Meniu

Dinti de rechin la copii: Sunt acestia un motiv de ingrijorare?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când un părinte vede două rânduri de dinți în zâmbetul unui micuț poate fi alarmant la început, dar, de obicei, nu este nimic îngrijorător. Acest fenomen se numește “dinți de rechin”, deoarece și rechinii au rânduri de dinți.

Ce sunt dinții de rechin la copii?

“Dinții de rechin” este o expresie folosită pentru a descrie situația în care dinții adulți permanenți apar în spatele celor de lapte înainte ca aceștia să fi căzut, rezultând un rând dublu de dinți care este adesea îngrijorător atât pentru copii, cât și pentru părinți. Acest lucru apare, de obicei, între vârstele de 5-7 ani și se întâlnește de obicei la incisivii inferiori (dinții frontali inferiori), dar se poate întâmpla și atunci când cresc incisivii superiori sau molarii primari. Pe măsură ce dintele adult erupe din gingii, acesta va încuraja rădăcinile dinților de lapte să se dizolve. În cazul dinților de rechin, rădăcinile nu s-au dizolvat suficient de repede, rezultând două rânduri de dinți. În mod obișnuit, este doar o chestiune de timp până când dinții adulți îi vor înlocui în mod natural, prin urmare, în majoritatea cazurilor nu este necesar niciun tratament. Se recomandă ca micuțul să miște zilnic dintele de lapte (cu degetul sau cu limba) pentru a-l slăbi, și pentru a evita ca acesta să provoace disconfort atunci când mănâncă.

Dinți de rechin: Este acesta un motiv de îngrijorare?

Dacă dinții de lapte nu ies singuri, iar dintele permanent a erupt aproape complet (adică are aceeași înălțime ca și dintele de lapte), atunci este posibil să fie necesară extragerea dinților de lapte, deoarece odată ce dintele permanent a erupt complet și s-a dezvoltat, nu se va mai putea alinia la fel de ușor. În timp ce rândurile de dinți în zâmbetul micuțului pot fi alarmante la început, rareori sunt un semn de ceva grav. De fapt, aceste incidente pot fi, în general, rezolvate ușor și în siguranță la domiciliu în majoritatea cazurilor. 

În primul rând, trebuie verificat dacă dintele de lapte este slăbit. Dacă este, părintele trebuie să încurajeze copilul să-l miște până când cade. Apoi, dintele permanent va avea loc să intre, iar limba copilului îl va împinge în mod natural la locul lui în timp. În unele cazuri, părintele poate observa că dinții adulți sunt aproape la aceeași înălțime cu cei de lapte și că există încă o mișcare limitată a dinților de lapte sau că aceștia pot deveni dureroși, iritabili și inflamați. Când se întâmplă acest lucru, părintele ar trebui să aducă copilul la un control la dentist, unde ar putea avea nevoie de puțin ajutor pentru a extrage dintele de lapte. 

Primul lucru care trebuie luat în considerare: timpul

Dacă dintele de lapte nu se clatină și pur și simplu nu se mișcă în două luni, este posibil să fie timpul pentru o programare la o clinică pentru a-l putea ajuta pe copil. Chiar și atunci, dacă ceilalți dinți ai copilului s-au încăpățânat să se desprindă în trecut, s-ar putea ca acesta să îi urmeze exemplul.

Al doilea lucru de luat în considerare: locul

Dacă dinții de rechin ai copilului vin în spatele molarilor, acest lucru ar putea cauza probleme de înghesuială, iar dacă nu a fost consultat încă un ortodont, acum ar putea fi momentul. Vorbiți cu dentistul despre posibilitatea unui consult ortodontic.

Al treilea lucru de luat în considerare: disconfortul

Dacă un dinte de rechin îi provoacă copilului durere sau disconfort, dincolo de obișnuitul “doare când se mișcă”, este o idee bună să sunați un dentist. Acesta poate oferi sfaturi cu privire la alimentele care ajută adesea acest dinte care se clatină, medicamente fără prescripție medicală pentru a ajuta cu durerea și inflamația, sau pur și simplu va stabili o programare pentru a examina dinții în cauză. Dacă dintele primar este încă ferm la locul lui la câteva săptămâni după ce dinții de rechin au început să se dezvolte sau dacă copilul se plânge de dureri dentare, este timpul să apelați la un medic stomatolog pediatru. Acesta va efectua un examen vizual și va face radiografii pentru a vedea dacă este posibil ca dintele de lapte să cadă singur. De asemenea, ei vor verifica dinții și maxilarul din jur pentru a vedea dacă există semne de dezvoltare a dinților de rechin pe care s-ar putea să nu le puteți vedea încă. 

Concluzie

Este posibil ca dinții permanenți ai copilului să înceapă să apară înainte ca dinții de lapte să fi căzut. Acest fenomen neobișnuit se numește “dinți de rechin”, deoarece și rechinilor le cresc rânduri de dinți. Două rânduri de dinți la copii pot părea oarecum alarmante la început, dar de obicei nu sunt un motiv de îngrijorare.