Meniu

Dupa cat timp de la extractie se pune implant?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă unei persoane trebuie să i se extragă un dinte sau dacă bănuiește că trebuie să i se extragă un dinte, cel mai bun lucru pe care îl poate face este să solicite o programare la un dentist.  În timpul unei evaluări cuprinzătoare, dentistul va putea spune pacientului dacă are într-adevăr nevoie sau nu de o extracție dentară, în cât timp i se poate plasa un implant dentar și îi va oferi acestuia toate detaliile planului de tratament personalizat.

Perioada de recuperare după extracția dentară

O extracție dentară este o intervenție chirurgicală orală majoră. Dacă o persoană plănuiește să își pună un implant dentar după o extracție dentară, va trebui să aștepte de obicei minimum 10 săptămâni după extracție înainte de a putea pune implanturi dentare. Această perioadă de așteptare permite zonei să se vindece după intervenția chirurgicală, cu mențiunea că există întotdeauna excepții. În unele cazuri, pacienților li se poate pune un implant dentar în același timp cu extracția dintelui. Faptul că o persoană va trebui să aștepte ca zona să se vindece sau poate avea implanturi dentare plasate imediat depinde de o varietate de factori, inclusiv starea de sănătate, poziția dintelui și existența unei infecții. Este imposibil să determine pacientul dacă poate fi sau nu cazul său pentru implanturi dentare imediate sau dacă va trebui să aștepte cele 10 săptămâni standard pentru o intervenție chirurgicală de implant dentar. Numai o examinare și o evaluare completă de către un specialist, cum ar fi un chirurg oral, poate confirma care opțiune de tratament este cea mai bună.

La cât timp după extracție se poate face implant?

Cât timp va trebui să aștepte un pacient pentru a i se pune un implant dentar după o extracție dentară, variază de la o persoană la alta, și depinde de mai mulți factori. În unele cazuri, dacă există suficient os maxilar sănătos, poate fi posibilă plasarea unui implant dentar în aceeași zi în care se extrage un dinte. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, se recomandă să se aștepte între 3 și 6 luni după o extracție dentară pentru a permite zonei să se vindece complet, dar dacă se așteaptă mai mult decât atât, pacientul va suferi o pierdere mai mare de os în maxilar, care apare în mod natural atunci când un dinte este scos. Dacă trece suficient timp, maxilarul poate deveni prea subțire sau slab pentru a susține un implant, în aceste cazuri, se poate recomanda o grefă osoasă pentru a restabili rezistența maxilarului și a-l pregăti pentru un implant.

Dacă un pacient are nevoie de extragerea unui dinte, probabil că dorește ca dintele să fie înlocuit cât mai curând posibil, deoarece un dinte lipsă nu are impact doar asupra aspectului estetic al zâmbetului, ci și asupra abilităților funcționale de a mușca și mesteca.

Implanturile dentare merită așteptarea?

Adesea, atunci când pacienții află că trebuie să aștepte o lună pentru a primi implanturi dentare după o extracție, încep să se întrebe dacă merită cu adevărat așteptarea. Deși procedura poate fi de lungă durată, rezultatele merită așteptarea și efortul. Implanturile sunt cele mai bune alternative disponibile la dinții sănătoși, naturali, fiind stabile, durabile, și oferind o soluție permanentă pentru a restabili aspectul, senzația și funcția unui dinte lipsă.  Implanturile sunt singurele restaurări disponibile care ajută la conservarea osului, deoarece acționează la fel ca rădăcinile dinților naturali. Cu o îngrijire adecvată, acestea au potențialul de a dura o viață întreagă. Implanturile dentare sunt cea mai bună opțiune de înlocuire a dinților din mai multe motive, inclusiv:

 • Sunt proiectate să dureze o viață întreagă și, spre deosebire de punți sau proteze dentare, nu sunt destinate să fie înlocuite în timp.
 • Au o rată de succes ridicată, ceea ce înseamnă că la marea majoritate a persoanelor care primesc implanturi dentare, acestea se vor lipi cu succes de maxilarul lor.
 • Imită rădăcina unui dinte natural, stimulând creșterea maxilarului.
 • Protejează împotriva resorbției osoase, sau a micșorării maxilarului, care apare dacă unei persoane îi lipsește un dinte.
 • Oferă fundația pentru o coroană cu aspect natural, oferind unei persoane un zâmbet frumos.
 • O persoană poate mânca tot ce dorește atunci când are implanturi dentare, fără riscul ca implantul să se miște, să alunece sau să se rupă.

