale dezinfectantului tradițional numit clorhexidina. Deși sunt necesare mai multe cercetări, proprietățile antibacteriene ale aloei pot ajuta la diminuarea cariilor dentare prin reducerea bacteriilor dăunătoare din gură.
  • Evitarea acidului fitic. Unii oameni cred că acidul fitic, considerat un antinutrient, contribuie la apariția cariilor dentare, deoarece împiedică absorbția multor minerale și biodisponibilitatea acestora. El include minerale precum fierul, zincul și calciul. Prin eliminarea acestuia din alimentație se pot preveni cariile dentare. Acidul fitic se găsește cel mai frecvent în cereale și leguminoase, inclusiv în porumb, grâu, orez, secară și fasole. Cu toate acestea, industriile alimentare au luat măsuri pentru a reduce conținutul de acid fitic din produsele comercializate pentru a spori biodisponibilitatea micronutrienților din cerealele alimentare. În timp ce proprietățile antinutritive ale acidului fitic sunt dovedite de știință, nu există cercetări cu privire la efectele sale asupra mineralelor din smalțul dentar.
  • Suplimentarea organismului cu vitamine și minerale. Mineralele precum calciul, fosforul și magneziul alcătuiesc structura dinților. Vitamina D este, de asemenea, importantă în:
    Formarea unor dinți sănătoși
    – Protejarea împotriva cariilor dentare
    – Eliberarea de calciu în salivă pentru a mineraliza smalțul dinților
    Un nivel inadecvat de minerale poate duce la probleme de absorbție, la o tendință crescută de sângerare și la pierderea dinților. Vitamina D este, de asemenea, crucială în sănătatea orală, deoarece aceasta întârzie apariția și progresia cariilor. S-a constatat că cei care au carii dentare, au niveluri mai mici de vitamina D în sânge și niveluri scăzute de calciu în salivă. Trebuie știut că, administrarea de vitamina D fără magneziu duce la un smalț moale, care nu poate rezista acizilor din gură, ceea ce duce la apariția cariilor dentare.
  • Evitarea alimentelor și băuturilor zaharoase. Dieta nesănătoasă, în special consumul de zaharuri libere, se numără printre principalele cauze ale cariilor. Zahărul se amestecă cu bacteriile din gură și formează un acid, care uzează smalțul dentar. Este recomandat ca oamenii să își limiteze consumul de zaharuri libere, mai mult, consumul acestora înainte de somn crește riscul de carii dentare.
  • Mănâncarea rădăcinei de lemn-dulce. Aceasta are proprietăți antibacteriene care pot neutraliza bacteriile ce cauzează cariile. Proprietățile antibacteriene ale extractului de rădăcină de lemn-dulce sunt comparabile cu o apă de gură cu clorhexidină și mai puternice decât o apă de gură cu fluor. O comparație similară a constatat că extractul de lemn dulce are proprietăți antimicrobiene.
  • Mestecarea gumei fără zahăr. Această practică reduce nivelul de bacterii care deteriorează smalțul, respectiv, lipsa bacteriilor contribuie la un smalț mai puternic și mai rezistent la carii.
  • Consumul de coajă de ou. Aceasta conține calciu pe care o persoană îl poate folosi pentru a ajuta la remineralizarea smalțului dentar. De asemenea, poate servi ca un detergent abraziv pentru a îndepărta plăcile. Coaja de ou cu compozit de oxid de titan protejează dinții împotriva substanțelor acide. Totuși, această soluție necesită mai multe cercetări pentru a se confirma adevăratele beneficii pentru igiena orală.

Cum să previi cariile în mod corect?

Pe lângă periajul zilnic și folosirea aței dentare, există și alte sfaturi de urmat pentru a avea dinți mai sănătoși:

  • Reducerea numărului de gustări. Atunci când pacienții vin la consultația dentistului și au multe carii dentare, medicul dentist îi întreabă de obicei despre frecvența meselor. Dacă un pacient ia gustări sau băuturi frecvent pe parcursul unei zile, atunci bacteriile pot folosi acei carbohidrați și acizi pentru a crea carii. Este important să se respecte cele trei mese pe zi și să se încerce să se limiteze gustările. 
  • Spălarea pe dinți după fiecare gustare. Dacă o persoană are tendința de a lua o gustare după-amiaza, ar trebui să se asigure că se spală pe dinți și după masă. Acest lucru va contribui la eliminarea bacteriilor nedorite, și la menținerea unui pH neutru, mai degrabă decât la un pH acid, în care bacteriile prosperă și favorizează apariția cariilor.
  • Adăugarea mai multor produse la rutina de curățare a dinților. Clătirile cu apă de gură, nu sunt o metodă eficientă de a preveni cariile. În schimb, o persoană trebuie să se asigure că îndepărtează toată mâncarea și orice placă care s-a acumulat între dinți. Apa de gură poate fi o completare utilă pentru unii pacienți, dar nu înlocuiește curățarea dinților cu periuța și ața dentară.
  • Vizite regulate la dentist. Dacă o persoană simte că ar putea dezvolta o carie, este mai bine să consulte un dentist cât mai rapid până nu este prea târziu. Lăsarea cariilor să progreseze ar putea duce la probleme mai mari în viitor. Se poate ajunge în punctul în care durerea va fi atât de insuportabilă, încât o persoană nu va mai putea dormi noaptea și durerea va iradia în tot maxilarul. Apoi, probabil că această carie va ajunge la pulpa dintelui, unde se află nervul și alimentarea lui cu sânge, de aceea pot apărea dureri și mai intense. De obicei, atunci este momentul în care un dentist primește un telefon și pacientul trebuie să fie văzut imediat pentru a face un tratament de canal sau pentru a extrage dintele. Cel mai bun mod de a evita un astfel de moment este prin consultarea unui dentist de două ori pe an pentru controale, spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare.

Cum să scapi de carii la dentist?

Multe probleme dentare, chiar și cariile profunde, se dezvoltă fără durere sau alte simptome. Controalele dentare regulate sunt cea mai bună modalitate de a depista o carie înainte ca aceasta să se agraveze. Un diagnostic din timp înseamnă un tratament mai ușor. Procedurile la medicul dentist pentru o carie pot include:

  • Fluorizarea. Tratamentele profesionale cu fluorură conțin mai mult fluor decât pasta de dinți și apa de gură pe care o persoană o poate cumpăra de la magazin. În cazul în care este nevoie de un fluor mai puternic zilnic, medicul dentist poate da o rețetă.
  • Obturația. Acesta este principalul tratament atunci când o carie a progresat dincolo de smalț.
  • Coroanele. Acesta este un înveliș sau capac personalizat care este plasat peste dinte pentru a trata cariile extinse.
  • Canalele radiculare. Atunci când caria dentară ajunge la materialul interior al dintelui (pulpa), poate fi necesar un tratament de canal.
  • Extracțiile dentare. Aceasta este îndepărtarea unui dinte grav cariat, fiind ultima metodă de tratament pentru carii, când acestea au ajuns prea departe în dinte.

Concluzie

Vitamina D, clătirea gurii cu uleiuri speciale, guma de mestecat fără zahăr și alte remedii naturale nu vor fi eficiente dacă o persoană se confruntă cu carii deja, dar pot împiedica ca acestea să se mărească și pot preveni apariția altora noi. În cel mai bun caz, aceste remedii pot ajuta la remineralizarea zonelor slăbite ale smalțului înainte ca o carie să se dezvolte. Cu cât o carie este detectată mai devreme, cu atât mai ușor va fi pentru un dentist să o repare, așa că o persoană trebuie să se asigure că va vizita un dentist în mod regulat.