Meniu

Durere de masea de minte

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Durerea măselelor de minte afectează multe persoane și poate include simptome de la ușoare la severe. Durerea poate fi resimțită în partea din spate a gurii, atât în partea de sus, cât și în partea de jos, acolo unde se află măselele de minte. Uneori, o singură măsea va provoca durere și alteori mai multe deodată. Deoarece măselele de minte apar de obicei doar la adulți, orice durere în această zonă poate avea cauze diferite la copii și la adulții tineri.

Simptomele durerii măselelor de minte 

Dacă o persoană are încă măselele din minte, este posibil ca acestea să provoace durere pe măsură ce apar. Pentru a depista durerea măselii din minte se va ține cont de:

 • Zona în care este resimțită durerea –  în partea din spate a gurii, în spatele molarilor.
 • Observarea măselelor din minte dacă acestea au început să iasă prin gingii.
 • Dacă zona este roșie, inflamată și sensibilă la atingere.
 • Dureri la nivelul maxilarului și umflături în jurul maxilarului.
 • Respirație urât mirositoare.
 • Un gust neplăcut în gură.
 • Dificultate în deschiderea gurii.

Unii oameni, totuși, nu au niciun simptom vizibil de durere de măsele de minte. Iar uneori, durerea orală poate avea și o serie de alte cauze. Acestea pot include caria dentară, fractură sau abces, o plombă ruptă sau deteriorată, scrâșnirea dinților pe timp de noapte și infecția gingivală. Indiferent de cauză, însă, ar trebui să se consulte medicul dentist.

Remedii la domiciliu pentru durerea măselelor de minte

Clătirea cu apă sărată

Unul dintre cele mai populare remedii pentru durerea de dinți este o clătire cu apă sărată, care ajută la favorizarea sănătății gingiilor și la eliminarea bacteriilor dăunătoare. Măselele de minte pot uneori să rănească ceilalți dinți sau să creeze chisturi atunci când erup prin gingii. 

Mentă

Frunzele de mentă conțin mentol, un compus natural de răcire, care s-a constatat că are unele efecte de reducere a durerii într-o gamă largă de aplicații. Deși nu există dovezi concludente că menta este eficientă în tratarea durerii măselelor de minte, acest remediu este în general considerat sigur. Pentru utilizare se înmoaie un tampon de vată într-o cantitate mică de extract de mentă înainte de a-l aplica pe gingiile dureroase sau se utilizează ceaiul de mentă pentru clătituri după ce s-a răcit.

Ulei de cuișoare

Cuișoarele sunt un remediu comun pentru durerile de dinți. Un ingredient activ din uleiul de cuișoare, eugenolul, are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Acesta poate fi achiziționat sau pur și simplu se fierb patru-șase cuișoare întregi pentru a face apă de cuișoare, care poate fi masată apoi pe gingiile dureroase. Însă acesta trebuie utilizat cu precauție, deoarece în cantități mari, eugenolul poate provoca toxicitate hepatică. Supradozajul este posibil prin ingerarea a 10 până la 30 de mililitri (ml) de ulei de cuișoare. 

Terapia prin frig și căldură

Aplicarea unui pachet de gheață pe obraji poate ajuta la reducerea inflamației și a umflăturii. Frigul are, de asemenea, un efect de amorțire care poate reduce durerea. Aplicarea unei călduri blânde poate promova vindecarea prin ameliorarea tensiunii și creșterea fluxului sanguin în zonă. Poate fi folosit fie frigul, fie căldura, în funcție de ceea ce funcționează cel mai bine. Unele persoane alternează între tratamentele cu căldură și cele cu frig.

