Meniu

Extractia dintilor de lapte

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există circumstanțe în care copiii vor avea nevoie de extracția dinților de lapte. În timp ce majoritatea copiilor își pierd dinții în mod natural, fără intervenție, există unele situații în care va fi nevoie ca dinții de lapte a copiilor să fie scoși.

Extracția dinților de lapte

Extracția unui dinte de lapte reprezintă procedura prin care acesta se îndepărtează chirurgical. Un dinte al unui copil poate necesita extracție dacă este grav deteriorat în urma unei leziuni sau a unei carii. Această procedură se efectuează în mod obișnuit atât pentru dinții din față, cât și pentru cei din spate, însă extracțiile dinților din față sunt mai simple, deoarece aceștia au o singură rădăcină, spre deosebire de molari, care au rădăcini multiple. Este important să nu se întârzie sau să se evite extracțiile dacă medicul dentist le consideră necesare. Chiar dacă majoritatea dinților de lapte cad în cele din urmă de la sine, mugurii dinților permanenți pot fi afectați permanent fără tratament, iar infecția de la dinții de lapte se poate răspândi și la creier sau inimă.

5 motive pentru care dinții de lapte necesită extracții

Caria dentară extremă care nu poate fi refăcută cu o obturație

Dinții de lapte pot fi ușor cariați, deoarece smalțul, sau învelișul dinților, este mai subțire decât la dinții permanenți. În plus, copiii pot avea o dietă bogată în zahăr sau o igienă orală deficitară, ceea ce face ca dinții lor să fie mai predispuși la carii. Dacă aceasta este destul de adâncă sau de mare, este posibil ca dintele să nu mai poată fi salvat și să fie nevoie de extracție. Caria netratată la dinții de lapte poate duce la afecțiuni și boli mai grave ale sănătății orale, de exemplu, bacteriile se pot răspândi, ceea ce poate provoca daune permanente la nivelul dinților adulți în curs de dezvoltare și infecții care pun viața în pericol. Dacă un dinte de lapte este extras din cauza unei carii severe, ceilalți dinți se pot deplasa în spațiul liber de la locul extracției, ceea ce îi face strâmbi sau înghesuiți.

Traumatisme sau leziuni ale gurii

Dinții de lapte ai unui copil pot fi deteriorați în urma unui traumatism sau a unei leziuni, inclusiv accidente sau căderi. Durerea și sensibilitatea sunt frecvente dacă un dinte de lapte este ciobit, crăpat sau desprins din alveolă din cauza unei leziuni. În funcție de gravitatea deteriorării, terapia pulpară pediatrică (tratamentul de canal pentru copii) sau o coroană cu acoperire completă poate salva dintele. Uneori, dintele trebuie îndepărtat și înlocuit cu un dispozitiv de menținere a spațiului până când crește cel adult, de exemplu, dacă dintele dezvoltă un coș lângă gingie.

Pregătirea pentru un tratament ortodontic, cum ar fi aparatul dentar

Dinții de lapte supra reținuți se referă la cei care nu au căzut singuri la vârsta potrivită. De obicei, medicii dentiști recomandă extragerea acestora pentru a permite erupția corespunzătoare a dinților adulți. În cazul în care dinții primari nu sunt scoși, pot apărea probleme la nivelul mușcăturii. De asemenea, dinții adulți pot începe să crească deasupra celor primari reținuți în exces, ceea ce duce la dinți nealiniați și la necesitatea unui tratament ortodontic ulterior.

Boală gingivală severă (rar)

Gingivita provoacă inflamații la nivelul țesuturilor gingivale. Aceasta duce la sângerare, roșeață și umflături ale țesutului gingival. Dacă gingivita este lăsată netratată, boala parodontală pediatrică se poate dezvolta ulterior. Boala parodontală este o afecțiune orală gravă care afectează gingiile și maxilarul, deși este rară în absența unei probleme sistemice sau congenitale. Cazurile severe pot duce la pierderea dinților, retragerea gingiilor și sângerări severe, iar extracțiile dentare sunt de obicei necesare dacă dinții nu cad singuri.

