Meniu

Dinti in cerul gurii: cauzele aparitiei si management

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Apariția unui dinte în cerul gurii este o condiție rară, cunoscută sub numele de hiperdonție, care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Această anomalie dentară se caracterizează prin prezența unor dinți supranumerari, care pot crește în diverse locații ale cavității bucale, inclusiv în palat.

Deși adesea nu sunt dureroși, dinții supranumerari pot cauza diverse probleme, precum deplasarea dinților adiacenți sau întârzierea erupției dentare. Tratamentul poate include extracția acestor dinți suplimentari și, în unele cazuri, tratament ortodontic pentru realinierea dinților. Factorii genetici joacă un rol important în apariția acestei condiții, iar un consult stomatologic este esențial pentru diagnosticarea și gestionarea corectă a situației.

Cauzele dinților supranumerari

Dinții supranumerari pot avea multiple cauze, de la factori genetici la condiții de mediu. Înțelegerea acestor cauze este crucială pentru prevenirea și tratamentul adecvat al hiperdonției.

Condiții genetice

Fisura labială și/sau palatină: Fisura labială și/sau palatină este o malformație congenitală care poate influența dezvoltarea dentară și poate fi asociată cu apariția dinților supranumerari. Această condiție afectează fuziunea structurilor faciale în timpul dezvoltării embrionare, ducând la deschideri sau “fisuri” în buza superioară și/sau în palat. Dinții supranumerari pot apărea în zona afectată de fisură, complicând astfel tratamentul ortodontic și chirurgical necesar pentru corectarea malformației. Managementul acestor cazuri necesită o abordare multidisciplinară, implicând specialiști din diverse domenii medicale.

Sindromul Gardner: Sindromul Gardner este o afecțiune genetică rară care se manifestă prin creșterea unor tumori benigne în diferite părți ale corpului, inclusiv în cavitatea bucală. Aceste tumori, cunoscute sub numele de osteoame, pot afecta dezvoltarea normală a dinților și pot duce la apariția dinților supranumerari. Pacienții cu sindromul Gardner pot prezenta, de asemenea, alte anomalii dentare, cum ar fi dinți impacționați sau malpoziționați. Tratamentul pentru sindromul Gardner necesită o monitorizare atentă și poate include intervenții chirurgicale pentru a gestiona simptomele și pentru a preveni complicațiile asociate cu creșterea osteoamelor.

Displazia cleidocranială: Displazia cleidocranială este o afecțiune genetică rară care afectează dezvoltarea oaselor și a dinților. Caracteristicile distinctive includ clavicule subdezvoltate sau absente și probleme legate de dentiție, cum ar fi întârzierea căderii dinților de lapte și întârzierea sau absența erupției dinților permanenți. Pacienții cu această afecțiune pot avea un număr mare de dinți supranumerari, care sunt adesea impactați și pot necesita extracție chirurgicală. Managementul displaziei cleidocraniene necesită o abordare interdisciplinară, implicând atât ortodonți, cât și chirurgi maxilo-faciali pentru a coordona tratamentul complex necesar.

Sindromul Ehlers-Danlos: Sindromul Ehlers-Danlos reprezintă un grup de afecțiuni ereditare care afectează țesutul conjunctiv, responsabil pentru susținerea pielii, oaselor, vaselor de sânge și a altor organe. Pacienții cu acest sindrom pot prezenta o serie de probleme dentare, inclusiv dinți supranumerari. De asemenea, pot avea gingii fragile și predispuse la sângerare, ceea ce poate complica procedurile dentare. Tratamentul pentru pacienții cu sindromul Ehlers-Danlos trebuie să fie personalizat și să țină cont de fragilitatea țesuturilor pacientului.

Boala Fabry: Boala Fabry este o afecțiune metabolică ereditară care poate avea manifestări în cavitatea bucală, inclusiv apariția dinților supranumerari. Această boală este cauzată de lipsa unei enzime specifice, ceea ce duce la acumularea de substanțe în diferite țesuturi ale corpului. În contextul oral, boala Fabry poate determina anomalii dentare și poate contribui la dezvoltarea dinților supranumerari, complicând astfel managementul stomatologic al pacientului.

Factorii de mediu

Factorii de mediu pot juca un rol în dezvoltarea dinților supranumerari, deși influența lor este mai puțin înțeleasă decât cea a factorilor genetici. Expunerea la anumite substanțe chimice sau radiații în timpul dezvoltării fetale, precum și traumatismele sau infecțiile pot influența activitatea lamei dentare și pot contribui la formarea dinților supranumerari. De asemenea, nutriția și sănătatea generală a mamei în timpul sarcinii pot avea un impact asupra dezvoltării dentare a copilului. Prevenirea expunerii la factori de risc de mediu poate reduce incidența hiperdonției și a altor anomalii dentare.

Managementul dinților supranumerari

Gestionarea dinților supranumerari necesită o evaluare atentă și o planificare detaliată pentru a determina cea mai bună abordare terapeutică, care poate varia de la monitorizare la intervenție chirurgicală.

