Meniu

Fatete dentare diferenta coroane

Actualizat pe:

Cand vine vorba despre restaurarea danturii si infrumusetarea acesteia, oamenii au la indemana numeroase tipuri de tratamente, numai ca unii pot face confuzii intre unele dintre acestea, motiv pentru care este necesar sa se poata face diferenta dintre fatete si coroane, de exemplu.
Cu toate ca ambele variante vor imbunatati aspectul estetic al dintilor, modul in care aceste tratamente actioneaza este diferit, la fel cum sunt si cazurile in care sunt recomandate. De aceea, articolul de fata vine sa lamureasca aceste aspecte.

Care este cea mai importanta diferenta dintre fatete si coroane? Ce alte diferente exista?

Este important de mentionat inca de la inceput faptul ca fatetele dentare sunt piese protetice cu rol estetic si nu functional, pe cand coroanele dentare imbina cele doua aspecte, acesta fiind si diferenta dintre fatete si coroane care este cea mai importanta.
Tocmai de aceea, fateta dentara se aplica numai pe fata dintelui, iar coroana imbraca intregul dinte, mai ales ca aceasta din urma este folosita, in special, pentru reconstruirea unui dinte deteriorat sau cariat.
O alta diferenta care ar trebui cunoscuta de pacientii care isi doresc imbunatatirea aspectului estetic al dintilor este reprezentat de grosimea celor doua tipuri de lucrari protetice, care in cazul fatetelor este una minim. In cazul coroanelor, grosimea este aproape dubla fata de cea a fatetelor dentare, ceea ce contribuie si la o rezistenta mai ridicata a acestora din urma.
De asemenea, metodele de pregatire a dintilor pentru aplicarea celor doua tipuri de restaurari protetice sunt foarte diferite. Daca in ceea ce priveste fatetele dentare, exista situatii in care nu este necesara slefuire a dintilor, in cazul coroanelor dentare insa va fi nevoie slefuirea unei suprafete mult mai mari din dinte, pentru a-i putea face loc pe arcada. Acest lucru se datoreaza faptului ca dimensiunea coroanei este mai mare.
Chiar si in ceea ce priveste costurile, exista o diferenta mare intre fatetele si coroanele dentare. Acest aspect face parte din categoria celor mai importante diferente care exista intre cele doua tipuri de lucrari protetice, folosite pentru infrumusetarea danturii.

De ce este important sa se faca o diferenta intre fatete si coroane?

Oamenii care isi doresc restaurarea danturii, pentru a obtine un zambet frumos, trebuie sa cunoasca diferenta dintre fatete si coroane, pentru a sti dinainte daca sunt un caz eligibil pentru solutia pe care o prefera.
In plus, cum costurile pentru coroana dentara sunt considerabil mai mici decat in cazul fatetelor dentare, oamenii ar trebui sa cunoasca acest aspect, pentru a nu avea surprize neplacute legate de bugetul alocat tratarii si infrumusetarii danturii.
Cu toate ca informatiile necesare vor fi obtinute de la medicul stomatolog, oamenii se pot informa initial, de pe internet, unde exista numeroase surse de incredere. Astfel acestia se vor putea hotara inca de la inceput pentru ce varianta sa opteze pentru a-si infrumuseta zambetul.
In concluzie, diferenta dintre fatete si coroane este important de cunoscut, atat pentru bugetul pacientilor, cat si pentru ca acestia sa fie pregatiti pentru intregul proces de realizare a procedurilor de infrumusetare a zambetului.