Dinți de lapte în plus sau de formă anormală (rar)

Există cazuri mai rare care pot necesita extracția dinților de lapte. Uneori, oamenii se nasc cu dinți de lapte în plus din cauza unei probleme sistemice. Este posibil ca acești dinți de lapte în plus să trebuiască să fie îndepărtați pentru a permite celor permanenți să crească în mod normal. În alte cazuri, dinții au forme anormale, cum ar fi atunci când doi dinți sunt fuzionați într-unul singur, și este posibil să nu cadă singuri. În aceste cazuri, este posibil ca dinții de lapte să trebuiască, de asemenea, să fie scoși.

Procedura de extracție a dinților de lapte

Procedura de extracție constă, de obicei, în cinci etape:

Radiografie (raze X) și examinare 

Înainte de cele mai multe proceduri dentare, dentiștii sau chirurgii bucali vor face un istoric dentar și medical complet, vor verifica gura și vor face radiografii ale dinților copilului pentru a prezice orice posibile complicații. Radiografiile descriu numărul și poziția rădăcinilor dinților și a osului din jur.

Administrarea anesteziei locale

Extracțiile dinților de lapte se efectuează de obicei sub anestezie locală, un medicament sigur care nu duce la pierderea cunoștinței. Mai întâi, se aplică un gel topic, iar apoi se injectează anestezicul local, care amorțește zona. Amorțeala este temporară și va dura doar câteva ore, dar nu poate elimina senzația de presiune. Sedativele pot fi, de asemenea, utilizate împreună cu anestezia locală pentru copiii cu un nivel ridicat de anxietate sau cu teamă de ace. 

Îndepărtarea dinților

După administrarea anesteziei locale, medicul dentist îndepărtează dintele cu ajutorul instrumentelor chirurgicale. Pe măsură ce dintele este îndepărtat, se va asigura cu atenție că osul din jurul acestuia nu este deteriorat.

Punctele de sutură

După extracție, alveola dentară este acoperită cu tifon steril și se aplică presiune timp de aproximativ 30 de minute. De asemenea, pot fi necesare copci, în funcție de nevoile pacientului.

Menținerea spațiului

Atunci când un dinte de lapte este îndepărtat sau pierdut prematur, se plasează menținători de spațiu pentru a se asigura că dintele adult al copilului crește corect. Aceste dispozitive ortodontice împiedică mișcarea dinților adiacenți în alveolă. Dacă există o cantitate suficientă de spațiu prezentă pentru a permite erupția unui dinte permanent sau dacă dintele permanent urmează să erupă în scurt timp, de obicei nu este necesar un dispozitiv de menținere a spațiului.

Sfaturi de îngrijire după extracția dentară

După extracție pot apărea dureri ușoare până la moderate, dar acestea se ameliorează în decurs de câteva zile. Pentru a ajuta la reducerea durerii și a simptomelor, un dentist poate recomanda:

  • Medicamente. Medicamentele antiinflamatoare pentru durere, cum ar fi Ibuprofenul, pot fi prescrise sau cumpărate fără prescripție medicală pentru a reduce durerea după operație și pentru a accelera recuperarea. Antibioticele pot fi prescrise în circumstanțe speciale. 
  • Pachete de gheață. Punerea de gheață pe partea exterioară a maxilarului ajută la reducerea inflamației și a durerii pe tot parcursul procesului de vindecare.
  • Consumul de alimente moi. Copiii ar trebui să mănânce alimente mai moi timp de câteva zile după operație pentru a crește confortul, inclusiv legume gătite, piure de cartofi și smoothie-uri. De asemenea, este important să se evite consumul dintr-un pai sau scuipatul timp de aproximativ o săptămână postoperatorie. Aceste acțiuni pot disloca cheagul de sânge care se formează după procedura de extracție și pot necesita un tratament suplimentar.
  • Îngrijirea după extracția dinților. Pentru a ajuta un copil să se vindece, părintele trebuie să se asigure că urmează îndeaproape toate instrucțiunile dentistului sau ale chirurgului bucal și ține cont de aceste sfaturi de îngrijire:
    – La locul unde a fost extras dintele se va forma un cheag de sânge protector. Împiedicați copilul să folosească un pai sau să înghită lichide timp de cel puțin 24 de ore pentru a menține acest cheag sănătos la locul lui și pentru a preveni infecția.
    – Reamintiți-i copilului să nu atingă zona în care a fost extras dintele.
    – După 24 de ore, puneți copilul să facă gargară cu apă caldă cu sare de mai multe ori pe zi pentru a menține alveola curată de alimente și resturi.
    – Copilul trebuie să continue să se spele de două ori pe zi și să folosească zilnic ața dentară.