Aloe vera

Aloe vera este bogată în antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii. Poate fi folosită pentru a calma și reduce inflamația în jurul zonei în care măselele de minte încearcă să crească. De asemenea, ajută la vindecarea gingiilor dacă acestea se zgârie sau se taie în timp ce cresc dinții. Poate fi aplicat un gel pur de aloe vera pe gingii, iar acesta va răcori zona pentru ameliorarea temporară a durerii.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un agent antibacterian, care poate ajuta la uciderea bacteriilor ce se dezvoltă pe dinți. Acest ulei este atât de puternic, încât nu ar trebui să fie aplicat niciodată direct pe dinți, de aceea trebuie diluat cu ulei de nucă de cocos. Uleiul de arbore de ceai nu ar trebui înghițit, așa că trebuie scuipat imediat după acest tratament.

Usturoi și ghimbir zdrobit

S-a constatat că usturoiul zdrobit este unul dintre cei mai eficienți ucigași ai agenților patogeni care invadează și infectează linia gingivală. Combinarea usturoiului cu ghimbir zdrobit într-o pastă face ca usturoiul să fie și mai eficient.

Mentol

Mentolul este un analgezic natural și aduce o senzație de răcoare pe piele atunci când este ating. Pentru a-l utiliza ca remediu în ameliorarea durererii de măsele de minte, acesta trebuie diluat într-o apă de gură care conține alcool, aromă de mentă și mentol înainte de a o aplica direct pe zona afectată.

Turmeric

Turmericul a fost folosit de secole ca un condiment și ca remediu natural pentru multe afecțiuni. Calitățile analgezice și antiinflamatorii ale acestuia îl fac un remediu bun pentru durerile de dinți. Acesta poate fi aplicat în formă măcinată pe zona măselei pentru a reduce durerea și umflarea, sau se poate face o pastă din:

 • 2 părți turmeric
 • 1 parte sare
 • 1 parte ulei de muștar

Turmericul este, în general, sigur, dar persoanele însărcinate nu trebuie să ia cantități mai mari decât cele găsite în alimente.

Ulei de oregano

Uleiul de oregano este un vindecător puternic, care poate ucide bacteriile și poate preveni infecțiile. Proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante provin de la carvacrol, un compus care se găsește și în cimbru, bergamotă și ardei gras. Uleiul de oregano este puternic și trebuie întotdeauna diluat corespunzător. Pentru a fi utilizat se recomandă o picătură de ulei de oregano în o linguriță de ulei, care este apoi tamponat pe măsele sau pe gingii. Acesta poate fi utilizat de două ori pe zi.

Capsaicina

Se spune că ingredientul activ din piperul cayenne, capsaicina, ameliorează durerea și inflamația. Capsaicina este o opțiune promițătoare pentru tratamentul unor forme de durere neuropată (durere nervoasă). Capsaicina are potențialul de a irita, așa că ar trebui să fie utilizat întotdeauna într-o cantitate mică pentru a vedea cum reacționează organismul. Se diluează câteva picături de extract sau ulei de capsaicină pură într-o cană de apă, iar soluția se tamponează pe zona afectată sau este folosită ca apă de gură.

Ajutor medical pentru durerea măselelor de minte

Paracetamol 

Paracetamolul este disponibil fără prescripție medicală în forma sa generică, fiind disponibil în doze mai mari pe bază de prescripție medicală. Acesta însă, poate provoca toxicitate hepatică și simptome gastrointestinale atunci când este administrat în cantități mari, astfel încât oamenii ar trebui să utilizeze medicamentul numai conform instrucțiunilor.

Acupunctura

Acupunctura implică, de obicei, utilizarea unor ace mici care pot stimula mecanismele naturale de vindecare ale organismului. S-a demonstrat că acupunctura ajută la ameliorarea durerii dentare după o intervenție chirurgicală. Aceasta a ameliorat durerea la persoanele care așteptau să primească îngrijiri dentare de urgență.

Aspirina

Aspirina care este de obicei luată pentru a ameliora durerile de cap severe poate ajuta și la durerea măselelor de minte. Aceasta este un agent eficient de atenuare a durerii pentru persoanele care se confruntă cu disconfort în gură. Însă, aspirina trebuie luată conform indicațiilor, o doză prea mare poate crea complicații.

