Indiferent cât de bine vă îngrijiți dinții, tartrul și formarea plăcii dentare sunt inevitabile pentru toată lumea. Coloniile de bacterii se formează în gură de fiecare dată când mâncăm sau bem. Deși periajul, folosirea aței dentare și a apei de gură sunt unele dintre metodele eficiente de a scăpa de majoritatea acestor particule, unele oricum vor rămâne. De aceea, este recomandat să vă vizitați dentistul cel puțin de două ori pe an. Folosind o procedură cunoscută sub numele de detartraj dentar, medicul dentist va răzui toată placa și tartrul care s-au format de-a lungul timpului.
Ce înseamnă detartrajul dentar?
Chiar dacă vă spălați pe dinți și folosiți ața dentară în fiecare zi, resturile alimentare, placa bacteriană și tartrul se pot acumula de-a lungul liniei gingivale și între dinți, făcând ravagii asupra sănătății dumneavoastră orale. Unele dintre aceste substanțe trebuie îndepărtate cu ajutorul unui instrument special, numit detartraj dentar.
Un scaler dentar este instrumentul pe care medicul dentist îl folosește pentru a îndepărta placa și tartrul. Aceasta este o procedură foarte frecventă, efectuată ca formă de medicină preventivă. Cu alte cuvinte, este concepută pentru a face parte din igiena dentară cu scopul de a menține dinții curați și sănătoși. Detartrajul și curățarea dentară, împreună cu alte măsuri de igienă orală, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare, o alimentație sănătoasă și utilizarea de apă de gură, pot ajuta la reducerea riscului de carii dentare și de boli ale gingiilor.
Atunci când un dentist face curățarea dentară regulată, cunoscută și sub numele de profilaxie, acesta nu face decât să îndepărteze tartrul și acumulările de tartru de pe dinți. El lucrează doar pe partea dintelui care poate fi văzută. Aceasta este partea care se află deasupra liniei gingivale. Cu toate acestea, la fel ca un ghețar în apă, dintele depășește linia gingiei. Deși nu puteți vedea fundația și rezistența dintelui, sub linia gingivală se află rădăcina dintelui care este înfiptă în osul maxilarului. Acesta este locul în care se poate ascunde boala parodontală. De aceea, se va folosi un detartraj dentar pentru a curăța până jos, până la buzunarele gingiilor, în comparație cu o curățare obișnuită. Atunci când vă supuneți unui detartraj și curățare dentară, dentistul sau igienistul dentar curăță și îndepărtează bacteriile care se ascund în zona liniei gingivale care atinge rădăcina dinților. Dintele se poate vindeca și poate începe să revină la starea sa sănătoasă odată ce ați primit detartrajul și curățarea dentară. Pentru a ajuta la îmbunătățirea situației, medicul dentist vă poate recomanda și o terapie complementară cunoscută sub numele de antimicrobian cu administrare locală. Această metodă presupune plasarea antibioticului sau a medicamentului direct în anumite zone afectate ale dintelui pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor și a infecției. Acesta este un progres minunat în domeniul stomatologic atunci când vine vorba de tratarea bolii parodontale.
Unii dintre factorii care afectează acumularea de tartru și de placă în gură este saliva. Unii oameni au o salivă mai groasă decât alții. O salivă mai groasă crește cantitatea de tartru prezentă pe dinți și pe gingii. Prin urmare, menținerea unei guri hidratate prin consumul de multă apă este extrem de importantă atunci când vine vorba de menținerea unei viteze bune a salivei și a unei curățări orale corespunzătoare. În mod similar, utilizarea de medicamente și consumul anumitor alimente pot exacerba și ele nivelul de acumulare a tartrului. Așadar, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dentist în timpul vizitei despre cât de des consideră că ar trebui să veniți la detartraj. Curățarea dentară este importantă pentru prevenirea bolilor gingivale și a altor probleme legate de sănătatea orală. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să amânați niciodată mersul la dentist și detartrajul. Dacă vă simțiți stânjenit de felul în care arată sau se simt dinții din cauza tartrului și a plăcii bacteriene acumulate, poate doriți să luați în considerare un detartraj și o curățare dentară.
Beneficiile detartrajului dentar
Indiferent de vârstă, o sănătate dentară bună este primordială pentru toată lumea. Periajul și folosirea zilnică a aței dentare sunt în fruntea listei. Următorul factor important pentru a asigura o sănătate orală adecvată este curățarea profesională regulată de la medicul dentist. Ar trebui să mergeți la o curățare prin detartraj dentar cel puțin de două ori pe an. În timpul vizitei regulate la medicul dentist, acesta vă poate recomanda detartrajul și curățarea dentară din mai multe motive. Printre acestea se numără îndepărtarea tartrului acumulat de-a lungul liniei gingivale cu ajutorul unor instrumente dentare speciale. Procedura acumulează o mulțime de beneficii și iată câteva dintre ele.
