Meniu

Durere maxilar: cauze si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerea maxilarului poate varia de la un disconfort ușor până la o afecțiune severă care afectează calitatea vieții. Această problemă poate avea multiple cauze, incluzând afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare (ATM), probleme dentare, stres sau chiar condiții medicale mai grave, cum ar fi artrita sau infarctul miocardic.

Identificarea corectă a sursei durerii este esențială pentru alegerea tratamentului adecvat, care poate varia de la metode conservatoare, cum ar fi exerciții de relaxare și aplicarea de comprese, până la intervenții chirurgicale în cazuri avansate. Este important să consultăm un specialist dacă durerea persistă sau dacă funcționarea normală a maxilarului este afectată.

Cauze și factori de risc ai durerii maxilar

Identificarea cauzelor și a factorilor de risc este esențială pentru prevenirea și tratamentul eficient al durerii maxilar.

Tulburările articulațiilor temporomandibulare

Tulburările discale: Tulburările discale se referă la problemele legate de discul articular care acționează ca un amortizor între osul mandibular și craniu. Disfuncțiile pot include deplasarea discului din poziția sa normală sau deteriorarea acestuia, ceea ce poate duce la durere, limitarea mișcării și zgomote articulare la mișcarea maxilarului. Tratamentul poate varia de la metode conservatoare, cum ar fi terapia fizică și folosirea de gutiere de noapte, până la proceduri chirurgicale pentru reașezarea sau reconstrucția discului.

Artralgia ATM: Artralgia ATM implică durerea în articulația temporo-mandibulară și poate fi cauzată de inflamație, infecții sau alte afecțiuni ale articulației. Simptomele includ durere acută sau surdă în zona maxilarului, dificultăți la mestecat și uneori o senzație de blocare a maxilarului. Tratamentul artralgiei ATM se concentrează pe reducerea inflamației și ameliorarea durerii, folosind medicamente antiinflamatoare, comprese calde sau reci și tehnici de relaxare a musculaturii. În cazuri mai severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a restabili funcționalitatea articulației.

Boala articulară degenerativă (Osteoartrita): Osteoartrita este o formă comună de artrită care poate afecta articulațiile temporo-mandibulare, ducând la durere de maxilar și dificultăți de mișcare. Această afecțiune se caracterizează prin degradarea cartilajului care protejează și permite mișcarea fluidă a articulației, rezultând în durere, rigiditate și pierderea funcției. Osteoartrita maxilarului poate limita capacitatea de a mesteca și de a vorbi confortabil și poate contribui la un zgomot de frecare la mișcarea maxilarului. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și poate include medicamente antiinflamatoare, terapie fizică și, în cazuri avansate, opțiuni chirurgicale pentru a îmbunătăți mobilitatea și a reduce durerea.

Probleme dentare

Cariile și abcesele dentare: Cariile dentare și abcesele sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii maxilarului. Cariile netratate pot evolua în infecții profunde, afectând nervul dintelui și provocând durere intensă. Abcesele sunt colecții de puroi care se formează în urma infecțiilor bacteriene și pot exercita presiune asupra maxilarului și țesuturilor înconjurătoare. Tratamentul cariilor și abceselor necesită intervenție stomatologică, care poate include obturații, tratamente de canal sau extracții, pentru a elimina sursa infecției și a reduce durerea.

Boala parodontală (Paradontoza): Paradontoza este o infecție gravă a gingiilor care poate deteriora țesuturile moi și osul care susține dinții, ducând la durere maxilar și la pierderea dinților. Simptomele includ gingii inflamate, sângerări, retracția gingiilor și mobilitatea dinților. Tratamentul paradontozei este esențial pentru a preveni progresia bolii și poate include curățarea profesională a gingiilor, medicație și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale pentru regenerarea țesuturilor afectate.

Erupția măselelor de minte: Măselele de minte care erup pot cauza durere de maxilar, inflamație și disconfort, mai ales dacă nu există suficient spațiu pentru ele sau dacă cresc într-o poziție incorectă. Durerea poate iradia către ureche și poate afecta capacitatea de a mesteca. Tratamentul poate include medicamente pentru ameliorarea durerii și, în unele cazuri, extracția măselelor de minte pentru a preveni complicațiile și a reduce durerea.

Dinții sau maxilarul nealiniat: Nealinierea dinților sau a maxilarului poate cauza durere de maxilar, dificultăți de mestecat și poate contribui la dezvoltarea problemelor ATM. Nealinierea poate fi rezultatul creșterii naturale, a obiceiurilor orale sau poate fi consecința unor condiții ereditare. Tratamentul poate include aparate ortodontice pentru corectarea poziției dinților și a maxilarului, intervenții chirurgicale de ortodonție sau alte proceduri de reabilitare orală pentru a restabili funcția adecvată și a reduce durerea.

