Depunerea de pe dinți este cunoscută mai frecvent sub numele de tartru. Acesta rezultă din acumularea de placă care se întărește sau se calcifiază (ca un os) pe dinți. Este important să vă spălați pe dinți, să folosiți ața dentară și să vă clătiți cu o apă de gură antiseptică pentru a preveni acumularea de tartru.
Detartrajul
Detartrajul și pilirea rădăcinilor sunt cunoscute și sub denumirea de curățare profundă în stomatologie. Procedura scapă de tartrul (minerale întărite) care poate adera la dinți. O persoană poate avea nevoie de aceste tratamente dacă are parodontită (boală gingivală avansată). Detartrajul dentar îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților care este vizibilă în timpul zâmbitului. Periajul radicular îndepărtează tartrul de pe rădăcinile dinților de sub linia gingiei. Această curățare dentară profundă merge sub linia gingivală pentru a îndepărta complet tartrul de pe fiecare dinte, inclusiv de pe rădăcinile acestora. Pentru a minimiza orice disconfort sau durere, medicul amorțește gura cu un anestezic local.
După îndepărtarea tartrului
După o curățare în profunzime, o persoană poate avea dureri timp de o zi sau două și sensibilitate dentară timp de până la o săptămână. De asemenea, gingiile pot fi umflate, pot fi sensibile și pot sângera. Pentru a preveni infecția, pentru a controla durerea sau pentru a ajuta la vindecare, un dentist poate prescrie medicamente, o apă de gură sau poate introduce medicamente direct în locul care a fost curățat. De asemenea, acesta va programa o altă vizită pentru a vedea cum s-au vindecat gingiile și pentru a măsura adâncimea pungilor formate în interiorul acestora. Dacă acestea s-au adâncit, este posibil să fie nevoie de mai mult tratament. O bună îngrijire dentară la domiciliu este esențială pentru a ajuta la împiedicarea bolii gingivale din a deveni mai gravă sau din a se repeta.
Sfaturi pentru a avea grijă după procedura de detartraj
- Îngrijirea gurii: În fiecare zi, asigurați-vă că vă clătiți cu apă caldă cu sare de două sau trei ori, se poate face acest lucru folosind o singură linguriță de sare, amestecată cu aproximativ 200 ml de apă. Păstrați bunele obiceiuri dentare (periaj blând și folosirea aței dentare) și mențineți-vă hidratați.
- Disconfort: Gingiile pot fi dureroase timp de câteva zile, dar acest lucru poate fi ameliorat cu ușurință cu ajutorul unor medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, unele persoane pot prezenta sensibilitate la căldură sau la frig. Aplicați pastă de dinți fluorurată pe dintele sensibil și asigurați-vă că continuați să vă spălați regulat pe dinți și să folosiți ața dentară pentru a îndepărta placa bacteriană.
- Mâncarea: Prima masă a pacienților după vizita la dentist trebuie să fie moale și trebuie să se evite gustările tari și crocante timp de trei până la patru zile.
Fumatul după îndepărtarea tartrului
Toți pacienții ar trebui să evite fumatul și produsele din tutun după detartraj. Aceste produse pot împiedica vindecarea corespunzătoare a locului de tratament, în special în primele 24 de ore de la programare.
Poate tartrul să lase spații între dinți după îndepărtare?
Formarea tartrului poate începe să deterioreze dinții în doar câteva luni. Cu cât tartrul este îndepărtat mai devreme, cu atât mai bine. Dacă o persoană dezvoltă parodontită din cauza tartrului, se pot forma lacune între dinte și gingii. Curățările dentare îndepărtează tartrul, lăsând spațiu între dinți acolo unde a fost odată tartrul. Dacă sunt menținute curate, spațiile se pot umple cu țesut gingival în timp. Chiar dacă aceste noi spații pot părea alarmante, nu este un motiv de îngrijorare. Prin îndepărtarea infecției și a tartrului, medicul dentist netezește rădăcinile, permițând gingiilor să se vindece în jurul dinților. Gingiile se vor vindeca în aproximativ 5 zile, ceea ce va duce la o strângere semnificativă.
Concluzie
Odată ce s-a format tartrul, doar un medic stomatolog va putea să-l îndepărteze de pe dinți. Așadar, vizitați dentistul la fiecare 6 luni pentru a îndepărta placa și tartrul care s-ar fi putut forma și pentru a preveni alte probleme.