Benzocaină

Benzocaina este un agent anestezic și amorțitor, disponibilă fără prescripție medicală în produse pentru ameliorarea durerii dentare. Aceasta nu este recomandată pentru utilizare la persoanele cu răni sau leziuni profunde sau la persoanele cu vârsta sub 2 ani. Adulții mai în vârstă pot fi mai predispuși să aibă o reacție de hipersensibilitate la benzocaină.

Ibuprofen

Ibuprofenul este un medicament fără prescripție medicală cu proprietăți antiinflamatorii nesteroidian. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ajută la durere prin reducerea inflamației la fața locului, în timp ce paracetamolul acționează prin blocarea semnalizării durerii.

Cum să preveniți durerea măselelor de minte?

Măselele de minte sunt mai dure decât alți dinți, ceea ce le face mai predispuse la apariția cariilor. Atunci când unei persoane îi ies măselele de minte, există lucruri practice pe care le poate face pentru a minimaliza infectarea giingilor. Aceste acțiuni includ:

 • Practicarea unei bune igiene orale: Periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură pot ajuta la reducerea bacteriilor din gură, care provoacă infecții.
 • Consumul de apă din abundență: Acest lucru ajută la îndepărtarea alimentelor și a bacteriilor de pe dinți și gingii.
 • Evitarea alimentelor zaharoase: Alimentele dulci pot rămâne blocate în interiorul gingiilor, încurajând dezvoltarea bacteriilor.

Deși nu poate fi împiedicată apariția măselelor din minte, menținerea unor programări regulate la șase luni pentru igienizare și controale stomatologice îi permite medicului dentist să monitorizeze creșterea și apariția acestora. Radiografiile dentare actualizate în mod regulat pot indica prezența măselelor de minte impactate înainte de apariția oricăror simptome.

