Meniu

Dinti galbeni

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Decolorarea dinților este procesul prin care aceștia își schimbă culoarea și nu mai arată la fel de strălucitori sau de albi cum ar fi în mod normal. Dinții se pot întuneca, se pot transforma din alb în culori diferite sau pot dezvolta pete întunecate în anumite locuri. Motivele pentru decolorare pot fi: extrinseci, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de ceva care vine în contact cu dinții și intrinseci, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de ceva din interiorul dinților sau al corpului și legat de vârstă, care apar mai târziu în viață.

Care sunt cauzele dinților galbeni?

Deși nu sunt la fel de urgente ca alte afecțiuni dentare, dinții galbeni pot avea un impact negativ asupra stimei de sine. Din fericire, îmbunătățirea culorii dinților poate fi la fel de simplă ca și schimbarea rutinei alimentare. Se poate îmbunătăți calitatea zâmbetului chiar și cu un tratament de albire efectuat de către medicul dentist. Cele mai comune cauze ale dinților galbeni sunt:

  • Genetica. Uneori, culoarea dinților se moștenește în familie. Dacă dinții unuia dintre părinți sunt galbeni, este probabil ca ai copilului să aibă o nuanță similară. Maro-roșcat, galben-roșcat, gri și gri-roșcat sunt cele patru nuanțe naturale ale dinților altfel albi, iar această profunzime a culorii variază pe un spectru de la deschis la închis.
  • Dentina. Dinții au un aspect galben atunci când smalțul este subțire și dentina de dedesubt se vede prin el. Dentina este un material de culoare galbenă până la maroniu în interiorul dinților, sub smalț, și este adesea responsabilă pentru galbenul care se poate vedea. Smalțul gros acoperă dentina, dar nu blochează întotdeauna petele care se acumulează la suprafață.
  • Uzura. Dinții pot, de asemenea, să înceapă să se îngălbenească ca parte naturală a procesului de îmbătrânire. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce stratul protector alb și puternic de pe dinți, cunoscut sub numele de smalț, se estompează în timp din cauza uzurii zilnice a dinților.
  • Fumatul. Nicotina de la fumat nu dezvoltă doar o dependență nesănătoasă, aceasta lasă pete de suprafață gălbui sau maronii pe dinți, fiind un motiv în plus pentru a renunța la acest obicei.
  • Alimentele. O gamă largă de alimente pătează dinții. Roșiile din sosul pentru paste, condimentele din curry și fructele de pădure conțin pigmenți care se agață de smalțul dentar și pătează această suprafață. Chiar și o salată sănătoasă cu sos de oțet balsamic poate lăsa o culoare inestetică pe dinți.
  • Băuturile. Cafeaua și ceaiul sunt două dintre cele mai frecvente cauze ale dinților galbeni, dar și vinul roșu sau alb pot cauza acest fapt. Alte băuturi precum sunt sucurile închise la culoare și cele ușoare sau băuturile sportive cu arome artificiale pot provoca îngălbenirea dinților.
  • Antibioticele. Antibioticele cu tetraciclină pătează dinții atunci când se dezvoltă în gingii. Dacă mama unui copil a luat antibiotice în a doua jumătate a sarcinii sau dacă un copil le-a luat înainte de vârsta de opt ani, este posibil să aibă dinții adulți pătați permanent, care merită un tratament de albire la cabinet. Unele antihistaminice, medicamente pentru hipertensiune arterială și medicamente antipsihotice pot, de asemenea, să păteze dinții adulților. Merită trecute în revistă orice astfel de efecte secundare potențiale ale medicamentelor luate în prezent sau care urmează să fie administrate.
  • Fluoroza. Fluorul este bun pentru dinți, dar excesul de fluor poate provoca pete galbene sau galbene maronii numite fluoroză. Apă fluorurată, pastă de dinți cu fluor și comprimatele și tratamentele cu fluor prescrise sunt cele mai mari surse de fluor disponibile. 
  • Lipsa de igienă orală. Atunci când o persoană nu se spală în mod obișnuit pe dinți, nu folosește ața dentară și nu-și clătește gura pentru a elimina acumularea de placă și tartrul, acest lucru poate grăbi decolorarea dinților.
  • Accidentele. Impactul unui accident sau o traumă fizică poate sparge smalțul dinților și poate deteriora interiorul dintelui, ducând la decolorarea care poate indica o sângerare ce necesită o atenție profesională.
  • Șlefuirea. Scrâșnitul dinților este un obicei inconștient pe care unii oameni îl au atunci când sunt stresați, mai ales în timpul somnului. Cunoscut și sub numele de bruxism, este destul de dăunător pentru smalțul dentar, slăbindu-l până la crăpare și îngălbenire.

