Meniu

Durere masea de minte: diferite optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerea măselei de minte poate fi o experiență neplăcută și adesea intensă, care apare în momentul erupției acestor dinți sau când spațiul insuficient din maxilar împiedică creșterea normală. Această durere poate varia de la un disconfort ușor până la o senzație acută, care necesită intervenție medicală.

În unele cazuri, măselele de minte pot rămâne impactate, provocând complicații suplimentare. Tratamentele variază de la remedii casnice și medicamente pentru ameliorarea durerii, până la extracția chirurgicală a molarilor de minte. Este esențial să se consulte un medic dentist pentru o evaluare corectă și pentru a determina cel mai potrivit curs de acțiune.

Probleme comune cu măselele de minte

Lipsa de spațiu în maxilar: Una dintre cele mai frecvente probleme asociate cu măselele de minte este lipsa de spațiu suficient în maxilar pentru acomodarea lor. Acest deficit de spațiu poate duce la erupția molarilor într-o poziție incorectă sau la rămânerea lor impactate sub gingie. În astfel de cazuri, măselele de minte pot exercita presiune asupra dinților adiacenți, provocând durere și alte probleme dentare. De asemenea, lipsa de spațiu poate îngreuna igiena orală adecvată în zona respectivă, crescând riscul de carii și boli gingivale.

Măsele de minte impactate: Măsele de minte impactate sunt acele măsele de minte care nu reușesc să erupă complet sau corect în cavitatea bucală. Această situație apare atunci când nu există suficient spațiu în maxilar pentru a permite molarului să ocupe poziția naturală în rândul dinților. Prevalența molarilor de minte impactați variază, dar se estimează că o proporție semnificativă a populației se confruntă cu această problemă la un moment dat. Impactarea poate fi parțială, când molarul de minte erupe doar parțial, sau completă, când molarul rămâne în întregime sub gingie sau în osul maxilar.

Potențiale complicații

Afectarea dinților învecinați: Când un molar de minte este impactat, acesta poate exercita presiune asupra dinților adiacenți, ducând la deplasarea lor sau la deteriorarea structurii dentare. Această presiune poate cauza durere și poate afecta alinierea corectă a dinților, necesitând uneori tratamente ortodontice pentru corectare.

Chisturi și creșteri benigne: Măselele de minte impactate pot fi însoțite de formarea de chisturi sau tumori benigne. Aceste formațiuni pot duce la resorbția osului maxilar și pot afecta rădăcinile dinților învecinați. Deși majoritatea sunt benigne, ele necesită monitorizare și, uneori, intervenție chirurgicală pentru îndepărtare.

Risc crescut de carii și boli gingivale: Datorită poziționării dificile și accesului limitat pentru igienizare, măselele de minte impactate sunt mai susceptibile la acumularea de plăci bacteriene și dezvoltarea de carii. De asemenea, pot contribui la apariția gingivitei sau a bolilor parodontale, afectând sănătatea generală a gurii și calitatea vieții pacientului.

Remedii casnice pentru ameliorarea durerii maselei de minte

Există o varietate de remedii casnice care pot oferi alinare temporară a durerii cauzate de măselele de minte, de la metode naturale la soluții farmaceutice disponibile fără prescripție medicală.

Medicamente fără prescripție pentru durere

Ibuprofen pentru umflături și sensibilitate: Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) care poate reduce eficient umflăturile și sensibilitatea asociate cu erupția molarilor de minte. Prin diminuarea inflamației, ibuprofenul poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea mobilității maxilare. Este important să se respecte dozajul recomandat și să se consulte un medic înainte de utilizare, mai ales dacă există alte afecțiuni de sănătate sau se iau alte medicamente.

Paracetamol și aspirină pentru ameliorarea durerii: Paracetamolul și aspirina sunt două medicamente analgezice frecvent utilizate pentru ameliorarea durerii măselei de minte. Paracetamolul este eficient în calmarea durerilor ușoare până la moderate și reduce febra. Aspirina, pe de altă parte, are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Este important să se respecte dozele recomandate și să se evite aspirina la persoanele cu tulburări de coagulare sau la cei care suferă de ulcere gastrice. De asemenea, aspirina nu este recomandată copiilor și adolescenților cu simptome virale, datorită riscului de sindrom Reye.

Clătirea cu apă sărată

Promovarea sănătății gingiilor: Clătirea gurii cu apă sărată este o metodă simplă și eficientă pentru promovarea sănătății gingiilor. Soluția salină poate ajuta la reducerea inflamației și la accelerarea procesului de vindecare a țesuturilor afectate de erupția măselei de minte. De asemenea, clătirea regulată poate ajuta la menținerea unei igiene orale adecvate, prevenind acumularea de plăci bacteriene și protejând împotriva infecțiilor gingivale.