Îndepărtarea plăcii dentare
Placa dentară este o substanță moale, lipicioasă și, de obicei, de culoare alb-crem. Placa dentară este formată din bacterii, din produsele secundare ale acestora și din alte substanțe de care au nevoie pentru a trăi. Aceasta este ca un mic ecosistem de microbi. Curățarea regulată și folosirea aței dentare pot ajuta la eliminarea plăcii dentare. Cu toate acestea, dacă este lăsată netulburată, placa dentară poate începe să elibereze toxine, care vă vor irita gingiile și vor produce un acid, ce provoacă carii dentare. Cele mai frecvente zone care sunt afectate de acumularea de tartru apar între dinți și în alte zone greu accesibile din gură. Foarte puțini oameni pot face o treabă bună pentru a scăpa complet de placa dentară și de aceea se recomandă detartrajul și curățarea dentară. Efectuarea acestei proceduri dentare poate ajuta la îndepărtarea plăcii din acele colțuri și crăpături, care sunt greu accesibile în timpul periajului zilnic.
Îndepărtarea tartrului
Tartrul, așa cum este adesea numit de majoritatea oamenilor, este diferit de placa dentară. Acesta este dur și nu poate fi îndepărtat pur și simplu prin periajul obișnuit și folosirea aței dentare. Dacă nu este îndepărtată din gură în mod eficient, aceasta se va întări în timp cu ajutorul mineralelor din salivă. Tartrul seamănă mai degrabă cu depunerile pe care le găsiți pe fundul ceainicului. Din păcate, periajul regulat și folosirea aței dentare nu reprezintă o opțiune atunci când vine vorba de a scăpa de el, fiind nevoie de un detartraj și de o curățare dentară de la un dentist profesionist pentru a-l îndepărta. În timp ce tartrul în sine nu cauzează probleme dentare majore, acesta oferă un loc perfect pentru ca placa să se acumuleze. Așadar, a lăsa placa să stea pe dinți cauzează aceleași probleme ca și placa bacteriană.
Îndepărtarea petelor
Unele dintre alimentele consumate zilnic sunt cele responsabile pentru colorarea dinților. Astfel de alimente și băuturi includ ceaiul, cafeaua, tutunul și vinul roșu. Colorarea este o problemă mai mult estetică decât o problemă de sănătate. Aceasta se lipește de dinți după administrarea unora dintre alimentele și băuturile menționate. Unele produse de albire a dinților vor reduce doar cantitatea de pete, dar nu pot face niciodată o treabă mai bună decât o va face detartrajul dentar.
Protejează dinții și gingiile
În cazul în care oamenii au o formă de boală a gingiilor, diagnosticarea timpurie poate trata sau chiar inversa afecțiunea. Dacă este lăsată netratată, boala gingivală poate deveni severă și poate duce la pierderea dinților permanenți. Măsurile regulate de igienă dentară, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist pentru detartraj, sunt utile pentru a preveni bolile gingivale și pentru proteja dinții.
Detectarea timpurie a altor complicații dentare
Calcarul dentar îl poate ajuta pe medicul dentist să detecteze din timp alte complicații orale, cum ar fi cancerul oral, plombele sparte și cariile. Aceste probleme sunt ușor de diagnosticat din timp, dar numai dacă vizitați medicul dentist pentru servicii precum detartrajul și curățarea dentară. Detectarea timpurie a acestor probleme ajută la evitarea necesității unor proceduri dentare complicate și costisitoare, cum ar fi tratamentul de canal, extracția dinților sau chirurgia gingivală.
Protejează sănătatea generală
Practicarea unei bune îngrijiri dentare vă poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Mai multe studii leagă igiena dentară adecvată de o bună sănătate generală. Detartrajul dentar este o măsură de îngrijire dentară adecvată pe care ar trebui să o întreprinzi ca parte a protejării sănătății generale. Acesta ajută la îndepărtarea tartrului, care acționează ca o poartă de intrare a bacteriilor în restul corpului.
Previne respirația urât mirositoare
În cele mai multe cazuri în care există o respirație urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, există întotdeauna o problemă dentară subiacentă de vină. Păstrând dinții liberi de tartru cu un detartraj dentar regulat, se contribuie la prevenirea respirației urât mirositoare care împiedică viața socială.