Remedii la domiciliu pentru dinții galbeni

Metoda optimă de tratament este selectarea și utilizarea prin rotație a mai multor metode de albire pe parcursul săptămânii. Unele dintre sugestiile de mai jos nu sunt susținute de cercetări, dar s-au dovedit a fi eficiente în anumite circumstanțe. Este încurajată experimentarea pentru a găsi o soluție care funcționează pentru fiecare persoană individual. 

  • Spălatul pe dinți. Primul plan de acțiune ar trebui să fie spălarea pe dinți mai des și în mod corect. Este deosebit de important să fie spălați după ce au fost consumate alimente și băuturi care pot duce la îngălbenirea dinților. Cu toate acestea, trebuie evitat periajul imediat după consumul de alimente și băuturi acide, deoarece poate face ca acizii să îndepărteze mai mult smalț și să ducă la eroziune. Este recomandată spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare dată, astfel încât să se ajungă în toate fisurile și crăpăturile. Periați dinții ușor, cu o mișcare circulară, pentru a asigura protecția gingiilor, este recomandat periajul interior, exterior, dar și suprafețele de mestecat ale dinților. Periajul cu o pastă de dinți de albire este eficientă în procesul de albire. Aceste paste de dinți conțin abrazivi ușori care freacă dinții pentru a îndepărta petele de suprafață, dar sunt suficient de blânde pentru a fi sigure. Folosirea unei periuțe de dinți electrice poate fi, de asemenea, mai eficientă în îndepărtarea petelor de suprafață.
  • Bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Se spune că folosirea unei paste făcute din bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen îndepărtează acumularea de placă și bacterii pentru a scăpa de pete. Amestecați 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen pentru a face o pastă. Clătiți bine gura cu apă după periaj cu această pastă. De asemenea, se poate folosi același raport de ingrediente pentru a face o apă de gură, sau se poate încerca bicarbonat de sodiu cu apă. Un studiu din 2017 a cercetărilor privind pastele de dinți cu bicarbonat de sodiu a concluzionat că acestea sunt eficiente și sigure pentru îndepărtarea petelor dentare și albirea dinților și pot fi folosite zilnic.
  • Clătirea cu ulei de cocos. Se spune că pulling-ul cu ulei de nucă de cocos îndepărtează placa și bacteriile din gură, ceea ce ajută la albirea dinților. Este recomandată cumpărarea unui ulei organic de înaltă calitate, care nu conține ingrediente dăunătoare. Luați în gură 1 sau 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos lichid timp de 10 până la 30 de minute. Nu lăsați uleiul să atingă partea din spate a gâtului. Nu înghițiți uleiul, deoarece acesta conține toxine și bacterii din gură. Scuipați-l în toaletă sau într-un coș de gunoi, deoarece ar putea înfundă canalele de scurgere. Clătiți-vă gura cu apă și beți un pahar plin de apă. Apoi spălați-vă pe dinți. Totuși, sunt necesare studii suplimentare privind efectul uleiului de extracție cu ulei de nucă de cocos.
  • Pastă de dinți cu limonen. Un studiu a analizat efectul unei paste de dinți care conținea 5 la sută limonen în îndepărtarea petelor de dinți rezultate în urma fumatului și a ceaiului. Persoanele care s-au periat cu o pastă de dinți care conține limonen combinată cu o formulă de albire de două ori pe zi, timp de 4 săptămâni, au redus semnificativ petele cauzate de fumat, deși nu a îndepărtat petele cauzate de fumat de lungă durată sau petele de ceai. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă limonenul este eficient de unul singur. Un alt studiu a raportat că albirea DIY cu căpșuni sau folosind acid citric nu a fost eficientă. Un studiu din 2017 a testat potențialul extractelor de acid citric din patru tipuri diferite de coajă de portocală ca agent de albire a dinților. S-a demonstrat că acestea au capacități diferite în ceea ce privește albirea dinților, extractul de coajă de mandarină obținând cele mai bune rezultate. Se recomandă să se folosească cu precauție aceste strategii, deoarece fructele sunt acide, iar acesta poate eroda și uza smalțul. Dacă o persoană observă că dinții devin mai sensibili, este indicat să nu mai folosească această metodă.
  • Cărbune activat. Puteți folosi cărbunele activat pentru a îndepărta petele de pe dinți. Se crede că acesta poate îndepărta pigmenții și petele de pe dinți, deoarece este foarte absorbant, de asemenea scapă și de bacteriile și toxinele din gură. Deschideți o capsulă de cărbune activ și puneți conținutul pe periuța de dinți. Periați ușor dinții folosind cercuri mici, timp de 2 minute. Aveți grijă mai ales în zona din jurul gingiilor, deoarece poate fi abraziv, apoi scuipați-l. Evitați periajul prea agresiv. Dacă dinții sunt sensibili sau dacă trebuie limitat caracterul abraziv al cărbunelui, se poate tampona pe dinți și lăsa să acționeze timp de 2 minute. De asemenea, se poate  amesteca cărbunele activ cu o cantitate mică de apă pentru a face o apă de gură. Clătiți gura cu această soluție timp de 2 minute și apoi scuipați-o. Clătiți bine gura cu apă după ce ați folosit cărbune activ. Sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a investiga eficacitatea cărbunelui activat pentru albirea dinților. Cercetările au constatat că acesta poate fi abraziv pe dinți și pe restaurările de culoarea dinților, ceea ce duce la pierderea structurii dentare, iar nivelul de abrazivitate poate face ca dinții să pară mai galbeni. Dacă se uzează prea mult smalț, o mai mare parte din dentina gălbuie de dedesubt va fi expusă. 
  • Consumați fructe și legume cu un conținut mai mare de apă. Se spune că consumul de fructe și legume crude cu un conținut ridicat de apă poate ajuta la menținerea sănătății dinților. Se crede că acest conținut de apă curăță dinții și gingiile de placa bacteriană și de bacteriile care duc la apariția dinților galbeni. Mestecatul fructelor și legumelor crocante la sfârșitul mesei poate crește producția de salivă. Aceasta poate ajuta la îndepărtarea particulelor de alimente care sunt blocate în dinți și la spălarea acizilor dăunători. Deși nu există nicio îndoială că o dietă bogată în fructe și legume este bună pentru sănătatea dentară și generală, nu există multe dovezi științifice care să susțină aceste afirmații astfel, consumul acestor alimente sănătoase pe parcursul zilei cu siguranță nu va face niciun rău. Nivelurile ridicate de vitamina C pot reduce cantitatea de placă care determină îngălbenirea dinților. Un studiu a constatat că pasta de dinți care conține papaină și extract de bromelaină a prezentat o îndepărtare semnificativă a petelor. Papaina este o enzimă care se găsește în papaya. Bromelaina este o enzimă prezentă în ananas. Sunt necesare studii suplimentare pentru a dezvolta aceste constatări.