Traumatisme și leziuni

Fracturile maxilarului: Fracturile maxilarului sunt leziuni grave care necesită atenție medicală imediată. Acestea pot apărea în urma impactului direct, cum ar fi accidentele de vehicul sau leziunile sportive. Simptomele includ durere intensă, umflături, vânătăi și dificultate la deschiderea sau închiderea gurii. În funcție de severitatea fracturii, tratamentul poate varia de la imobilizarea maxilarului cu bandaje speciale până la intervenții chirurgicale pentru realinierea și fixarea oaselor. Recuperarea poate include și terapie de reabilitare pentru a restabili funcția maxilarului și a reduce durerea pe termen lung.

Luxația maxilarului: Luxația maxilarului se referă la deplasarea mandibulei din articulația sa normală, ceea ce poate duce la incapacitatea de a închide gura și la durere severă. Cauzele comune includ deschiderea excesivă a gurii, cum ar fi în timpul strănutului sau al consumului de alimente mari, sau un traumatism. Tratamentul pentru luxația maxilarului implică adesea manevre de repunere efectuate de un profesionist medical, urmate de odihnă și aplicarea de gheață pentru a reduce inflamația. În cazuri recurente sau severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a stabiliza articulația.

Proceduri dentare: Procedurile dentare, cum ar fi extracțiile de dinți, implanturile sau alte intervenții chirurgicale orale, pot cauza temporar durere de maxilar. Deși aceste proceduri sunt efectuate pentru a îmbunătăți sănătatea orală, ele pot duce la inflamație, disconfort și uneori complicații care afectează maxilarul. Pentru a minimiza durerea și a promova vindecarea, medicii pot recomanda medicamente pentru durere, comprese reci și sfaturi pentru îngrijirea post-operatorie. Este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile de îngrijire acasă și să se întoarcă la medic pentru evaluări de urmărire.

Alte condiții medicale

Sinuzita: Sinuzita este inflamația căptușelii sinusurilor, care poate cauza presiune și durere în zona maxilarului. Simptomele includ durere la nivelul feței și maxilarului, congestie nazală, secreții nazale și uneori febră. Durerea maxilarului cauzată de sinuzită este adesea resimțită în zona de sub ochi și poate fi confundată cu durerea dentară. Tratamentul sinuzitei poate include medicamente pentru reducerea inflamației, decongestionante, antibiotice în cazul infecțiilor bacteriene și, în cazuri cronice, proceduri chirurgicale pentru a îmbunătăți drenajul sinusurilor. Este important ca pacienții cu sinuzită să se consulte cu un medic pentru a determina cel mai eficient plan de tratament.

Nevralgia de trigemen: Nevralgia trigeminală este o afecțiune dureroasă care afectează nervul trigeminal, responsabil pentru transmiterea senzațiilor de la față către creier. Pacienții descriu adesea durerea ca fiind una dintre cele mai intense dureri cunoscute, comparabilă cu un șoc electric sau o arsură severă, care poate fi declanșată de acțiuni simple precum mâncatul sau atingerea feței. Tratamentul nevralgiei trigeminale poate include medicamente anticonvulsivante, relaxante musculare sau proceduri chirurgicale pentru a elibera presiunea asupra nervului trigeminal. În unele cazuri, managementul durerii pe termen lung poate fi necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Osteomielita: Osteomielita este o infecție osoasă gravă care poate afecta maxilarul și alte oase. Poate fi cauzată de bacterii care pătrund în os prin sânge sau prin răni deschise. Simptomele includ durere severă în zona afectată, febră și umflături. Tratamentul osteomielitei necesită adesea o combinație de antibiotice administrate pe termen lung și intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul infectat. Dacă nu este tratată corespunzător, osteomielita poate duce la complicații serioase, inclusiv la pierderea funcției osoase.

Tumori și chisturi: Tumorile și chisturile din zona maxilarului pot fi benigne sau maligne și pot provoca durere de maxilar și deformări faciale. Simptomele pot include umflături vizibile, durere și, în cazul tumorilor maligne, simptome generale precum pierderea în greutate și oboseală. Diagnosticul se face prin examinare clinică și imagistică, iar tratamentul depinde de tipul și stadiul tumorii și pot include chirurgie, radioterapie sau chimioterapie. Este esențială monitorizarea regulată pentru a detecta orice schimbări și pentru a interveni prompt.

Factori de stil de viață

Bruxismul (scrâșnirea și încleștarea dinților): Bruxismul este actul inconștient de a scrâșni sau încleșta dinții, adesea în timpul somnului, care poate cauza durere de maxilar, uzura dinților și cefalee. Factorii care contribuie la bruxism includ stresul și anumite tulburări de somn. Tratamentul poate include purtarea unei gutiere de noapte pentru a proteja dinții și maxilarul, tehnici de relaxare și, în unele cazuri, modificări ale medicamentației dacă bruxismul este indus de medicamente.