Întrebări frecvente

  1. Sunt dureroase extracțiile dinților de lapte?
    Copilul va simți probabil o oarecare presiune în timpul extracției propriu-zise, dar ar trebui să simtă foarte puțină durere sau deloc.
  2. Este normal să se scoată dinții de lapte?
    De obicei, dinții de lapte sunt extrași doar dacă sunt grav afectați. În cazul unei leziuni grave, de exemplu, aceștia pot fi crăpați, slăbiți sau impactați și poate fi necesară extragerea lor. Un dinte de lapte care este cariabil sau infectat în mod semnificativ poate necesita, de asemenea, extracție.
  3. Cât durează o extracție a unui dinte de lapte?
    Procedura este, în general, foarte rapidă. De fapt, de obicei, cea mai mare parte a programării pentru extracția dintelui unui copil constă în amorțirea zonei din jurul dintelui și asigurarea confortului copilului. Extracția în sine durează de obicei doar aproximativ un minut.
  4. Care sunt efectele secundare ale extracției dinților de lapte?
    Unele dintre cele mai frecvent raportate probleme cu care se confruntă copiii în cele 24 de ore după scoaterea dinților de lapte sunt somnolența, incapacitatea de a mânca și o ușoară durere în locul extracției. După intervenția chirurgicală, medicul dentist recomanda plasarea unui burete de tifon umezit pe locul extracției până când sângerarea se diminuează.
  5. Este extragerea unui dinte de lapte o opțiune mai bună decât obturația?
    Mulți părinți întreabă dacă dinții de lapte ar trebui să fie extractați și, în majoritatea cazurilor, este mai bine să obturați o carie decât să scoateți dintele.
  6. Cum se pregătește un copil pentru extracția unui dinte de lapte?
    – Lăsați copilul să pună întrebări
    – Organizați în ziua procedurii activități cât mai relaxante
    – Aduceți obiectele de confort ale copilului
  7. Ce pot mânca copiii după ce li s-au scos dinții?
    Compot de mere. Compotul de mere este ușor pentru papilele gustative ale copilului, în plus, nu conține materiale solide.
    Ouă. Ouăle sunt moi și pot fi preparate în multe feluri.
    Alte alimente permise după extracția dentară sunt: iaurtul, smoothie-urile, legumele fierte la aburi, pastele făinoase, fulgii de ovăz și piureul de fasole.
  8. Ce ar trebui să evite copiii după extracția dinților?
    Copilul nu trebuie să folosească paiurile în prima săptămână după extracția dintelui. Procesul de supt poate desprinde cheagurile de sânge necesare pentru vindecare. De asemenea, ar trebui să evite să mestece pe partea gurii unde a fost extractat dintele timp de câteva zile.

Concluzie

În timp ce extracțiile sunt, în general, o procedură simplă, una dintre părțile principale ale procesului este de a vorbi cu copilul despre procedură și de a calma orice temeri pe care le are. Discuția cu stomatologul pediatru este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-l face pe copil să învețe despre proces și de a-l ajuta să se simtă confortabil în timpul intervenției.