De ce este important să evitați să așteptați prea mult timp pentru a introduce un implant?

Atunci când se îndepărtează un dinte, va rămâne un spațiu între dinți. Acest lucru nu numai că poate afecta aspectul zâmbetului, dar poate duce și la o serie de complicații. Dacă nu se introduce un implant, decalajul poate face ca ceilalți dinți din gură să se deplaseze în loc. Acest lucru poate îngreuna menținerea dinților fără carii și poate chiar cauza deteriorarea osului maxilarului, ceea ce, la rândul său, poate afecta sănătatea orală și chiar aspectul feței. 

O persoană poate preveni aceste complicații prin plasarea unui implant dentar sau a unei alte proceduri de înlocuire a dinților cât mai curând posibil. Pacientul și medicul stomatolog pot monitoriza progresul după extracția dintelui pentru a determina momentul potrivit pentru a efectua procedura de implant. În cazul în care o persoană a suferit o pierdere de os al maxilarului, atunci este posibil ca medicul dentist să fie nevoit să efectueze o grefă osoasă înainte de a plasa implantul.

Întrebări frecvente

 1. Cât de repede poate fi plasat un implant după extracție?
  O extracție dentară este o intervenție chirurgicală orală majoră. Dacă o persoană plănuiește să își pună implanturi dentare după o extracție dentară, de obicei, va trebui să aștepte cel puțin 10 săptămâni după înainte de a putea fi puse implanturi dentare.
 2. Se vor deplasa dinții în timpul așteptării unui implant?
  Da, așteptarea prea lungă permite dinților să se deplaseze, ceea ce face mult mai dificilă plasarea implantului. Cel mai bine este să nu amânați operația de implant dentar. 
 3. Care sunt cele 3 etape ale implanturilor dentare?
  Cele trei etape implicate în procedurile de implant dentar includ, în primul rând, implantul în sine este plasat în maxilar. Apoi, pilonul este adăugat la implant, care este locul unde va fi conectat dintele artificial, în cele din urmă, dintele protetic, sau coroana, este plasat pe pilon.
 4. O persoană trebuie să stea fără dinți înainte de a-și pune implanturi?
  Vestea bună este că o persoană nu trebuie să stea fără dinți în timp ce implanturile dentare se vindecă și există opțiuni pentru dinți temporari de implant dentar. Dacă o persoană are nevoie de implanturi pentru a înlocui molarii, chiar în partea din spate a gurii, este posibil să nu fie nevoie de un dinte temporar.
 5. O persoană poate primi un implant dentar imediat după extracție?
  În cele mai ideale circumstanțe, un implant dentar poate fi plasat în osul maxilarului imediat după o extracție dentară, chiar în timpul aceleiași consultații. Aceasta ar putea fi o opțiune pentru cei care nu suferă de boli gingivale și au un os maxilar sănătos și dens.

Concluzie

O extracție dentară este o intervenție chirurgicală orală majoră. Dacă o persoană intenționează să își pună implanturi dentare după o extracție dentară, de obicei va trebui să aștepte cel puțin 10 săptămâni după operație, care este o perioadă de așteptare ce permite gurii să se vindece după operația de extracție dentară.Există întotdeauna excepții, în unele cazuri, pacienții pot avea un implant dentar plasat în același timp cu extracția dintelui. Faptul că o persoană va trebui să aștepte ca gura să se vindece sau poate avea implanturi dentare plasate imediat depinde de o serie de factori, inclusiv starea de sănătate, poziția dintelui și existența unei infecții.