Meniu

Fatete dentare dinti lipsa

Actualizat pe:

Obtinerea unui zambet frumos este dorinta tuturor celor care trec pragul cabinetului de stomatologie, una dintre cele mai rapide si eficiente solutii fiind tratamentul cu fatete dentare, la dinti lipsa insa acest tratament poate fi dificil de realizat.
In astfel de cazuri, exista alte solutii la fel de eficiente, dar mult mai potrivite, acestea fiind lucrarile protetice precum puntile dentare, implantul dentar sau chiar protezele dentare, in cazul in care numarul dintilor lipsa este unul mare.

De ce nu poate fi realizat un tratament cu fatete dentare pentru dinti lipsa?

Persoanele care doresc sa apeleze la tratamentul cu fatete dentare pentru dinti lipsa trebuie sa site ca acest lucru nu este posibil. Explicatia este una foarte simpla si usor de inteles.
Pentru inceput, o fateta dentara se aplica pe suprafata unui dinte, in cazul in care acesta lipseste, inseamna ca lipseste si suportul pe care trebuie sa se aplice lucrarea protetica respectiva. In plus si dintii care urmeaza sa fie supusi unui astfel de tratament dentar trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea fi eligibili pentru un astfel de tratament.
In primul rand, starea de sanatate a danturii trebuie sa fie una buna, iar igiena sa fie corect realizata. De asemenea, dintii nu trebuie sa prezinte leziuni coronare extinse, abraziune accentuata. In al doilea rand, pacientii care sufera de bruxism sau au o ocluzie adanca acoperita nu pot nici ei sa beneficieze de o lucrare protetica estetica cu fatete dentare.
Singura situatie in care se poate folosi aceasta metoda pentru a acoperi un spatiu mai mare dintre dinti este cand pacientii prezinta diastema sau strungareata, care poate fi acoperita prin realizarea unor fatete mai mari decat dintele natural.
Toate aceste informatii si alte nelamuriri pe care le mai pot avea pacientii pot fi obtinute in timpul unei consultatii initiale, de la medicul stomatolog, in functie de specificul fiecarui caz.

Care sunt alternative au pacientii care nu pot apela la tratamentul cu fatete dentare pentru dinti lipsa?

Cei care nu pot beneficia de lucrari protetice estetice cu fatete dentare pentru dinti lipsa au posibilitatea de a alege din numeroase alte variante, care sunt la fel de eficiente si potrivite, din punct de vedere estetic.
O prima varianta si foarte populara este reprezentata de puntea dentara, care se poate folosi in cazul a cel mult 3 dinti lipsa consecutivi. Acest tip de lucrare protetica presupune insa sacrificarea dintilor invecinati, care sunt sanatosi si care vor fi prinsi in lucrare pentru a-i oferi stabilitate.
O alternativa foarte eficienta si moderna este implantul dentar, care poate fi folosit in foarte multe situatii, de la inlocuirea unui singur dinte lipsa pana la o cavitate orala complet lipsita de dantura. In acest ultim caz este vorba, mai ales, de proteza pe implant dentar, care este mult mai stabila si mai sigura decat alte solutii similare.

In concluzie, cei care au o dantura incompleta nu pot apela la lucrarile protetice estetice cu fatete dentare pentru dinti lipsa, acestia facand parte din categoria pacientilor carora le este contraindicat acest tratament stomatologic.