Remedii medicale pentru dinții galbeni

Periajul frecvent și corect precum și folosirea regulată a apei de gură vor ajuta la reducerea acumulării plăcii bacteriene, iar acest lucru este esențial mai ales după ce ați consumat alimente sau băuturi care pot decolora dinții, cum ar fi: vinul roșu, cafeaua, afinele sau sfecla roșie. Printre metodele medicale potrivite pentru albirea dinților galbeni sunt:

  • Pastă de dinți de albire. Pasta de dinți de albire poate ajuta la reducerea îngălbenirii dinților și la îmbunătățirea albului. Aceste produse conțin ingrediente mai puternice decât pasta de dinți standard, ajutând la îndepărtarea petelor alimentare rezistente. Aceasta nu conține înălbitor, dar poate conține o cantitate mică de peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, fiind substanțe chimice care ajută la albirea culorii dinților. Pasta de dinți de albire albește de obicei culoarea dinților cu una sau două nuanțe.
  • Albitori dentari pe bază de tăviță. Unii dentiști oferă albirea dinților pe bază de tăviță, dar există și versiuni disponibile la domiciliu fără prescripție medicală. Albitorii dentari pe bază de tăviță pot lumina dinții cu una sau două nuanțe. Această metodă presupune purtarea unei tăvițe montate pe dinți, care conține un gel de albire și este purtată timp de 2 până la 4 ore pe zi sau peste noapte. Este important să căutați produse care conțin 10 la sută peroxid de carbamidă. Acestea sunt recomandate ca fiind sigure.
  • Benzi de albire. Benzile de albire furnizează un strat subțire de gel de peroxid pe benzi de plastic. Acestea sunt modelate pentru a se potrivi pe suprafața dinților. Există o gamă de benzi de albire disponibile online, iar instrucțiunile pentru acestea variază. Cele mai multe sugerează că ar trebui aplicate de două ori pe zi, timp de 30 de minute. Benzile pot lumina dinții cu una sau două nuanțe. Nu există nicio dovadă, însă, că benzile de albire sunt mai eficiente decât gelul cu peroxid de carbamidă de 10 la sută. Utilizarea gelului de peroxid de carbamidă este metoda cea mai recomandată.
  • Soluții de clătire pentru albirea dinților. Acestea sunt o altă modalitate de a scăpa de dinții galbeni, fiind produse ce conțin surse de oxigen, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Acestea reacționează cu compușii care colorează dinții, ajutând la ridicarea acestora. Folosirea unei soluții de două ori pe zi, timp de 1 minut de fiecare dată, poate duce la o îmbunătățire cu una până la două nuanțe a culorii dinților în decurs de 3 luni.