Indicații pentru extracție

Întârzierea sau inhibarea erupției dinților adiacenți: Unul dintre motivele principale pentru extracția dinților supranumerari este întârzierea sau inhibarea erupției dinților adiacenți. Dacă un dinte supranumerar blochează erupția unui dinte permanent, acesta poate fi îndepărtat pentru a permite dintelui blocat să erupă în mod natural. În absența tratamentului, pot apărea complicații, cum ar fi retenția dinților de lapte sau necesitatea unor intervenții ortodontice complexe pentru a corecta poziția dinților permanenți.

Deplasarea sau erupția modificată a dinților adiacenți: Dinții supranumerari pot de asemenea să deplaseze dinții adiacenți din poziția lor normală sau să modifice traiectoria de erupție a acestora. Aceste modificări pot duce la malocluzie, care necesită tratament ortodontic pentru corectare. Extracția dinților supranumerari în aceste cazuri poate preveni sau poate reduce necesitatea tratamentului ortodontic ulterior.

Patologia asociată: Dinții supranumerari pot fi asociați cu diverse patologii, cum ar fi formarea de chisturi sau tumori benigne. În aceste situații, extracția este indicată pentru a elimina sursa patologiei și pentru a preveni complicațiile ulterioare, cum ar fi resorbția osoasă sau deplasarea dinților adiacenți.

Considerații ale tratamentului ortodontic: Prezența dinților supranumerari poate complica planificarea și progresul tratamentului ortodontic. În unele cazuri, extracția dinților supranumerari este necesară pentru a permite alinierea corectă a dinților și pentru a se asigura succesul tratamentului ortodontic. Decizia de a extrage un dinte supranumerar în contextul tratamentului ortodontic trebuie luată în considerare cu atenție, ținând cont de impactul asupra sănătății orale pe termen lung a pacientului.

Interferența cu grefarea osului alveolar sau plasarea implantului: Dinții supranumerari pot complica procedurile de grefare a osului alveolar sau de plasare a implanturilor dentare. Acești dinți pot ocupa spațiul necesar pentru grefă sau implant, pot afecta calitatea osului alveolar sau pot interfera cu poziționarea corectă a implantului. În astfel de cazuri, extracția dinților supranumerari este adesea necesară pentru a se asigura succesul procedurilor de reabilitare orală și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Erupția spontană: În unele situații, dinții supranumerari pot erupe spontan în cavitatea bucală. Deși acest lucru poate reduce necesitatea unei intervenții chirurgicale, erupția spontană poate duce la probleme de aliniere și la aglomerarea dinților. Este important ca medicul dentist să monitorizeze acești dinți și să evalueze impactul lor asupra danturii adiacente pentru a decide dacă este necesară extracția.

Monitorizarea fără extracție

Erupția satisfăcătoare a dinților adiacenți: În cazurile în care dinții supranumerari nu interferează cu erupția sau alinierea dinților adiacenți, aceștia pot fi lăsați în loc și monitorizați. Decizia de a nu extrage un dinte supranumerar se bazează pe evaluarea atentă a riscurilor și beneficiilor, luând în considerare sănătatea orală pe termen lung a pacientului.

Fără patologie asociată: Dacă dinții supranumerari nu sunt asociați cu patologii, cum ar fi chisturi sau tumori, și nu cauzează disconfort sau probleme funcționale, pot fi monitorizați fără a fi extrași. Monitorizarea regulată este esențială pentru a detecta orice schimbări care ar putea indica necesitatea unei intervenții ulterioare.

Fără tratament ortodontic activ: În absența unui tratament ortodontic activ, dinții supranumerari care nu cauzează probleme pot fi monitorizați în loc să fie extrași. Această abordare conservatoare necesită evaluări periodice pentru a se garanta faptul că menținerea dinților supranumerari nu devine o problemă în viitor.

Riscurile extracției asupra vitalității dinților adiacenți: Extracția dinților supranumerari poate prezenta riscuri pentru sănătatea dinților adiacenți, în special atunci când este vorba despre vitalitatea acestora. Procedura poate afecta rădăcinile sau nervii dinților învecinați, ceea ce poate duce la complicații precum necroza sau pierderea sensibilității. Prin urmare, decizia de extracție trebuie luată cu precauție, evaluând cu atenție raportul dintre beneficiile potențiale și riscurile implicate. În unele cazuri, poate fi preferabilă o abordare conservatoare, cu monitorizare atentă, pentru a evita afectarea dinților sănătoși.

Momentul extracției

Intervenție imediată vs. întârziată: Decizia între intervenția imediată și cea întârziată pentru extracția dinților supranumerari depinde de mai mulți factori, inclusiv de vârsta pacientului, de starea de sănătate a dinților adiacenți și de prezența simptomelor. În general, extracția este recomandată când dinții supranumerari cauzează probleme sau când există un risc iminent pentru sănătatea orală. Totuși, în cazurile în care nu se observă efecte negative imediate, poate fi preferabilă amânarea extracției până când pacientul este mai mare sau până când condițiile sunt mai favorabile.

