Meniu

Dentitia permanenta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dentiția permanentă este procesul care înlocuiește dinții de lapte după cădere. Aceasta se diferențiază de dinții de lapte prin număr și mărime mai mare, o culoare a smalțului mai închisă și prin lipsa fenomenului de rizaliză. Dinți permanenți sunt în total treizeci și doi, inclusiv molarii de minte. Aceștia sunt clasificați în același mod ca și cei de lapte, doar că există o categorie suplimentară numită premolari, care sunt dinții situați între canini și molari. 

Ce este dentiția permanentă

Dinții permanenți sunt cunoscuți și sub denumirea de dinți adulți sau secundari. Aceștia încep să se formeze în maxilar încă de la naștere și continuă să se dezvolte odată cu creșterea unui copil. În jurul vârstei de 21 de ani, o persoană are în medie 32 de dinți permanenți, dintre care 16 în maxilarul superior și 16 în maxilarul inferior. În unele cazuri, cei trei molari care mai sunt numiți în mod obișnuit măsele de minte, se dezvoltă mai greu sau nu apar deloc, de aceea unele persoane au doar un set de 28 de dinți permanenți.  Momentul în care dinții permanenți apar poate să difere de la persoană la alta, însă în general, ordinea și calendarul aproximativ pentru fiecare tip de dinte este:

  • Primii molari – între 6 și 7 ani.
  • Incisivii centrali – între 6 și 8 ani.
  • Incisivii laterali – între 7 și 8 ani.
  • Dinții canini – între 9 și 13 ani.
  • Premolari – între 9 și 13 ani.
  • Al doilea molar – între 11 și 13 ani.
  • Al treilea molar (măselele de minte) – între 17 și 21 de ani, dacă este cazul.

Funcția dentiției permanente

Rolul digestiv

Dentiția permanentă este o structură formată din țesuturi și oase dure, rolul primordial al acestuia este să ajute la procesul de masticație, care presupune o încărcătură semnificativă pentru mușchii gurii. Datorită lor, alimentele sunt sfâșiate, tăiate și măcinate, în acest fel sunt pregătite pentru a putea fi înghițite și pentru a continua procesul digestiv.

Rolul fonetic

Dentiția permanentă ajută la formarea și enunțarea cuvintelor corect. Procesul de vorbire este extrem de complex, de aceea pentru a produce sunete fonetice se folosesc mai multe elemente din cavitatea bucală dintre care dinții, buzele, limba și corzile vocale. Unele sunete, cum ar fi vocalele, se formează fără a folosi dinții sau buzele, dar multe sunete se bazează exclusiv pe contactul dintre buze și dinți sau dintre limbă și dinți. Atunci când unii dintre dinți lipsesc sau nu sunt aliniați, acest lucru poate cauza impedimente de vorbire.

Rolul estetic

Zâmbetul este o modalitate simplă de a exprima emoțiile, de a comunica și de a stabili legături cu oamenii în fiecare zi. Oamenii sunt conștienți de felul cum arată zâmbetul lor, iar acest lucru poate avea un impact enorm asupra vieții sale.

Cum este clasificată dentiția permanentă?

Fiecare persoană are diferite tipuri de dinți care îndeplinesc câte un scop important. Aceștia se clasifică după patru tipuri de dinți permanenți:

  • Incisivi
  • Canini
  • Premolari
  • Molari

Incisivul

Opt dinți incisivi sunt situați în partea frontală a gurii, patru dintre ei sunt localizați în maxilarul superior și patru în maxilarul inferior. Incisivii au forma unor mici dălți, cu margini ascuțite care ajută mușcarea hranei și consumul acesteia. De fiecare dată când se consumă produse alimentare, primii dinți care se înfig în hrană sunt incisivii. asunt printre primii dinți permanenți care apar între vârsta 6-8 ani.

Canini

Dinții canini se află lângă incisivi, doi canini sunt amplasați în partea de sus a gurii și doi în partea de jos. Caninii au o suprafață tăioasă cu vârfuri ascuțite pentru a rupe mâncarea. Caninii inferiori ies prin gingii în jurul vârstei de 9 ani, apoi caninii superiori apar la vârsta de 11 sau 12 ani.

