Meniu

Eruptia dintilor temporari

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Perioada dentiției este pentru toți bebelușii diferită, dar, de obicei, aceștia vor avea primul dinte în preajma perioade de un an. Unii bebeluși se nasc cu primii dințișori, altora încep să le iasă dinții înainte de a împlini 4 luni, iar altora după 12 luni, dar majoritatea bebelușilor încep să aibă dinți în jurul vârstei de 6 luni.

Care sunt simptomele de erupție a dinților temporari?

Dinții de lapte apar uneori fără nicio durere sau disconfort, alteori, părinții pot observa:

  • Gingia inflamată și roșie în locul în care trebuie să apară un dinte
  • Temperatură ușoară, mai mică de 38C
  • Înroșirea unui obraz 
  • Apariția unei iritații pe față
  • Frecarea urechii
  • Ronțăitul și mestecarea obiectelor
  • Agitare mai intensă decât de obicei
  • Tulburări de somn

Dentiția poate fi dureroasă, dar nu este o boală și nu are potențialul de a deveni una, totuși dacă părinții observă simptome precum diaree, vărsături, erupții pe corp, febră mare sau tuse și congestie, acestea nu sunt semne normale ale dentiției, și trebuie contactat un medic cât mai rapid posibil. Părinții ar trebui, de asemenea, să sune la pediatru dacă gingiile bebelușului sângerează sau dacă observă un puroi sau umflături pe față.

Ordinea de erupție a dinților temporari

Acesta este un ghid cu privire la modul în care apar de obicei dinții bebelușilor:

  • Incisivii inferiori (dinții frontali inferiori) – aceștia sunt, de obicei, primii care ies, de obicei la aproximativ 5-7 luni.
  • Incisivii superiori (dinții frontali de sus) – aceștia tind să iasă la aproximativ 6-8 luni.
  • Incisivii laterali superiori (de-o parte și de alta a dinților frontali de sus) – aceștia apar la aproximativ 9-11 luni.
  • Incisivii laterali inferiori (de-o parte și de alta a dinților frontali inferiori) – aceștia apar în jurul vârstei de 10-12 luni.
  • Primii molari (dinții din spate) – aceștia apar la aproximativ 12-16 luni.
  • Canini (între incisivii laterali și primii molari) – aceștia apar la aproximativ 16-20 de luni.
  • Al doilea molar – aceștia apar între 20 și 30 de luni.

Majoritatea copiilor vor avea toți dinții de lapte până la vârsta de 2 – 3 ani.

Metode de a reduce intensitatea durerilor în perioada dentiției

Nu există metode standard de calmare a bebelușilor atunci când le erup dinții temporari, deși unele metode funcționează pentru unii, este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru alții. Părinții ar trebui să încerce diferite lucruri pentru a-și ajuta bebelușul să se simtă mai bine:

  • Plasarea unui obiect rece în gura bebelușului, cum ar fi o suzetă rece, o jucărie sau un inel de dentiție solid (nu lichid) rece, dar nu înghețat. Unii experți spun că jucăriile de dentiție reci pot răni gura bebelușului, însă acestea pot fi testate pentru a vedea dacă se potrivesc necesităților bebelușilor. Părintele trebuie să se asigure că a curățat jucăriile de dentiție și alte obiecte după ce bebelușul le folosește.
  • Un biscuite tare, neîndulcit, special pentru dentiție, dacă bebelușul este mai mare de 6-9 luni.
  • Masarea gingiilor frecându-le ușor cu degetul curat. Dacă dinții nu au apărut încă, părintele poate lăsa copilul să roadă degetul. Dacă bebelușul încă se alaptează, mama poate încerca să înmoaie degetele în apă rece și să îi maseze gingiile înainte de fiecare masă. Acest lucru îl poate împiedica să muște mamelonul în timpul alăptării.

Ce tratamente trebuie evitate atunci când bebelușului îi ies dinții?

Nu trebuie pus în gura bebelușului nimic care nu este aprobat de un doctor pentru a ajuta la calmarea dentiției. Chiar și unele produse descrise ca fiind ajutătoare pentru dentiție nu sunt alegeri sigure, inclusiv cele:

  • Umplute cu lichid care se poate rupe și vărsa. Fabricat din materiale casante, cum ar fi plasticul, acestea pot duce la sufocare.
  • Dispozitive care sunt înghețate solid, deoarece pot fi prea dure pentru gura unui bebeluș. Un alt motiv de îngrijorare este în privința materialului folosit la fabricarea unor dispozitive pentru erupția dinților temporari, unele pot fi fabricate din substanțe nocive, cum ar fi plumbul, astfel trebuie căutate cele fabricate din cauciuc.
  • Coliere de dentiție. Pediatrii nu recomandă colierele de dentiție. Acestea sunt periculoase, deoarece pot strangula copilul, de asemenea, copilul se poate sufoca dacă colierul se rupe și înghite mărgelele. Poate părintele a auzit de colierele de chihlimbar pentru dentiție care eliberează un analgezic atunci când sunt încălzite. Acest lucru nu este dovedit, iar medicii spun că folosirea unuia nu este o idee bună.
  • Medicamentele pentru dentiție. Gelurile care se masează pe gingiile bebelușului pentru a opri durerea dentiției pot să nu ajute. Se spală rapid în gură și poate amorți partea din spate a gâtului și poate îngreuna înghițirea. Mai mult, gelurile și lichidele de dentiție fără prescripție medicală care au ingredientul benzocaină nu trebuie să fie administrate bebelușilor sub 2 ani, deoarece poate provoca efecte secundare rare, dar grave. Se recomandă să fie folosite exact medicamentele indicate de medic.

Erupția dinților temporari poate fi un proces îngrijorător pentru părinte și pentru copil la început, dar va deveni mai ușoară pe măsură ce atât părintele, cât și bebelușul vor găsi metoda potrivită de a calma fiecare dinte nou care iese.

Ce alimente sunt cele mai bune atunci când apar dinții temporari?

Dacă un bebeluș devine mai capricios la hrănire pe măsură ce încep să-i apară dinții, există câteva opțiuni de alimente care i-ar putea ajuta  să se simtă mai bine în aceste momente. Nu există o dietă specifică care să se aplice tuturor bebelușilor, în schimb, părinții pot să experimenteze ce alimente sunt potrivite pentru copilul lor.

  • Alimentele moi. La fel cum adulții, ar putea mânca doar supă după o procedură dureroasă la dentist, bebelușii ar putea dori să se limiteze cu alimente moi și piureuri. Orice pot sorbi dintr-o lingură cu un contact minim cu gingiile lor. Un piure de fructe sau de legume ar putea fi exact mâncarea reconfortantă de care au nevoie în acest moment.
  • Alimentele reci. Acestea pot îndepărta căldura din gingiile care în momentul dentiției se simt arzătoare. Iaurtul este o opțiune ușoară recomandată sau se pot încerca niște fructe sau legume direct din frigider, cum ar fi bețișoare de castravete, o căpșună întreagă sau avocado pisat. Alimentele care conțin carne sau care au fost pregătite în avans vor trebui reîncălzite din motive de igienă alimentară, așa că s-ar putea să nu fie potrivite. Părintele trebuie să se asigure că rămâne cu bebelușul în timp ce mănâncă pentru a fi atenți să nu se înece.
  • Alimentele tari. Pentru că mestecatul și mușcatul s-au dovedit a oferi o ușurare la aproximativ jumătate dintre bebelușii cărora le ies dinții. Se pot încerca bețișoare de morcovi, fasole verde întreagă sau mazăre dulce, ardei felii sau cruste de pâine pentru bebelușii de peste șase luni. În mod similar, părintele trebuie să se asigure că supraveghează bebelușul pentru a evita ca aceștia să se înece. Biscuiții trebuie evitați, deoarece aproape toate mărcile conțin zahăr, iar zahărul poate provoca carii dentare, chiar dacă copilul are doar câțiva dințișori mici.

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală pentru bebeluși

Pe măsură ce dinții copilului erup, părinții trebuie să se asigure că îi examinează la fiecare două săptămâni, căutând linii și decolorări care pot fi cauzate de carii. Alimentele și lichidele zaharoase pot ataca un dinte nou, așa că, în calitate de părinte, aceștia trebuie să aibă grijă ca copilul să se spele pe dinți după ce mănâncă. 

Se recomandă periajul de patru ori pe zi pentru o igienă orală optimă: după micul dejun, după prânz, după cină și la culcare. Periajul poate fi distractiv, iar copilul ar trebui să se spele imediat ce apare primul dinte. Atunci când dintele unui copil erupe, părinții trebuie să perieze dintele cu o periuță de dinți cu fire moi și o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre. Pentru copiii mai mici de doi ani, pasta de dinți cu fluor nu trebuie folosită decât dacă este recomandată de medicul dentist. Se sugerează ca părinții să revizuiască procedurile corecte de periaj dentar cu copilul. Ața dentară face parte, de asemenea, din bunele obiceiuri de igienă orală, iar medicul va discuta cu părinții despre momentul potrivit pentru a începe folosirea aței dentare. În cazul în care părinții observă semne de carie, este important să contacteze imediat un medic dentist.

