Durere de masea in sarcina: Cauze si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă o persoană este însărcinată sau planifică să aibă un copil, o programare esențială este cea la dentist, acest sfat ar putea părea surprinzător, dar există un risc crescut de probleme dentare în această perioadă. Fluctuațiile hormonale, schimbările în obiceiurile alimentare, expunerea mai mare la acid și o rutină de igienă orală mai puțin perfectă sunt adesea motivele care cauzează problemele de dinți în timpul sarcinii.

Care sunt cauzele durerii de dinți în timpul sarcinii?

Majoritatea femeilor însărcinate anticipează un anumit disconfort pe parcursul sarcinii, cum ar fi grețurile îngrozitoare de dimineață, picioarele umflate, durerile de spate, oboseala și ceața cerebrală, dar când vine vorba de durere sau sensibilitate dentară, această problemă de sarcină nu este la fel de cunoscută. Cu toate acestea, problemele dentare în timpul sarcinii sunt mai frecvente decât își dau seama unii oameni. Cele mai frecvente cauze ale dinților sensibili în timpul sarcinii includ:

  • Hormonii. Hormonii de sarcină pot afecta, de fapt, modul în care corpul răspunde la bacterii, ceea ce poate duce la infecții parodontale și, la dinți și gingii dureroase.
  • Creșterea fluxului sanguin. Corpul în această perioadă lucrează peste program pentru a te susține atât mama, cât și copilul, ceea ce duce la creșterea fluxului sanguin în organism. Acest flux sanguin crescut poate crea gingii sensibile, umflate și sensibile la atingere. Alimentele calde și reci pot, prin urmare, să declanșeze această sensibilitate, chiar dacă nu a mai fost experimentată niciodată.
  • Grețuri matinale. În timpul trimestrelor inițiale ale sarcinii, vărsăturile sunt adesea un eveniment comun pentru majoritatea femeilor. Prin urmare, este important ca o persoană să se perieze cu o pastă de dinți care neutralizează acizii, pentru a elimina în mod eficient și sigur acizii din stomac care pot contribui la eroziunea dinților. În caz contrar, smalțul începe să slăbească, deschizând calea pentru alte dureri dentare în timpul sarcinii din cauza sensibilității și a cariilor.

Tratamente pentru durerea de dinți în timpul sarcinii

Există o serie de remedii la domiciliu care pot fi încerca pentru a ajuta la ameliorarea durerii de dinți în timpul sarcinii. Un remediu obișnuit este bicarbonatul de sodiu, deoarece acesta ajută la neutralizarea acizilor pentru a preveni cariile și bacteriile, cu toate acestea, se recomandă evitarea periajului agresiv cu bicarbonat de sodiu, deoarece poate îndepărta smalțul. Alte metode de tratament la domiciliu includ:

  • Aloe vera. Cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice, planta poate ajuta la reducerea creșterii bacteriilor și la diminuarea oricărei umflături a gingiilor pe care o puteți experimenta în timpul sarcinii.
  • Laptele, calciul și vitamina K, ambele găsite în lapte, sunt esențiale pentru sănătatea gingiilor. Consumul de lapte cald de câteva ori pe zi poate ajuta la reducerea sângerării și inflamației gingiilor, dar trebuie să se urmeze și regula de spălare pe dinți de două ori pe zi, deoarece laptele tinde să crească formarea plăcii bacteriene.
  • Rodii. Eficient ca măsură preventivă, sucul de rodie poate ajuta la combaterea acumulării plăcii bacteriene și a infecțiilor bacteriene.
  • Usturoi. Aplicarea usturoiului direct pe zona care provoacă durerea de dinți poate diminua semnificativ disconfortul, deoarece conține alicină, usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural, ucigând bacteriile din jurul zonelor infectate fără efecte secundare.
  • Cuișoare. Un antiseptic natural, cuișoarele sau uleiul de cuișoare pot fi aplicate direct pe dintele afectat pentru o ameliorare rapidă.
  • Curățarea dentară. Pentru a fi clar, curățările dentare de rutină nu îi fac rău copilului, astfel sunt recomandate curățările dentare profesionale. De fapt, curățarea dinților poate scăpa de sensibilitatea cauzată de prea multă placă bacteriană, o curățare poate trata și gingivita de sarcină. Din cauza riscului de gingivită în timpul sarcinii, medicul dentist poate chiar să recomande curățări mai frecvente în timpul sarcinii, poate la fiecare 3 luni, spre deosebire de fiecare 6 luni.

Îndepărtarea plăcii bacteriene poate, de asemenea, să ușureze disconfortul provocat de tumorile de sarcină, excrescențele necanceroase de pe gingii. Uneori, însă, o tumoare interferează cu mâncatul, în acest caz, medicul dentist poate lua în considerare îndepărtarea, dar acest lucru se poate realia în al doilea sau al treilea trimestru. Dacă o persoană dezvoltă o boală parodontală în timpul sarcinii și dentistul nu poate salva un dinte slăbit, extracția în timpul celui de-al doilea trimestru poate opri durerea și sensibilitatea. 

Uneori, s-ar putea ca o persoană să se confrunte cu dureri dentare insuportabile în timpul sarcinii înainte de a ajunge la dentist. Dacă o persoană are nevoie de ameliorarea durerii, este recomandat să discute aceste remedii cu medicul prenatal:

  • Paracetamol (dar trebuie evitat ibuprofenul, aspirina și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene);
  • Benzocaină (gel anestezic);
  • Comprese reci (pe obrazul cel mai apropiat de dinte);
  • Clătire cu apă sărată (o cană de apă caldă și o linguriță de sare).

Cum se previne durerea de dinți în timpul sarcinii?

Cu tot ceea ce o persoană suportă în timpul sarcinii, din punct de vedere fizic, aceasta va dori să reducă la minimum probabilitatea de a avea dureri de dinți. Acest lucru începe cu obiceiuri excelente de igienă orală, care sunt importante din cauza riscului de a dezvolta probleme dentare. Iată ce metode de prevenție sunt disponibile:

  • Menținerea unei îngrijiri dentare bune. 
  • Consumul de apă sau clătirea gurii după vomitat. 

Concluzie

Problemele dentare apărute în timpul sarcinii sunt adesea de scurtă durată și se ameliorează după naștere când nivelurile hormonale revin la normal. Nu pot fi controlate schimbările prin care trece corpul în timpul sarcinii, dar poate fi controlată îngrijirea dentară.