Meniu

Disjunctor dentar: Rolul sau in corectarea problemelor maxilare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O modalitate de a trata sau de a preveni malocluziile (mușcăturile incorecte) este de a urma un tratament ortodontic la o vârstă fragedă. Începerea în copilărie este benefică, deoarece tratamentul va fi mai eficient în timpul unei perioade de creștere naturală a copilului. Un disjunctor dentar este aparatul ortodontic adecvat pentru acest tip de tratament și prevenire. Odată ce disjunctorul este fixat în gura copilului, acesta va lărgi încet maxilarul superior pentru a preveni sau trata malocluziile. Acesta este un proces ușor și tolerabil, fiind cel mai eficient la copii datorită fuziunii treptate a celor două jumătăți care alcătuiesc maxilarul superior.

Ce este un disjunctorul dentar și cum se utilizează?

Ortodonția interceptivă este acel tip de ortodonție care ajuta la creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor maxilare pentru a evita viitoarele malpoziții sau modificări. Aparatul dentar este plasat de obicei între 7 și 11 ani, când dentiția este mixtă, dar primii molari superiori au erupt deja. La această vârstă, oasele maxilare sunt în creștere și modelabile. Prima vizită la un ortodont ar trebui să aibă loc peste vârsta de șase ani. Ortodonția interceptivă are ca scop principal ca oasele maxilare să aibă o poziție corectă și o dimensiune adecvată. Mai jos sunt prezentate trei dintre cele mai frecvente probleme cu care se poate confrunta un copil și pentru care ortodonții vor recomanda probabil un disjunctor dentar:

Mușcătura încrucișată

  • Maxilarul superior este prea îngust pentru a se potrivi cu maxilarul inferior
  • Dinții superiori din spate se află în interiorul celor inferiori
  • Corecție: extinderea maxilarului superior

Înghesuială

  • Nu este suficient spațiu pentru dinții permanenți
  • Maxilarul superior este prea îngust
  • Corecție: lărgirea maxilarului superior pentru a crea spațiu

Dinți impactați

  • Un dinte nu a intrat încă și este blocat de alți dinți
  • Poziția necorespunzătoare a dinților în creștere, cel mai frecvent în cazul caninilor sau al dinților oculari (situați direct sub ochi)
  • Corecție: lărgirea maxilarului superior pentru a permite dintelui să crească în poziția corectă

Ce se întâmplă în timpul activării disjunctorului dentar?

La rotirea șurubului, va apărea o senzație de presiune în palat. De asemenea, este posibil să se resimtă o senzație de furnicături în nas și sub aparat. Este normal să se simtă o ușoară presiune în cerul gurii și pe dinții posteriori. Incisivii pot deveni, de asemenea, ușor sensibili. Toate acestea sunt normale. Acest disconfort temporar ar trebui să dispară după 15 sau 30 de minute. 

Expansiunea are loc în principal la nivelul suturii palatine, dar mai multe alte suturi faciale pot fi afectate indirect de expansiune și pot provoca diverse senzații care pot varia de la o persoană la alta. 

Care sunt tipurile de disjunctor dentar?

Aparatul dentar pentru cerul gurii detașabil

Acesta arată similar cu un aparat de reținere, dar este fabricat din crom în loc de acrilic. Un ortodont ar putea recomanda un disjunctor detașabil dacă cineva are nevoie doar să lărgească puțin maxilarul.

Disjunctor dentar rapid

Acesta se potrivește în cerul gurii și se atașează la dinții superiori din spate pentru stabilitate. Există un șurub micuț în mijloc pe care pacientul îl rotește puțin în fiecare zi cu o cheie specială de disjunctor dentar. În timp, această tensiune îndepărtează cele două oase palatine, lărgind maxilarul. 

Disjunctorul rapid de palat asistat chirurgical

Acesta este adesea utilizat pentru cazurile moderate până la severe sau pentru adulții care au oasele faciale complet dezvoltate. Un chirurg bucal plasează acest tip de aparat dentar în sutura palatină mediană (linia unde se întâlnesc părțile stângă și dreaptă ale cerului gurii). La fel ca în cazul unui aparat dentar rapid de palat, o persoană va trebui să activeze disjunctorul puțin în fiecare zi. 

Disjunctor susținut de implanturi

Rezervat în mod obișnuit pentru adolescenți și adulți, acest tip de disjunctor dentar aplică forța la patru mini-implanturi dentare, mai degrabă decât la dinți. Acest lucru îi permite medicului dentist să aplice presiune direct pe maxilarul superior. Cu acest tip de disjunctor dentar, un ortodont va lucra îndeaproape cu un chirurg oral sau un parodontolog, care va plasa implanturile dentare.

Beneficiile și efectele secundare ale aparatului dentar pe cerul gurii

În cazurile potrivite, un disjunctor dentar oferă o serie de beneficii, printre care:

  • Poate corecta o gamă largă de probleme dentare, inclusiv nealinierea și înghesuiala
  • La copii, poate ajuta la reducerea necesității unei intervenții chirurgicale orale mai târziu în viață
  • Este compatibil cu alte aparate ortodontice, cum ar fi aparatele ortodontice și aparatul de cap

Concluzie

Un disjunctor dentar este un aparat ortodontic utilizat pentru a lărgi cerul gurii. Acesta poate ajuta la corectarea dinților înghesuiți și a malocluziei. Aparatele dentare pe cerul gurii sunt de obicei recomandate pentru o perioadă de aproximativ 6 până la 12 luni. Acestea sunt mai eficiente atunci când sunt folosite înainte de pubertate, înainte ca oasele să fuzioneze.