Întrebări frecvente

  1. Ce este erupția dinților temporari?
    Dentiția este momentul în care dinții temporari ies pentru prima dată prin gingiile unui bebeluș. Aceasta poate fi o perioadă frustrantă, dar este important ca părintele să știe la ce să se aștepte în timpul dentiției și cum să o facă mai puțin dureroasă pentru copil.
  2. Când începe perioada dentiției?
    În timp ce dentiția poate începe încă de la 3 luni, cel mai probabil părintele va vedea primul dinte care începe să iasă prin linia gingivală a bebelușului atunci când acesta are între 4 și 7 luni. Primii dinți care apar de obicei sunt cei doi dinți inferiori din față, cunoscuți și sub numele de incisivi centrali. Aceștia sunt urmați, de obicei, între 4 și 8 săptămâni mai târziu de cei patru dinți superiori din față (incisivii centrali și laterali). Aproximativ o lună mai târziu, vor apărea incisivii laterali inferiori (cei doi dinți care flanchează dinții frontali inferiori). Urmează să se desprindă primii molari (dinții din spate folosiți pentru a măcina mâncarea), apoi, în cele din urmă, dinții oculari (dinții ascuțiți din maxilarul superior). Cei mai mulți copii au toți cei 20 de dinți primari până la vârsta de trei ani. Dacă dinții copilului apar mult mai încet decât atât, se poate discuta cu un medic pentru a determina care ar putea fi cauza. În unele cazuri rare, copiii se nasc cu unul sau doi dinți sau le apare un dinte în primele săptămâni de viață. Cu excepția cazului în care dinții interferează cu hrănirea sau sunt suficient de desprinși pentru a reprezenta un risc de sufocare, acest lucru nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare.
  3. Care sunt semnele erupției dinților primari?
    Pe măsură ce copiilor încep să le iasă dinții, este posibil să saliveze mai mult și să vrea să mestece lucruri, însă pentru unii, dentiția este nedureroasă. Alții pot avea perioade scurte de iritabilitate, în timp ce unii pot părea irascibili timp de săptămâni întregi, cu crize de plâns și întreruperi ale tiparelor de somn și de alimentație. Dentiția poate fi inconfortabilă, dar dacă bebelușul pare foarte agitat, se recomandă să se discute cu medicul pediatru. Deși gingiile sensibile și umflate ar putea face ca temperatura bebelușului să fie puțin mai mare decât în mod normal, erupția dinților temporari nu provoacă de obicei febră mare sau diaree, însă dacă bebelușul face febră în timpul fazei de dentiție, probabil că altceva cauzează febra și se recomandă ca părintele să se  adreseze medicului.
  4. Care este cel mai bun mod de a calma gingiile dureroase?
    Dacă bebelușul pare a avea semne de inconfortabilitate în perioada dentiției, se pot lua în considerare aceste sfaturi simple:
    – Masarea gingiilor bebelușului. Se poate folosi un deget curat sau un tifon umed pentru a masa gingiile bebelușului. Presiunea poate ușura disconfortul copilului.
    – Plasarea unui obiect rece pe gingii. O lingură rece sau un inel de dentiție răcit, dar nu înghețat, poate fi liniștitor pentru gingiile bebelușului.
    Un remediu fără prescripție medicală. Dacă bebelușul este deosebit de irascibil, se poate lua în considerare posibilitatea de a-i da anumite medicamente recomandate de medicul pediatru.
  5. Ce tratamente trebuie evitate în perioada erupției dinților temporari?
    Pentru siguranța copilului, se recomandă evitarea utilizării:
    – Remediilor fără prescripție medicală, inclusiv tabletele homeopatice pentru dentiție. Beneficiile gelurilor topice și ale tabletelor pentru dentiție nu au fost demonstrate. În ultimii ani, analizele de laborator ale unor remedii homeopatice au descoperit cantități mai mari decât cele etichetate ale ingredientului belladonna, care poate provoca convulsii și dificultăți de respirație.
    Medicamentelor pentru dentiție care conțin benzocaină sau lidocaină. Aceste analgezice pot fi dăunătoare pentru un copil.
    – Colierelor de dentiție sau brățările de gleznă. Aceste articole prezintă un risc de sufocare, strangulare, rănire a gurii și infecție.
  6. Când este momentul potrivit pentru a suna la medic?
    Dentiția poate fi tratată de obicei acasă. Se recomandă contactarea medicului dacă bebelușul pare deosebit de inconfortabil sau dacă erupția dinților temporari pare să interfereze cu mâncatul sau băutul.

Concluzie

Copiii ar trebui să meargă la stomatolog până la împlinirea vârstei de un an. Este important ca dinții nou apăruți ai copilului (care erup la 6 și 12 luni) să primească îngrijiri dentare adecvate și să beneficieze de obiceiuri corecte de igienă orală încă de la început.