Considerații pentru dezvoltarea rădăcinii dinților adiacenți: Dezvoltarea rădăcinii dinților adiacenți este un factor important în planificarea momentului extracției dinților supranumerari. Extracția prematură poate perturba dezvoltarea rădăcinilor dinților permanenți în curs de formare, în timp ce amânarea extracției poate permite finalizarea dezvoltării rădăcinilor. Este esențial ca medicul dentist să evalueze stadiul de dezvoltare al rădăcinilor dinților adiacenți înainte de a lua o decizie privind extracția.

Tehnici chirurgicale

Extracția simplă: Extracția simplă este o procedură chirurgicală standard utilizată pentru îndepărtarea dinților supranumerari care au erupt în cavitatea bucală și sunt accesibili. Această tehnică presupune folosirea unor instrumente specifice pentru a extrage dintele fără a afecta structurile înconjurătoare. În cazul dinților supranumerari, extracția simplă poate fi complicată de poziția sau forma neobișnuită a acestora. Prin urmare, este important ca procedura să fie efectuată de un medic dentist sau chirurg oral cu experiență în astfel de cazuri pentru a minimiza riscurile și pentru a se asigura o recuperare rapidă și fără complicații.

Expunerea chirurgicală și îndepărtarea: În cazul dinților supranumerari impactați sau poziționați inaccesibil, expunerea chirurgicală urmată de îndepărtare este adesea necesară. Această procedură implică îndepărtarea țesutului osos sau gingival care acoperă dintele, permițând astfel accesul la acesta pentru extracție. Expunerea chirurgicală este o intervenție mai complexă și necesită o planificare atentă și o tehnică precisă pentru a minimiza riscul de leziuni ale structurilor învecinate și pentru a se asigura o vindecare optimă.

Provocări cu dinții supranumerari fuzionați: Dinții supranumerari care sunt fuzionați cu dinții adiacenți prezintă provocări unice în ceea ce privește extracția. Fuziunea poate implica coroana, rădăcina sau ambele, și poate duce la dificultăți în separarea dinților fără a afecta structura și vitalitatea dintelui adiacent. În astfel de cazuri, este esențială o evaluare atentă și o abordare chirurgicală meticuloasă pentru a evita complicațiile și pentru a păstra sănătatea dentară a pacientului.

Întrebări frecvente

Poate un dinte să crească în cerul gurii?

Da, este posibil ca un dinte supranumerar să crească în cerul gurii, o condiție cunoscută sub numele de hiperdonție palatală.

Ce cauzează creșterea dinților suplimentari în gură?

Cauzele creșterii dinților suplimentari pot include factori genetici, condiții ereditare precum sindromul Gardner sau displazia cleidocranială, și activitatea excesivă a lamei dentare.

Sunt dinții supranumerari dureroși?

Dinții supranumerari nu sunt de obicei dureroși, dar pot cauza disconfort sau durere dacă provoacă aglomerare, deplasare a dinților adiacenți sau dacă sunt asociați cu patologii cum ar fi chisturile.

Este întotdeauna necesară îndepărtarea dinților supranumerari?

Nu, îndepărtarea dinților supranumerari nu este întotdeauna necesară și depinde de poziția, efectul asupra dinților adiacenți și de prezența oricăror patologii asociate.

Ce se întâmplă dacă dinții supranumerari sunt lăsați netratați?

Dacă sunt lăsați netratați, dinții supranumerari pot cauza aglomerare, malocluzie, întârzierea erupției dinților adiacenți și pot contribui la probleme de sănătate orală.

Pot dinții supranumerari să reapară după îndepărtare?

Este foarte rar ca dinții supranumerari să reapară după îndepărtare, dar pot exista cazuri izolate, în special în condiții genetice care predispun la hiperdonție.

Există măsuri preventive pentru dinții supranumerari?

Nu există măsuri preventive specifice pentru a preveni apariția dinților supranumerari, dar diagnosticarea și tratamentul timpuriu pot preveni complicațiile asociate.

Este întotdeauna necesar tratamentul ortodontic după îndepărtarea dinților supranumerari?

Nu întotdeauna, dar tratamentul ortodontic poate fi necesar pentru a corecta orice probleme de aliniere sau malocluzie rezultate din prezența dinților supranumerari.

Concluzie

Dinții supranumerari reprezintă o provocare unică în domeniul stomatologiei, necesitând o abordare atentă și personalizată. De la diagnosticare la tratament și management în urma extracției, fiecare caz trebuie evaluat individual pentru a se asigura cele mai bune rezultate pentru sănătatea orală a pacientului. Colaborarea între specialiști și o comunicare eficientă cu pacienții sunt esențiale pentru gestionarea cu succes a acestei condiții complexe.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Parkin, N., Benson, P. E., Thind, B., Shah, A., Khalil, I., & Ghafoor, S. (2017). Open versus closed surgical exposure of canine teeth that are displaced in the roof of the mouth.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006966.pub3/full

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.