Meniu

Dinte fara nerv: De ce simti durere? Cauze, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dinții sunt alcătuiți dintr-o combinație de țesut dur și moale. Oamenii de obicei nu asociază dinții ca fiind vii, dar dinții sănătoși sunt vii. Atunci când nervii din pulpa dintelui, care reprezintă stratul interior, se deteriorează, de exemplu, în urma unei leziuni sau a unei carii, aceștia pot înceta să mai furnizeze sânge dintelui. Acest lucru poate cauza o infecție și poate duce la moartea nervului, care mai este cunoscut ca dinte fără nerv.

Ce este un dinte fără nervi?

Un dinte are trei straturi smalț, dentină și pulpă. Pulpa conține vasele de sânge și nervii. Nervii morți sau pe cale de a muri pot duce la un dinte mort care nu mai are niciun flux de sânge către el. Un nerv mort la dinte este uneori denumit pulpă necrotică sau dinte fără nerv. Odată ce se întâmplă acest lucru, dintele va cădea în cele din urmă de la sine. Cu toate acestea, poate fi periculos să se aștepte căderea acestuia, deoarece dintele se poate infecta și poate afecta maxilarul sau alți dinți.

Care sunt simptomele unui dinte fără nerv

Nu este întotdeauna ușor de identificat un dinte fără nerv doar privindu-l. Doar un dentist poate să îl diagnosticheze, motiv pentru care sunt importante vizitele regulate la dentist. Cu toate acestea, există două simptome principale ale unui dinte fără nerv care ajută la autodiagnosticare:

  • Durerea
  • Schimbarea culorii

Durerea

Un dinte mort sau fără nerv poate duce la un nivel variabil de durere, de la aproape inexistent la extrem de dureros. Nervul pe cale să moară sau infectarea dintelui cauzează, de obicei, o creștere a durerii. Unii oameni se întreabă de ce simt durere dacă dintele nu are nerv. Răspunsul este simplu deoarece durerea nu provine din interiorul dintelui, ci de la terminațiile nervoase extrem de sensibile din jurul exteriorului dintelui, numit membrană parodontală. Bacteriile și rămășițele nervoase moarte sau puroiul, se acumulează în cavitatea pulpară din interiorul dintelui și exercită presiune asupra membranei parodontale, ceea ce poate provoca dureri imense. În cazul în care există o infecție, aceasta se poate transforma într-un abces și poate produce alte simptome, inclusiv:

  • Gust neplăcut
  • Miros neplăcut
  • Inflamație
  • Coșuri pe gingii

Schimbarea culorii

În cazul în care dintele este fără nerv, acesta va deveni adesea mai închis la culoare, iar o persoană poate observa o decolorare galbenă, gri sau neagră. O schimbare de culoare apare de obicei pentru că celulele roșii din sânge mor. Acesta este un efect foarte asemănător cu cel al vânătăilor. Decolorarea se va produce de obicei dacă un dinte fără nerv nu este tratat și se descompune în timp.

Care sunt cauzele unui dinte fără nerv?

Există două cauze principale ale morții unui dinte fără nerv: 

Carie dentară

Caria dentară începe pe stratul cel mai exterior al dintelui, dar în timp poate pătrunde în straturile mai profunde. Dacă aceste carii sunt lăsate netratate, ele pot ajunge în cele din urmă la pulpă și crează o cale prin care bacteriile să pătrundă în dinte și să provoace distrugerea nervului. Pulpa sănătoasă are un răspuns inflamator la bacterii pentru a încerca să lupte împotriva infecției, dar celulele albe din sânge nu o pot reține decât pentru o perioadă limitată de timp. După ce trece această perioada limitată de timp presiunea din interiorul pulpei crește și întrerupe alimentarea cu sânge, de aceea nervul nu mai primește resursele necesare și astfel ucide pulpa. Acest lucru poate provoca dureri intense  și disconfort.

Traumatisme dentare

Dacă există o traumă fizică la nivelul dintelui, cum ar fi în urma unei accidentări sportive sau a unei căzături, atunci vasele de sânge se pot sparge sau alimentarea cu sânge a dintelui poate fi întreruptă. În cele din urmă, pentru că nu mai există sânge care să circule către dinte, nervul și alte țesuturi vii din interiorul pulpei mor.

De ce un dinte fără nerv se infectează? 

