Meniu

De ce ma doare maseaua plombata? Cauze si solutii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Plombarea unei măseli din cauza unei carii poate provocate un anumit grad de durere. O plombă este, în esență, o procedură ușor invazivă. O carie trebuie să fie forată în molar înainte de a putea fi umplută. Sensibilitatea după plombarea unei carii este complet normală, deoarece cariile pot ajunge foarte aproape de nervul din interiorul dintelui. Creșterea sensibilității dintelui molar după plombări poate dura câteva săptămâni, până când dintele are șansa de a se obișnui cu noua plombă.

Care sunt posibilele cauze ale durerii măselelor plombate?

O anumită sensibilitate temporară după o plombare a măselelor este normală. Cu toate acestea, sensibilitatea persistentă sau severă după o plombare se datorează probabil altor cauze care trebuie tratate. Este rar, dar pacienții pot simți uneori durere persistentă și severă după o plombă. O durere pulsatilă care se simte ca o durere de dinți ar putea însemna că nervul măselei este deteriorat. Durerea în timpul mestecatului înseamnă, de obicei, că plomba provoacă o problemă cu mușcătura. 

Un nerv iritat

Durerea pe termen scurt a măselelor după o plombă apare, de obicei, deoarece procedura a agravat sau a provocat o inflamație a nervului din interiorul măselei. Straturile exterioare ale dintelui, care sunt smalțul și cementul, protejează de obicei nervul de expunere. Cu toate acestea, plombările, în special cele profunde, se pot apropia de terminațiile nervoase și pot provoca iritații și senzații inconfortabile. Pe măsură ce nervul se vindecă, sensibilitatea va dispărea. 

Alinierea incorectă a mușcăturii

Un dentist trebuie să se asigure că plombarea măselei se aliniază cu ceilalți dinți din gură. Oamenii vor simți adesea unele dureri minore atunci când mușcă în zilele care urmează procedurii. Această durere va dispărea de obicei de la sine. Cu toate acestea, atunci când plomba este prea înaltă, aceasta poate provoca o presiune suplimentară atunci când o persoană mușcă. Dacă o persoană experimentează o sensibilitate severă sau are dificultăți în a mânca sau a mușca, ar trebui să ceară medicului dentist să verifice mușcătura. 

Pulpita

Pulpita este o inflamație a pulpei în profunzimea măselei și poate provoca sensibilitate și durere la nivelul acesteia. Aceasta nu apare în mod regulat cu plombări minore, dar se poate întâmpla dacă:

  • Măseaua a suferit un traumatism, cum ar fi în urma unui accident care a avut ca rezultat un dinte crăpat sau rupt.
  • Caria a fost foarte adâncă, atingând stratul pulpar intern.
  • Măseaua a fost supusă unor plombări sau proceduri multiple.

Reacție alergică

Unele persoane pot avea o reacție alergică la o plombare. De exemplu, în cazul plombelor din amalgam, materialul de umplere provoacă cel mai adesea o reacție alergică. De asemenea, oamenii pot avea o reacție alergică la alte materiale implicate în procedură, cum ar fi latexul din mănușile dentistului. Reacțiile alergice la plombele din amalgam sunt rare. În aceste circumstanțe rar întâlnite, se crede că mercurul sau unul dintre metalele utilizate într-o restaurare cu amalgam declanșează un răspuns alergic. 

Deteriorarea plombelor

Presiunea constantă din cauza mestecatului, a măcinării sau a strângerii poate face ca plombele dentare să se uzeze, să se ciobească sau să se crape. Deși este posibil să nu vă puteți da seama de acest lucru, medicul dentist poate identifica punctele slabe ale restaurărilor în timpul unui control periodic. Dacă sigiliul dintre smalțul măselei și plombă se rupe, particulele de alimente și bacteriile care cauzează carii își pot face loc sub plombă. Atunci riscați să dezvoltați carii suplimentare la acea măsea. Caria care este lăsată netratată poate progresa până la infectarea pulpei dentare și poate provoca un abces. 

Durere pulsatilă constantă 

În cazul în care caria a fost foarte adâncă, până la pulpa dintelui, această durere pulsatilă poate indica faptul că țesutul nu mai este sănătos. În acest caz, poate fi necesar un tratament de “canal”.

Sensibilitate 

Aceasta este o durere sau sensibilitate la alți dinți în afară de cel care a primit obturația. În cazul acestei dureri particulare, probabil că nu este nimic în neregulă cu dinții. Dintele molar obturat transmite pur și simplu “semnalele de durere” pe care le primește către alți dinți. Această durere ar trebui să se diminueze de la sine în decurs de una până la două săptămâni. O durere persistentă ar putea indica o problemă cu plomba sau că măseaua ar putea fi mai deteriorată decât crezuse inițial dentistul. Foarte rar, este posibil ca dentiștii să deterioreze dinții adiacenți atunci când umple dintele inițial, iar deteriorarea acestor dinți să provoace dureri severe.

Complicații asociate cu o plombă dentară 

Posibilele complicații ar putea include:

Deteriorarea altor dinți 

În cazuri rare, dinții adiacenți pot fi deteriorați în timpul procedurii. De exemplu, medicul dentist ar putea să cresteze un dinte vecin sau gingia cu freza. Acest lucru ar putea provoca o durere intensă în zona plombei. Aceasta necesită mai mult timp de vindecare și poate vizite suplimentare. 

Un abces al măselei

Atunci când o infecție se dezvoltă în nervul măselei, se numește abces dentar. Motivul din spatele unui abces poate fi un dinte molar fisurat, o carie profundă sau o boală a gingiilor. Iată câteva dintre simptomele unui abces:

  • Febră
  • Sensibilitate la nivelul măselei
  • Durere pulsatilă 
  • Gust neplăcut în gură
  • Gingii roșii și umflate

Plombe slăbite, rupte sau mai vechi

O plombă nu poate dura o viață întreagă, din păcate, aceasta durează doar un anumit număr de ani. Dacă plomba veche se rupe, aceasta poate duce la sensibilitate și dureri atunci când începe să se apropie de nervul măselei. Chiar dacă plomba nu este o sursă de durere, ar trebui să fie înlocuită pentru a evita alte carii ale măselelor.

Boala gingivală

Boala gingivală (parodontală) poate fi o cauză a măselelor sensibile. Acest lucru se întâmplă deoarece gingiile se retrag, expunând părțile măselei din apropierea rădăcinii, ceea ce o face sensibilă. Există o absență a smalțului care să protejeze rădăcina măselei. Alte simptome ale bolii gingivale includ:

  • Durere în interiorul gurii
  • Respirație urât mirositoare
  • Pierderea dinților permanenți
  • Sângerare a gingiilor, în special după o rutină de îngrijire orală

Concluzie

Chiar dacă măseaua este doar ușor deranjantă, găsiți timp pentru un examen stomatologic. Orice durere poate fi un indiciu al unei probleme dentare mai mari. Depistarea problemei la timp înseamnă adesea un tratament mai ușor și mai puțin invaziv. Ignorarea durerii de dinți permite doar ca problema să se agraveze.