Uciderea bacteriilor dăunătoare: Apa sărată are proprietăți antiseptice care contribuie la eliminarea bacteriilor dăunătoare din cavitatea orală. Clătirea cu apă sărată poate fi deosebit de utilă în cazul în care gingiile sunt inflamate sau există răni deschise, deoarece ajută la curățarea zonei și la prevenirea dezvoltării infecțiilor. Această practică simplă poate fi un adjuvant valoros în gestionarea simptomelor neplăcute asociate cu măselele de minte.

Aplicarea unei pungi cu gheață

Amorțirea zonei și reducerea durerii: Aplicarea locală a unei pungi cu gheață poate fi o metodă eficientă pentru a reduce durerea și inflamația asociate cu maselele de minte. Frigul ajută la amorțirea zonei afectate, oferind un efect analgezic temporar. De asemenea, gheața poate reduce umflăturile și poate încetini fluxul sanguin către zona inflamată, contribuind astfel la diminuarea disconfortului. Este important să se învelească punga cu gheață într-un prosop pentru a proteja pielea și să se aplice pe zona afectată în intervale de timp controlate pentru a evita leziunile cauzate de frig.

Clătire cu apă rece pentru ameliorare temporară: Clătirea gurii cu apă rece poate oferi o ușurare temporară a durerii măselei de minte. Efectul său poate ajuta la amorțirea zonei afectate și la reducerea inflamației. Această metodă poate fi deosebit de utilă în cazurile de durere acută, oferind un efect analgezic rapid. Totuși, este important să se utilizeze cu precauție pentru a evita șocul termic al dinților și a nu agrava sensibilitatea dentară.

Opțiuni de tratament profesional

Când durerea măselei de minte devine insuportabilă sau apar complicații, este esențial să se consulte un specialist. Opțiunile de tratament profesional pot varia de la evaluări inițiale până la proceduri de extracție, fiecare pas fiind crucial pentru sănătatea dentară.

Proceduri de extracție a molarilor de minte

Extracție în scaunul dentar: Extracția molarilor de minte în scaunul dentar este o procedură comună pentru măselele de minte care au erupt parțial sau complet. Procesul implică utilizarea anesteziei locale pentru a minimiza disconfortul pacientului. Medicul dentist va folosi instrumente speciale pentru a elibera molarul de minte din țesuturile înconjurătoare și pentru a-l extrage cu grijă din cavitatea orală.

Anestezie generală: Anestezia generală este utilizată în cazurile complexe de extracție a molarilor de minte sau când pacientul preferă să nu fie conștient pe durata procedurii. Această formă de sedare profundă necesită monitorizare atentă și este realizată de un anestezist calificat. Pacientul va dormi pe tot parcursul intervenției și nu va avea amintiri legate de procedură, fiind o opțiune adecvată pentru cazurile de anxietate severă sau pentru proceduri chirurgicale extinse.

Întrebări frecvente

Cât timp durează, de obicei, durerea măselei de minte?

Durerea măselei de minte poate varia ca durată, de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de fiecare caz în parte și de eventualele complicații.

Care sunt semnele că măselele de minte trebuie extrase?

Semnele care indică necesitatea extracției includ durere persistentă, umflături, dificultate la mestecat sau deschiderea gurii, și măsele de minte impactate sau care cresc într-o poziție incorectă.

Este mai bine să fie extrase toate măselele de minte odată sau separat?

Decizia de a extrage toate măselele de minte odată sau separat depinde de recomandarea medicului dentist, bazată pe evaluarea stării de sănătate orale a pacientului și pe complexitatea cazului.

Pot fuma sau consuma alcool după extracția măselei de minte?

Este recomandat să se evite fumatul și consumul de alcool imediat după extracție, deoarece pot încetini procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații, cum ar fi alveolita uscată.

Cum pot gestiona durerea și umflăturile după extracția măselei de minte?

Pentru a gestiona durerea și umflăturile, se recomandă aplicarea de gheață, odihnă, evitarea alimentelor dure și utilizarea medicamentelor pentru durere prescrise de medic.

Când pot relua activitățile normale după extracția măselei de minte?

Activitățile normale pot fi reluate treptat după câteva zile de la extracție, în funcție de nivelul de disconfort și de recomandările medicului dentist.

Cum pot preveni complicațiile după extracția măselei de minte?

Pentru a preveni complicațiile, este important să se urmeze cu strictețe instrucțiunile de îngrijire postoperatorie oferite de medicul dentist și să se mențină o igienă orală bună.

Concluzie

În concluzie, durerea măselei de minte este o problemă comună care poate fi gestionată eficient prin diverse metode, de la remedii casnice la tratamente profesionale. Este esențial să se acorde atenție simptomelor și să se consulte un medic dentist pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o recuperare rapidă și fără probleme. Prin îngrijire adecvată și monitorizare, extracția măselei de minte poate fi o procedură sigură și eficientă, contribuind la menținerea sănătății orale pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Dodson, T. B., & Susarla, S. M. (2014). Impacted wisdom teeth.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148832/

Djuraeva, B., Malikova, Z., & To’ychiyeva, M. (2023). WISDOM TEETH IN HUMANS.

https://www.in-academy.uz/index.php/EJMNS/article/view/25033

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.