Postura incorectă: O postură incorectă, în special în timpul utilizării dispozitivelor electronice sau la birou, poate duce la tensiune în mușchii gâtului și maxilarului, provocând durere la nivelul maxilarului. Corectarea posturii, exercițiile de întărire și întindere a mușchilor gâtului și umerilor, precum și ergonomia locului de muncă pot ajuta la ameliorarea durerii maxilarului asociate cu postura incorectă. Este important să se acorde atenție poziției corpului pe parcursul zilei și să se facă pauze regulate pentru a reduce tensiunea musculară.

Stresul și anxietatea: Stresul și anxietatea sunt factori psihologici care pot contribui semnificativ la durerea maxilarului. Aceste stări emoționale pot duce la încordarea involuntară a mușchilor maxilarului și la bruxism, intensificând disconfortul și durerea. Gestionarea eficientă a stresului și anxietății prin tehnici de relaxare, terapie comportamentală sau meditație poate avea un impact pozitiv asupra reducerii tensiunii musculare și a durerii maxilarului. Este important să se identifice sursele de stres și să se lucreze activ pentru a le diminua, inclusiv prin exerciții fizice regulate, odihnă adecvată și, dacă este necesar, consultarea unui specialist în sănătate mintală.

Întrebări frecvente

Cum pot să-mi dau seama dacă durerea mea de maxilar este gravă?

Durerea de maxilar poate fi considerată gravă dacă este severă, persistentă sau însoțită de alte simptome, cum ar fi dificultatea de a deschide gura sau de a mesteca, umflături, febră sau dacă durerea iradiază către alte părți ale feței sau gâtului.

Poate stresul să cauzeze durere de maxilar?

Da, stresul poate cauza durere de maxilar prin încleștarea involuntară a dinților sau prin bruxism, ceea ce duce la tensiune musculară și disconfort la nivelul maxilarului.

Este durerea de maxilar un semn al unui atac de cord?

Durerea de maxilar poate fi un simptom al unui atac de cord, mai ales dacă este însoțită de alte semne, cum ar fi durerea în piept, dificultăți de respirație sau transpirații reci. În astfel de cazuri, este esențial să se solicite asistență medicală de urgență.

Cât timp durează de obicei durerea de maxilar?

Durata durerii de maxilar variază în funcție de cauza acesteia; poate dura de la câteva minute la ore sau poate fi cronică. Dacă durerea persistă mai mult de o săptămână sau se agravează, este important să se consulte un medic.

Care este cel mai bun tratament pentru tulburările ATM?

Cel mai bun tratament pentru tulburările articulației temporo-mandibulare (ATM) depinde de cauza specifică și severitatea simptomelor, dar poate include terapie fizică, medicamente și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Poate fi prevenită durerea de maxilar?

Durerea de maxilar poate fi prevenită prin menținerea unei bune igiene orale, evitarea obiceiurilor care pun presiune pe maxilar, cum ar fi mestecatul gumei, și practicarea tehnicilor de relaxare pentru a reduce tensiunea musculară.

Când ar trebui să consult un medic pentru durerea de maxilar?

Este recomandat să consultați un medic dacă durerea de maxilar este severă, nu se ameliorează cu măsuri de îngrijire sau este însoțită de alte simptome neobișnuite, cum ar fi blocarea maxilarului sau dificultăți la înghițire.

Poate durerea de maxilar să fie cauzată de problemele sinusurilor?

Da, problemele sinusurilor, cum ar fi sinuzita, pot cauza durere de maxilar prin presiunea exercitată asupra zonelor învecinate maxilarului.

Este necesară intervenția chirurgicală pentru tratarea durerii de maxilar?

Intervenția chirurgicală pentru durerea de maxilar este considerată de obicei ca ultimă soluție, după ce alte tratamente conservatoare nu au avut succes. Necesitatea chirurgiei depinde de cauza și severitatea durerii.

Concluzie

Durerea de maxilar este o afecțiune complexă cu multiple cauze posibile, care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Înțelegerea simptomelor, diagnosticarea corectă și alegerea tratamentului adecvat sunt esențiale pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției maxilarului. Abordările preventive și managementul multidisciplinar pot juca un rol important în controlul acestei condiții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Waghmare, M., Ahuja, A., Pande, P., & Mahajan, A. (2020). The mystery of the jaw pain.

https://journals.lww.com/crst/fulltext/2020/03010/the_mystery_of_the_jaw_pain.21.aspx

Nam, Y., Kim, H. G., & Kho, H. S. (2018). Differential diagnosis of jaw pain using informatics technology.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joor.12655

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.