Premolari

Opt premolari sunt amplasați lângă canini, patru premolari în partea de sus și patru în partea de jos. Aceștia sunt mai mari decât incisivii și caninii. Premolarii au doi cuspizi, iar funcția acestora este de a rupe și macina hrana în timpul mestecării. Adulții au opt premolari, care apar pentru prima dată ca dinți permanenți la vârsta 10-12 ani.

Molari

Molarii sunt cei mai mari dintre toți dinții, aceștia au o suprafață mare, plană, cu cuspizi care le permit să mestece alimentele și să le macine. Adulții au 12 molari permanenți – șase pe maxilarul inferior și superior. Ultimii molari care erup sunt măselele de minte, sau al treilea molar, care apar de obicei între 17 și 21 de ani. Aceștia se află la capătul rândului de dinți, în colțurile îndepărtate ale maxilarului. Unii oameni nu au toate cele patru măsele de minte sau dinții pot rămâne sub gingie, astfel să nu apară niciodată la vedere. Uneori, măselele de minte pot fi impactate, ceea ce înseamnă că pot rămâne blocate sub gingie și nu pot ieși corect. Măselele de minte care ies doar pe jumătate sau sunt în poziție greșită pot crește riscul de infecție sau de deteriorare a zonelor din jur. Este esențial să fie făcută o consultație cu un specialist în cazul în care apar probleme cu măselele de minte. Oamenii pot experimenta un ușor disconfort atunci când măselele de minte încep să iasă prin gingii, iar oricine simte durere acută sau are umflături ar trebui să consulte un medic specialist. Este posibil ca un dentist să fie nevoit să scoată măselele de minte dacă o persoană are carii, durere sau o infecție. Oamenii nu au nevoie de acești dinți pentru mestecat și sunt dificil de menținut curați din cauza poziției lor foarte îndepărtate în gură.

Întrebări frecvente

  1. De ce dinții frontali permanenți au margini  zimțate?
    Este perfect normal ca dinții frontali proaspăt erupți să aibă marginea incizală în formă de ferăstrău. Aceasta se va uza în mod natural și va deveni liniară după o perioadă de timp.
  2. Dacă dinții superiori sunt distanțați este nevoie de tratament ortodontic?
    Aceasta este doar o perioadă de tranziție,  în condiții normale, atunci când maxilarul superior se dezvoltă bine și caninii de pe ambele părți erup corect, dinții din față se vor îndrepta și spațiile se vor închide.
  3. Dacă dintele permanent a erupt în spatele dintelui de lapte, acesta trebuie să fie extras?
    În mod obișnuit, dintele de lapte se va îndepărta în mod natural, iar dintele  permanent va erupe în spațiul rămas. Vârful limbii va împinge în timp dintele înainte în spațiul lăsat de cel temporar. Prin urmare, nu este nevoie să se extragă dintele. Există însă situații, în care nu există resorbție radiculară a dintelui de lapte, deși cel permanent aproape și-a încheiat erupția, cel temporar nu prezintă semne de mobilitate. În această situație, se recomandă extragerea dintelui temporar.
  4. Dintele de lapte poate fi extras pentru a permite alinierea corectă a dinților permanenți?
    Din cauza că dinții permanenți sunt mai mari decât dinții temporari, iar oasele maxilare nu sunt complet dezvoltate la copii, dinții nou apăruți nu au întotdeauna suficient spațiu pentru a se alinia corect. Cu toate acestea, de obicei nu este posibil să se determine dacă dinții permanenți vor avea o aliniere bună până când primul premolar nu a erupt și dezvoltarea oaselor nu s-a stabilizat. Pentru mai multe informații, este indicat să consultați un medic stomatolog.

Concluzie

Dentiția permanentă este o structură foarte importantă pentru amestecarea și digestia eficientă a hranei, aceasta ajută  la procesul de pronunțarea corectă a literelor sau chiar îi ajută pe oameni să aibă mai multă încredere în ei înșiși. Pentru a menține dentiția permanentă în stare bună, oamenii pot face următoarele activități zilnice – periajul dinților cel puțin de două ori pe zi; folosirea unei paste de dinți cu fluor; folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi; urmărirea unei diete echilibrată; evitarea excesului de zahăr din alimente și băuturi. Vizitarea regulată a dentistului pentru curățare și un control poate asigura menținerea sănătății dinților permanenți și permite un tratament prompt pentru orice problemă.