Reduce cazurile de carie dentară, recesiune gingivală și sângerare a gingiilor. Poate ajuta la prevenirea recesiunii și sângerării gingivale și a distrugerii osului din jurul dinților care duce la dantură șubredă și, în cele din urmă, la pierderea dinților prin menținerea unei guri fără infecții bacteriene cu ajutorul detartrajului. De asemenea, puteți reduce semnificativ riscul de carii dentare prin îndepărtarea plăcii bacteriene.
Crește încrederea în sine
Nicio persoană nu visează vreodată să aibă dinți galbeni sau cariați și un zâmbet neplăcut. Cu ajutorul detartrajului dentar se contribuie la menținerea culorii albe a dinților și la îmbunătățirea aspectului general. Zâmbetul este o parte integrantă a aspectului dvs. Atunci când arătați bine, vă simțiți de asemenea bine. Având un zâmbet strălucitor vă va ajuta să aveți un nou sentiment de stimă de sine și încredere în sine.
Economisește bani pe termen lung
Există o zicală care spune că „prevenția reprezintă nouă zecimi din leac”. Atunci când apariția unei boli este prevenită, se economisesc bani pe termen lung. Efectuarea detartrajului și a curățării dentare vă va ajuta să economisiți bani pe termen lung, evitând proceduri costisitoare și incomode.
Cum funcționează detartrajul dentar?
Detartrajul dentar presupune o curățare în profunzime a dintelui și îndepărtarea tartrului care s-a acumulat deasupra și sub linia gingiei. Această procedură implică utilizarea unor instrumente dentare speciale pentru a îndepărta depunerile de pe dinți. Dentistul va folosi un detartrator electric pentru a îndepărta unele dintre cele mai dificile tipuri de tartru. Cunoscut și sub numele de detartraj cu ultrasunete, un detartraj electric are un vârf foarte fin care vibrează la viteză mare. Vibrația acestui dispozitiv este în mod normal foarte fină și nu vă poate deteriora dinții.
În timp ce scalerul cu ultrasunete vibrează, acesta emite și câteva jeturi de apă. Combinația dintre scalerul electric și jeturile de apă ajută la răzuirea și curățarea eficientă a resturilor depuse între dinți. Dentistul poate folosi, de asemenea, un alt set de instrumente manuale pentru a ajunge în unele spații incomode, greu accesibile din gură. Scalerii de mână sunt de diferite mărimi și forme, astfel încât îi pot permite dentistului să curețe placa de pe dinți până la detalii mai fine.
Etapa finală a detartrajului și curățării dentare este lustruirea. Dentistul va folosi o periuță de dinți rotativă și o pastă de dinți pentru a vă oferi o curățare temeinică. După procedură, gura se va simți proaspătă și mult mai curată. Dentistul ar putea să vă recomande o pastă de dinți cu fluor pentru a preveni orice carie dentară în viitor.
Sfaturi pentru îngrijirea ulterioară
După efectuarea unui detartraj și a unei curățări dentare, este posibil să simțiți o durere minoră timp de o zi sau două, cu sensibilitate dentară care ar putea dura până la o săptămână. De asemenea, este posibil ca gingiile să fie umflate, să se simtă sensibile sau chiar să sângereze ocazional. Pentru a controla durerea, a preveni infecția și a ajuta la accelerarea procesului de vindecare, medicul dentist ar putea să vă prescrie o apă de gură sau o pastilă. De asemenea, el sau ea ar putea introduce niște medicamente direct în cavitățile în care s-a făcut curățarea. Dentistul va face o altă programare pentru a vă monitoriza procesul de vindecare și pentru a măsura adâncimea cavităților după detartraj. Este posibil să fie necesar un tratament suplimentar, doar în cazul în care acestea s-ar fi adâncit.
Cât costă detartrajul dentar?
Procedeul de detartraj și pilire a rădăcinilor joacă un rol important în prevenirea sau combaterea bolilor gingivale. Costul procedurii variază foarte mult și se bazează pe gradul de curățare necesar. În medie, vă puteți aștepta ca procedura să coste în total între 200-400 RON. Există mai mulți factori care determină costul, inclusiv:
- Cât de experimentat este dentistul
- Cât de gravă este acumularea de placă și bacterii de-a lungul liniei gingivale
- Costurile sau tratamentele suplimentare legate de procedură
- Dacă este nevoie atât de detartraj, cât și de pilire radiculară. Detartrajul dentar este atunci când acumularea de placă este îndepărtată de sub linia gingivală a dintelui. Planarea rădăcinii este netezirea suplimentară a rădăcinii sub linia gingivală pentru a ajuta la reatașarea gingiei la dinte.