Întrebări frecvente

  1. De ce sunt dinții galbeni chiar și după spălare?
    Ingerarea regulată de fructe de pădure, cafea, vin roșu și cola poate cauza colorarea dinților. Uneori, chiar și medicamentele eliberate pe bază de rețetă și fluorul pot provoca colorarea. Chiar dacă vă spălați pe dinți zilnic, este probabil ca dinții să se păteze în timp dacă consumați în mod regulat substanțe de culoare închisă. 
  2. De ce dinții au tendința de a se îngălbeni?
    Dinții se îngălbenesc în cele din urmă odată cu înaintarea în vârstă, când smalțul se uzează din cauza mestecatului și a expunerii la acizii din alimente și băuturi. Majoritatea dinților se îngălbenesc pe măsură ce acest smalț se subțiază, dar unii capătă o nuanță cenușie datorită alimentației.
  3. Sunt dinții galbeni o problemă serioasă?
    În funcție de cauza care stă la baza dinților galbeni, această colorare poate fi clasificată ca un fenomen normal sau care indică o problemă subiacentă. Igiena orală proastă, produsele din tutun sunt cauzele care pot reprezenta simptomele incipiente ale unor afecțiuni. Anumite medicamente, alimente și băuturi, dar și procesul de îmbătrânire pot cauza decolorarea sau îngălbenirea dinților, ceea ce reprezintă un fenomen normal, nefiind de obicei un motiv de îngrijorare. Dacă culoarea galbenă provine de la placa bacteriană sau de la acumularea de tartru, atunci este de la sine înțeles că dinții nu sunt într-o stare foarte bună și necesită o curățare profesională.
  4. Pot dinții galbeni să devină din nou albi?
    Da, există o serie de modalități prin care puteți redobândi culoarea albă a dinților după ce aceștia s-au îngălbenit, de la schimbarea pastei de dinți și a apei de gură până la programările pentru o igienizare dentară profesională.
  5. Periajul dinților poate îndepărta petele galbene de pe dinți?
    Este firesc ca dinții să se îngălbenească ușor pe măsură ce o persoană îmbătrânește și smalțul se uzează, dar numai decolorarea datorată acumulării de placă bacteriană poate fi redusă prin periajul regulat.
  6. Dinții galbeni rămân de aceeași culoare pentru totdeauna?
    Din fericire, dinții galbeni nu sunt pentru totdeauna. Nu numai că dinții pot fi albiți, dar puteți adopta și obiceiuri care să-i mențină în stare bună. 
  7. Ce alimente îngălbenesc dinții?
    Alimente comune care pătează dinții sunt:
    – Ceaiul și cafeaua
    – Vinul roșu
    – Cola
    – Sucuri de fructe
    – Sosuri pe bază de roșii
    – Curry
    – Oțet balsamic
    – Sos de soia
  8. Ce culoare au dinții sănătoși?
    Dinții naturali au o culoare galben-deschis și indică un zâmbet puternic și sănătos. Culoarea normală a dentinei, stratul de tubuli minusculi care se află sub smalț și se conectează la nervul dentar din fiecare dinte, este galbenă.
  9. Este ușor de albit dinții galbeni?
    Da, cele mai multe pete pot fi îndepărtate cu ușurință de pe dinți cu ajutorul tratamentelor profesionale de albire. Este, totuși, important de reținut că petele interne sunt mai greu de îndepărtat.
  10. Se poate trăi cu dinți galbeni?
    Este perfect natural să ai dinții galbeni și acest lucru nu este neapărat un semn de sănătate orală precară. Chiar și cu un stil de viață sănătos, factori care nu depind de noi pot afecta aspectul dinților noștri, cum ar fi genele noastre și grosimea smalțului dentar.

Concluzie

Este normal ca dinții să se îngălbenească ușor pe măsură ce o persoană îmbătrânește și smalțul se uzează. Decolorarea cauzată însă de acumularea de placă bacteriană poate fi redusă prin periaj regulat. Evitarea alimentelor care pot colora dinții este, de asemenea, o idee bună. Dacă oricare dintre cauzele dinților galbeni reprezintă un semnal de alarmă pentru o persoană, există multe opțiuni de produse de albire. Pentru a îmbunătăți aspectul dinților, încercarea remediilor casnice reprezintă un început în acest sens, însă cel mai bun mod de a menține dinții sănătoși și albi este printr-o dietă adecvată și o bună rutină de igienă orală.