Meniu

Dantura proteza provizorie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Proteza provizorie este un tip de proteză dentară care este folosită, de obicei doar pentru o perioadă scurtă de timp, până la efectuarea unui tratament dentar definitiv.

Ce este o proteză provizorie pentru dantură?

O proteză provizorie este concepută pentru a îmbunătăți zâmbetul pacientului, pentru a asigura stabilitatea și funcționalitatea optimă a gurii pentru o perioadă limitată de timp și trebuie înlocuită cu o proteză definitivă după ce pacientul este pregătit pentru una. În cazul implanturilor orientate spre restaurare, acestea sunt poziționate pe baza cerințelor inițiale ale fazei de restaurare, mai degrabă decât pe baza disponibilității osului. Restaurările provizorii ar putea fi folosite pentru a determina dacă proteza permanentă planificată se va potrivi exact așa cum se așteaptă. În acest caz particular, proteza provizorie este plasată pentru a evalua poziția și contururile restaurării definitive planificate înainte de plasarea chirurgicală a implantului.

Tipuri de proteze provizorii

Proteza provizorie imediată după operația de implantare

Proteza provizorie este în general folosită fie în momentul plasării implantului, fie după perioada de vindecare. Termenul “restaurare imediată” descrie procesul de plasare a unei proteze fixate pe implanturi în termen de 48 de ore fără a crea un efect de ocluzie completă cu dentiția opusă, în timp ce “încărcare imediată” este atunci când proteza este fixată pe implanturi în ocluzie în termen de 48 de ore. Există beneficii atât pentru echipa medicală, cât și pentru pacient în utilizarea unei proteze provizorii imediate. Aceasta oferă pacientului un confort și o funcționalitate îmbunătățită în timpul perioadei de vindecare a implanturilor, în comparație cu o proteză obișnuită. De asemenea, sunt necesare mai puține ajustări ale protezei după operație, pe lângă faptul că nu este nevoie de condiționare tisulară sau de reazem. Decizia de a reface sau încărca imediat implanturile dentare se ia de obicei în timpul fazei de planificare a tratamentului, acest lucru se întâmplă de obicei în timpul examinării clinice pe baza stabilității implantului, a calității osului și a sănătății locale generale. 

Proteza fixă hibridă provizorie

În cazurile de mandibulă edentată (fără dinți), încărcarea imediată se referă la procesul de transformare a protezei existente a pacientului într-o proteză provizorie hibridă fixă cu șuruburi. Tehnica implică plasarea unor cilindri provizorii pe implanturi și modificarea protezei mandibulare existente a pacientului. Acești cilindri sunt lipiți de restul protezei cu ajutorul rășinii autopolimerizabile. Proteza este apoi transformată în una fixă hibridă provizorie cu încărcare imediată, cu șuruburi, cu suport și contacte ocluzale minime. În cadrul structurii acrilice se poate utiliza un fir lingual pentru a asigura consolidarea. Restaurația provizorie hibridă va trebui să rămână pe durata perioadei recomandate de vindecare a implanturilor pentru a permite acestuia să se osteointegreze complet. Restaurarea provizorie hibridă poate avea utilizări multifuncționale, de exemplu, pentru a verifica dacă modelul principal este precis înainte de fabricarea cadrului implanturilor, cu alte cuvinte, pentru a determina pasivitatea și acuratețea amprentei principale.

Procesul de protezare provizorie

Proteza dentară provizorie este construită folosind metode similare pentru obținerea unei proteze permanente, însă acestea sunt formate dintr-o amprentă preliminară și înainte de plasarea implantului. Proteticianul va face unele ajustări pentru a îmbunătăți mușcătura, confortul și poziția, după cum este necesar. Proteza provizorie este fabricată ca o soluție estetică temporară înainte de plasarea restaurărilor permanente, cum ar fi proteza permanentă sau un implant. Pacienții sunt sfătuiți să fie foarte atenți cu aceasta deoarece există unele probleme care apar atunci când pacienții provoacă accidental deteriorarea. 

Beneficiile protezelor provizorii

Principalul beneficiu al danturii cu proteze provizorii pentru pacienții fără dinți funcționali este estetica îmbunătățită prin obținerea unui set convențional de dinți încărcați instantaneu după plasarea implanturilor dentare. Proteza dentară provizorie asigură protecția implanturilor integratoare și a țesutului gingival, ajută la controlul umflăturilor și sângerărilor, de asemenea, îi ajută pe cei care poartă pentru prima dată o proteză dentară să se adapteze la diferențele dintre proteză și dinții naturali și, cel mai important, ajută la restabilirea abilității de masticație și a vorbirii. Atunci când pacienții își primesc punțile permanente, sunt mai obișnuiți să vorbească și să mănânce cu acest tip de restaurare, care apare și se simte similar cu dinții naturali.

Întrebări frecvente

  1. Ce este o proteză provizorie?
    O proteză provizorie este o proteză dentară fixă sau detașabilă, creată pentru a îmbunătăți stabilizarea, estetica și funcția pentru o perioadă limitată (de obicei între 2 și 6 luni, în funcție de utilizare). Ulterior, aceasta este înlocuită cu o proteză dentară definitivă.
  2. Care sunt tipurile de proteze provizorii?
    Există două tipuri de proteze provizorii: proteza provizorie imediată și proteza provizorie fixă hibridă. Prima este utilizată pentru a îmbunătăți estetica și funcția gurii în timpul fazei de vindecare a implanturilor nou inserate, iar cea de-a doua este utilizată pentru a crea o evaluare generală a implantului permanent proiectat, iar funcția principală este de a ajuta implantul să se osteointegreze. 
  3. Care sunt beneficiile unei proteze provizorii?
    O proteză provizorie este o soluție pentru zâmbete estetice plăcute după plasarea implantului. De asemenea, protejează implanturile și le ajută să se integreze în țesutul gingival, controlând umflarea și sângerarea. Proteza provizorie are beneficii funcționale, cum ar fi ajutarea procesului de masticație.

Concluzie

O proteză provizorie  este o punte pe termen scurt, care are dinți artificiali din acrilic, și va fi fixată pe formațiunea de implanturi cu elemente speciale. Aceasta este utilizată pentru o perioadă intermediară de timp de minim patru până la șase luni înainte de a putea fi utilizată puntea permanentă. Timpul este necesar pentru ca noile implanturi dentare să se oseointegreze.