De cele mai multe ori, țesutul mort se infectează cu bacterii orale prin salivă sau placă bacteriană. În funcție de sistemul imunitar și de cât de agresivi sunt acești microbi, infecția poate avea o evoluție lentă sau rapidă. Este este posibil ca o persoană să nu mai simtă nici o durere de dinți, dar acest lucru va fi doar pentru o perioadă de timp. Un dinte care are un nerv mort în interiorul său provoacă un oarecare disconfort, sensibilitate sau durere în zona infectată. Următoarea etapă implică scurgerea infecției din vârful rădăcinii. Acest lucru înseamnă că infecția se răspândește la osul din jurul rădăcinii dintelui și începe un abces. La început, dintele este sensibil la mușcătură și, treptat, începe să doară tot timpul. Acesta este un proces care poate dura de la câteva zile și până la câțiva ani.

Tratament pentru dinte fără nerv

Canalul radicular

Cu un  astfel de tratament, este posibil să se păstreze dintele intact. În timpul procedurii, dentistul face o deschidere în dinte și apoi folosește instrumente mici pentru a îndepărta pulpa și a curăța infecția. Odată ce toată infecția a fost îndepărtată, dentistul umple și sigilează rădăcinile și pune o plombă permanentă în mica deschidere. În multe cazuri, este posibil ca persoana cu afecțiune să aibă nevoie de o coroană în urma unui tratament de canal. Aceasta poate fi o opțiune bună dacă smalțul a fost deteriorat sau dacă dintele a avut o plombă mare. Cu timpul, un dinte care a avut un canal radicular poate deveni fragil. De aceea, coroanele sunt de obicei recomandate pentru dinții posteriori, din cauza presiunii înalte la acțiuni de măcinare și mestecare. 

Complicațiile unui canal radicular

  • Caria dentară. Acesta poate dezvolta o carie deoarece bacteriile se pot înmulți indiferent dacă dintele este cu sau fără nerv. Substanțele secundare acide provenite de la bacteriile orale pot provoca dezvoltarea unei găuri în dinte.
  • Infecție repetitivă. După tratamentul de canal, dintele este dezinfectat corespunzător, dar există întotdeauna posibilitatea ca un abces dentar să revină prin alte mijloace. Dacă se întâmplă acest lucru este nevoie de o tratare repetată a canalului radicular.
  • Fractură. Dinții morți care au fost tratați endodontic trebuie să poarte o coroană. Atunci când nervul este îndepărtat, alimentarea cu sânge iese din funcțiune. Asta înseamnă că nu mai primește substanțe nutritive de aceea devine fragil în timp. Fără o coroană de protecție, dintele se poate fisura dacă se consumă produse alimentare cu o structură dură.

Îndepărtarea sau extracția

În cazul în care dintele este grav deteriorat și nu poate fi restaurat, dentistul poate recomanda îndepărtarea completă a dintelui fără nerv. În timpul procedurii, dentistul va îndepărta complet dintele. În urma extracției, este posibilă înlocuirea dintelui cu un implant sau o proteză. Discutați cu dentistul dvs. despre posibilele opțiuni. 

Gestionarea durerii

Dacă dintele provoacă multă durere, există câteva lucruri care sunt posibile de făcut la domiciliu în timp ce se așteaptă tratamentul:

  • Evitarea băuturilor fierbinți. Acestea pot crește inflamația, ceea ce poate agrava durerea.
  • Luarea unui medicament antiinflamator fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau advil. 
  • Evitarea consumului de alimente cu structură dură. Forța de mușcătură poate agrava nervii care sunt deja afectați.

Concluzie

La observarea oricăror simptome a unui dinte fără nerv este important să se consulte imediat cu un medic specialist. Un tratament timpuriu poate ajuta la prevenirea complicațiilor. Din nefericire atunci când un dinte fără nerv este lăsat netratat, infecția de la acesta poate afecta dinții și structurile din jur. Întregul scop al tratamentului este de a îndepărta nervul, iar din moment ce acesta este extras și nu mai poate transmite nici o senzație, dintele este considerat mort. Chiar dacă moartea dintelui poate suna grav, dacă este cauzată în timpul procedurii de tratament aceasta este considerată benefică, deoarece, de obicei, majoritatea oamenilor au dureri imense înainte de a face tratamentul. După tratamentul dintelui fără nerv, îngrijirea și igiena orală sunt la fel de importante pentru a evita alte complicații dentare.