Întrebări frecvente

  1. Ce sunt măselele de minte?
   Adulții au, în general, până la 32 de dinți. Ultimii patru dinți care cresc în partea din spate a gingiilor, câte unul în fiecare colț al maxilarului, sunt cunoscuți ca măsele de minte, având această denumire pentru că apar mult mai târziu decât restul dinților și ridică numărul total de molari la doisprezece. 
  2. De cât timp este nevoie pentru ca măselele de minte să erupă complet?
   În mod normal, măselele de minte încep să erupă între 17 și 25 de ani. Cu toate acestea, procesul nu se desfășoară în același ritm pentru toată lumea. De fapt, poate dura ani de zile pentru ca acestea să iasă complet prin gingii sau este posibil să nu erupă niciodată.
  3. De ce pot provoca atât de multă durere măselele de minte?
   Atunci când încep să apară măselele de minte, în mod normal, gura conține deja 28 de dinți. La mulți adulți, acești 28 de dinți existenți – inclusiv primul și al doilea molar – le umplu deja maxilarul și nu există spațiu pentru măselele de minte. Ca urmare, acestea pot fi “impactate” pe măsură ce apar. Dacă este impactată, măseaua de minte ar putea fi blocată într-un unghi împotriva celui de-al doilea molar. În consecință, este posibil să iasă doar parțial și să cauzeze durere.
  4. Cum puteți trata măselele de minte dureroase?
   Este posibil să constatați că măselele de minte vă provoacă disconfort pe măsură ce apar, dar nu devin impactate. Folosirea unei ape de gură antibacteriene care conține clorhexidină poate ajuta la calmarea gingiilor dacă acestea sunt dureroase. Dacă durerea persistă, atunci este indicat să consultați un medic dentist care, de obicei, vă va face o radiografie a maxilarului pentru a vedea dacă măselele de minte au devenit impactate. Pentru a trata durerea, vă poate recomanda ca una sau mai multe din măselele de minte să fie scoase.
  5. Cât timp durează durerea măselelor de minte?
   Dacă tocmai ați suferit o extracție a măselelor de minte, este posibil să apară o durere puternică, dar aceasta va dura de obicei în jur de câteva zile, fiind nevoie de până la 2 săptămâni înainte ca tot disconfortul să dispară complet. Este important pentru sănătatea orală să vă curățați cu atenție dinții în această perioadă, pentru a reduce probabilitatea apariției complicațiilor cauzate de bacterii. Dacă măselele de minte sunt încă în erupție, atunci este posibil să aveți dureri până când acestea se vor forma complet. Puteți folosi tratamente la domiciliu pentru a vă ajuta cu acest lucru până atunci. În cazul în care durerea dentară continuă, este posibil să aveți o măsea de minte impactată sau o altă problemă, așa că asigurați-vă că vizitați un dentist dacă simptomele sunt cronice.
 • În ce zile vă dor cel mai mult măselele de minte?
  În cazul unei extracții tipice a măselelor de minte, disconfortul se ameliorează de obicei după 3 sau 4 zile, ziua a treia fiind de obicei cea mai vizibilă în ceea ce privește disconfortul. Dacă dezvoltați o infecție sau o alveolă uscată, durerea poate dura până la două săptămâni fără tratament profesional.
 1. De ce apare și dispare durerea măselei de minte?
  Pe măsură ce apar măselele de minte, acestea pot exercita presiune asupra gingiilor și a dinților vecini, provocând durere și disconfort care pot apărea și dispărea în cicluri. Flancul de gingie care acoperă suprafața de mușcătură a măselei de minte poate, de asemenea, să se umfle și să rămână prins între dinți, ceea ce poate provoca mai multă durere.
 2. Durerea măselei de minte poate dispărea pur și simplu, fără tratament?
  În unele cazuri, durerea măselelor de minte se poate rezolva de la sine în timp, fără niciun tratament. Cu toate acestea, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală dentară dacă durerea este severă sau dacă măseaua de minte cauzează probleme precum infecții, chisturi, carii dentare sau deteriorarea dinților vecini.
 3. Pot măselele de minte să provoace dureri la nivelul maxilarului sau al gingiilor?
  Măselele de minte pot provoca dureri la nivelul maxilarului sau al gingiilor pe măsură ce apar. De asemenea, pot crește riscul de infecții, permițând bacteriilor să pătrundă în gingii, ceea ce poate provoca dureri de gingii și umflături sau rigiditate la nivelul maxilarului.
 4. Puteți ignora durerea măselelor de minte?
  Atunci când ignorați durerea măselelor de minte, crește șansa de a dezvolta carii. Se poate dezvolta o infecție bacteriană, care provoacă inflamații și umflarea gingiilor. Dacă este lăsată netratată, infecția trebuie tratată cu antibiotice. În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală orală pentru a îndepărta lamboul gingival.
 5. Ce se întâmplă dacă nu vă scoateți măselele de minte?
  Deoarece această zonă este greu de văzut și de curățat, măselele de minte care ies parțial creează un pasaj care poate deveni un magnet pentru bacteriile ce provoacă boli ale gingiilor și infecții orale. Pe lânga asta, ele pot înghesui dinții din apropiere dacă nu au suficient spațiu pentru a ieși în mod corespunzător.

Concluzie

Există patru măsele de minte în total, cu câte una în fiecare dintre cele mai îndepărtate colțuri ale gingiilor de sus și de jos. Măselele de minte impactate pot duce la durere, deteriorarea altor dinți și alte probleme dentare. În unele cazuri, măselele de minte impactate pot să nu cauzeze nicio problemă aparentă sau imediată, dar, deoarece sunt greu de curățat, pot fi mai vulnerabile la carii și boli ale gingiilor decât alți dinți. Durerea la nivelul măselelor de minte se poate rezolva de la sine, dar, în unele cazuri, va fi nevoie fie de remedii constante la domiciliu, fie de un tratament într-un spital sau cabinet stomatologic.