Drenaj puroi masea: Cum are loc procedura si metode de ingrijire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Puroiul la nivelul unui molar sau din jurul țesutului gingival este un semn obișnuit de infecție cauzată de un abces. Dacă este lăsată netratată, infecția se poate agrava și se poate răspândi în alte părți ale corpului, devenind astfel un factor amenințător. Este important ca  o persoană să trateze infecția măselei cât mai curând posibil.

Care sunt simptomele ce indică necesitatea de a drena puroiului de măsea?

Simptomele puroiului de măsea

  • Durere pulsatilă în molar;
  • Durere în momentul masticației sau la sorbirea băuturilor reci sau fierbinți;
  • Sensibilitate la schimbările de temperatură;
  • Noduli limfatici inflamați sub linia maxilarului;
  • O mică pungă de puroi în apropierea liniei gingivale, aproape de dintele molar dureros;

Cum se drenează puroiul de măsea?

  • Drenajul. Dacă este posibil, medicul dentist va tăia abcesul pentru a permite infecției bacteriene să se dreneze. De asemenea, poate îndepărta țesutul mort și poate spăla zona cu soluție salină. 
  • Terapia cu antibiotice. Drenarea unui puroiului de molar nu este întotdeauna posibilă sau ușoară. O infecție severă poate diminua efectele unui anestezic local, ceea ce face dificil pentru medicul dentist să amorțească zona pentru tratament. 
  • Tratamentul de canal. Un tratament de canal este o procedură utilizată pentru a elimina nervul, venele și arterele infectate din centrul rădăcinii unui dinte, acest lucru ajută la drenarea puroiului și îndepărtează infecția. Odată ce infecția s-a vindecat, medicul dentist va folosi o coroană dentară pentru a reface molarul slăbit și a-i oferi mai multă rezistență și protecție. 
  • Extracția molarului. În cazul în care molarul nu poate fi salvat, dentiștii nu au altă opțiune decât să-l extragă pentru a drena puroiul și a urgenta vindecarea zonei. 
  • Spitalizarea. Netratarea abcesului (puroiul dintelui molar) poate fi periculoasă, provocând probleme precum dificultăți de respirație sau de înghițire. Dacă antibioticele nu ajută, pacientul trebuie să solicite ajutorul unui medic, iar dacă este necesar, acesta poate fi spitalizat. 

Există trei pași pentru incizia și drenajul puroiului la nivelul dintelui molar

Pasul 1: Pregătirea

Adesea, anticiparea procedurii generează anxietate mai mare decât procedura în sine. Medicul dentist poate prescrie un sedativ ușor înainte de a efectua incizia și drenajul puroiului dintelui molar. Dacă zona este dureroasă, acesta poate folosi și un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului.

Pasul 2: Incizia

Cu ajutorul unui bisturiu chirurgical, medicul dentist va face o incizie în partea cea mai proeminentă a abcesului. Incizia este suficient de adâncă pentru a deschide abcesul, dar evită să meargă mai adânc. Este important ca incizia să urmeze liniile naturale ale gingiei pentru a preveni apariția unor cicatrici vizibile. Această parte a procedurii poate avea ca rezultat un gust neplăcut în gură. Acest lucru este normal și temporar, pe măsură ce lichidul infectat (puroiul) se drenează. Un asistent dentar va ajuta la aspirarea lichidului pentru a reduce orice gust neplăcut.

Pasul 3: Sondarea

Folosind un deget sau un tampon de bumbac, un dentist va sonda incizia pentru a se asigura că toate pungile de puroi sunt sparte și drenate. Incizia inițială va deschide cel mai mare corp al abcesului, dar este important să se asigure că toate abcesele interioare mai mici sunt sparte și drenate.

Pasul 4: Îndepărtarea și drenarea puroiului

Un dentist va folosi o soluție salină și va iriga incizia până când tot puroiul, sângele și resturile sunt eliminate. Incizia este împachetată cu tifon pentru a opri sângerarea. Un dentist poate lua o mostră din lichidul drenat și o poate trimite pentru testare dacă consideră că sunt necesare analize suplimentare, cel mai adesea, lichidul este pur și simplu drenat și spălat. În unele cazuri, un dentist poate instala și un mic tub de drenaj pentru a ajuta la drenarea ulterioară, iar în acest caz, tubul va rămâne în poziție până când puroiul este complet drenat și apoi va fi îndepărtat la o vizită de control.

Metode de îngrijire a măselei după drenarea puroiului

Pentru a menține incizia curată și pentru a preveni alte infecții, medicul dentist va oferi pacientului instrucțiuni de urmărire și îngrijire ulterioară a drenajului de puroi la nivelul unui molar. Este important ca un pacient să urmărească întotdeauna toate instrucțiunile pe care le oferă un dentist. În general, spălarea de mai multe ori pe zi cu apă caldă cu sare poate menține rana curată și poate preveni alte infecții, de asemenea, pot fi prescrise antibiotice, dacă acesta este cazul. Compresele calde pe partea exterioară a feței pot fi, de asemenea, liniștitoare și pot ameliora durerea, iar medicamentele antiinflamatoare fără prescripție medicală ar trebui să fie suficiente pentru a o gestiona.

Concluzie

Abcesele la nivelul molarilor sunt tratate, de obicei, de un dentist care va drena puroiul. Dacă o problemă cu molarul a cauzat abcesul, o persoană poate avea nevoie de un tratament de canal sau dintele poate fi îndepărtat. O persoană va primi un anestezic local, astfel încât resimtă un disconfort în timpul procedurii.