Stomatologii generaliști pot efectua atât partea de detartraj, cât și partea de pilire a rădăcinilor. Unii stomatologi pot recomanda pacienților lor să consulte un parodontolog dacă dinții lor au nevoie de mai multă muncă. Dacă medicul dentist vă recomandă un parodontolog, merită să întrebați de ce. Un parodontolog poate percepe cu 20-30% mai mult decât un dentist generalist. Înainte de a programa procedura, este important să aveți o discuție cu medicul dentist despre planul de tratament și costurile asociate cu acest plan.
Întrebări frecvente
- La ce vă puteți aștepta după ce vi se face un detartraj dentar?
După detartraj și pilire radiculară, este posibil să aveți o senzație de durere și sensibilitate în gură. Uneori, curățarea riguroasă are ca rezultat și umflarea gingiilor și sângerări în timp ce vă vindecați. Chiar dacă poate fi inconfortabil, este totuși important să vă curățați bine gura după procedură. Medicul dentist vă va oferi instrucțiuni cu privire la cel mai bun mod de a face acest lucru cât timp gingiile sunt încă sensibile. Atâta timp cât urmați instrucțiunile postoperatorii, probabil că vă veți simți mult mai confortabil după tratament.
Doar pentru că boala gingivală este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală din lume, nu înseamnă că este imposibil să o preveniți. Cu o igienă orală temeinică și un diagnostic precoce, puteți împiedica această boală să vă domine gura. - Detartrajul dentar doare?
În timpul procedurii, medicul dentist va amorți zona cu anestezie locală pentru a vă împiedica să simțiți orice formă de durere. Cu toate acestea, detartrajul și curățarea dentară provoacă foarte puțin disconfort. Întreaga procedură ar putea fi efectuată în cadrul unei singure vizite, deși medicul dentist poate împărți procedura în patru programări. Fiecare programare va fi folosită pentru a curăța un sfert din gură. Vă puteți aștepta ca gura dumneavoastră să fie amorțită și puțin sensibilă după procedură. Dacă mențineți măsuri adecvate de igienă dentară prin periaj și folosirea aței dentare zilnic, procesul de vindecare va fi mult mai rapid. - Cât de frecvent ar trebui să se facă detartrajul?
Plăcile se formează pe dinți într-un proces continuu. Dacă aceasta nu este îndepărtată imediat, începe să se mineralizeze pe dinți după zece până la paisprezece ore. O astfel de persoană poate avea nevoie de un detartraj și o curățare dentară după fiecare șase luni. Regula de aur este să faceți un control stomatologic de rutină la medicul dentist, iar apoi acesta va stabili dacă aveți nevoie de un detartraj și o curățare dentară. Trebuie subliniat faptul că scara dentară și curățarea nu slăbește dinții, ci doar previne formarea bolii gingivale care, dacă nu este tratată, poate duce la complicații de sănătate mai grave. - Cum se simte detartrajul?
Detartrajul dentar poate fi inconfortabil, în special dacă aveți gingii sensibile. Dentistul vă poate oferi un anestezic local pentru a amorți țesutul gingival și a face procedura mai confortabilă. Discutați la consultație despre opțiunile de desensibilizare a zonei dacă sunteți îngrijorat de durere sau disconfort în timpul procesului.
Detartrajul dentar poate dura mai multe vizite, fiecare vizând o porțiune diferită a gurii. Unii dentiști împart gura în patru cadrane, în timp ce alții vor efectua detartrajul dentar în două jumătăți. Dacă aveți emoții cu privire la acest proces, întrebați medicul dentist dacă puteți programa detartrajul pentru o singură vizită. Deși aceasta nu este o opțiune pentru toate cazurile, poate fi disponibilă dacă aveți doar o boală gingivală moderată și sunteți dispus să stați pentru o procedură de lungă durată.
Concluzie
Detartrajul dentar este efectuat în mod obișnuit pentru a ajuta pacienții cu afecțiuni gingivale și acumulări excesive de placă bacteriană. În timp ce o curățare standard se va ocupa de suprafața dintelui, detartrajul merge mult mai adânc. Dacă dentistul vă sugerează detartrajul dentar și planarea rădăcinilor pentru dinți, este util să știți ce înseamnă acest lucru, astfel încât să vă puteți pregăti pentru ceea ce vă așteaptă. Dacă medicul dentist consideră că aveți semne timpurii de boală parodontală, ar trebui să vă supuneți unui detartraj și curățare dentară pentru a îndepărta tot tartrul, bacteriile și placa de sub linia gingivală. Acest lucru va preveni alte infecții și vă va ajuta atât dinții, cât și gingia să se vindece.